Her på Skagen Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2021 (202)2020 (282)2019 (304)2018 (261)2017 (247)2016 (2)(se alle)

Vindstille i Skagen!!

onsdag 3. maj 2017
af MJH

Vejr: Ny dag med masser af sol og blå himmel med ganske tynde, højtliggende skyer. Lun morgen næsten uden vind og den svage vind, der kom var svingede fra SØ til NØ i løbet af dagen. Hele 10°C ved solopgang og rundede 15°C midt på dagen. God sigt, men en del varmeflimmer over både hav og land.

Var i går aftes en tur ude lige efter solnedgang og fotografere en flot aftenhimmel med masser af rødme og halvmånen på himlen mod vest. Da jeg gik ud til klitrækken lige bag fyret luskede en Ræv forbi, hvilket er første gang jeg ser den så tæt på boligen. Samtidigt var det så stille vejr, at jeg for første gang i år kunne høre Strandtudsernes snurren i baggrunden.
Vejrmæssigt var morgen fantastisk med lun luft og stille vejr. Havde selvfølgelig alle net åbne og fik mærket 43 fugle og aflæst 4 inden jeg lukkede mellem 10:30 og 11. Det var Løvsangere med 18 stk, der talte op blandt de mærkede, men dagens mest spændende var genfangsten af to Gærdesangere. Den ene en af dem helt tilbage fra mærkningen ved Fyrhaverne i maj 2015.
rsz dsc 0961

To gammel Gærdesanger blev fanget på samme netrunde - altid herligt at gense fugle, der har været langt væk i vintermånderne og alligevel finder tilbage til vores net gennem flere år!

Simon kom forbi med sin gruppe af lærerstuderende og de fik set en Bogfinke og en Løvsanger i hånden.
Da de var gået videre ud mod klitrækken for spredte obs var det tid for mig at lukke net. Det var efterhånden blevet en varm omgang at gå rundt og passe net i terrænet, så jeg havde brug for et bad da jeg kom tilbage til fuglestationen.
Samtidigt kom Arne P. Rasmussen fra Århus med en varevogn fyldt med flotte donationer til Fuglestationen. Vi kunne bl.a. bære både et par stole, reoler og køkkenudstyr til gæstekøkkenet op på første sal. Tilmed medbragte Arne lækre fiskefrikadeller, laks og friskbagt rugbrød til frokosten, så vi blev virkelig forkælet i dag. Stor stor tak til Arne!rsz 1img 0035

Dagens gruppe af lærerstuderende samlet om Simon, der giver informationer i felten. Selvfølgelig i rundkreds - de skulle jo leve op til fordomme om lærere og pædagoer..


rsz img 0048 Svedte jeg tran i solen på netrunderne midt på formiddagen, så var de varmeelskende Hugorme og her Markfirben i deres es

Eftermiddagen gik hurtigt med praktiske ting og lidt skriveri, mens Simon havde telefonmøder og tog ind til byen og købte proviant ind til de næste par dage.
Jeg havde gang i den ugentlige støvsugning og gulvvask og fik kun tid til en lille time ude i nærområdet, hvor 4 Røde Glenter var blandt returtrækket lige over Fyrhaverne. Desværre har vi så meget at lave og få på plads på Fuglestationen inden åbningen den 12. maj, at der næsten kun bliver tid i felten under morgenens ringmærkning.
Lidt ærgerligt under disse vejrforhold, der giver mulighed for gode oplevelser med rovfugle over Skagen hele dagen.

Der er dog mange andre folk i felten og obsposterne fra Verdens Ende til Nordstrand om morgenen og lokaliteter som Flagbakken og Bankes Marker er dækket af mange folk. Klaus samlede igen rovfugletal ind og det gav en ny dagsrekord for Skagen, da 10 forskellige Havørne blev set gennem dagen, mens endnu 2 2k Steppehøge bidrager til et nyt flot forår for den art.
Andre af de "fede" arter denne morgen var de imponerende Islommer, der trækker mod nordvest, mens lommen over dem alle - den Hvidnæbbede Lom - tog turen ind mod Kattegat og undervejs passerede både Nordstrand og grenens spids.
Det var en af de helt sjældne morgner i Skagen med havblik hele vejen rundt om Odden, hvilket gav en ny rekord for Skagen. Knud Pedersen fortalte mig, at der midt på morgen blev lavet en tælling af 65 Marsvin ud for Nordstrand og samtidigt blev 31 set fra Verdens Ende. De samlede 96 Marsvin er tæt på en fordobling af det tidligere største tal. Erik Kramshøj holdt imens styr på trækket af terner og nåede op på 1354 Fjordterner i dag.

Til aften var der endnu en rigtig flot solnedgang med masser af farve. Noget jeg lige var ude og nyde sammen med folkene fra Art Com, der først holdt fyraften på det tidspunkt.

Ringmærkning:
Skovpiber         1
Gærdesmutte   1
Sangdrossel     5
Sjagger            1
Rødstjert          1
Rødhals           9
Tornsanger       1 – aflæst, mærket 2/5-2017
Gærdesanger   3 – deraf 2 aflæst, mærket hhv af Michael Ancher ved Nordstjernevej sidste år og af Anders Odd i Fyrhaverne 12/5-2015
Løvsanger      18
Gransanger      4 – deraf én aflæst, mærket 2/5-2017
Broget Fluesnapper 1
Bogfinke         2