På denne side kan du finde både nye og gamle nyheder fra Skagen Fuglestation.



Gråsisken fra Island godkendt som ny underart for landet

mandag 20. juni 2022
af Simon S. Christiansen

IMG E9634

Grønlandsk Stor Gråsisken 3k+ (Acantis flammea rostrata). Jennes Sø 14/8 - 2018

Tilbage i 2018, den 14. oktober fangede Michael Ancher, udsendt af Fuglestationen og Ringmærkningscentralen (Statens Naturhistoriske Museum), en Stor Gråsisken ved Jennes Sø som havde ring på fra Island. Det var bemærkelsesværdigt dels fordi det var første gang en gråsisken mærket på Island er blevet fundet uden for landets grænser, men også fordi at det er en anden underart de har ynglende på Island ssp. rostrata, som også findes på Grønland. Fuglene på Island tilskrives ofte med formen ’islandica’ men hører taksonomisk stadig under ssp. rostrata.


I seneste nyhedsbrev fra Sjældenhedsudvalget på Netfugl.dk kan det læses at fuglen fra Jennes Sø netop er blevet godkendt af DOF’s Sjældenhedsudvalg som Grønlandsk Stor Gråsisken (Acantis flammea rostrata), og dermed en ny underart for Danmark. Udover at fuglen bar ring på fra Island blev der i denne beslutning også lagt vægt på at dragtkarakterer og mål matchede den pågældende underart.


I forhold til Stor Gråsisken (Acantis flammea flammea) havde fuglen fra Jennes Sø en generelt meget dyb brun overside, men overgump og nedre ryg var i kontrast hertil meget hvid, dog stadig med tydelige sorte striber. Hovedform gav associationer til Hvidsisken (Acantis hornemanni). Desuden havde den en meget buff-brun farve på bryst og underside lig Lille Gråsisken (Acantis cabaret).


Biometriske mål: Wing: 78. Weight: 14,3. Bill (f): 9. Bill depth: 6,7. Tail: 59.

IMG 9677

IMG 9641

IMG 9663

DNA-analyser af de forskellige Gråsiskener hjælper ikke ift. bestemmelsen, da de genetisk ligger for tæt til at adskille ved mitokondrie-DNA analyser. Mål og udseende er derfor eneste vej frem i dette tilfælde. Fuglen blev i øvrigt ringmærket vinteren inden den nåede Skagen, den 2/1 2018 af Sverrir Thorstensen I hans have i Akureyri. Her blev den fanget i en lille Walk-in trap blandt mange andre individer. Faktisk fangede han i de første vintermåneder af 2018 hele 3300 gråsiskener i sådanne fælder, hvilket Sverrir beretter skal ses i kontrast til at der for 15 år tilbage næsten ingen gråsiskener blev set om vinteren i Akureyri og det nordlige Island.

med lilleTil venstre fuglen fra Island ssp. rostrata i sammenligning med en Lille Gråsisken sp. cabaret

For mere info om fundet og gråsisken-bestemmelse generelt, kan du læse mere i vores artikel fra 2019 på Netfugl.