Her på Skagen Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (72)2023 (289)2022 (292)2021 (279)2020 (282)2019 (304)2018 (261)2017 (247)2016 (2)(se alle)

Art nummer 700!

onsdag 8. november 2017
af Athena Valentin Jensen

Vejr: Svag vind fra syd-sydvest (7-8 m/s) og temperatur på 8-9 ºC vinden lagde sig, ved middagstid og nåede helt ned omkring 2 m/s, inden den tiltog kraftigt ved 18 tiden.

Det var en stille morgen. Morten havde været tidligt på færde og åbnet nettene, så nu kunne fuglene bare komme. Vinden var mild og med kun én fugl, en lille Gærdesmutte, fik man hurtigt kolde fingre. Kl 7.30 ankom Simon til ringmærkningsområdet. Han nåede kun lige derud førend han så en gammel Islom komme flyvende forbi, med kurs mod Skagerrak. Jeg ankom selv lidt efter. Simon smuttede dog hurtigt igen. Han satte kursen mod de yderste klitrækker, hvor Knud P. og Thomas Lillelund (lærer fra UCN Hjørring) sad og kiggede på havfugle. Efter lidt tid på spidsen, vendte Simon næsen indad og tulrede rundt i klitter og krat i søgen efter småfugle. Ved Grenen så han tre Misteldrosseler og en Munk. Også John Pedersen (Fotograf) var på Grenen denne morgen og de fik sig en snak. Simon fortsatte til Ellekrattet, hvor han så Gransanger og en ringmærket Fuglekonge.
     I mellemtiden var der kommet gang i den ved nettene, det første net jeg kom ud til, hang der tre Gråsiskner. Selvom der ikke var mange fugle per runde, var der alligevel en jævn strøm og jeg fik kigget på fældningsgrænser og øvet alder- og fedtbestemmelse. Mens vi sad derude blev der meldt Søkonge over wallkien. Inden jeg tog tilbage til fyret var vi oppe på 19 fugle. Omkring 300 Gråsiskner og diverse andre fugle blev set flyve over ringmærkningsområdet, så det var lidt underligt, at der ikke var flere, som trak ned. Morten blev ved en time ekstra og nåede derved op på 24 fugle. Ikke ligefrem mange fugle, men selvom der ikke kommer mange fugle, kan der dukke noget spændende op. Morten lukkede net. Dér, i det sidste net, var der tre fugle, to Gråsisken og – intet mindre end en Hvidsisken. Der var fedt, så den blev taget med tilbage til fyret, hvor den blev ringmærket, fotodokumenteret og vist frem. Det var en ny art for mig, og art nummer 700 for Flemming, så det blev fejret med is og champagne.

hvidsisken bI højt humør tog jeg i hundeskoven ved Den Tilsandede Kirke. Der var en del overflyvende flokke af Lille Korsnæb, to Skovskader, flere Krager, Grønirisk og lyden fra Gærdesmutter strømmede ud fra busk og krat. Jeg fik set en flot svævende Spurvehøg, mens solen tittede frem. Det var lige til at blive glad i låget af. Mens jeg gik rundt og nød sol, fuglestemmer og den milde brise. Pludselig fløj en stor tung brun fugl op fra græsset og forsvandt over hegnet ind i skoven. Det var en Skovsneppe og første gang jeg så sådan en. Jeg har tidligere benyttet en der er udstoppet til formidling på Naturhistorisk Museum i Aarhus, så at se den flyve lige foran mig var en kæmpe oplevelse. Ikke lang tid efter hoppede to Stor Flagspætter rundt i toppen af et af birketræerne.
     Tilbage på fyret havde Morten været i færd med at indtaste i DOF-basen, handle ind til aftensmaden og feje i Birders Club og lab. Det er utroligt som der fyr sand ind alle vegne heroppe. Han lukkede også service folkene ind, som skulle montere aflæsere på fyrets radiatorer.
     Da jeg kom tilbage hjalp jeg Simon med at gøre Birders Club klar til aftenens møde. Der skulle flyttes et par borde og sættes stole frem.  Peter Laursen kom og fortalte om hans oplevelser på de mange rejser han har taget rundt i Indien, Nepal og Cape Verde. Der var mange fine billeder af fugle, folk og storslåede landskaber.

Ringmærkning:

Blåmejse 5
Gransanger 1
Gråsisken, Lille 2
Gråsisken, Stor 9
Hvidsisken 1
Gærdesmutte 1
Musvit 1
Skægmejse 2
Solsort 1
Vindrossel 1
Total: 24