Her på Skagen Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (64)2023 (289)2022 (292)2021 (279)2020 (282)2019 (304)2018 (261)2017 (247)2016 (2)(se alle)
Se indlæg fra måned: jan. (7)feb. (16)mar. (30)apr. (28)maj (30)juni (28)juli (31)aug. (31)sept. (30)okt. (32)nov. (30)dec. (11)

Solen er vendt tilbage

fredag 27. december 2019
af Pernille Roed

Selvom det er jul, er der stadig aktivitet på fuglestationen - omend i et lidt mere stille og roligt tempo. Vi har haft nettene åbne både 1. og 2. juledag, hvor vi har ringmærket grønirisker og gulspurv. Vi har også haft nogle aflæsninger. Torsdag kom Michael Ancher herop og fredag morgen kom der allerede en lille flok gråsisken i nettene hos ham.

For mit vedkommende er jeg i fuld gang med at lære. Jeg har lært at åbne og lukke nettene, og jeg er så småt ved at have styr på at tage fuglene ud af nettene samt holde dem i de korrekte greb. Derudover har jeg fået styr på at notere data om fuglene korrekt samt korrekturlæsning og arkivering. Det er alt sammen meget spændende.

Der har været en del besøgende herude på fyret i juledagene, og i går havde vi en fremvisning af ringmærkning for en masse interesserede mennesker. De tog billeder og filmede samt spurgte interesseret til ringmærkningen. Ligeledes har der været en del besøgende til udstillingen og selve fyrtårnet. Også Grenen har været fyldt med mennesker, hvor Sandormen har kørt mange ture.

showofdec2919Simon viser og fortæller...

Udover ringmærkning har vi brugt tid på at lave en video til de frivillige, der har været på fuglestationen i år. Den indeholder billeder og filmklip om året, der er gået, og vi har fået tilladelse til bruge musik fra Aalborg-kunstneren Claus Hassing - tak for det, Claus! Videoen kan ses på Skagen Fuglestations Facebookside og vores Youtube kanal.

Vi har dog også haft tid til lidt andet end fugle. 2. juledag inviterede Jørgen os i biografen for at se den nye Star Wars film - tusind tak for det og for en hyggelig aften! Det kan anbefales at tage ind at se den. Derudover har jeg også fået løbet nogle ture, imens Simon har arbejdet på årsrapport mm.

I dag - 3. juledag - havde vi nettene åbne fra 9.15- 11.45. Vi havde lagt foder ud til fuglene, som, sikkert på grund af kulden, kom forbi for at spise, så vi fik ringmærket grønirisker og gulspurv, og der var også nogle aflæsninger. Derudover har vi repareret aktiviteten, hvor man skal finde den rigtige art, i Klubhuset.

Sidst på formiddagen kom Simons mor, og efter frokost  tog vi ind til Skagen Havn, hvor vi blandt andet så skærpiber, sandløber, toppet skallesluger, sortand og fløjlsand. Vi var også ude ved Grenen for at kigge efter sortgrå ryle.

havndec2019

havnudsigtdec19Godt med mågeklatter og mågegylp i Jollehavnen

Vi sluttede dagen af med at indtaste ringmærkninger, læse korrektur på det sidste fra i år samt fik det hele arkiveret, således vi nu er klar til næste år!

Rigtigt godt nytår herfra! – vi ses i 2020!

 

Den 26/12: Ringmærkning (Fyrhaven)

Grønirisk 7

Sum: 7

 

Den 27/12: Ringmærkning (Fyrhaven+Nordstjernevej)

Rødhals 1

Blåmejse 2

Musvit 1

Stor Gråsisken 16

Lille Gråsisken 1

Grønirisk 5

Gulspurv 2

Sum: 28

 

Folk: Pernille Roed, Karin Christiansen, Jørgen Kabel, Michael Ancher & Simon S. Christiansen

Jul på fyret - oplevet i børnehøjde

søndag 22. december 2019
af Simon, Nikolaj & Andreas

Min bedste julegave fik jeg allerede i begyndelsen af denne uge - en oplæringslicens til at ringmærke fugle! Så da juleferien omsider startede, fik jeg hurtigt pakket bilen, hvorefter mine drenge og jeg kørte op til Skagen Fuglestation.

