Her på Skagen Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (62)2023 (289)2022 (292)2021 (279)2020 (282)2019 (304)2018 (261)2017 (247)2016 (2)(se alle)

Formanden for Romsneglens venner er tilbage!

søndag 26. marts 2017
af MJH

Vejr: En tåget morgen med sigt ned til 500m. Efter kl 9 var tågen lettet inde over Grenen, men helt frem til sidst på eftermiddagen lå der banker af havgus ude over både Kattegat og Skagerrak. Vinden var jævn til svag. Mest fra sydvest til vest, men nåede at drejer hele vejen rundt om kompasset. Masser af sol efter tågen var lettet og skyfri aftenhimmel, hvor sigten selv ude over Kattegat blev god nok til at se Hirsholmene og Frederikshavn. Temperatur fra 3°C til 8°C.

Da jeg tog ud til ringmærkningsområdet var jeg fuld af optimisme. Tæt tåge og svage vindforhold skulle jo være favorabelt ringmærkningsvejr. Det gik dog ikke helt som ventet, skønt alle net stod flot uden vind. Jeg havde kun fanget 13 fugle, da jeg stoppede efter 5 timer!
Halemejser var igen bedste art med 8 stk, hvor der var en blanding af Nordlige og hybrider i flokken.
Dagens Blåmejse var en ny aflæsning af en ungfugl fra sidste års oktober mærkning i Fyrhaverne.rsz dsc 0408

En 2k Jernspurv blev den første af den art jeg fanger i år. Siden kom en adult fugl med på dagens fangst liste.

Manglede småfuglene i nettene, så fik jeg til gengæld et morgenbesøg af vores gode radiovært og en af fuglestationens faste frivillige observatører Erik Kramshøj. Erik fik set ringmærkningsområdet og endda på et tidspunkt, hvor der kom lidt fugle i nettene. Helt som han plejer, så diskede han op med en kæmpe romsnegl til morgenkaffen – velkommen tilbage til Skagen til formanden for Romsneglens venner!
Der vil sikkert komme morgener fremover, hvor jeg ikke går sukkerkold før middag!

Ude over området var der lidt træk af fugle gennem morgenen og formiddagen med bl.a. 3 Bjergvipstjert, en del Gråsisken og enkelte Stillits. Gennem morgentågen fløj en Ravn ud og gav en helt nordisk mytologisk stemning sammen med lyden af Tranerne fra Reservatet og Rørdrummen, der stadig er på plads i den gamle strandengssø.
En Gransanger bevægede sig midt på formiddagen igennem området ivrigt kaldende – bare med et afvigende ”tjii-iup” kald. Den ville jeg gerne have kigget nærmere på i hånden, men den passerede desværre to net uden at flyve i.
Lige inden jeg lukkede net til middag kom min første Rørhøg i år. En hun var ude at vende på trækforsøg sammen med lidt Musvåger.

Det fik mig til at lave en hurtig frokostpakke og sætte mig ud for nordenden af Fyrhaverne, da ringmærkningen var overstået. Det gav Trane, 2 Røde Glenter, 30 Musvåger og 12 Spurvehøge på trækforsøg i løbet af 2 timer. Blandt Spurvehøgene kom en 2k han retur lige ved Det Grå Fyr fra et godt stykke ude i Kattegat.
I Fyrhaverne rastede en Solsort, en Sangdrossel, en Rødhals og et par Musvitter, men ellers var det mest småfugle på returtræk jeg så. Fra den dobber, der er ved nordenden af Fyrhaverne, var de Butsnudede Frøer i fuld gang med at knurre løs i eftermiddagens sol.

Senere lavede jeg en tidlig aftensmad – kunne mærke, at ringmærkerens krop følger soltiden og ikke en kunstig menneskabt urskive.
En aften gåtur i området gav ikke yderligere fugle i notesbogen, men klar er jeg til at forsøge ved nettene igen i morgen før solopgang.

Michael Ancher havde også en stille dag med 22 fangster – hvoraf 12 var Fuglekonger – inden han pakkede sammen for denne weekend.

Ringmærkning:
Jernspurv 2
Solsort 2
Blåmejse 1 – aflæst, mærket i Fyrhaverne 25/10-2016
Halemejse, nordlig 5
Halemejse, hybrid nordlig/sydlig 3