Her på Skagen Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (120)2023 (289)2022 (292)2021 (279)2020 (282)2019 (304)2018 (261)2017 (247)2016 (2)(se alle)
Se indlæg fra måned: jan. (1)mar. (31)apr. (23)maj (22)juni (30)juli (31)aug. (29)sept. (28)okt. (30)nov. (20)dec. (16)

Nytår på Stationen

mandag 31. december 2018
af Simon S. Christiansen

Om morgenen gik Anton og Per ud til Grenen, og i Fyrhaven ringmærkede vi lidt. Mest af alt gulspurve, hvorefter vi tog op hilste på Michael og Knud på Nordstjernevej og ønskede godt nytår. Per havde en gråmåge som fulgte en fiskerbåd ind. Om eftermiddagen gik jeg i køkkenet og forberedte nytårsmaden. Svenskerne blev tvangsindlagt til at se Dronningens nytårstale inden middagen. Da klokken på rådhustårnet slog tolv åbnede vi champagneflasken og nød udsigten ind over byen, hvor der var godt med fyrværkeri, også noget mere end jeg havde troet i en sådan forholdsvis lille by. Vinden var taget til om natten hvilket også betød at flere af de nødblus folk sendte op inde i byen havnede helt ude ved os.

Folk: Michael Ancher, Knud Pedersen, Anton Arnesson, Per Österman, Simon S. Christiansen.

Ringmærkning (Fyrhaven + Jennes Sø):

Gulspurv 6, Grønirisk 1, Bogfinke 1, Stor gråsisken 1.

Sum: 9

nytar2018Nytårsvisit på Nordstjernvej. Per, Anton, Knud og Michael.

nytarsvenskereKlokken blev 12 og champagnen åbnet til et nyt spændende år på Skagen Fuglestation

konfirmand2018Det var med at få brugt servietterne for 2018....

Udflugt og vadefugle i solrigt vejr

søndag 30. december 2018
af Simon S. Christiansen

Vi prøvede at fange i fyrhaven om formiddagen, dog uden resultat, hvilket var lidt uventet. Derimod kom Søren Skov forbi og fik en kop kaffe og en hyggelig snak om forskellige rejsemål. Han var nyligt hjemvendt fra Australien. Ved middagstid lukkede vi nettene, og sagde godt nytår til Christel og Flemming, som henad eftermiddagen lukkede udstillingen ned en sidste gang for i år inden de tager på en velfortjent ferie i det varme Østen i januar. Fyret og udstillingen åbner igen 1. februar.

Herefter tog vi bilen mod syd for at tjekke lidt lokaliteter langs østkysten i det solrige vejr. Først Jerup strand hvor der bl.a. gik en strandhjejle på stranden. Dagens bedste oplevelse var dog i Strandby, hvor der på stranden lige nord for havnen gik en større flok vadefugle helt tæt på. Sandløbere, hele 48 Stenvendere og 6 Sortgrå ryler. Det er lidt sjovt at tænke på at nogle stenvendere overvintrer på vore breddegrader, mens mange andre af dem nu render rundt i helt andre temperaturer på strande i f.eks. Namibia.

På mobilens walkie-talkie system Zello kunne vi høre at Rolf Christensen så et par fine havfuglearter på Grenen i form af Thorshane og Sodfarvet skråpe samt Mallemukker, flere tusind Rider og en Gråmåge. Efter et lille pitstop med forsyninger svingede vi forbi Aalbæk Havn på vejen tilbage, inden vi tog hjem i mit rækkehus og så billeder fra sommerens rejser og lidt fra gamle dage også. Til aften landede vi på stationen igen.

Folk: Søren Skov, Anton Arnesson, Per Österman & Simon S. Christiansen

vaderestrandby2018Vadefugleflok i Strandby med Sortgrå ryler, Stenvendere og Sandløbere

svenskerejerup2018Kattegat havde skyllet et på svenskere op på stranden i Jerup. Anton Arnesson & Per Österman.

 

Nytår nærmer sig...

lørdag 29. december 2018
af Simon S. Christiansen

I går tog jeg en tur ned for at se den sjældne Middelhavsstenpikker, som holder til ved Sundstrup nord for Viborg. Det er kun femte gang at denne art er observeret i Danmark, og kun tredje gang at det er af den vestlige underart (ssp. hispanica). Meget belejligt var den heldigvis heller ikke alt for langt væk. Overnattede derefter i Aalborg, inden jeg i dag hentede to svenske nytårsgæster i Frederikshavn på vejen op. Begge har jeg i sin tid arbejdet meget sammen med på Ottenby Fuglestation i Sverige. Til aften kom min far og hans kæreste på besøg og var så flinke at tilberede aftensmad. I juledagene har Michael været frisk og ringmærket de fleste morgener ved Jennes Sø, hvor det bl.a. er blevet til fem hvidsiskenener mellem den 24 og 27.