Det følgende er mine tre drenges oplevelser af de første dage af juleferien oppe på fuglestationen:

Da vi kom hjem fra skole fredag, havde mor allerede pakket bilen, for vi skulle til Skagen. Vi skulle være et par dage på Det Grå Fyr, for mor skulle i gang med at lære, hvordan man ringmærker fugle. Det var noget, hun havde glædet sig meget til.

Da vi ankom til fyret, pakkede vi ud, og så lavede jeg mad. Mor hjalp mig lidt. Selvom det var fredag, fik vi ikke fredagsslik, som vi plejer. Måske fordi vi havde haft slik med i skole. Det må man nemlig den sidste skoledag før juleferien! Vi kom også ret tidligt i seng!

Lørdag morgen vågnede vi tidligt. Vi forsøgte at snige vores ipad’s med ind i sengene, så vi kunne spille, men mor opdagede os, så vi fik morgenmad og kom i bad i stedet for!

Kl. 9.00 åbnede mor og Simon nettene i Fyrhaven. De satte også en lydoptager op, for Simon ville gerne fange nogle bjergpibere, som stadig var på stranden. Lyden skulle bruges til at lokke dem ind i Fyrhaven. Det lykkedes ikke, men der kom syv fugle i nettene - seks grønirisker og en gulspurv. Mor fik lov til at tage tre fugle ud af nettene. Spørg lige om hun var stolt!

Bagefter skulle vi lave en fuglequiz, hvor vi skulle finde den rigtige art. Simon gav os to bøger, som kunne hjælpe os til at finde de rigtige fugle. Når man får en brunkage pr. rigtig art, er det altså let at få alle rigtige - så vi fik en stor skål brunkager som belønning! Vi er stensikkert kommende birdere!

gaettequiz19Simon tjekker hvor mange vi havde gættet rigtigt...

brunkager19Og det var selvfølgelig alle sammen! Det blev belønnet godt

Vi fik besøg af mors veninde Christiane og hendes børn Ludvig og Leonora, som er vores venner. I Klubhuset farvelagde Leonora nogle flotte fugle, som Christiane hængte op. Imens var vi drenge så frække, at vi spiste alle de pebernødder, der var i Klubhuset. Det var mor ikke helt tilfreds med, da hun fandt ud af det! Vi tog Ludvig med en tur op i fyrtårnet, så han kunne se den flotte udsigt. Der var mange trin op, men vi er seje, så det gik hurtigt med at komme derop. Vi viste dem også fuglenes trækruter. Ludvig og Leonora nåede også at få set, hvordan fuglene bliver ringmærket. Det syntes de var ret spændende.

pavejtiltoppen19På vej til toppen

fyretudsyn19Andreas nyder den gode udsigt

Efter frokost var vi inde i Skagen for at købe lørdagsslik! Da vi kom hjem blev vi tvunget ud på en gåtur langs stranden. Vi ville egentlig hellere spille på vores Ipad, men mor blev ved med at tale om Sælbunkeren, og vi måtte ikke få vores slik, før vi havde været ude at gå. Det blev nu også til en god tur på stranden. Der var masser af sæler på Sælbunkeren, vi så Holger Drachmanns grav, og så legede vi i klitterne - det synes vi er mægtigt sjovt! Imens vi var på stranden, var Simon hjemme for at gøre rent. Måske klippede han også sin efeu ned!

saelerdec19Sæler på Sælbunkeren

Efter aftensmaden, som mor lavede i dag, tog vi på natfangst. Det var noget, vi havde glædet os til. Det er altså ret spændende at gå rundt i mørket! Det er i hvert fald slet ikke uhyggeligt. Heller ikke når de voksne beder os stå at vente helt alene, imens de går videre, fordi de måske har set noget. Udstyret med et kæmpe stort net og en skarp lygte tog vi afsted. Vi håbede at finde både skovsnepper og en ugle, men vi så desværre ingen af delene. Vi fik dog øje på en hare, som, da den løb væk fra os, fik vækket en fugl, som sad og sov i en busk. Det var fuglen nok træt af!

