Her på Skagen Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2018 (253)2017 (247)2016 (2)(se alle)

Grindehval

fredag 14. december 2018
af Simon S. Christiansen

Da jeg satte kaffen over omkring kl. 8 blev jeg ringet op af en velkendt stemme, Igor Federov fra Universitetet i Sundsvall, som jeg i går havde hørt om skulle ankomme i løbet af dagen sammen med to kollegaer for at pakke 3D-kameraerne i haven ned for vinteren. De var dog allerede ankommet midt i natten, og havde overnattet i bilen på P-pladsen, fordi de ikke troede der var nogen i fyret og desuden ikke ville ringe mig op midt i natten. De så lidt kolde ud, så kaffe, varme og lidt morgenmad var derfor ret tiltrængt for dem kunne jeg se. Sagde til dem at de bare skulle ringe en anden gang. Det er langt fra unormalt at folk ringer mig op på tossede tidspunkter alligevel.  

Langs med Kattegatkysten kom der bl.a. lidt rider trækkende ud mod Skagerak. Ved 9-tiden dukkede Frede Jakobsen op og ligeledes Jørgen sammen med den anden Igor (Golden Retriever) for at være med i ringmærkningen. Vi blev dog afbrudt i vores forehavende da vi hørte om at en hval strandede på Sønderstrand. Vi kørte derfor alle derhen. En stor grindehval skulle det vise sig at være! Samme sted som der sidste uge svømmede en alm. delfin rundt. Vi kontaktede vildtkonsulenten fra Naturstyrelsen som besigtigede dyret og fik halet den op på land. Vi fik formidlet hændelsen videre til de regionale medier og mange i Skagen kom forbi for at opleve hvalen i løbet af dagen. En af de nærmeste dage vil Naturhistorisk Museum få fjernet kødet og samle skelettet sammen. En flot han husrødstjert hoppede desuden rundt tæt ved, og en sen hvid vipstjert var også at se. Den er kommet noget bagud ift. sine artsfælder der nu hopper rundt i varmen nede ved Nilfloden. På walkie-talkie systemet Zello kunne vi høre at Rolf Christensen så en stor stormsvale trække forbi fra Verdens Ende. Sjældent så sent på året med denne art, der ellers mest ses i september/oktober, men faktisk anden gang i år med en december-fugl. Michael Ancher fik ringmærket lidt ved Jennes Sø, hvilket bl.a. gav en hvidsisken.

Tilbage på stationen hjalp jeg teamet fra Sundsvall, og gennemførte en lille guidet ringmærkningstur. Rita dukkede op og pyntede på førstesalen, og to lokale Skawboer viste mig billeder af nogle spor i sandet på Grenen, som vi desværre ikke helt kunne blive kloge på. Lene Kappelborg kiggede desuden ind forbi med nogle spøgelser til vores julearrangement i Fyret den 21 december. Om aftenen ankom Morten Christensen, Morten Jenrich, Lars Ytte og Anders Bojesen som i morgen deltager i morgendagens traditionsrige julefrokost for Nordjyske fuglekiggere, så der bliver fuldt hus her i weekenden!

Folk: Frede Jakobsen, Michael Ancher, Jørgen Kabel, Rita Pate, Morten Christensen, Lars Ytte, Morten Jenrich Hansen, Anders Bojesen, Najeem Lawal, Torbjörn, Igor Federov (menneske) & Igor (hund).

Ringmærkning (Fyrhaven + Jennes Sø):

Blåmejse 1, Musvit 2, Grønirisk 5, Stor Gråsisken 3, Hvidsisken 1.

Sum: 6

hval skagen

grindehval

grindehvaltaenderEn Grindehval er en rigtig tandhval 

grindehvalmenneskerBørn og voksne kom for at se den spændende hval

RitafletDec2018Ritas flotte julefugleflet

IgorDec2018Russere og afrikanere på arbejde. Igor og Najeem.

