Her på Skagen Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (62)2023 (289)2022 (292)2021 (279)2020 (282)2019 (304)2018 (261)2017 (247)2016 (2)(se alle)

Aktive folk i felten og på Fuglestationen

lørdag 11. november 2017
af Morten Jenrich Hansen

Vejr: Frisk til hård vind fra nordvest og klart vejr uden en sky på himlen indtil midt på eftermiddagen. Vinden fortsatte i hård styrke, mens der langsomt kom flere skyer over Odden, men stadig med en pæn solnedgang. Nattens klare luft bragte temperaturen ned på 4ºC og max for dagen blev 7ºC. Klar og tør luft med rigtig god sigt.

Med vind på op til 13 m/s fra NV var det igen en dag uden ringmærkning på Grenen, men jeg forsøgte mig fra morgenstunden med to åbne net i Fyrhaverne. Vinden gjorde det umuligt at åbne flere net. Heldigvis var der pæne flokke af Gråsisken i luften i det første dagslys og kl 8 fløj en flok på 22 stk i det ene net. Simon var på det tidspunkt ankommet til Fuglestationen og havde lige været en tur rundt om Ellekrattet, da jeg havde tømt nettet og bragte alle fuglene over til ringmærkningslaboratoriet. Han hjalp derfor til med ringmærkningen, så vi hurtigt kunne få fuglene ringmærket, registreret og sluppet fri.
Hele flokken var i dag Gråsisken af den nordlige race og uden indslag af Hvidsisken.DSC 0161 2rsz dsc 0139 2

En af dagens Gråsisken var en lækkerbidsken for fjernørder! En adult fugl, der har afbrudt eftersommerens fældning af svingfjer inden fældningen er komplet gennemført. Bemærk nuanceforskellen i armsvingfjer, hvor de mørkest er nye fjer fra dette efterår, mens de 3 indre blegere bruntonede har været i et helt år.

Anders tilbragte morgenen ude på Grenen, hvor Simon også gik ud efter den sidste Gråsisken var sluppet. Imens dukkede Brian Kristensen Skræm op hos mig ved nettene i Fyrhaven. Brian skal være hos os i weekenden som medlem af Fuglestationsudvalget og opleve et par efterårsdøgn på Skagen fuglestation.
Athena udnyttede det blæsende vejr og den begrænsede omgang ringmærkning til at få uploade en video for ugens forløb på Facebook siden. Derefter tog hun fri for at køre hjem og få styr på den sidste del af hendes indflytning i ny lejlighed.
Ulla brugte det flotte solskin til en gåtur ind til byen og fik tjekket Skagen udenfor sæsonen.

Efter et par runder ved nettene sammen med mig, prøvede Brian en tur ud omkring Grenen, hvor flere folk havde håbet på Krognæb denne morgen og formiddag. Bedste fugl for dagen blev dog en Gråmåge, som fuglestationens team i felten så langs stranden mod Nordstrand.
Jeg lukkede imens net kl 11, da der ikke så ud til at komme flere småfugle ind over Fyrhaverne.
Tilbage på Fuglestationen fik jeg opdateret informationstavlerne med dagens ringmærkningstal og fik en snak med et par af dagens gæster til Centeret for Trækfugle. Conny Jensen dukkede også op på gårdspladsen på vej fra Grenen til et besøg i Klitplantagen i jagten på krognæb og Stor Korsnæb.
Sidstnævnte art havde jeg haft trækkende over Fyrhaverne midt på morgenen, men det lykkedes hverken Conny eller jeg at finde dem syd for byen i dag, selvom jeg forsøgte med en eftermiddagstur i området ved Skøjteløbersøen.
På fuglestationen holdt Simon og Brian et møde efter frokost. Inden da havde Simon et besøg af Jens og Else der kom op til kaffe og en rundvisning, efter at de havde kigget på fugle i den kølige vind ude på Grenen.
Anders brugte eftermiddagen på en gåtur rundt over heden, omkring Jennes sø og langs kysten ved Søderstrand retur til Skagen Grå Fyr, så vi forsøgte virkelig at få dækket området.
En flok på 30 Sandløbere lavede opvisning på høfterne ud for Fyret, hvor de næsten legede Sortgrå Ryler på stenene mellem de kraftige bølgesprøjt i vinden.
Brian nåede lige en ny tur rundt i felten inden det blev mørkt og tog også en tur ind i centerets udstilling, så han blev helt opdateret med den formidling Naturstyrelsen har lavet omkring trækfugle. Fra turen i felten meldte han om en flok Snespurve ved Sandormesporet og et par Stor Korsnæb, der rastede omkring p-pladsen ved Den Tilsandede Kirke – så de er der stadig og Anders og Ulla fik også set dem, da de timede at komme ind på p-pladsen ligesom Brian stod og fotograferede de to Store Korsnæb.
Anders og Ulla bidrog nok så flot til fællesskabet på Fuglestationen ved at stå for aftensmaden. Vi var derfor vel satte til dagens aftensmøde, inden vi tager på besøg hos Ole Skruppeltrang og ser aftenens fodboldlandskamp.
Herligt at Fuglestationens venner vil hjælpe også med ”ikke fugl oplevelser” og vi takker stort for at Ole og Kirsten vil huse de mærkelige fuglenørder ude fra Fyret!

Ringmærkning:

Gærdesmutte 1
Solsort 2
Rødhals 1
Musvit 1
Gråsisken, nordlig 22