Her på Skagen Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (77)2023 (289)2022 (292)2021 (279)2020 (282)2019 (304)2018 (261)2017 (247)2016 (2)(se alle)

Med de lokale på tur

onsdag 17. april 2024
af Magnus Houen Lauritsen

Dagen startede for mit vedkommende kl. 05.00, inden turen gik mod Nordstrand kl. 05.45. Ved ankomsten var Knud allerede nået frem et par minutter tidligere. Vi havde knap sat os til rette, inden Knud spottede hvidnæser (hval) på mellemdistancen. Det blev hurtigt konkluderet, at der var mindst 3-4 individer. Jeg var nu overbevist om at der var flere. Jeg sad med en god god vinkel, til at kigge ud over havet, og holde øje med hvidnæserne, mens jeg talte lomvie og sortand. De blev fulgt gennem 2,5 timer, inden de var svømmet for langt ud til at man kunne følge dem i teleskopet længere. Inden da, kunne jeg dog konkludere, at der var mindst ni individer.

 

Da hvidnæsen kom ud af syne, var de første tre timer af morgenobsen gået, og vi manglede derfor kun én time. Efter 3,5 timer, blev en sibirisk krikand meldt ud fra Arup Vejle. Jørgen Kabel, Jan Eskildsen, hunden Igor og jeg kiggede på hinanden i et stykke tid, inden vi blev enige om at smutte, da der alligevel ikke skete det store med trækfuglene i Skagen. Det passede med, at de fire timer af morgenobsen var gået, og jeg kunne liste med. Vi mødtes ved Jørgen for at samle os i hans bil. Inden vi var nået derfra, meldte Erik Christophersen sig også til turen. Pludselig var bilen godt pakket med håbefulde twitchere og god stemning. Hvad snakken faldt på, må I selv gætte jer til.;-)

 

Bilen kendte ruten, og snart efter afgang var vi fremme ved Arup Vejle. Sådan føltes det i hvert fald. Ved ankomst, var der cirka 15 twitchere, hvoraf ingen havde set den. Det viste sig nemlig, at den var fløjet over til den anden bred, og derfor var ude af stand til at blive bestemt sikkert, grundet afstanden og varme-flimmeret. Efter en time eller halvanden på lokaliteten, blev vi enige om at returnere til Skagen. På vejen ville Jørgen dog tage avance af, at han nu havde en smådyrs-ekspert som mig med i bilen.

 

Han gjorde holdt i Tingskoven - for han vidste, at netop hér levede den sjældne og meget flotte mariehøneedderkop (Eresus sandaliatus). Men præcist hvor, skulle jeg hjælpe med. Vi kørte til heden i den sydlige del af Tingskoven, hvor jeg vidste edderkoppen holdte til. Det var stadig en smule tidligt for arten, men ikke helt urealistisk. Først prøvede vi på et mindre lovende sted, hvor jeg efter kort tid fandt en enkelt han, der dog snart kravlede ind i lyngen og var væk. Dog fik alle den at se. Efter en intens eftersøgning i samme delområde uden held, prøvede vi at eftersøge den et andet sted på heden. Ung og frisk, gik jeg i forvejen for at tjekke området, og fandt hurtigt en stor han. De andre tilsluttede sig mit selskab, og vi endte med at finde velsagtens otte hanner. Aldrig før har toppen Skagens birding været så begejstret for en edderkop. Alle var godt tilfredse. Specielt Jørgen, der fik gode billeder af kræet. Vi opholdte os på heden i omtrent to timer, inden både hund og mand var trætte, og vi kaldte missionen fuldført. Vi var tilbage i Skagen kl. 18.00 efter en fantastisk tur med godt samvær og gode fortællinger og anekdoter fra før min tid som birder. Isis lavede god aftensmad, som vi nød, inden vi fuldførte praktiske gøremål, og alle gik til køjs.

Today’s observations in Dofbasen from observers in the area.

Sum of the raptors in the area based on observations typed into Dofbasen the same day.

Ringing Kabeltromlen:

Wren (gærdesmutte): 6 RI

Robbin (rødhals) 2 RI

Blackbird (solsort) 1RI

Song Thrush (sangdrossel) 1 RI

ChifChaf (Gransanger) 8 RI

Coal Tit (Sortmejse) 1 RI

Total: 19

People: Hayley Land, Isis Khalil, Hanelie Sidhu, Magnus Houen Lauritsen, Simon Kiesé, Simon S. Christiansen, Lars Askholm, our guests Oliver, Margit and Claus.