Finker i haven

torsdag 13. december 2018
af Simon S. Christiansen

Ved solopgang kom Oluf og vi begyndte ringmærkningen i haven. Han kom i et outfit som så ud som om han lige var ankommet fra Moskva, men det var også en lidt råkold dag i dag, så det var helt okay. Det blev faktisk til hele 36 fugle i fangsten. Grønirisk og gulspurv var de dominerende arter. Vi fik nørdet ned i aldersbestemmelse af især grønirisk. Efterfølgende hjalp Oluf med indtastningen i Dofbasen. Personalet fra Naturstyrelsen Vendsyssel gennemførte et teambuildnings-møde hernede, hvor en af de fælles opgaver bl.a. var at tage den lange flagstang ned og sætte en ny flagsnor i, som var blæst af i sidste uge. I går fik vi et sødt julekort fra Friederike i Tyskland, som arbejdede her sidste år. Hænger nu sammen med andre hilsner fra andre på køleskabet. Altid dejligt at høre fra tidligere frivillige fra nær og fjern – de er jo lidt som familie når de er her…

Folk: Oluf Lou & Simon S. Christiansen

Ringmærkning (Fyrhaven):

Stor Gråsisken 3, Gulspurv 15, Grønirisk 18.

Sum: 36

louvinteruglemaerkningGråsisken og gulspurv i nettene

loupakontorBrillerne skal på når der skal tastes ind...

gulspurvdec18Dagens art: Gulspurv

fælde, gløgg og dinosaurer

onsdag 12. december 2018
af Simon S. Christiansen

Efter tur til hhv. Aalborg og København kom jeg over middag tilbage på fuglestationen. Jeg var dog også heroppe i søndags, hvor jeg fik set almindelig delfiln, som Rolf Christensen havde meldt fra Grenen og senere svømmede rundt på Sønderstrand. Faktisk anden gang på kort tid jeg har fået at se sådan én, da der også holder en alm. delfin til i Aalborg Havn. På vejen var jeg i Pandrup og hilse på William Aarestrup, som er Danmark måske ældste aktive ringmærker. Flere tusinde fugle har han – ligesom han har gjort de forgangne 60 år – mærket hjemme i sin lille villahave. Han var så venlig at udlåne en småfuglefælde, som vi kan bruge på fodringspladsen i vinter, så den skal testes i morgen! Til aften havde Venneforeningen juleafslutning og gløgg, og Peter Laursen underholdte med en lille quiz og et lille spændende oplæg om fuglene og deres evolutionære ophav.

Folk: Simon S. Christiansen & Venneforeningen

juleafslutning2018Gløgg, fugle og evolution

finkefaeldeSmåfugleruse

Mødedag og start på vintermærkningen

onsdag 5. december 2018
af Simon S. Christiansen

Ved solopgang åbnede jeg de tre net på foderpladsen i den lille fyrhave. Jørgen og hunden Igor mødte kort tid efter op til et par timers mærkning. Det blev kun til 8 fugle men af hele fem forskellige arter, så der var god variation. Lidt efter kl. 10 lukkede vi nettene igen og en lang men spændende mødedag fortsatte. Først møde i Fuglestationens bestyrelse og dernæst møde i bestyrelsen for venneforeningen til et godt stykke ud på aftenen. Kasper Thorup fra Ringmærkningscentralen blev på stationen til næste dag. I morgen formiddag tager jeg til København, og Stationen er derfor ubemandet nogle dage frem.

Folk: Jørgen Kabel, Niels Eriksen, Kasper Thorup, Kurt Rasmussen, Børge Søndergård, Knud Pedersen, Sigrid Andersen, Henning Ettrup, Rie Voertmann, Lene Kappelborg, John Pedersen, Peter Laursen, Jens Kirkeby & Simon S. Christiansen

Ringmærkning (Fyrhaven):

Rødhals 1, Skovspurv 1, Grønirisk 2, Gråsisken 2, Gulspurv 2

Sum: 8

sologskopeSwarovski-teleskopet blev luftet  ved solopgang

skafvenmodedec18Møde i Fuglestationens bestyrelse

bestmodedec18Møde i Venneforeningens bestyrelse

ulvebamseUlven føler sig hjemme her på stationen

Julerengøring og møder

tirsdag 4. december 2018
af Simon S. Christiansen

Da jeg ankom stationen om formiddagen blev jeg mødt af Rita som var godt i gang med rengøringen. Én gang i måneden kommer hun troligt og giver 1-salen en ordentlig omgang med rengøringsmidlerne, ligesom vi også hver gang får en masse små søde gaver. Denne gang var ingen undtagelse, hvor der bl.a. var en julepakke at finde i skødet på vores sofa-elefant ”Eleanor”. Bestyrelsesformand Niels og DOF’s direktør Sigrid var også ankommet inden de skulle deltage i Styregruppemøde omkring Centret. Her fik de også præsenteret Naturstyrelsens nye Centerleder Lene Kappelborg, som starter i januar. Vi glæder os alle rigtig meget til det fremtidige samarbejde med Lene, som vi kender som meget dygtig og dedikeret bl.a. igennem hendes deltagelse i Fuglestationens Venneforening. Jeg kørte efter kort tid op i byen for at gøre diverse indkøb til stationen, men svingede også forbi mit hjem på vejen, hvor en lille flok silkehaler havde slået sig ned for at æde bær af min hæk.

