Her på Skagen Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (69)2023 (289)2022 (292)2021 (279)2020 (282)2019 (304)2018 (261)2017 (247)2016 (2)(se alle)

Besøg fra det høje nord med både Krognæb og Hvidsisken

fredag 3. november 2017
af Morten Jenrich Hansen

Vejr: En halvskyet morgen med jævn vind fra V, der i løbet af formiddagen drejede videre over i SV. Styrken nåede undervejs op i 10m/s. Skydækket bredte sig, så det meste af himlen var overskyet og kun et par enkelte solstrejf nåede igennem i løbet af eftermiddagen. Temperatur hele dagen omkring 8-10ºC. God sigt.

Jeg kunne åbne 2/3 af nettene fra morgenstunden, da vinden truede med at lade netmasker gribe ind i buske og træers grene for de resterende net. Det skulle dog vise sig, at det ikke gjorde så meget med de manglende netmeter, da et net, hvor jeg afspillede sang fra Gråsisken fangede langt de fleste af dagens 85 fugle.
Simon havde tid til at komme ud og være med til ringmærkningen i nogle timer, hvilket var meget godt, da der på en gang fløj en flok på 50 Gråsiskner i det ene net. Det er et ret spændende kompleks med id og arts/race begreb for disse fugle, så vi kunne nørde lidt med både Lille Gråsisken, Nordlig Gråsisken og Hvidsisken, samt et par individer der havde lidt mix af karakter.
Dagens mest bemærkelsesværdige fangst var 3 Hvidsisken, som Simon tog ud af et net, hvor de lå sammen. Ved et andet net var min puls lige oppe, da en adult han Gråsisken havde ren hvid undergump og bred hvid overgump, men et nærmere syn på den afslørede stort næb og for kraftigt pink-rødt bryst til at kunne kalde den Hvidsisken nr 4 denne dag. Mere tricky var et femte individ, der var en ungfugl med ”kineser” øjne hvid overgump, men med lidt for kraftige mørke centre på undergumpens fjer og en anelse mørkere rygfjer end de 3 klassiske Hvidsiskner vi samtidig stod med. Både Knud Pedersen og Jørgen Kabel dukkede op hos os efter vi havde meldt vores fangst ud og de hjalp med fotodokumentationen af disse interessante fugle, hvor den 4 også viste sig at være en Hvidsisken efter granskning i detaljerne.
Knud havde inden da fundet en rastende Islom ud for Grenens spids og Rolf Christensen havde meldt om både Gulirisk og Rødtoppet Fuglekonge. Lige da vi var færdig med dokumentationen af vores Hvidsiskner kom så dagens bedste melding over walkien fra Rolf Christensen:
Krognæb!!
Vi har snakket om den art lige siden bevægelserne af Krognæb syd for deres normale udbredelse begyndte at blive meldt fra Sverige og Norge. Nu var en af dem altså nået til Skagen.
Den kom fint kaldende over os og fløj til rast i toppen af en gran ca. 300m vest for os, midt mellem ringmærkningsområdet og Grenens p-plads. Det lykkedes Knud at få nogle dokumentationsfotos og Simon fik optaget en video, hvor man kan høre et par af dens kald mens den flyver over os – SU dokumentationen burde således være hjemme for den første Krognæb i Danmark i år.
De andre drog videre efter observationen af Krognæb, mens jeg fortsatte med åbne net til kl 13. På det tidspunkt var der ikke længere gang i flokkene af Gåsiskner, så jeg valgte at gå omkring Ellekrattet, hvor Karsten Klausen stod og ledte efter Krognæb. Den blev dog ikke genfundet og min tur videre gennem Fyrhaverne tilbage til fuglestationen gav kun et par flokke af Sjaggere og lidt Engpibere i de åbne områder.
Tilbage på stationen fik jeg indtastet dagens data og opdateret tavlerne med information til besøgende til Centeret for Trækfugle, mens Simon var beskæftiget med at uploade video og skrive et par nyheder om dagens Krognæb og Hvidsisken på vores hjemmeside og Facebook.
Simon sørgede for aftensmaden og tog efter vores aftensmøde hjemad for weekend. Med Irina på vej hjemad mod Schweiz og Athena på weekend prøver jeg de næste døgn, at passe fuglestationen. Må se, hvad weekendens vejr kan byde på af ringmærkning og fugle. Der skal nok være andre folk i felten i håb om, at flere Krognæb er på vej!

Ringmærkning:

Gærdesmutte 5
Rødhals 2
Vindrossel 1
Munk 1
Gransanger 1
Blåmejse 1
Kvækerfinke 1
Hvidsisken 4
Gråsisken. lille 15
Gråsisken, nordlig 52
Rørspurv 1
   
Total 85