Her på Skagen Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2021 (154)2020 (282)2019 (304)2018 (261)2017 (247)2016 (2)(se alle)

Stor Skrigeørn - årtes første SU rovfugl i Skagen!

tirsdag 14. marts 2017
af MJH

Vejr: Meget vekslende vejr i løbet af dagen. Morgenen startede lidt gråt med jævn vind fra vestsydvest. I løbet af formiddagen var der strejf af sol og lidt blå himmel mellem skyerne. Fra kl 12:50 blæste det op fra vest, mens finregn og regn prægede de næste timer. Til sidst endte dagen med tørvejr og sol, mens vindenstyrken nærmede sig kuling. Dagstemperaturen lune 5°C til 8°C. Sigten god først og sidst på dagen, men midt på dagen var det lukket sammen i finregn og regn.

Startede dagen med at sidde 2 timer ved Kattegat kysten og flyttede derefter obsplads til klitten i nordenden af Fyrhaverne. Der var et pænt træk af Sangsvaner gennem hele morgenen og de kom i flokke både ude over Kattegat, inde midt over Odden og ude ved Nordstrand. Jeg fik talt 381 der alle trak målrettet mod øst, men da jeg de første to timer sad og kiggede ud over Kattegat kan der sagtens være kommet flere flokke forbi bag mig.

Ud over Sangsvanerne nød jeg en Sortstrubet Lom, der trak vest og da jeg var flyttet ind på klittoppen kl 9 kom der lidt rovfugle bl.a. 2 Røde Glenter blandt Musvåger og Spurvehøge.

Trækket af Ringduer bragte 9 Hulduer med sig og jeg kom op på 8 Ravne blandt alle kragefuglene på trækforsøg.

Da Simon ville være på stationen fra lidt før middag pakkede jeg sammen kl 10:45 og gik ind til Fuglestationen og hilste på ham. Havde lige taget overtøjet af og skulle til at tænke på noget frokost, da Lars Mortensen ringede op og fortalte, at en Stor Skrigeørn var fløjet fra Batterivej og lavt ud over Reservatet. Jeg droppede frokosten og fandt jakken frem igen og var lige kommet ud, da Lars på ny ringede og fortalte, at Skrigeørnen var på vej mod Batteriskoven/Bankes Marker i lav højde. Simon var stadig i gang med at svare på mails, men kom med ud da han fik beskeden om, at vi kunne se fugle fra p-pladsen ved Fyret. Den så ud til at flyve lavt ind mod byen, så vi endte med at tage Simons bil og køre ned i den sydvestlige ende af Skagen i håb om, at kunne få et foto når den nåede dertil.

Fik dog snart besked fra Knud Pedersen, at ørnen ikke var fortsat ind over Skagen, men vendt rundt og gået ned bag Batteriskov/Bankes Marker.

Sammen med Knud og Jan Tandrup søgte vi derefter fuglen i området nord for Fyrvej. Efter noget søgen kom den pludselig på vingerne og fløj lidt rundt, men stadig i lav højde og så igen ud til at sætte sig. Denne gang noget længere ud mod Batterivej.

Det er en ny DK art for mit vedkommende, så jeg ville gerne bruge lidt mere tid på den, mens Simon tog tilbage til Fuglestationen for at passe kontorarbejdet.

Jeg tilbragte et par timer i området ved Saftevandsbakken i selskab med Knud Pedersen, Anne-Lise Jensen, Lars Paaby, Conny Jensen og Mogens Neergaard alt imens blæsten tog til og regnen satte ind.

Vi fik ikke set mere til fuglen, men den blev igen set i området af flere folk efter opklaringen var kommet. Måske kan fuglen ses over Skagen i sol og blæst i morgen.
Det er det hidtil tidligste fund af Stor Skrigeørn i Skagen ud af 25 fund – hidtil tidligste dato har været 18. april, hvilket meget sjovt er sket på 3 forskellige år ud af de 25 fund.

Noget andet sjovt er, at det viser sig, at dagens fugl er blevet observeret/fotograferet over Nr. Snede den 11. marts i år af Moten D.D. Hansen og Emil Skovgård.

Stor tak til Lars for meldingen – et rigtig godt fund og 6 år siden arten sidst er set i Skagen!  
Desuden stor tak til Knud P. for at dele nedenstående fotos af dagens fugl!

rsz img 8500rsz 1img 8515Alle tre fotos af Stor Skrigeørn er taget af Knud PedersenIMG 8490