Ved middagstid ankom Henning fra bestyrelsen og Ringmærkerforeningen, og sammen brugte vi eftermiddagen på at planlægge korrekturgennemgang af alle indtastede ringmærkningsdata. Niels og Sigrid havde handlet ind til aften og kokkerede en dejlig lyssej hentet i havnen. Om aftenen gennemgik vi morgendagens dagsorden i bestyrelsen, men fik også leget ”Jeg er en trækfugl” – en lille læringsleg vi bruger med ringmærkerne på stationen, ligesom vi også fandt tid til at se dejlige billeder fra året der er gået.

Folk: Rita Pate, Sigrid Andersen, Niels Eriksen, Henning Ettrup & Simon S. Christiansen

elefantdec2018Elefanten Eleanor blev gjort klar til jul og fik lov at holde en lille julegave fra Rita...

sigridnielshenning2018Samtaler over aftensmåltidet: Henning, Niels og Sigrid.

Vandring på stranden

mandag 3. december 2018
af Jesper Johannes Madsen

Det blæste forsat kraftigt (10 m/sek.) dog nu fra S til SSV. Et kraftigt stort regnvejr lå faretruede syd og vest for Skagen det meste af dagen men det blev kun til enkelte regnbyger i løbet af dagen. Tog ud på morgenobs på Grenen, første time fra ydereste klitrække dernæst 1½ time sammen med Rolf ved Sylivastien. Sigtbarheden var svingende men okay. Der var stor bevægelse i de rødstrubede lommer men ellers bød morgenen kun på en mørk mallemuk og flere bjergpibere. Jeg tog efterfølgende til Nordstrand og vandrede i tre timer frem og tilbage mellem Batterivej og Sandormssporet for at gøre endnu et forsøg på at finde den mongolske piber. Den må være taget videre. Rolf tog en times vandring mellem Grenen og Sandormssporet. Simon havde møde i Aalborg med nogle biologistuderende som kigger på nogle af stationens ringmærkningsdata.

Folk: Jesper Johannes Madsen & Simon S. Christiansen

Skagen Grenen 02 12 2018 JJM0

Regnvejrsdag med konger!

søndag 2. december 2018
af Jesper Johannes Madsen

Dagen lagde ud med kraftig blæst fra SØ (10-15 m/sek.), småregn og dårlig sigt.  Regnen fortsatte stort set hele dagen og tog til sidst på eftermiddagen og aften. Jeg brugte seks timer på Nordstranden mellem Batterivej og Sandormssporet i håb om at finde den mongolske piber – dog uden held. Rolf så en stor stormsvale og islom fra bunkeren ved Grenen Campning hvor der også træk over 900 rider forbi. Simon tog sig af sin familie og lidt havobs ved stationen. Den sidste lyse time brugte jeg ved Engelsviken på havnen, hvor den gamle han kongenederfugl lå. Den var svær at finde p.g.a. den kraftige pålandsvind og de høje bølger med det lykkedes samtidig med at en søkonge kom forbi. Efter aftensmaden tog Simon og jeg på natfangst på Grenen i øsende regn – dog uden held med at fange noget.

