Her på Skagen Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2021 (202)2020 (282)2019 (304)2018 (261)2017 (247)2016 (2)(se alle)

Vejr skiftedag uden succes

lørdag 15. april 2017
af MJH

Vejr: Skifte i vindretning til sydøst og øst, men stadig frisk styrke først på dagen aftagende til jævn vind til aften. Der var ingen varme i østenvinden med temperatur nede på 2-4°C. Overskyet hele dagen med ganske let nedbør, der kom som enkelte spredte dråber med jævne mellemrum. Til aften endda et par enkelte fnug af slud, men intet af nedbøren blev til mængder, der oversteg 1mm. Trods det grå vejr relativ god sigt, blot med grums i horisonten, så Frederikshavn var sløret i dag.

Efter langfredags overdådige aftensmad og aftenhygge på stationen kom jeg sent i seng, da jeg også lige nåede at komme ud i en stjerneklar nattehimmel og se den komet, der kan ses i øjeblikket. Magnus havde lidt tidligere gået en tur rundt for natlyt uden at støde på den håbede syngende Sydlige Blåhals – den venter stadig på at blive registreret i Skagen!

Vejrudsigten for Skagen varslede ifølge DMI på nedbør hele dagen, mens den norske Y-R tjeneste forudsagde tørvejr det meste af tiden. Det blev nok den norske vejrudsigt for Skagen, der endnu engang fik mest ret. Dagens nedbør var ikke nok til at blive våd af, så jeg var ude fra morgenstunden og åbne net.
Trods vinddrejning til østlige retninger, så var vindstyrken dog så kraftig, at det igen generede nettene. Jeg kunne ikke bruge alle net og da jeg efter 2 timer ikke havde fanget en eneste fugl begyndte jeg at lukke ned.
Der var ellers en del træk af finker i luften over Grenen, men rastende fugle i nethøjde manglede altså. Samme billede meldte Michael Ancher om i hans område, hvor han ikke fangede en eneste fugl i dag og i stedet brugte tiden på at tage net ind. Der bliver først sat net op igen i det område i første uge af maj, hvor årets CES mærkning startes. Det er en del af konceptet omkring CES mærkning, at området får helt ro for fangst i minimum 14 dage før det projekt startes.

Tilbage på fuglestationen var Simon og vores svenske fuglestationsfolk taget afsted da jeg kom retur fra Grenen. Simon holder et par påskefridage hjemme i Aalborg og gæsterne kørte med ham som første del i deres træk tilbage til den anden side af Skagerrak – faktisk bor en af dem helt oppe ved Umeå, så der er lang vej hjem.

Kommer jeg til at savne det liv og hjælp de besøgende gav til fuglestationen, så savnede jeg også varme i den gamle fyrbolig. Efter i går at have kørt uden problemer i 12 timer i streg, så var oliefyret igen stoppet i morges. Der kommer ingen fejlmelding, så det er lidt svært at finde ud af, hvorfor det hele tiden går i stå. Håber på teknisk hjælp på tirsdag når påsken er overstået, for jeg måtte kæmpe med at få det i gang igen flere gange gennem dagen og aftenen. Med vintertemperatur i luften og frisk vind direkte på den store frontfacade af fyrboligen er der hurtig afkøling af værelserne, når oliefyret ikke køre. Jeg håber også på noget varmt vand i bruseren til et tiltrængt bad, inden jeg i morgen får besøg af både et DOF HB medlem og om eftermiddagen en gammel veninde.
Dagens besøg kom lige over frokost, da Matilde, fra firmaet der har stået for at renovere lofter i stueetagen, skulle ind og tage fotos af rum og lofter.
Mellem mine kampe i fyrrummet, vekslede jeg med arbejdet ved stationens nye pc og et par gå ture rundt ved Fyrhaverne og Kattegat kysten. Det gav ikke mange spændende fugle og det bedste var to Stenpikkere. Dem ser jeg endnu ikke hver dag og med de temperature vi får de næste dage, bliver de nok heller ikke faste indslag lige med det første.
Havde lidt trækkende Storspover over Fyrhaven og da lodsbåden på et tidspunkt returnerede mod Skagen Havn lettede knap 500 Sortænder fra Kattegat – desværre for langt ude til at kunne tjekke for amerikanere i mellem dem.rsz dsc 6046

Sidst på gråvejrsdagen kom et par Skagens kuttere hjem og blev fulgt af lidt måger - havde håbet på, at de kunne trække andet med sig end Sølvmåger og Svartbage, men hverken Mallemuk eller Gråmåge kom med i kølvandet denne gang.

Med mangel på ringmærkede fugle og i dagens kamp med oliefyret, så bliver trøsten her til aften, at der er masser af nem og god mad til mig resten af påsken. Fra gårsdagens lammesteg var der levnet en portion af de tilhørende flødekartofler, fra Anders Brinkmann´s madaften var der en portion hvidkåls/gulerodssalat og i køleskabet lå en overskydende svinemørbrad fra den anden aftens gryderet. Skåret op og stegt som mørbrads bøffer passede det perfekt til de andre levninger og selv tilbage som single på stationen, har jeg jo egentligt et godt liv!