Folk: Michael Ancher, Per Österman, Anton Arnesson, Gunnar Simonsen, Annemette Streubel og Simon S. Christiansen.

vestligmiddelhavsVestlig Middelhavsstenpikker

twitchersmiddelhavs

Fuglekiggere kigger på Vestlig Middelhavsstenpikker i Sundstrup. Huset i baggrunden er brugt i serien om ”Lykke Per”, som vises i TV for tiden.

fornytarAftenhygge 

Hvid sne som julehilsen

søndag 23. december 2018
af Simon S. Christiansen

Til morgen lå der sne på jorden og vidnede om at nu kommer julen lige om lidt. Mens vi sad og drak kaffe og ønskede Flemming og Christel god jul, kunne vi høre på udmeldingssystemet Zello at Michael havde fanget en hvidsisken – en ny art for Gustav. Hurtigt ud i bilen og så afsted. Hos Michael var der flere som var dukket op til fremvisning af fuglen og gav mulighed for at ønske god jul til andre også. Inden vi vendte snuden sydover, tjekkede vi havnen igennem, hvor kulden havde fået en hel del måger til. Vi så bl.a. en 2k gråmåge, som har været her noget tid og, en toppet lappedykker svømmede rundt i lystbådhavnen.

Selvom det nu er juletid betyder det ikke at her vil være tomt. Michael er heroppe og ringmærke troligt – hvilket vækker minder fra sidste år, hvor en gråsisken med kinesisk ring blev fanget om morgenen juleaftensdag! Og mellem jul og nytår er jeg også at finde i fyret.

Vi ønsker jer alle en rigtig god jul!

Folk: Gustav Urth, Flemming Quist, Christel Havmand, Michael Ancher, Simon S. Christiansen m.fl.

Ringmærkning (Jennes Sø):

Solsort 1, Fuglekonge 1, Blåmejse 2, Musvit 4, Bogfinke 2, Grønirisk 1, Stor Gråsisken 24, Hvidsisken 1.

Sum: 36

hvidsiskenkiggere2018Glade hvidsisken-kiggere

Hvidsisken profilHvidsisken

Det spøger i Fyret!

fredag 21. december 2018
af Gustav Urth

I går havde Simon besøgt den lokale børnehave for at planlægge nogleaktiviteter næste år. Desuden havde stationens ven Frede Jakobsen være forbi med en ordentlig skål slik, og siden Simon ikke er så meget til søde sager var der ganske meget at give sig i kast med på sofabordet!

Efter en time i tog i dag blev jeg taget pænt imod af Simon, med en krammer. Turen gik nu til Netto hvor vi skulle handle ind, til dagens aftensmad, nemlig pizza. Inden vi kom til fyret, skulle vi hjem til Simon og hente kostumer, men hvad skulle vi bruge kostumer til? Tænker du nok.

Da vi kom til fyret, skulle alt klargøres til den længe ventede dag, hvor børn og deres forældre kunne komme op og besøge Det Grå Fyr, og deltage i det uhyggelige julemysterie. Så jeg blev iført, en gammel hvid kjole, mel i hovedet, shorts og ingen sko eller strømper, nu lignede jeg et rigtigt spøgelse. Til at hjælpe med klargøringen af det hele, kom Lene og var flink til at hjælpe til.

Allerede kl 15:00 dukkede de første børn op, det var en halv time før forventet, det gav os store smil på, at se så mange folk komme til vores arrangement. Det resulterede i at jeg skulle en halv time før op i toppen af fyrtårnet, hvor jeg var det sidste børnene mødte, “Et rigtigt spøgelse”. Efter at have siddet 45 minutter uden bukser, dog med et tæppe, hørte jeg små børn på trapperne, så lidt ekstra mel blev puttet i hovedet, og så kan det ellers nok være den fik hele armen. Jeg skulle forestille at være et spøgelse som ikke var særlig glad for jul, men børnene fik mig overtalt, til at komme med ned og få æbleskiver og gløgg, så alt endte godt, og alle var søde og glade. Nu har Simon og jeg tænkt os at nyde en velfortjent hjemmelavet pizza!

