Her på Skagen Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2021 (202)2020 (282)2019 (304)2018 (261)2017 (247)2016 (2)(se alle)

Fuldt hus på Fuglestationen

fredag 5. maj 2017
af MJH

Vejr: Endnu en skyfri dag i Skagen. Jævn vind fra nordøst ved solopgang løjede af til svag styrke og drejede mod nord sidst på dagen. Temperatur fra 7°C til 15°C. God sigt.

Selvom alle net var i brug under dagens vindforhold var det tyndt med ringmærkede fugle i højtryksvejret. På de første timer fangede jeg 3 Gærdesmutter, 1 Rødhals og en Solsort. Var det ikke for en syngende Gærdesanger i krattet ville jeg tro, at det var start april og ikke starten af maj jeg gik rundt i med den artsliste.
Simons studiegruppe af naturvejledere kom forbi ringmærkningen og nogle af dem fik da set, at der begyndte at komme Løv- og Gransangere i nettene. Det var dog stadig begrænset antal og jeg lukkede ned 9:30 med kun 13 mærkede og en aflæst fugl i notesbogen.

Fik aftalt med Knud Pedersen, at vi brugte sidste del af formiddagen på projektet med Skarv kolonien i Skarvsøen. Kørte ud til Nordstrand, hvor Knud havde tilbragt morgen og nåede at hilse på Karsten Klausen, Jørgen Kabel og Freddy Hansen inden turen gik ud til Skarverne.
Trods modlys blev det en god optælling af de nu 235 aktive Skarv reder, mens 6 par Gråstrubbet Lappedykker også havde gang i redebygning i søen. Knud kunne fortælle, at en Nordisk Lappedykker i flot sommerdragt var trukket forbi Nordstrand i løbet af morgenen, hvor en Islom også var kommet forbi på noget afstand.
Jeg fandt en ny farvemærket Skarvb i kolonien og det bliver spændende at høre, om den også er mærket som unge på Mågeøerne i den sydlige del af Kattegat, som den fugle, der er aflæst i kolonien de seneste 3 år.rsz dsc 6659

Der er god aktivitet i Skarv kolonien og nogle af de rugende fugle ligger nu så højt i reden, at æg må være klækket og det er små unger, der skal varmes. Fx fuglen på reden midt i billedet.

Simon havde kørt med mig ud mod Nordstrand, men var sat af ved Michael Ancher for at snakke om CES ringmærkningen. Michael havde net åbne udenfor CES programmet, men fangede kun 17 fugle i dag med 6 Gransangere som talrigeste art.
Efter arbejdet med Skarve registreringen tog jeg selv omkring Michael og blev budt på Michaels lækre nybagte brød til frokost på en solbeskinnet terrasse.

Tilbage på fuglestationen svingede Simon støvsugeren inden vi til aften fik rykind af team Skagen Fuglestation for morgendagens ”Tårnenes dag”.
Anders Bojesen, Søren Knorr Søndergaard, Morten Christensen, Lars Ytte og Simons far Gunnar overnatter på stationen for at være klar på obsposten fra solopgang.
Vi får dermed afprøvet max kapaciteten for overnattende frivillige på stationen, men selvom det er tætte forhold, så er det jo herlige folk at dele værelser og madklub med.

Var vi optaget af det selskabelige hjørne, så var Klaus Malling Olsen og mange andre i felten dagen lang og noterede igen en række fine rovfugle på træk over Skagen. Dagen nåede bl.a. op på 5 Steppehøge, 7 Vandrefalke og 30 Lærkefalke.Fiskeørn ad hun Nordstrand 05.05.17KNP.IMG 9739

Knud Pedersen delte sit foto af en af dagens Fiskeørne fra Nordstrand med Skagen Fuglestation. En adult hun, der trak forbi på tæt hold i det flotte morgenlys.

Til aften var vinden løjet helt af og en gå tur ude omkring Det Grå Fyr bød igen på lydbilledet af Strandtudser som baggrund for den flotte aftenhimmel.
Tidligere på dagen havde jeg haft mine første Skovrandøje i Fyrhaven i år.rsz dsc 6707 2

Skovrandøje i Fyrhaven midt på eftermiddagen.

Ringmærkning:
Gærdesmutte    3
Solsort              1
Rødstjert           1
Rødhals            2 – deraf én aflæst, mærket 3/5-2017
Løvsanger          4 
Gransanger        1
Gråsisken, lille   1
Rørspurv            1