Vi gik i seng, da vi kom tilbage til fyret. Mor og Simon tastede dagens ringmærkninger ind, og bagefter læste de korrektur på tidligere indtastninger og fik det hele arkiveret.

julegaver2019Stationsnissen på vej for at sende julegaver...

Søndag blev vi vækket ved 8.00-tiden. Der blæste lidt for meget, så der blev ikke sat net op. I stedet blev der bare sat en fælde op i fyrhaven. Der fløj en enkelt fugl i fælden, men den var desværre så snedig, at den kunne finde ud af at flyve ud igen samme vej.

Det meste af formiddagen blev brugt på at gøre rent. Simon fik besøg af sin mor, som skulle blive til dagen efter, inden de skulle hjem til Aalborg for at holde jul. Efter frokost var det tid for os til at vende hjem til Aalborg efter en super god start på julen på fuglestationen.

Rigtig glædelig jul!

D. 21/12. Ringmærkning (Fyrhaven):

Grønirisk 6

Gulspurv 1

Sum: 7

Folk: Simon S. Christiansen, Pernille Roed, Simon, Nikolaj & Andreas.

Julefreden sænker sig…

onsdag 18. december 2019
af Simon S. Christiansen

Julefreden sænker sig…

Esben fik mærket lidt grønirisker og aflæst nogle gulspurve i haven. Mellem runderne fik han syet net, således næsten alle net (bortset fra tre) nu er i tip top stand til forårs-sæsonen.

Desuden blev der gjort rent og tømt køleskab og skuffer for mad, så Fuglestationen nu for alvor er klar til vintersæsonen. Det var nemlig dagen hvor den sidste assistent fra efteråret tog hjem til jul, da jeg om aftenen kørte Esben til toget. Det bliver heldigvis et gensyn med Aalborg-drengen, som kommer tilbage til forårssæsonen i marts, sammen med nogle nye søde mennesker.

farvelesben2019Farvel og på gensyn til Esben

Det betyder således også at dagbøgerne fra nu af, kun skrives sporadisk gennem de næste måneder indtil næste sæson starter 1 marts – og det glæder jeg mig allerede rigtig meget til!

Der vil dog ikke være helt tomt heroppe. Jeg vil være her en del af juledagene, fyret og butikken har stadig åbent indtil 1 januar, og der vil også komme gæster på stationen fra tid til anden, som kan holde mig med selskab. I weekenden kommer desuden Michael Ancher til området igen og vil ringmærke lidt ved Jennes Sø i juledagene.

Kære dagbogslæser. Vi er glade for at du har fulgt med her i løbet af året, og jeg ønsker dig en rigtig glædelig jul og et godt nytår!

fyrdec2019

Ringmærkning (Fyrhaven)
Grønirisk 9
Sum: 9

Folk: Esben Hansen, Simon S. Christiansen.

God jul!

tirsdag 17. december 2019
af Esben Elgaard Hansen

I dag var nettene åbne og det gav også fugle. Ikke så mange som jeg havde håbet på, men 8 grønirisker blev det til.  Der har hele dagen fløjet omkring 10 gulspurve rundt i haven, ingen gik dog i nettet.

Simon startede dagen med at gå en tur ud til Grenen for at finde ud af, om de få bjergpibere der stadig er tilbage, vil reagere på lyd.  Under turen så han blandt andet 1 bjergpiber, 1 skærpiber, en flok snespurve og en flok silkehaler. Resten af dagen stod på kontorarbejde.

