Her på Skagen Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (64)2023 (289)2022 (292)2021 (279)2020 (282)2019 (304)2018 (261)2017 (247)2016 (2)(se alle)

Ringmærkning rykker!

mandag 24. maj 2021
af Søren og Karen Marie Leth-Nissen

Præsentation af dagens gæstebloggere: Vi er ugens nybegyndere, som har fået lov til at leje lejligheden i det Grå Fyr for en uge, og vi har glædet os helt vildt! Og vi blev varmt modtaget af hele stationen, da vi ankom søndag, først med intro og fællesspisning, og siden aftenmøde med runde om dagens oplevelser og planlægning af næste dag.

9C237C60 16B5 4F76 82EC D161A66AF897

Vi stod “sent” op, og var ved Kabeltromlen 5.00. Stor dramatik mødte os, for allerede på Sandormssporet stod to fuglekiggere og lyttede ivrigt til Drosselrørsangeren (Acrocephalus arundinaceus) i rørene. Den viste sig ikke, til Mikkels store fortrydelse, men det var vores første gang, så vi lyttede længe og prøvede også at optage dens stemme. Sikke en begyndelse! 

Vel oppe ved Kabeltromlen fandt vi Laima, Mikkel, Michaela og Rasmus, som havde alt ringmærkningsudstyret lagt frem til ringmærkning, og tømt nettene de første gange. Vi var imponerede over at se hvordan ringmærkningen finder sted.

58246156 8775 41DD A636 E40A4F00BC4F

Det foregår vist nogenlunde sådan her: Først gå runde (250 m net skal efterses), tømme net for de fugle som er gået i. Så tilbage til Kabeltromlen og fordele rollerne: hvem ringmærker og undersøger, og hvem noterer i den store protokol? Mens vi var der, var det først Michaela, som noterede, mens Mikkel og Laima ringmærkede, og siden gik også Rasmus i gang med fuglene. Senere byttedes rollerne om. 

4299E3BF A0D7 4E0B 880C 2FA6CCF125DD

3AF1A1E7 4530 4AEB A501 C8C95D29389B

Selve ringmærkningen har mange dele: undersøge fugl, finde ring, registrere den i bogen, sætte ring på fugl, måle vingefjer, estimere fedtlag, veje fugl (ved at vende den på hovedet ned i et lille sort rør og sætte den på en mikrovægt), og herefter slippe den løs igen. Vi var meget overraskede over, hvor livlig stemningen var omkring Kabeltromlen, alle var seriøse, professionelle og gik til arbejdet med godt humør og stor omsorg for fuglene. Hele holdet vidste, at vi gerne ville se Islom (Gavia immer) og da vi et øjeblik var gået ned ad stien, kaldte de alle da de så den flyve over! Den fik vi også med. Tusind tak :-)

CD4C97D4 20C3 4ECE 9640 CF11D93DA075

Det blev en dag med mange “første” for os. Mosehornugle (Asio flammeus), Ringdrossel (Turdus torquatus) og Tornsanger (Sylvia communis), selvom Tornsangeren vist nok er Danmarks mest almindelige ynglefugl. Kan vi undskylde det med, at vi bor i Københavnsområdet? Sikkert ikke. Vi er, som førnævnt, nybegyndere, og lærte noget nyt ca. hvert femte minut denne morgen. Solen skinnede, blæsten var iskold, det var 7 grader og alligevel en majmorgen som i Paradis. Som solen stod højere på himlen, kom flere og flere fugleinteresserede til, og placerede sig mange forskellige steder i terrænet. 

B73AC418 C136 421D BA7B AA25AC63AB5E

Laima introducerede os til ringmærkningen, så vi forstod lidt mere af arbejdet, og Karen Marie fik lov til at slippe en Rørsanger (Acrocephalus scirpaceus) fri. Dejlig oplevelse! Det lykkedes Laima at se Drosselrørsangeren, som én af få i dag.

Michaela fangede en Rødrygget tornskade (Lanius collurio) i nettene og fik den mærket. Ved Kabeltromlen blev også observeret en Tyrkerdue (Streptopelia decaocto), og en enkelt Hvepsevåge (Pernis apivorus) (blandt en hel masse andre fugle). Michaela fandt også en guldsmed, en smuk Blå Mosaik (Aeshna cyanea), og også en træbuk, en Væver (Lamia Textor), som er en meget stor bille. Ringmærkningen gik ifølge holdet alt i alt fint i dag, selvom det gik langsomt med at få fugle i nettet, - lidt overraskende, for der var så meget fuglesang denne morgen.Og det var skønt oven på al den regn, der kom Pinsedag.

Jonas havde observation for enden af Sandormssporet, og så en Trane (Grus grus), men gik desværre glip at at høre Drosselrørsangeren. Til gengæld så han Mursejler (Apus apus), 100 styk, ude over havet, og også 2 Islom (Gavia immer) og meget andet godt. Rødstrubet lom (Gavia stellata) 20 stk., f.eks., og en fouragerende sæl. Se mere om i dag på linket her.

Mikkel begyndte dagen endnu tidligere end resten af holdet, for han satsede på at finde én, han ikke før havde set. Og det lykkedes, Plettet rørvagtel (Porzana porzana), han fandt den, mens det stadig næsten var nat. 

08A4A8C0 20A3 45BD 8BBF B690327B19AA

Simon så to Piroler (Oriolus oriolus), og hørte sin første Karmindompap (Carpadacus erythrinus). Siden kom måske også en Lille fluesnapper (Ficedula parva), og i det hele taget en hel del Fluesnappere. 

Der var en del, som kiggede forbi Kabeltromlen i solskinnet i dag, blandt andre Mette Møller, Jørgen Kabel og hunden Igor, Jørgen Hulbæk, Knud Pedersen, Oluf Lou og Henrik Kiesbye. 

Rita Pade, som tidligere arbejdede på fuglestationen, har givet et stort tilskud til madkassen, som stationsholdet takker for. Og onsdag er der afskedsmiddag for Laima, som skal hjem til Göteborg. 

Dagens ringmærkninger: 

1 Rødstjert

3 Rørsanger

4 Gulbug

2 Gærdesanger

4 Tornsanger

8 Havesanger 

4 Munk

2 Gransanger

9 Løvsanger

1 Grå Fluesnapper

1 Broget Fluesnapper

1 Rødrygget Tornskade

1 Gulspurv

Klik her for at se dagens observationer indtastet i Dofbasen af observatører i området

Klik her for at se dagens ringmærkninger i DOFbasen

Klik her for at se dagens observationer af Rovfugle på DOFbasen 

Folk: Simon S. Christiansen, Jørgen Hulbæk, Knud Pedersen, Henrik Kisbye, Oluf Lou, Jørgen Kabel og Igor, Mette Møller Christensen, Michaëla Berdougo, Rasmus Matthiesen-Juhl, Jonas Pedersen, Mikkel Friborg Mortensen, Laima Bagdonaite og Søren og Karen Marie.