Her på Skagen Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2021 (202)2020 (282)2019 (304)2018 (261)2017 (247)2016 (2)(se alle)

Svensk arbejdskraft sørger for opsætning af net og opfedning af ringmærkeren

torsdag 13. april 2017
af MJH

Vejr: Fint morgenvejr med let vind. Først fra nordvest og senere hurtigt skift over øst til sydøst i løbet af formiddagen. Midt på formiddagen steg vindstyrken til jævn vind, men eftermiddagen sluttede med dejlig stille vejr og svag vind. Halvskyet gennem dagen med blanding af sol og overskyet. Temperature mellem 4°C og 8°C. God sigt, men lidt dis i horisonten.

Anders og jeg startede med at gå ud og åbne net i ringmærkningsområdet før solopgang. På vej ud stødte vi på en Ræv i klitten lige før Grenens p-plads. Vi var meget optimistiske omkring ringmærkningen, da vejret endelig var fint med let vind og lidt skyer. Alle net kunne åbnes, men efter et par timer steg vindstyrken til jævn vind samtidig med, at den drejede mod øst. Det gav igen bevægelse af nettene og dagens total af fangst blev på 12 mærkede og 2 genfangster – ikke imponerende.
Undervejs havde vi besøg af både Simon og vores to svenske fuglestationsfolk, samt Anders Bojesen og Morten Christensen, der besøgte Skagen i håb om gode fugle her i påskedagene.rsz img 1681

Simon og jeg fortæller om vores ringmærkningsområde til Anders Bojesen og Morten Christensen. Foto: Anders Brinkman

Anders og jeg brugte ventetiden mellem netrunder til at kigge lidt fra klitten mod Kattegat og havde bl.a. en fin mørk type almindelig Kjove, der jagede rundt med Splitterner.
Fik også alt for sent opdaget 2 højtflyvende lommer, der tog turen mod nordvest inde over Odden. De fulgte ”Islom” sporet, men blev kun set flyvende væk fra os og en tredje fugl i samme spor var en Sortstrubet Lom, så det har de to første nok også været.
Marcus og Anton gik i sving med at sætte de sidste net op, så nu er vi helt klar til resten af ringmærkningssæsonen ude ved Grenen.rsz 1fullsizerender

Vores svenske arbejdskraft Anton og Marcus sætter de sidste net op. Foto: Anders Brinkman


Da fangsten var gået i stå lukkede vi net kl 10, mens trækket af småfugle i modvind var kommet ned i en højde, hvor fuglene kunne ses og høres. Det gav nogle finkeflokke – flest Bogfinker, men også indslag af Kværkerfinke, Dompap, Stillits, Lille Korsnæb og siskener.
En enkelt Hedelærke og Ringdrossel blev det også til.
Michael Anchers forsøg på ringmærkning ved Heden resulterede blot i fangst af 8 fugle i dag.

Efter ringmærkningen skulle jeg hurtigt videre mod Skarvsøen og arbejdet med kolonien af Skarver, mens Anders, Markus og Anton blev ude i felten. Simon tog sig af stationsopgaver med mails og pc arbejde.
Jeg nåede lige at hilse på Henning Ettrup og Mette, der kom forbi fuglestationen og siden gik de turen rundt på ”rød rute” og kom forbi Skarvsøen, mens Knud P. og jeg var i gang med registreringen af kolonien.
Det blev en god omgang ved Skarvsøen, hvor antallet af besatte reder nu er oppe på 213. Fik desuden aflæs den gamle kending blandt Skarverne med rød farvering, der både er set her i 2015 og 2016, skønt den er mærket som unge i kolonien på Mågeøerne ud for Bogense på nordkysten af Fyn. Desuden var der to par af Gråsturbet Lappedykker og to par Knarænder i søen.
rsz 20170413 112947

Jeg var igang med registreringen af Skarv reder midt på dagen. Foto: Knud Pedersen

Eftermiddagen blev for mit og Simons vedkommende brugt på fuglestationen, mens de aktive unge herre var en tur ude omkring Grenen. Marcus og Anton havde bl.a. 3 Rørdrum, hvor 2 af den fløj rundt og jagtede hinanden. Anders tjekkede Kattegat siden og fik bl.a. lidt alkefugle, med en enkelt Tejst i mellem.

Til aften var der hygge og god mad, da Anton og Marcus stod for en lækker mørbradsgryderet med masser af fløde. Simon hentede til aften den sidste svenske fuglestationsmand i denne påske, så selvom Andres tager hjem i morgen eftermiddag er der stadig masser af liv på stationen,

Ringmærkning:
Solsort    1
Sangdrossel   2
Rødhals    4 – deraf én aflæst, mærket 11/4-2017
Gransanger    2
Halemejse, hybrid 1 – aflæst, mærket 3/4-2017
Gråsisken, lille    3
Gråsisken, stor   1