Her på Skagen Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2021 (229)2020 (282)2019 (304)2018 (261)2017 (247)2016 (2)(se alle)

Birder-julefrokost anno 2018

lørdag 15. december 2018
af Morten Christensen

Vejret var overskyet og vinden var frisk fra sydøst det meste af dagen; tiltagende til hård vind i løbet af aftenen. Temperaturen var omkring 3C.

I dag skulle den årlige birderjulefrokost for nordjyske birdere afholdes. Denne har i tidligere år været afholdt i Aalborg, men i år skulle Skagen Fuglestation prøves. Det blev det hidtil største antal deltagere med flere lokale fra Skagen og med så mange kompetente folk i felten i løbet af dagen kunne man håbe på, at der ville blive fundet nogle spændende fugle. En delegation fra Aalborg startede dagen i Hirtshals og her blev der ved øststranden set fire enkeltbekkasiner. På havnen fandt de desuden en isfugl, der sad og skuttede sig på en hylde på kajen. Delegationens efterfølgende køretur mod Skagen på strandene til Kandestederne gav dog ikke noget nævneværdigt.

Anderledes var det i Skagen, hvor der blev fundet en adult kaspisk måge og en 2K gråmåge ved Havnevagten. En Sumpmejse blev også set på fodringsplads på Nordlysvej. En del mennesker var kørt forgæves efter grindehvalen, som blev fjernet tidligt på formiddagen. En mindre gruppe af birdere tog en tur til Jerup Enge & Strand for at finde en bjerglærke, som en i gruppen manglede som DK-art. Jerup Enge & Strand er et af de sikreste steder for overvintrende bjerglærker i Danmark og det lykkedes sørme at finde 22 på en mark på Fredborgvej, som er det klassiske sted. Der blev desuden set 14 snespurve og en vandrefalk inden man besluttede sig for at vende snuden hjem mod Skagen igen. Desværre sad bilen fast i den meget bløde strand og det var kke muligt at komme fri trods flere granvoksnes mænds forsøg på at løfte bilen op på fast grund. SOS International måte hidkaldes og efter et par timer kom de endelig fri, heldigvis i tide til at nå at komme hjem og hjælpe med forberedelser til julefrokosten!

Morten Jenrich fik lov at afprøve vores nye småfuglefælde i fyrhaven og tog senere ud og gjorde Michael Ancher følgeskab ved Jennes Sø.

Henved spisetid samlede alle folk sig i den dejligt varme Birder's Club på stationen og festlighederne kunne begynde. Christel havde disket op med lækre håndmadder og Mad & Fugle-gruppen lavede udsøgt ribbensteg og hjemmelavet grønlangkål til de sultne og forfrosne feltornitologer.

Simon lagde ud med en introduktion om året der gik på Skagen Fuglestation og kunne fortælle om de spændende ting der kommer til at ske i 2019, bl.a. om fuld besætning! Oluf Lou holdte et oplæg om sine oplevelser i Skagen gennem tiderne. Han skænkede et flot billede til stationen af en Perleugle fra en af de tidligere invasioner heroppe. Som altid var quizzerne nogle af julefrokostens meste populære indslag. Efter middagen var der hele fire quizzer. Henriks tip en 13-er-quiz om året der gik, blev vundet af Simon. Ikke alle kunne dog deltage i denne quiz, da den er baseret på forudsigelser, som deltagerne kom med ved sidste års julefrokost. Her var der tricky spørgsmål som hvor mange sølvhejrer der ville blive registreret som ynglepar i 2018 osv. Simon bød så ind med en helt ny type quiz om fugles fældning. Deltagerne skulle udfylde fældningskort for en 2K hvid vipstert fra april og fik så point for hvor mange forkerte generationer af fjer, de var kommet frem til. Det gjaldt selvfølgelig om at få så få af disse points som muligt og quizzen blev vundet af Morten C. Lars Grøn bød så ind med en af sine quizzer. Lars' quizform blev et stort hit på årets felttræf i Blåvand. Udover artsidentifikation udfra fuglebilleder og fundkort bliver der også delt fuglefjer rundt. Ikke nemt! Quizzen blev vundet af Rune. Til sidst kom quizzen som alle frygtede. Rune Sø Neergards latterligt svære quiz med nogle spørgsmål om billeder, som man kan blive i tvivl om overhovedet viser en fugl! Der var dog stadig nogle skarpe mennesker ud på natten, og her excellerede Henrik som vinder. Flot og mega sjovt!

Resten af natten blev der hygget i Birder's Club og senere på stationen alt i mens vinden tiltog til hård vind fra syd øst og slud. En rasende hyggelig aften/nat.

Folk i felten: Lars Grøn, Mette H Nielsen, Asger L Møldrup, Anders Brinkmann, Rene W Rørbæk, Henrik H Nielsen, Jørgen Kabel, Simon S Christiansen, Erik Christophersen, Karsten Klausen, Ole Skrubbeltrang, Anders Bojesen, Morten Christensen, Søren K Søndergaard, Jens Kirkeby, Lars Ytte, Morten J Hansen, Rune S Neergaard, Oluf Lou, Lars Mortensen, Michael Ancher.

Ringmærkning (Fyrhaven + Jennes Sø):

Fuglekonge 1, Nordlig halemejse 6, Topmejse 1, Træløber 1, Kvækerfinke 1, Stor gråsisken 17, Grønirisk 3.

Sum: 30

kaspiskdecember18Adult Kaspisk måge 

gramage182k Gråmåge 

julefrokost7 2018

julefrokost8 2018Der var billedvisninger både fra Skagen og fra det endnu koldere nord: Grønland i ismågernes land

julefrokost5 2018Så blev der quizzet

julefrokost6 2018Og der blev quizzet rigtig meget - faktisk til langt ud på natten