På denne side kan du finde både nye og gamle nyheder fra Skagen Fuglestation.GPS-mærket solsort på vej over Nordsøen!

mandag 30. november 2020
Den Internationale rumstation ISS har modtaget signaler fra en af vores GPS-mærkede solsorte!
af Simon S. Christiansen

I dagene 21-26 november kunne vi se at fuglen rastede omkring Råbjerg for at æde sig fed inden den lange rejse. Den 27 november viste senderens signaler at den nu pludselig fløj sydvest langt ude over Nordsøen på vej til England, for sandsynligvis at spendere vinteren i det lidt mildere klima her.

I alt er syv solsorte blevet mærket med GPS-sendere i efteråret her i Skagen, som en lille del af et stort internationalt projekt kaldet ICARUS, hvor fuglestationer i hele Europa har mærket hundredvis af solsorte med GPS-sendere for at følge deres bevægelser. Også ved Danmarks vestligste punkt, på Blåvand Fuglestation er der sat GPS-sendere afsted på ryggen af solsorte. Teknologien er udviklet af Max-Planck Instituttet i Radolfzell, Tyskland hvor det for første gang er lykkedes at producere GPS-sendere der kan bæres af småfugle. Ellers har GPS senderne førhen, grundet deres vægt, begrænset sig til at kunne bæres af større fugle såsom rovfugle og ænder.

I tillæg hertil har Fuglestationen indsamlet flåter på alle solsorte i det sene efterår. I alt 220 styk blev det til, som nu sendes til Linnéuniversitetet i Sverige for analyse af flåtbårne sygdomme så vi kan blive klogere på solsorten som vært for flåter og dermed spredning af de virus og bakterier der kan findes i dem.

Du kan selv følge vores solsort og mange andre fugles rejser ved at downloade Animal Tracker App til din telefon (er ganske gratis): Animal Tracker App

blackbird trackSolsortens rejse. Blev mærket 25 oktober og den 27 november modtog ISS signaler i Nordsøen fra fuglens GPS-sender

 

track2Mellem den 21 og 26 november rastede fuglen ved Råbjerg.

track3Der er en time mellem de to punkter i Nordsøen hvor solsortens sender er registreret