Folk: Gustav Urth, Christel Havmand, Flemming Quist, Lene Kappelborg, Simon S. Christiansen & 35 børn

julefyr2018

julifyret2Mange børn var mødt op for at hjælpe fyrmesteren med at skræmme spøgelserne ud af Fyret - hvor det blev både lidt uhyggeligt men også meget hyggeligt!

fyrmesterspogelseSpøgelset Gustav og Fyrmester Christiansen

Kaffetid og planlægning

mandag 17. december 2018
af Simon S. Christiansen

I dag kom først Jørgen på besøg til en kop kaffe (og for at hente en taske fra julefrokosten..). Hele eftermiddagen sad jeg sammen med Knud og planlagde forårs-aktiviteterne på observationsfronten. Træktællinger og rovfuglemonitering blev vendt, og vi håber at de mange tilrejsende ornitologer får lyst til sammen med assistenterne på stationen at bidrage med dækningen af det altid pændende forårstræk vi har heroppe. Dofbasens muligheder blev gennemgået og vores dofbasemanualer fik et eftersyn, så de kan blive opdateret i vinter.

Folk: Jørgen Kabel, Knud Pedersen & Simon S. Christiansen

Dagen derpå

søndag 16. december 2018
af Simon S. Christiansen

Om formiddagen vågnede folk så småt. Nogle var friske - andre knap så meget, men alle var ved godt mod efter den vellykkede julefrokost. Udenfor viste vejret sig fra sin barske side med både slud og blæst. Der blev gennemført lidt oprydning og rengøring inden de sidste gæster kørte sydover. Om eftermiddagen dukkede John Brask op og hilste på til kaffe og kage, og med sig havde han en meget eftertragtet julegave til Fuglestationen. Fire bind af samlerobjektet ”The Birds of the Western Paleacrtic”. Nu mangler vi bare de sidste 5 bind… også en vindmåler kunne vi ligge under juletræet.

Folk: Julefrokostdeltagerne fra i går, Simon S. Christiansen og John Brask.

dagenderpadec2018Dagen derpå

bwp donationFlere bind af The Birds of the Western Palearctic (BWP) blev tilføjet biblioteket

Birder-julefrokost anno 2018

lørdag 15. december 2018
af Morten Christensen

Vejret var overskyet og vinden var frisk fra sydøst det meste af dagen; tiltagende til hård vind i løbet af aftenen. Temperaturen var omkring 3C.

I dag skulle den årlige birderjulefrokost for nordjyske birdere afholdes. Denne har i tidligere år været afholdt i Aalborg, men i år skulle Skagen Fuglestation prøves. Det blev det hidtil største antal deltagere med flere lokale fra Skagen og med så mange kompetente folk i felten i løbet af dagen kunne man håbe på, at der ville blive fundet nogle spændende fugle. En delegation fra Aalborg startede dagen i Hirtshals og her blev der ved øststranden set fire enkeltbekkasiner. På havnen fandt de desuden en isfugl, der sad og skuttede sig på en hylde på kajen. Delegationens efterfølgende køretur mod Skagen på strandene til Kandestederne gav dog ikke noget nævneværdigt.

Anderledes var det i Skagen, hvor der blev fundet en adult kaspisk måge og en 2K gråmåge ved Havnevagten. En Sumpmejse blev også set på fodringsplads på Nordlysvej. En del mennesker var kørt forgæves efter grindehvalen, som blev fjernet tidligt på formiddagen. En mindre gruppe af birdere tog en tur til Jerup Enge & Strand for at finde en bjerglærke, som en i gruppen manglede som DK-art. Jerup Enge & Strand er et af de sikreste steder for overvintrende bjerglærker i Danmark og det lykkedes sørme at finde 22 på en mark på Fredborgvej, som er det klassiske sted. Der blev desuden set 14 snespurve og en vandrefalk inden man besluttede sig for at vende snuden hjem mod Skagen igen. Desværre sad bilen fast i den meget bløde strand og det var kke muligt at komme fri trods flere granvoksnes mænds forsøg på at løfte bilen op på fast grund. SOS International måte hidkaldes og efter et par timer kom de endelig fri, heldigvis i tide til at nå at komme hjem og hjælpe med forberedelser til julefrokosten!

