Her på Skagen Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2021 (229)2020 (282)2019 (304)2018 (261)2017 (247)2016 (2)(se alle)

Grindehval

fredag 14. december 2018
af Simon S. Christiansen

Da jeg satte kaffen over omkring kl. 8 blev jeg ringet op af en velkendt stemme, Igor Federov fra Universitetet i Sundsvall, som jeg i går havde hørt om skulle ankomme i løbet af dagen sammen med to kollegaer for at pakke 3D-kameraerne i haven ned for vinteren. De var dog allerede ankommet midt i natten, og havde overnattet i bilen på P-pladsen, fordi de ikke troede der var nogen i fyret og desuden ikke ville ringe mig op midt i natten. De så lidt kolde ud, så kaffe, varme og lidt morgenmad var derfor ret tiltrængt for dem kunne jeg se. Sagde til dem at de bare skulle ringe en anden gang. Det er langt fra unormalt at folk ringer mig op på tossede tidspunkter alligevel.  

Langs med Kattegatkysten kom der bl.a. lidt rider trækkende ud mod Skagerak. Ved 9-tiden dukkede Frede Jakobsen op og ligeledes Jørgen sammen med den anden Igor (Golden Retriever) for at være med i ringmærkningen. Vi blev dog afbrudt i vores forehavende da vi hørte om at en hval strandede på Sønderstrand. Vi kørte derfor alle derhen. En stor grindehval skulle det vise sig at være! Samme sted som der sidste uge svømmede en alm. delfin rundt. Vi kontaktede vildtkonsulenten fra Naturstyrelsen som besigtigede dyret og fik halet den op på land. Vi fik formidlet hændelsen videre til de regionale medier og mange i Skagen kom forbi for at opleve hvalen i løbet af dagen. En af de nærmeste dage vil Naturhistorisk Museum få fjernet kødet og samle skelettet sammen. En flot han husrødstjert hoppede desuden rundt tæt ved, og en sen hvid vipstjert var også at se. Den er kommet noget bagud ift. sine artsfælder der nu hopper rundt i varmen nede ved Nilfloden. På walkie-talkie systemet Zello kunne vi høre at Rolf Christensen så en stor stormsvale trække forbi fra Verdens Ende. Sjældent så sent på året med denne art, der ellers mest ses i september/oktober, men faktisk anden gang i år med en december-fugl. Michael Ancher fik ringmærket lidt ved Jennes Sø, hvilket bl.a. gav en hvidsisken.

Tilbage på stationen hjalp jeg teamet fra Sundsvall, og gennemførte en lille guidet ringmærkningstur. Rita dukkede op og pyntede på førstesalen, og to lokale Skawboer viste mig billeder af nogle spor i sandet på Grenen, som vi desværre ikke helt kunne blive kloge på. Lene Kappelborg kiggede desuden ind forbi med nogle spøgelser til vores julearrangement i Fyret den 21 december. Om aftenen ankom Morten Christensen, Morten Jenrich, Lars Ytte og Anders Bojesen som i morgen deltager i morgendagens traditionsrige julefrokost for Nordjyske fuglekiggere, så der bliver fuldt hus her i weekenden!

Folk: Frede Jakobsen, Michael Ancher, Jørgen Kabel, Rita Pate, Morten Christensen, Lars Ytte, Morten Jenrich Hansen, Anders Bojesen, Najeem Lawal, Torbjörn, Igor Federov (menneske) & Igor (hund).

Ringmærkning (Fyrhaven + Jennes Sø):

Blåmejse 1, Musvit 2, Grønirisk 5, Stor Gråsisken 3, Hvidsisken 1.

Sum: 6

hval skagen

grindehval

grindehvaltaenderEn Grindehval er en rigtig tandhval 

grindehvalmenneskerBørn og voksne kom for at se den spændende hval

RitafletDec2018Ritas flotte julefugleflet

IgorDec2018Russere og afrikanere på arbejde. Igor og Najeem.