Her på Skagen Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (43)2023 (289)2022 (292)2021 (279)2020 (282)2019 (304)2018 (261)2017 (247)2016 (2)(se alle)

Gråsiskner i net og "vinteraften" på Fuglestationen

torsdag 16. november 2017
af Morten Jenrich Hansen

Vejr: Fin morgen med svag vind (5m/s) fra SV og klar luft med 2/8 skydække. Fra kl 10 blæste det op og vinden drejede til syd med 10m/s. Over middag var den retur i SV og nu som hård vind til kuling. Samtidigt var det blevet helt overskyet og lidt nedbør ramte Odden uden at blive til mange mm regn. Temperaturen fra 5-8ºC. Sigten god i morgentimerne, senere moderat med let gråt dis.

Dagen startede med at jeg gik ud til ringmærkningsområdet på Grenen i stille vejr og med udsyn til Venus, Jupiter og måne segl med resten af månens forside oplyst af genskin fra Jorden. De tre himmellegemer stod flot på en skrå linje op fra den sydøstlige horisont. Kun 10º adskilte dem, men Venus og Jupiter er nu synligt adskilt i forhold til weekendens tætte dans på himlen mellem kærligheden og chefen!
Ude ved ringmærkningen tog jeg tjansen i de våde områder, da jeg bevægede mig rundt i de nødvendige waders, mens Athena kom ud for et par timer og passede net i de mere tørre områder. Vi prøver at tage hensyn til hinanden og Athena har brug for mere fast støtte på fødderne end gummistøvler/waders for at passe på et par overanstrengte knæ.
Det blev til 37 mærkede fugle i dag inden jeg lukkede net ved 11 tiden. På det tidspunkt var vinden efterhånden taget så meget til, at det generede fangsten. Endnu engang var det Gråsisken der blev lokket i nettene med 32 stk ud af dagens fangst.rsz img 5803 2rsz img 5817rsz img 5821
Dagens Gråsisken fotos! Et individ af Stor Gråsisken (adult han), der ved fokus på underhalens rent hvide dækfjer godt kunne mistolkes til at være en Hvidsisken.
Overgumpen havde derimod en del mørke tegninger mellem det hvide og pinke og så dermed meget normal ud for en adult han Stor Gråsisken.

En enkelt Spurvehøg var inde og ligge kortvarigt i et net, men fløj ud igen inden vi kom i nærheden af den. Lidt ærgerligt, da det ellers ville være en ny art i hånden for Athena.
Der kom yderligere nogle pæne flokke af Gråsisken over os, mens antal af Korsnæb i luften var lidt begrænset i dag. Dagens bedste småfugle så vi ikke, men kunne høre på walkien, at Rolf Christensen både havde 2 Rødtoppede Fuglekonge og en sen Gulirisk, mens Knud Pedersen meldte om en rastende Islom ude ved Grenens spids, samt 2 Søkonger mellem de trækkende Alk og Lomvie.
Da jeg ved middagstid var tilbage på Fuglestationen og mødte jeg Flemming og Christel, der fortalte, at oliefyret var gået ud, så der ikke længere var varmt vand i hanerne eller varme på radiatorerne.
Jakob Funder havde bestilt ny olieleverange til i morgen, da var olietanken er ved at være tom, men det gik altså lidt hurtigere end beregnet med at nå bunden af tanken.
Athena nåede ikke at komme til at fryse, da hun skyndte sig at afslutte nogle pc-opgaver og tage en forlænget weekend hjemme i Ålborg.
Midt på eftermiddagen kom mine gamle ”gåse-ven” Flemming Hansen på besøg for et par dages ophold. Gode minder fra vestkyst tiden med Langli og tusindvis af aflæsninger af Kortnæbbet Gås i årene omkring 1990, hvor daværende Danmarks Miljøundersøgelser brugte Flemming som assistent.
Det blev hurtigt mørkt og vi fandt ikke nye fugle i det sidste lys, men Flemming kom godt i gang på Fuglestationen. Ud over en første introduktion, så fik vi et friskbagt brød fra cafeen til eftermiddagskaffen og til aften stod han for et lækkert farsbrød. Vi holder varmen ved at fylde os med god mad og er helt klar til at komme i felten igen i morgen!

Ringmærkning:

Vindrossel 2
Fuglekonge 1
Blåmejse 2
Gråsisken, stor 32