Morten Jenrich fik lov at afprøve vores nye småfuglefælde i fyrhaven og tog senere ud og gjorde Michael Ancher følgeskab ved Jennes Sø.

Henved spisetid samlede alle folk sig i den dejligt varme Birder's Club på stationen og festlighederne kunne begynde. Christel havde disket op med lækre håndmadder og Mad & Fugle-gruppen lavede udsøgt ribbensteg og hjemmelavet grønlangkål til de sultne og forfrosne feltornitologer.

Simon lagde ud med en introduktion om året der gik på Skagen Fuglestation og kunne fortælle om de spændende ting der kommer til at ske i 2019, bl.a. om fuld besætning! Oluf Lou holdte et oplæg om sine oplevelser i Skagen gennem tiderne. Han skænkede et flot billede til stationen af en Perleugle fra en af de tidligere invasioner heroppe. Som altid var quizzerne nogle af julefrokostens meste populære indslag. Efter middagen var der hele fire quizzer. Henriks tip en 13-er-quiz om året der gik, blev vundet af Simon. Ikke alle kunne dog deltage i denne quiz, da den er baseret på forudsigelser, som deltagerne kom med ved sidste års julefrokost. Her var der tricky spørgsmål som hvor mange sølvhejrer der ville blive registreret som ynglepar i 2018 osv. Simon bød så ind med en helt ny type quiz om fugles fældning. Deltagerne skulle udfylde fældningskort for en 2K hvid vipstert fra april og fik så point for hvor mange forkerte generationer af fjer, de var kommet frem til. Det gjaldt selvfølgelig om at få så få af disse points som muligt og quizzen blev vundet af Morten C. Lars Grøn bød så ind med en af sine quizzer. Lars' quizform blev et stort hit på årets felttræf i Blåvand. Udover artsidentifikation udfra fuglebilleder og fundkort bliver der også delt fuglefjer rundt. Ikke nemt! Quizzen blev vundet af Rune. Til sidst kom quizzen som alle frygtede. Rune Sø Neergards latterligt svære quiz med nogle spørgsmål om billeder, som man kan blive i tvivl om overhovedet viser en fugl! Der var dog stadig nogle skarpe mennesker ud på natten, og her excellerede Henrik som vinder. Flot og mega sjovt!

Resten af natten blev der hygget i Birder's Club og senere på stationen alt i mens vinden tiltog til hård vind fra syd øst og slud. En rasende hyggelig aften/nat.

Folk i felten: Lars Grøn, Mette H Nielsen, Asger L Møldrup, Anders Brinkmann, Rene W Rørbæk, Henrik H Nielsen, Jørgen Kabel, Simon S Christiansen, Erik Christophersen, Karsten Klausen, Ole Skrubbeltrang, Anders Bojesen, Morten Christensen, Søren K Søndergaard, Jens Kirkeby, Lars Ytte, Morten J Hansen, Rune S Neergaard, Oluf Lou, Lars Mortensen, Michael Ancher.

Ringmærkning (Fyrhaven + Jennes Sø):

Fuglekonge 1, Nordlig halemejse 6, Topmejse 1, Træløber 1, Kvækerfinke 1, Stor gråsisken 17, Grønirisk 3.

Sum: 30

kaspiskdecember18Adult Kaspisk måge 

gramage182k Gråmåge 

julefrokost7 2018

julefrokost8 2018Der var billedvisninger både fra Skagen og fra det endnu koldere nord: Grønland i ismågernes land

julefrokost5 2018Så blev der quizzet

julefrokost6 2018Og der blev quizzet rigtig meget - faktisk til langt ud på natten

Grindehval

fredag 14. december 2018
af Simon S. Christiansen

Da jeg satte kaffen over omkring kl. 8 blev jeg ringet op af en velkendt stemme, Igor Federov fra Universitetet i Sundsvall, som jeg i går havde hørt om skulle ankomme i løbet af dagen sammen med to kollegaer for at pakke 3D-kameraerne i haven ned for vinteren. De var dog allerede ankommet midt i natten, og havde overnattet i bilen på P-pladsen, fordi de ikke troede der var nogen i fyret og desuden ikke ville ringe mig op midt i natten. De så lidt kolde ud, så kaffe, varme og lidt morgenmad var derfor ret tiltrængt for dem kunne jeg se. Sagde til dem at de bare skulle ringe en anden gang. Det er langt fra unormalt at folk ringer mig op på tossede tidspunkter alligevel.  

