Her på Skagen Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (69)2023 (289)2022 (292)2021 (279)2020 (282)2019 (304)2018 (261)2017 (247)2016 (2)(se alle)

Fint vejr og nydelige arter

tirsdag 2. maj 2017
af MJH

Vejr: Masser af sol og blå himmel med ganske tynde, højtliggende skyer. Vinden jævn fra SØ ved solopgang, siden svag fra øst indtil midt på dagen, hvor den om eftermiddagen igen kom op i jævn styrke og drejede videre til nordøst. Temperatur fra 6°C til 12°C. God sigt.

Morgenens vindstyrke var svag nok til at jeg kunne åbne alle net. Fangsten gik nu meget stille og roligt uden det store ryk af fugle. Endte med at have mærket 27 og aflæst 1 da jeg sluttede ved halv elleve tiden. Manglede det store antal fugle, så var det til gengæld en fin dag for artdiversiteten. Dagens mærkede fugle var fordelt på 11 arter, hvoraf 4 endda var nye årsarter for ringmærkningen: Skovpiber, Hvid Vipstjert, Tornsanger og Skovsanger.rsz dsc 0911 2

Den ene af dagens to ringmærkede Skovsangere. Så kan jeg jo ikke undgå, at blive i godt forårshumør selvom dagens samlede antal af mærkede fugle skuffede.

En sisken lå på et tidspunkt i et net og lyste op med en ren hvid undergump. Jeg var på vej til, at glæde mig til at ringmærke en forårs Hvidsisken, men da jeg kom helt hen til fuglen og fik taget den ud af nettet var det klart, at det var en Lille Gråsisken! Jeg måtte lige høre Pandions feltbisse, Henrik Haaning Nielsen, om han havde stået med sådan et eksemplar blandt alle de siskener, han og Arne Urvang har ringmærket de seneste vintre i Nordvestjylland. Det havde Henrik ikke, så hold øje med Pandion siden en af de nærmeste dage, hvor der vil komme en kort nyhed med fotos af dette eksempel på en Lille Gråsisken med Hvidsisken undergump.
Dagens aflæste fugl var en Musvit mærket sidste år i august ved Ellekrattet. Det er den tredje Musvit fra sidste års mærkninger, som jeg genfanger i år.

Mens jeg gik rundt ved nettene var andre på plads ved Verdens Ende og Nordstrand, hvor Klaus igen stod for rovfugletællingerne for Fuglestationen. Fra middag flyttede han til Flagbakken og derfra blev det en ørne dag med minimum 8 Havørne. Morgenens bedste rovfugl var ikke overraskende blandt kærhøgene med både Steppehøg og en Hedehøg.
Under morgenens obs blev der også set 2 Islom – den ene af dem rundede Grenens spids, men desværre så lavt over vandet, at jeg ikke kunne se den fra ringmærkningsområdet.
Nede i området blev det efterhånden ret varmt i læ og sol, så Hugorme, Mark- og Almindelig Firben kom frem og slikkede sol. Det samme gjorde flere Grøn Busksommerfugl og det er første gang i år, at jeg ser den art.rsz dsc 6650 2

 

Når først solen varmer på de bare pletter af sand på læsider af klitterne, så er det et eldorado for varmeelskende arter. Her vinkler en Grøn Busksommerfugl, så solindstrålingen er størst.

Et par timer af eftermiddagen brugte jeg på en gåtur ud af Gyvelstien og rundt ved kanten af plantagen. Det gav en fin adult Blå Kærhøg, der fløj lavt over de afgræssede marker, mens nogle af dagens mange Havørne kom noget højere oppe. Mens jeg gik ad Pælebakkevejen med næsen i sky for at tjekke himlen for højtflyvende ørne, flushede jeg pludselig en Sørgekåbe, der havde solet sig på grusvejen. For anden gang i år, så drønede den art langt væk fra mig inden jeg kunne nå, at få taget fotos af den. Det var ellers et flot eksemplar og jeg prøvede at følge efter den. Blev dog ringet op af chefen Simon, der var på vej fra Ålborg sammen med Kurt fra venneforeningen og en trailer fyldt med nyindkøbt inventar til Fuglestationen. Jeg blev derfor kaldt tilbage til Det Grå Fyr og hjalp med at slæbe samlesæt af reoler, køjesenge, vitrineskabe og andet godt op på 1. sal.
Der skal nok blive lidt at lave på søndag, hvor venneforeningen kommer og hjælper os på med en arbejdsdag og så må Sørgekåben vente til en anden dag.

Morgendagen byder på ringmærkning, hvor Simon deltager og guider et hold lærerstuderende. Desuden kan det da lige nævnes, at vi nu kan findes på tv, da der mandag aften blev sent 5 minutter fra Fugelstationen i en del af TV2 Nords program ”Nordliv”. Udsendelsen kan ses på dette link og indsalget om Fuglestationen kommer som noget af det første.
http://www.tv2nord.dk/nordliv/nordliv-420?autoplay=1#player

Ringmærkning:
Skovpiber       1
Hvid Vipstjert  1
Rødhals         4
Rødstjert       1
Tornsanger    1
Skovsanger   2
Løvsanger    10
Gransanger   2
Musvit          2 – deraf én aflæst, mærket 19/8-2016 ved Ellekrattet
Bogfinke        3
Gråsisken, lille  1