Her på Skagen Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (62)2023 (289)2022 (292)2021 (279)2020 (282)2019 (304)2018 (261)2017 (247)2016 (2)(se alle)

Steppehøg sæsonen er startet!

mandag 17. april 2017
af MJH

Vejr: Morgen med hagl og regnbyger indtil kl 7. Derefter vekslende skydække med plads til noget sol, men med frisk til hård vind fra øst og temperature mellem 2°C og 5°C, var der ikke meget varme i luften. Eftermiddagen fik til sidst lidt lette regnbyger, men ellers var der mest udsigt til byger over havet og længere nede i Vendsyssel. Sigten god, men præget af lufturo på større afstand og mindre sigt i forbindelse med bygerne.

Stod op til hagl og regnbyger, så ringmærkningen blev droppet i dag, da den alt for friske østenvind ville spile nettene helt ud selv om nedbøren stoppede tidligt. Satte mig i stedet ud foran Det Grå Fyr og tjekkede det kystnære morgentræk af Ederfugle, Skarver, måger og Splitterner, der passerede på vej mod Grenen. Langt ude var der ryk af Sortænder, men Sulerne var overraskende fåtallige denne morgen.
Lidt vadefugle i form af flokke af Stor Rdegnspove og en enkelt Strandskade ville også mod øst imod vinden. Bedste fugl for den obs blev en 1. vinter Gråmåge, der kom tæt forbi på dens tur rundt fra havnen, over Grenen til Skarvsøen og retur.rsz dsc 6104 2

rsz dsc 6105 21

Den Gråmåge, der passerede Det Grå Fyr i strandkanten, vil kunne genkendes som individ på lidt olieskadede fjer på højre vinges håndsvingfjer. Der har holdt 3 Gråmåger til i Skagen Havn siden i går, så tjek evt fotos fra havnens måger for at finde dette individ imellem.

rsz dsc 6073

På en kold og forblæst morgen holdt en han Stenpikker til på høftet foran Det Grå Fyr. En Hvid Vipstjert fra det lokale ynglepar var lige ude og hilse på trækgæsten. Det andet medlem af fyrets ynglepar af Hvid Vipstjert har iøvrigt ring på. Desværre er jeg endnu ikke kommet tæt nok på til at kunne aflæse ringen, men mon ikke det er en af dem jeg mærkede sidste år i Fyrhaven.

Jeg kunne igen rende frem og tilbage gennem dagen til fyrrummet og prøve at genstarte det drilske oliefyr. Det lykkedes først til aften at få det til at køre to timer i streg – nok til et dejligt varmt brusebad og en smule lunt i værelserne. Jacob Funder har lovet at ringe efter en servicemontør til oliefyret i morgen og jeg ser frem til at det fungere igen. Jeg har godt nok fundet skiundertøjet frem og skal nok holde varmen, men det er fingerkoldt at sidde ved pc´en og skrive – den opgave fungerer ikke rigtigt med handsker på..

Så var det nemmere at pakke sig godt ind og styre kikkerten på læ siden af den nordligste klit ved Fyrhaverne. Jeg brugte et par timer over middag derude. Tidsnok til at få set en adult han Steppehøg, der fra Nordstrand trak ud mod NØ i tilpas højde over horisonten til at kunne ses bag Reservatets klitter og buske kl 13. Senere kom en Fiskeørn også ud i stor højde.
Ellers havde jeg bl.a. 5 Røde Glenter, 2 Fjeldvåger samt due og finketræk, men det var vores udsendte observatør Klaus, der fra kl 7-16 dækkede trækket ved Nordstrand sammen med flere af de faste fuglekikkere i Skagen.
De havde en pæn dag, hvor højdepunktet nok må siges at være forårsankomsten af Steppehøge til Skagen. En god debut med 3 stk, der trak ud i dag. Først en adult hun, så en 2k han og endelig den adulte han, som jeg nåede at se på lang afstand.
Dagens tællinger fra Klaus havde bl.a.: Skestork 1, Rød Glente 6, Havørn 1 3k, Rørhøg 6, Blå Kærhøg 18, Spurvehøg 131, Fjeldvåge 6, Fiskeørn 8, Dværgfalk 1 og Vandrefalk 8.
Blandt småfugletrækket kan nævnes 1905 Ringdue, 13 Ringdrossel, 470 Grønsisken og samlet 7600 Bog/Kvækerfinke, der virkede til at være nogenlunde jævnt fordelt mellem de to arter.

Altså ingen ringmærkningstal i dag, men jeg håber på, at kunne åbne net tirsdag morgen. Det varme tøj er fundet frem til en tur ude på Grenen!