Langs med Kattegatkysten kom der bl.a. lidt rider trækkende ud mod Skagerak. Ved 9-tiden dukkede Frede Jakobsen op og ligeledes Jørgen sammen med den anden Igor (Golden Retriever) for at være med i ringmærkningen. Vi blev dog afbrudt i vores forehavende da vi hørte om at en hval strandede på Sønderstrand. Vi kørte derfor alle derhen. En stor grindehval skulle det vise sig at være! Samme sted som der sidste uge svømmede en alm. delfin rundt. Vi kontaktede vildtkonsulenten fra Naturstyrelsen som besigtigede dyret og fik halet den op på land. Vi fik formidlet hændelsen videre til de regionale medier og mange i Skagen kom forbi for at opleve hvalen i løbet af dagen. En af de nærmeste dage vil Naturhistorisk Museum få fjernet kødet og samle skelettet sammen. En flot han husrødstjert hoppede desuden rundt tæt ved, og en sen hvid vipstjert var også at se. Den er kommet noget bagud ift. sine artsfælder der nu hopper rundt i varmen nede ved Nilfloden. På walkie-talkie systemet Zello kunne vi høre at Rolf Christensen så en stor stormsvale trække forbi fra Verdens Ende. Sjældent så sent på året med denne art, der ellers mest ses i september/oktober, men faktisk anden gang i år med en december-fugl. Michael Ancher fik ringmærket lidt ved Jennes Sø, hvilket bl.a. gav en hvidsisken.

Tilbage på stationen hjalp jeg teamet fra Sundsvall, og gennemførte en lille guidet ringmærkningstur. Rita dukkede op og pyntede på førstesalen, og to lokale Skawboer viste mig billeder af nogle spor i sandet på Grenen, som vi desværre ikke helt kunne blive kloge på. Lene Kappelborg kiggede desuden ind forbi med nogle spøgelser til vores julearrangement i Fyret den 21 december. Om aftenen ankom Morten Christensen, Morten Jenrich, Lars Ytte og Anders Bojesen som i morgen deltager i morgendagens traditionsrige julefrokost for Nordjyske fuglekiggere, så der bliver fuldt hus her i weekenden!

Folk: Frede Jakobsen, Michael Ancher, Jørgen Kabel, Rita Pate, Morten Christensen, Lars Ytte, Morten Jenrich Hansen, Anders Bojesen, Najeem Lawal, Torbjörn, Igor Federov (menneske) & Igor (hund).

Ringmærkning (Fyrhaven + Jennes Sø):

Blåmejse 1, Musvit 2, Grønirisk 5, Stor Gråsisken 3, Hvidsisken 1.

Sum: 6

hval skagen

grindehval

grindehvaltaenderEn Grindehval er en rigtig tandhval 

grindehvalmenneskerBørn og voksne kom for at se den spændende hval

RitafletDec2018Ritas flotte julefugleflet

IgorDec2018Russere og afrikanere på arbejde. Igor og Najeem.

Finker i haven

torsdag 13. december 2018
af Simon S. Christiansen

Ved solopgang kom Oluf og vi begyndte ringmærkningen i haven. Han kom i et outfit som så ud som om han lige var ankommet fra Moskva, men det var også en lidt råkold dag i dag, så det var helt okay. Det blev faktisk til hele 36 fugle i fangsten. Grønirisk og gulspurv var de dominerende arter. Vi fik nørdet ned i aldersbestemmelse af især grønirisk. Efterfølgende hjalp Oluf med indtastningen i Dofbasen. Personalet fra Naturstyrelsen Vendsyssel gennemførte et teambuildnings-møde hernede, hvor en af de fælles opgaver bl.a. var at tage den lange flagstang ned og sætte en ny flagsnor i, som var blæst af i sidste uge. I går fik vi et sødt julekort fra Friederike i Tyskland, som arbejdede her sidste år. Hænger nu sammen med andre hilsner fra andre på køleskabet. Altid dejligt at høre fra tidligere frivillige fra nær og fjern – de er jo lidt som familie når de er her…

Folk: Oluf Lou & Simon S. Christiansen

Ringmærkning (Fyrhaven):

Stor Gråsisken 3, Gulspurv 15, Grønirisk 18.

Sum: 36

louvinteruglemaerkningGråsisken og gulspurv i nettene

loupakontorBrillerne skal på når der skal tastes ind...

gulspurvdec18Dagens art: Gulspurv


1  |  2  |  3  |  ...  |  27     NÆSTE