Her på Skagen Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2021 (71)2020 (282)2019 (304)2018 (261)2017 (247)2016 (2)(se alle)

Shalom!

søndag 2. maj 2021
af Anders Brinkmann

I dag delte vi os op i tre grupper: Jonas tog sig af trækfugletællingen på Grenen, Mikkel, Rasmus, Simon og undertegnede ringmærkede ved Kabeltromlen og Laima, Michaëla og Esben klarede dagens CES-mærkning ved Jennes Sø.

Jonas talte fugle sammen med Kurt og Jonathan, hvor de primært fokuserede på indlandstrækket, da Knud og Jørgen dækkede havfuglene fra Nordstrand. Særligt Engpibere og Skovpibere trak i stort antal, så der var store forhåbninger om en Markpiber iblandt. Det var dog ikke tilfældet, men tilgængelig blev de belønnet med både Hvidnæbbet Lom, Islom og Gråmåge. Dagens helt store hit var dog en Hærfugl, der blev meldt ud fra Nordstrand. Herefter fulgte den den yderste klitrække mod øst. Kortvarigt var den nede at sidde i Sandormesporet, før den trak videre ud mod Grenen og fortsatte sydvest på, hvor den senest blev set nord for Skagen By. Desuden blev der observeret en fin variation af vadefugle, heriblandt Lille Præstekrave, Hvidklire, Tinksmed, Svaleklire og Hjejle. Endelig skal det nævnes, at der fra Nordstrand blev observeret en Pukkelhval.

Morgenens ringmærkning ved Kabeltromlen startede langsomt ud, men endte med at give fine arter som Rødstjert, Sortmejse og Skovpiber. Den helt store sensation rent ringmærkningsmæssigt var dog en Gærdesanger, som oprindeligt var ringmærket i Israel. Det er sjældent, at vi udveksler fugle med steder så langt væk. Af tidligere genfangster i Skagen kan nævnes en Gråsisken fra Island og ikke mindst en Gråsisken fra Kina! Det blev overvejet om dagens Gærdesanger var af den østlige form, men den så ud som en helt almindelig Gærdesanger. Så herfra er der kun at sige: Shalom!

Gaerdesanger Grenen 2021 ringm. Israel 4251

På cykelfronten var vi ikke så heldige i dag, da undertegnedes cykel punkterede og Laima styrtede, før hun dårligt nok var kommet afsted. Heldigvis rykkede Esben ud som en anden supermand, og hjalp Laima sikkert frem til Jennes Sø, så de kunne klare dagens CES-mærkning. CES-mærkningen gik som ved Kabeltromlen: Slaw i slaw, men dog med et par fine arter som Rødstjert, Spurvehøg og Skovskade. Sidstnævnte blev et intimt møde mellem Michaëla og Skovskaden, da den havde et godt tag i hendes fingre. Det er ikke for sarte sjæle, at blive bidt af en Skovskade, skulle jeg hilse at sige!

Over middag tog Michaëla en tur ud på Kap Gadegung (Storsig), hvor hun bl.a. så 2-3 Sorte Glenter, og Mikkel og undertegnede kørte en tur på Flagbakken, for at se om vi kunne opdrive nogle rovfugle i forbindelse med den varme søndenvind. De første fugle gik i fin højde, men efter et par timer havde termikken drevet dem så højt op på himlen, at vi kapitulerede og kørte retur til fuglestationen. Det blev dog til flere Havørne, Røde Glenter, en enkelt Sort Glente, Fiskeørne, fint med Lærkefalke - heraf én som hapsede en guldsmed på få meters afstand fra os - samt et pænt antal Musvåger, der passerede Flagbakken i et pænt spor stik nordøst.

Laerkefalk Flagbakken 2021 4431

Her til aften fik vi en ny indlogerende gæst i lejligheden: Ian, som skal være her en uges tid.

Epilog: Sidst på aftenen, mens Michaéla og Jonas sad og kiggede fotos igennem fra dagens forløb, viste det sig pludselig at Michaëla havde fotograferet en adult Gulnæbbet Glente. Arten er ny for landet, men har været længe ventet, da den tidligere på året blev set trække op igennem Holland. Fuglestationen var pludselig på den anden ende, og ligeledes resten af birder-Skagen. Det skal blive spændende om fuglen bliver fundet igen i morgen.

 FCA06C8F 965C 4D38 A711 8BD4D06EAD57


Folk: Simon S. Christiansen, Laima Bagdonaite, Michaëla Berdougo, Mikkel Friborg Mortensen, Jonas Pedersen, Rasmus Matthiesen-Juhl, Anders Brinkmann, Esben E. Hansen, Jørgen Kabel and Igor

Ringmærkning Kabeltromlen:

Sangdrossel 2

Rødhals 14

Gærdesmutte 4

Løvsanger 6

Jernspurv 1

Gransanger 6

Fuglekonge 3

Bogfinke 1

Rødstjert 1

Sortmejse 1

Kvækerfinke 1

Skovpiber 1

Rørspurv 1

Sum: 42

Klik her for at se opsummeret observationer af rovfugle i Skagen

Klik her for at se dagens observationer af fugle i Skagen