Om aftenen var der natfangst, førsteholdet bestod af Frede, Christian og jeg. Fugle så vi masser af 10 skovsnepper, 2 dobbeltbekkasiner 1 fiskehejre og hvad vi tror var en mosehornsugle, den blev dog set for kort tid og for langt væk til at vi kunne vide os sikkert.

Vi sluttede dagen af med en kop varmt.simon tursimon tur soaftenkaffe

Ringmærkning: (Fyrhaven)

Grønirisk – Greenfinch – 8

Folk: Simon S. Christiansen, Esben E. Hansen, Frede Jacobsen og Christian Østerby.

Regnvejr

mandag 16. december 2019
af Esben Elgaard Hansen

På grund af regn og blæst blev nettene ikke åbnet i dag. Så hele dagen i dag har jeg syet net. Simon har siddet inde i varmen med en kop kaffe og skrevet en artikel. Omkring middag var Kurt og Frede forbi, som holdte et lille økonomi møde.

Kl. 19.15 kom Knud som skulle med ud på natfangst. Fugle fangede vi ikke, også selvom Knud og jeg i et par timer listede rundt ude i reservatet omkring Ellekrattet.  Fordi der er faldet så meget regn, var hele åkandestien under omkring 15cm vand. Vi så et par rådyr, 2 dobbeltbekkasiner og 3 skovsnepper. De var dog for langt væk og godt gemt, til at vi havde mulighed for at fange dem før de fløj.

Folk Simon S. Christiansen Esben E. Hansen Knud Pedersen, Kurt Rasmussen og Frede Jacobsen.

aften 1612 mad 1612mode 1612

Tilbage fra Øen

torsdag 12. december 2019
af Simon S. Christiansen

Den roterende lyskegle fra fyrtårnet bød mig velkommen hjem da jeg nærmede mig. I morges, før solopgang, tjekkede jeg ind på Fuglestationen efter en uges fravær fra Skagen, hvor jeg havde været afsted til forskellige gøremål og vennebesøg øst for Storebælt. Esben er stadig i Aalborg men kommer herop igen mandag, men det betød dog langt fra at jeg var alene i dag.

gronidec19

Om formiddagen kom Mette, som er lærerstuderende fra Aalborg. Hun havde fået en opgave fra Seminariet som bl.a. indebar at hun skulle fordybe sig lidt i nogle af de faglige aktiviteter vi udfører. Meget belejligt gik ringmærkningen, med de kun to net i den lille Fyrhave rigtig godt. Vi fangede således hele 15 grønirisker og en musvit på kun en lille times fangst (14 mærkninger og 2 aflæsninger). Desuden viste jeg hende lidt omkring vores monitering af nattrækket med lydoptagere. Hvordan vi analyserede lydfilerne og registrerede trækkaldende. Inde i udstillingen mødte jeg vores pattedyr-ekspert Annelise, som var ved at få forevist Flemmings store fugle-frimærkesamling.

gronilabdec19

gronivingedec19

Over middag ankom Stine fra Skagen Skole, som havde sidste praktikdag inden juleferien. Efter at have spist pebernødder og brunkager fik hun skiftet avispapir i vores transportkasser til fuglene, og sammen tastede vi dagens ringmærkning ind og kontrollerede nogle protokoller. Til aften havde jeg en aftale med Christian fra Hirtshals, som er meget interesseret i skovsnepper. Så til aften tog jeg ham og Knud med til ud og lede snepper til ringmærkningen. Vi var desværre lidt udfordret med fuldmånen, som lyste landskabet op og vi fangede derfor ingen, men vi så et par stykker. Mens vi gik på Storsig lyste vi dog pludselig en Mosehornugle op som sad på en lav gren og spejdede efter føde. Vi nærmede os roligt fuglen, men den fløj desværre da vi var få meter fra den, men altid en meget stemningsfuld oplevelse når man kommer tæt på en ugle i natten!

