Her på Skagen Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2020 (275)2019 (304)2018 (261)2017 (247)2016 (2)(se alle)

Gråsisken morgen uden blæst!

mandag 20. november 2017
af Morten Jenrich Hansen

Vejr: Svag vind fra øst og højtliggende skyer, der tillod solen at skinne igennem i de 7 ½ time vi nu har den over horisonten i Skagen. Temperatur 3-4ºC. God sigt.

Jeg glædede mig som til juleaften, da jeg gik ud til Grenen og ringmærkningen før solopgang. Det var nemlig en flot morgen med svag vind efter de seneste døgns blæst. Selvom lufttemperaturen i målehøjde viste 3ºC, så var der frost i jorden og is på vandet i den gamle strandengssø. Net var dog frie for frost, så jeg havde ikke problemer med at åbne. En halv time efter solopgang begyndte de overflyvende flokke af Gråsisken at reagere på den afspilning af Gråsisken sang, som jeg havde sat i gang ved et net. De næste par timer kom der da også flere flokke i nettene. Endte med at mærke 84 fugle inden middag, hvilket er en af de bedre dage dette efterår. Der var endvidere flere hundrede Gråsisken på træk, som ikke lod sig lokke ned til nettene.
Kun en Kvækerfinke skilte sig ud blandt dagens fangster, der ellers alle var fra Gråsisken komplekset. Selvfølgelig flest af Stor Gråsisken på dette tidspunkt af året, men også enkelte Lille Gråsisken og så dagens fangst – én flot ung Hvidsisken.rsz img 5834

En solrig morgen med is på vandet i rørskoven og flokke af Gråsisken i nettet

rsz img 5869

rsz img 5848

Dagens 1k Hvidsisken skilte sig ud mellem alle Gråsiskene

Ude på Grenen var Knud og Rolf på deres pladser. De så ikke Stor Stormsvale som jeg havde håbet i går, men en sen Sodfarvet Skråpe kom ud af Kattegat på lang afstand som dagens havfugl. Rolf Christensen har i DOF basen rapporteret en sen Gulirisk og 2 Rødtoppede Fuglekonger, der nok er gengangere og set flere gange den seneste uge.
Efter kl 11 fangede jeg ikke så mange fugle, så jeg udnyttede ventetiden mellem netrunder og tog endnu et par net ned for vinterpausen. Imens var der vinterstemning i luften med overflyvende Sangsvaner og Stor Dompap. Fra bunden af rørskoven lød der stadig skrig fra Vandrikse, mens en flok Skægmejser afsøgte rørene.

Jeg var tilbage på fuglestationen med mit grej ved 13 tiden og fik hilst på Jacob Funder på gårdspladsen. En tur omkring Fyrhaven og Kattegat kysten gav ingen nye småfugle og kun et par ekstra grupper af Sangsvaner trak mod vest i løbet af eftermiddagen. Riderne var forsvundet og der var ret få rastende havdykænder ud for fyret.
Inden det blev mørkt, kom Simon og vi fik afsluttet en af opgaverne på vores liste og kørt papaffald til genbrugsstationen. Vores cafe bestyrer Flemming var alene om at passe butikken i dag, men havde alligevel god tid til nok engang at forkæle ringmærkeren med en af deres gulerodskager. Dejligt tilbehør til eftermiddagskaffen!
Aftenmødet blev brugt til at se lidt frem på de næste dage, hvor vejret nok kun tillader brug af net i morgen. Derefter kommer en ny omgang med blæst og regn, hvor vi kan rykke videre med at gøre klar til vinteren på Fuglestationen.

Ringmærkning:

Kvækerfinke 1
Gråsisken, lille 9
Gråsisken, stor 73
Hvidsisken 1