Folk: Jesper Johannes Madsen, Simon S. Christiansen med familie

Skagen Nordstrand 01 12 2018 JJM0Havtorn med bær

Konge på vandet og hygge i fyret

lørdag 1. december 2018
af Simon S. Christiansen

Nu er vi kommet ind i december, hvilket for mit vedkommende også betød at jeg fik besøg af familien fra Aalborg. Min bror hjalp med at sætte nogle nye net op i den lille Fyrhave, vi fik købt en masse frø og lagt ud under nettene for at lokke nogle fugle til. Vi er dermed nu helt klar til vinterens fangst ved fyret. Vi blev dog kortvarigt afbrudt i vores forehavende, da der blev meldt en Kongeederfugl af Poul Jørgensen ud for Grenens P-plads, som vi selvfølgelig var nød til lige at tage et kig på. En han meget tæt på land, og selvom den ikke var i fuld pragtdragt, var den meget flot alligevel! Nok samme fugl som er set tidligere herude. Flere andre lokale fuglekiggere kom til for at nyde synet. Hele familien spiste aftensmad på stationen og hen ad aftenen ankom også Jesper Johannes fra Ringmærkningscentralen i København. Jeg har hørt noget om at han rigtig gerne vil se den mongolske piber som raster her, hvilket vi må håbe han lykkes med, selvom den ikke er meldt ud i dag…

Folk: Michael Ancher, Jesper Johannes Madsen, Simon S. Christiansen & familie

 

Ringmærkning (Jennes Sø):

Gærdesmutte 1, Blåmejse 4, Musvit 1, Skovspurv 1, Kvækerfinke 2, Gråsisken 140

Sum: 149

vinterfodringSå er der frø til de sultne!

kongeeder birdersDer kigges på kongeederfugl inden solnedgang

kongeedernov1Kongeederfugl

hyggedecember19Decemberhygge og kalenderlyset blev tændt

En husrødstjert i haven

onsdag 28. november 2018
af Simon S. Christiansen

Om morgenen brugte vi lidt tid på at sætte ting og udstyr fra ringmærkningen på plads oppe på loftet. Ask tog hjem til Sydfyn igen, og jeg selv tog til møde i Hjørring og videre til Aalborg. Inden da nåede jeg dog at se en husrødstjert flyve rundt i haven. Umiddelbart ingen tegn på østlig oprindelse, men da det virkede til at være en hunfarvet fugl er der udseendemæssigt heller ikke så meget at gå på. Fra fredag aften vil stationen være bemandet igen.

Folk: Ask Balsløv & Simon S. Christiansen

Vi gør vinterklar!

tirsdag 27. november 2018
af Simon S. Christiansen

En frostkold men meget flot morgen blev det for Ask, Jørgen og jeg selv. Det blev den sidste ringmærkningsdag i Sardinkrattet på Grenen i denne sæson, hvorefter vi gør os klar med vinterfodring i Fyrhaven. Her vil vi også tilføje et par nye net. Desuden vil der nogle dage fortsat være ringmærkning ved Jennes Sø med Michael Ancher. Det blev en rigtig en god afslutning på sæsonen med fine arter som skægmejse og halemejse. I opsummeringen nedenfor står halemejserne ikke med, men det er fordi de alle er aflæsninger af lokale fugle, og dem tæller vi ikke med i summeringen, da de allerede er talt med den dag de fik ring på. Aflæsninger har høj værdi både vidensmæssigt og som kvalitetssikring, lige meget om det er lokale fugle eller dem langvejs fra, da der er mere data at hente på dem end de fugle der fanges for første gang. Aflæsningsdata tastes løbene ind i Zoologisk Museums database ligesom de der får en ring på. De figurerer bare ikke i dofbasen eller her i dagbogen. Igen i dag var der en del aflsæninger, så det var rigtig fint.

skaegmejse nov 2018Skægmejse

halemejse nov 2018Halemejse

Knud kom og hjalp til efter at have talt havfugletræk. Der blev arbejdet hårdt hele formiddagen og langt ud på eftermiddagen med at tage nettene ned og bære alt udstyr og materialer tilbage til Fuglestationen. Stor tak for hjælpen med det! Og dejligt at se glade hårdtarbejdende mennesker (og hunde).

netnedtagning 2018Der bliver trukket i stængerne og gøres klar til vinteren.

Først på aftenen forsøgte Ask og jeg at fange skovsnepper, men jorden var begyndt at blive frossen en del steder, og derfor havde de nok valgt at være andre steder når ikke de kan få næbbet ned i jorden. Resten af aftenen gik med indtastninger af data på computeren inden det blev til en velfortjent godnat-søvn…

Folk: Jørgen Kabel, Knud Pedersen, Ask Balsløv, Simon S. Christiansen og Igor (hunden som bidrog meget med at bære diverse materialer) 

Ringmærkning (Grenen):

Solsort 1, Skægmejse 5.

Sum: 6


1  |  2  |  3  |  ...  |  51     NÆSTE