I morgen skal jeg et smut til søndenfjords, men vender tilbage med forstærkning mandag, hvor Esben følger med herop igen.

sloredenatmaend19Slørede fangstmænd på vej ud i natten 

 

Ringmærkning (Fyrhaven)

Grønirisk: 15

Sum: 15

Folk: Knud Pedersen, Mette Pedersen, Christian Thorsmark Østerby, Annelise Jensen, Stine & Simon S. Christiansen

Bonus aften blog

onsdag 4. december 2019
af Esben Elgaard Hansen

Efter Aftensmad var der julehygge med fyrets venneforening. Her var underholdning med billeder fra årets gang, samt rigeligt gløgg og godt humør.venner

Da arrangementet var afsluttet stod den på natfangst af skovsnepper. Det lykkedes for Simon og Jeg at fange en enkelt skovsneppe!mal Copy

Skovsneppe (1k køn ukendt) som får sin vinge målt til 207mm, hvorefter den blev vejet til en kampvægt på 359.6 gram.sneppe Copy

Ringmærket skovsneppe lige før den flyver sin vej. Fjerdragten camouflerer sneppen så den næsten ikke er til at se hvis ikke den bevæger sig.

Dette vil være den sidste blog denne uge, da både Simon og jeg drager sønderfjords. I morgen vil vi forsøge med lidt ringmærkning i Fyrhaven. Før vi tager af afsted om formiddagen. Vi vender dog stærkt tilbage næste uge!selfie Copy

Ringmærkning (grenen):

Skovsneppe - Woodcock - 1

Folk: Simon S. Christiansen, Esben E. Hansen og Venneforeningen

Fuglekiggere på Skagen Havn

onsdag 4. december 2019
af Pernille Roed

Efter en blæsende nat på Det Grå Fyr åbnede vi nettene i Fyrhaven kl. 8.00. Trods fuglekald og foder udeblev fuglene i dag, så vi lukkede nettene igen allerede ved 9.30-tiden.

Da Rita kom for at gøre rent ved 10-tiden – tusinde tak for det, Rita! – bestemte vi os for at tage en tur ind til Skagen Havn for at kigge på fugle. Vi fik hurtigt pakket vores kikkerter og teleskopet ned, og så tog vi afsted. Da vi kørte fra fyret, var vi så heldige at se et par gulspurve, der sad i en busk på parkeringspladsen.

Det blæste ret meget på havnen, så noget af fuglekiggeriet foregik fra bilen.

fuglekig

Det blev til en spændende tur på havnen, hvor vi blandet andet fik set Svartbag, Edderfugle, Sølvmåger, Stormmåger, Skarv og en enkelt Stor Skallesluger.

havn

Da vi kom tilbage til fyret, gik Esben igang med at reparere de sidste net, så de er klar til forårets ringmærkninger. Jeg gav mig til at at pakke de sidste ting, og klokken halv tre kørte jeg tilbage til Aalborg og min normale hverdag. Dog først efter et besøg hos Flemming i Caféen, hvor jeg fik købt lidt souvenirs - blandt andet nogle meget fine Jule fugle flet bøger, så jeg kan flette fugle til juletræet. De er ret flotte, men nogle af dem er virkelig svære at lave! Til min store glæde forærede Flemming mig en meget fin Fasan-bakke - Tusind tak Flemming, den er jeg meget glad for!

Jeg vil gerne slutte min sidste dag på Skagen Fuglestation i denne omgang af med at sige tusind tak for nogle gode og lærerige dage blandt nogle dygtige, søde, tålmodige og “villige til at lære fra sig” frivillige og stationsleder! I gør en forskel - både for fugle og mennesker! 

Og så glæder jeg mig til at komme op til jer igen, så jeg kan blive oplært i at ringmærke fugle! 

fyrfadflet

Folk: Simon S. Christiansen, Esben E. Hansen og Pernille Roed.

