Her på Skagen Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2021 (202)2020 (282)2019 (304)2018 (261)2017 (247)2016 (2)(se alle)

April slutter af med en søndag, med blå himmel, mange fugle og folk

søndag 30. april 2017
af MJH

Vejr: Nærmest en vindstille morgen uden en sky på himlen. Frem til middag var der kun en svag vind fra sydsydøst. Den drejede til syd og blev af jævn styrke i løbet af eftermiddagen. Sol hele dagen og kun enkelte skyer. Temperatur fra 4°C til 9°C. God sigt, men meget flimrende lufturo midt på dagen.

Sidste dag i april blev første dag i måneden med en fornuftig ringmærkning! Vindstille fra morgenstunden, så jeg kunne åbne alle net. Temperaturen var lige nede ved frysepunktet i jord højde med lidt rim, men oppe i net højde føltes det næsten lunt i forhold til gårsdagens kolde morgenblæst. Perfekt timet, så var det aftalt, at vores samarbejdspartner Flemming Quist fra Det Grå Fyrs Cafe kom ud og fulgte med mig rundt. Flemming fik en rigtig god intro til mit arbejde med ringmærkning, da han i løbet af tre timer fik set omkring 50 fugle håndteret. Undervejs fik vi yderligere fint besøg fra Fuglestationens bestyrelse, da repræsentanten fra Danmarks Ringmærkerforening – Henning Ettrup dukkede op sammen med Mette og Niels Erik. De kom med på to runder ved nettene, hvor der stadig var et fint flow af fugle at arbejde med.

Da jeg lukkede sidste net kl. 11 var dagstotalen præcist 80 mærkede fugle. I dag var der ikke en eneste genfangst. Rødhals var dominerende med 36 stk, mens Phylloscopus sangerne kom på de næste pladser med 16 Løvsanger og 10 Gransanger.
Blandt de andre arter var dagens absolut arrigste individ – en Skovskade skældte højlydt ud under det meste af håndteringen og gjorde hvad den kunne for at få fat på mig. rsz 1rsz dsc 0883

Dagens ”Angry Bird”! De rejste issefjer viser lidt om, hvor ophidset den var, men det var nu mest højlydt skældud og kun enkelte bid den delte ud af, inden den blev sluppet fri.

Med fugle at håndtere i nettene i dag, fik jeg ikke set så meget fra klittoppen mellem runderne, men et par trækkende Bjergvipstjerter kom godt og en Stor Tornskade satte sig til rast i en busk kun 40 meter fra nærmeste net. Desværre kom den ikke tættere på end det, men Henning Ettrup havde sit kamera med og fik taget et par fotos af den.rsz dsc0210 3

Stor Tornskade i morgenlys blot 40 meter fra et ringmærkningsnet. Tak til Henning Ettrup for at dele sit foto med Skagen Fuglestation.

Jeg tog tilbage til fuglestationen og spiste frokost inden jeg tilbragte 3 timer fra nordenden af Fyrhaverne med rovfugleobs. Derfra fik jeg dog kun set under halvdelen af, hvad der kom ved Nordstrand, hvor mange observatører var på plads. Bl.a. vores rovfuglemand Klaus Malling Olsen, der tog en heldags obs derfra. Fra morgenen af havde de et fint træk af Rødstrubbet Lom med 666 stk. Udvalgte rovfugle gennem dagen var Sort Glente, Rød Glente 13, Fiskeørn 7, Blå Kærhøg 21, Steppehøg 2, Vandrefalk minimum 19, Dværgfalk11 og Lærkefalk 7.
Specielt eftermiddagen fik gang i trækket af falke og det blev sæsonens første rigtig gode dag med Vandrefalke. Måske en dagsrekord for Skagen, når alle tider bliver sammenstillet fra de forskellige obs poster?
Se evt senere på Erik Christofferens fotoblog, hvor der findes en liste med de største forekomster gennem tiderne i Skagen for en række arter.

Så jeg ikke alle rovfugle, så nød jeg alligevel det flotte vejr og blev underholdt af både Ravn og Sortkrage i Fyrhaverne. En flok på 7 Ringdrosler kom forbi og en del svaler trak retur fra Grenen og mod vest over Storsig. De kom lavt over klitten ved Fyrhaverne, så jeg sad og håbede på en Rødrygget Svale imellem dem. Den havde været nem at pille ud under de forhold og i godt lys, men det blev nu kun til flest Landsvaler og enkelte By- og Digesvaler.

Ringmærkning:
Gærdesmutte   4
Jernspurv        1
Rødhals         36
Munk              1
Gærdesanger   1
Løvsanger      16
Gransanger    10
Fuglekonge     1
Blåmejse        1
Skovskade      1
Bogfinke         1
Kvækerfinke    1
Gråsisken, stor   2
Rørspurv          2