Her på Skagen Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2021 (42)2020 (282)2019 (304)2018 (261)2017 (247)2016 (2)(se alle)

Havets ulve og himlens konge

lørdag 3. april 2021
af Mikkel Friborg Mortensen

Hej alle sammen, i dag har været en fantastisk dag! 

Vi startede som altid tidligt, med Jonas, Daniel og Michaela ude og åbne net en time før solopgang og Mikkel ude og observere sammen med Henrik Böhmer og hans kone Nicole Böhmer omkring solopgang. Laima havde morgenen fri om kunne sove længe.

Det blæste en del i morges, men der var gang i finketrækket idag. Desværre var der ikke mange fugle i nettene, så der blev lavet lidt forskellige øvelser af de frivillige sådan at de kunne holde sig varme imens at de ventede.

Finkerne betød at vi var så heldige ude på træktællingen at finde et hvidvinget korsnæb, som Henrik hørte på kaldet, fik optaget og derefter bestemt ved spektogram:

Hvidvinget korsnaeb spektrogram

(Fotoet viser lydoptagelsen af et hvidvinget korsnæb fra www.xenocanto.com, øverst, og vores optagelse af hvidvinget korsnæb, nederst, frekvensen og længden af den "runde lydfil" viser at det er hvidvinget korsnæb) Mega fedt! 

For at det ikke skulle være vildt nok så kom dagens store overraskelse og fantastiske observation, da 6-7 Spækhuggere i flere timer svømmede rundt og jagede fiskstimer tæt på kysten fra ca. kl. 9:30, først fra Norstranden, så hen forbi Grenen og tilbage mod Nordstranden igen (foto)

Spaekhugger Erik

Billedet er taget af Erik Christophersen i dag på Nordstranden. Det han har fanget på billedet er en af de 6-7 spækhuggere som man kunne være så heldig at se rimelig tæt på kysten i dag i Skagen og det er ikke hvilken som helst, det er nemlig den store han som virkelig skilte sig ud fra de andre med en rygfinne ca. 1-1,5m høj og halvt så bred! Et fantastisk flot dyr og super spændende at se både han, hunner og en mulig unge på samme tid! 

Næsten alle frivillige fik set de flotte dyr, Jonas, Daniel og Michaela skyndte sig og på cyklerne og cyklede mod Nordstranden så snart meldingen kom (Jonas nåede endda ikke at tage Wadersne af, det fortrød han lidt senere..) De så dem heldigvis rigtig fint! Der mødte de Knud Pedersen og var også så heldige at Jørgen og Agnete Kabel og deres hund Igor  som også var på Nordstranden for at se spækhuggere, så fik de også lige hilst på dem. Jeg selv valgte at blive på Grenen med Henrik og Nicole og blev også belønnet med det fantastike syn af spækhuggerne! IMG 8506

(Sådan ser man ud når man lige har set Spækhuggere!)

Efterfølglende tog Jonas, Daniel og Michaela til Skarvsøen for at tæælle ynglefugle og reder, der var kommet flere skarver og flere reder var besat siden vi sidst var der, for bare to dage siden! De fandt også en Hugorm (foto)P4032907

Som der virkelig er begyndte at komme flere og flere af ude i klitterne! Mega fedt! 

Ude på trækobsen, som var blevet forhindret lidt i en times tid pga. de spændende Spækhuggere, havde vejret virkelig begyndt at være forårsvejr der lugtede lidt af sommer! Et par rovfugle, bl.a. en adult fjeldvåge havde besluttet sig for at trække ud over Grenen. Derfor besluttede Henrik, Nicole og jeg at tage til Flagbakken i håb om at der ville trække rovfugle forbi. Jonas ville gerne med, så efter træktællingne var slut kørte vi afsted! 

Det viste sig at være en helt igennem god ide! Der trak nemlig over 100 spurvehøge, 13 Røde glenter, 3 Vandrefalke og eftermiddagens helt store hit en 2k Kongeørn forbi! (foto)168785012 152579463445956 1646482946816250932 nSå alt i alt en fantastisk Forårsdag i start April! 

Tilbage på stationen satte Daniel, Michaela og Laima nettene op i haven og lå og hyggede i solen. Der gik ikke længe før de havde en fugl i nettet, sørme om det ikke var det samme Topmejse de selv havde ringmærket få dage forinden ude ved kabeltromlen?! Vildt! (foto)IMG 8521

Derefter spiste vi aftensmad med Henrik og Nicole og snakkede om alle de fede naturoplevelser i dag! I morgne tager vi alle på trækobs. sammen i morgen tidlig og håber at vi kan få bare en halvt så god dag som i dagen i dag (det bliver nok svært!) Men der sker nok noget spændende, det gør der tit heroppe! Tak for i dag. 

Klik her for at se dagens observationer indtastet i Dofbasen af observatører i området

Klik her for at se opsummeret observationer af rovfugle i Skagen


Folk: Simon S. Christiansen, Henrik Böhmer, Nicole Böhmer, Daniel Bloche, Michaela Berdougo, Laima Bagdonaite, Jonas Pedersen, Knud Pedersen, Erik Christophersen, Jørgen Kabel, Agnete Kabel, Igor og Mikkel Friborg Mortensen.

Ringmærkning (Kabeltromlen):

Gærdesmutte 1

Blåmejse 1

Ringmærkning (Jennes sø):

Blåmejse 1

Musvit 3

Gransanger 3

Fuglekonge 2

Gærdesmutte 1

Solsort 1

Nordlig gråsisken 1

Lille gråsisken 5

Ringmærkning (Nordstjernevej):

Blåmejse 2

Musvit 6

Skovspurv 1

Bogfinke 2

Grønirisk 1