Grønirisker, natfangst og ny udstilling!

tirsdag 3. december 2019
af Pernille Roed

I dag stod vi alle tidligt op, da vi desværre skulle tage afsked med Laia, som rejste hjem til bjergene i Catalonien. Vi håber, du er kommet godt hjem, Laia!

fangstihaven2019

Imens Simon kørte Laia til togstationen, åbnede Esben nettene i Fyrhaven, og jeg gik en tur langs stranden for at nyde solopgangen. Vi ringmærkede 5 grønirisker og havde en enkelt aflæsning inden regnen kom ved ti-tiden. Jeg fik endda lært, hvordan de kønsbestemmes!

groniriskfangst2019

Regnen fortsatte resten af dagen, så Esben og jeg gav os til at reparere nettene. Det tog lang tid, for der var mange huller. Imens vi reparerede nettene, læste Simon ansøgninger fra frivillige til næste år igennem, sendte bilag til økonomiafdelingen i DOF, og derefter begyndte han at se på årsrapportering.

Sidst på eftermiddagen tastede Simon og jeg dagens ringmærkninger ind, og bagefter læste vi afsluttende korrektur på de indtastede ringmærkninger fra efteråret. Esben lavede lækker aftensmad imens.

Jeg nåede også at få et smugkig på den flotte nye udstilling om Det Grå Fyrs historie, som er ved indgangen op til fyrtårnet. Den indvies med en reception fredag den 6. december kl. 15.00-16.00, hvor alle er velkomne! Den er bestemt et besøg værd!

sortdrengmedlys

Efter aftensmaden var vi ude på natfangst. Vi fangede desværre ikke noget, selvom vi så en del Skovsnepper. Natfangst er i øvrigt noget af en krævende disciplin, kan jeg fortælle! Udover at holde øje med hvor man selv går, skal man altså også lige huske at følge lige i hælene af den, der går med lygten. Og så skal man naturligvis være opmærksom på, om der er en fugl, så man lynhurtigt kan fange den med nettet. Det må være multitasking på højt plan, når man færdes i et ukendt terræn.

Da vi kom hjem igen, underholdt Esben os med billeder og historier fra sin rejse til Nepal for noget tid tilbage. Det var ret spændende – især fordi han, udover at have set adskillige smukke fugle, også havde været tæt på både tiger og krybdyr. Hermed en stor opfordring til et foredrag om dette i Birder’s Club til foråret!

Ringmærkning (Fyrhaven):

Grønirisk – 5

Total: 5

Folk: Simon S. Christiansen, Esben Hansen, Laia Soler Iglesias, Pernille Roed.

Last winter cleaning and last views of Skagen

mandag 2. december 2019
af Laia Soler Iglesias

Today I opened the nets in the garden and Judith and Esben were ready to start ringing for the first round. We unfortunately had to say goodbye to Judith a little bit after that because she has a long journey before she reaches home. So, I hope you have a nice way back home! She had a nice goodbye by a Yellowhammer (Gulspurv) that she was able to ring just before leaving (it was a new species for her).


After that, Esben and I continued with the ringing mostly Greenfinches (Grønirisk) as usual those days. And Simon drove Judith to the train station and he went through the applications of next year volunteers. A while later, we had to start deep cleaning the lab (that took us more than half of the morning but now is all shining).

79235407 781697698945220 4114863434489659392 n

In the afternoon we closed the nets and we got ready to go to the harbour to look at the gulls (and we found a ringed gull!).

79154494 515050029223295 4912601142401171456 n

78103689 1466803510149854 8719823856254058496 n

78340990 438538280373958 6030898119611252736 n

Then we went back to the Bird Observatory to get ready for dinner. Pernille joined us just before dinner and she will stay here with Esben and Simon during this week. It was really nice to see her before I'm going home tomorrow with the first lights.

79468784 749882408849881 2030338273267679232 n

Thank you for this amazing stay here in Skagen! I hope to see you all again!

Ringmærkning (Fyrhaven):

Grønirisk - 14

Gulspurv - 1

Total: 15

People: Simon S. Christiansen, Judith Kloibhofer, Laia Soler Iglesias, Esben Hansen and Pernille Roed.


1  |  2  |  3  |  ...  |  31     NÆSTE