Her på Skagen Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (78)2023 (289)2022 (292)2021 (279)2020 (282)2019 (304)2018 (261)2017 (247)2016 (2)(se alle)

Stor formidlingsdag

søndag 10. september 2017
af Morten Jenrich Hansen

Vejr: En morgen med klart vejr. Enkelte skyer og jævn vind fra sydvest. Temperatur startede på 12ºC og steg til 16ºC midt på dagen, hvor vinden begyndte at friske op fra syd. Endte til aften med 12m/s og overskyet, men holdt stort set tørt, med kun enkelte regndråber, skønt der lå en tordenbyge ude over Skagerrak. God sigt.

Kunne nyde at gå ud til ringmærkningsområdet med Venus som ledestjerne på morgenhimlen. Vegetation var våd fra nattens dug, men morgenens vind gjorde det behageligt at være ude, da mitterne i dag holdt sig nede i skjul og ikke sværmede rundt og bed løs i hovedbunden. Blandt dagens fangster var en Gulspurv, som jeg mærkede ved Ellekrattet den 15. september 2016 og har haft en gang tidligere i år i Fyrhaverne i juni, så den får set sig lidt omkring i lokal området. Med de nye net sat op i går fik jeg i alt fanget 21 fugle, selvom jeg måtte lukke tidligt ned for at være tilbage på fuglestationen ved 9-tiden. Der skulle jeg hjælpe Simon med formidling for en stor gruppe på 50 personer fra det nordjyske regionsråd. De fik den store pakke med morgenmad fra cafeen, tur i udstillingen og vores helt egen ringmærkningshistorier.
Simon åbnede net i Fyrhaven og havde dagens oplevelse med en Gøg, der sad på et af de lukkede net.
Vi delte de 50 personer i to grupper, hvor Simon fortalte på gårdspladsen og jeg tog en gruppe med i felten og fremviste vores net. En enkelt Rødhals blev fanget og kunne vises, så alle var tilfredse.
Den formidling var overstået ved middagstid, hvor Morten Bentzon Hansen med familie – bl.a. mine gamle venner Tina og Jakob – havde fundet vej fra Tønder til Skagen og kom op til kaffe på fuglestationen. Det blev mest Simon de snakkede med, da jeg fortsatte med åbne net og kl 13 ringmærkningsturen, hvor et par meget interesserede amerikanske turister var med.
Senere på eftermiddagen var vejret skiftet til blæst fra syd og det blev mest til havobs fra første sal, da Sulerne er vendt tilbage i større tal.  Enkelte Storkjover, en enkelt Almindelig Kjove og en lille gruppe Mallemukker holdt drømmen i live om en dag, at tage en skråpe fra fuglestationens vindue.

Fik lavet en gullasch suppe til aftensmad, så Simon og jeg kunne mætte holde aftensmøde og jeg fik derefter et lille aftenkursus i ungfuglebestemmelse ud fra ”skull ossification”. En metode jeg ellers ikke har den store erfaring med, men det er jo en af fordelene ved at være på en fuglestation, at man altid kan lære mere af hinandens erfaringer.

Michael Ancher tog afsked en sidste morgen med hans ringmærkning og pakkede net og stænger sammen, da der nu går gang i rydningen af nåletræerne ud for Nordstjernevej. Michaels sidste omgang  endte på 10 fugle med bl.a. 3 Jernspurve og 4 Fuglekonge.rsz img 2626

I formiddagens flotte vejr kunne Simon på gårdspladsen fortælle om Rødhalsen til regionsrådets medlemmer

Ringmærkning:
Jernspurv                   1
Rødhals                     4
Rødstjert                    3
Rørsanger                  2
Munk                         2
Gærdesanger             3
Løvsanger                  1
Gransanger                3
Broget Fluesnapper    1
Gulspurv                    2