Her på Skagen Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2021 (202)2020 (282)2019 (304)2018 (261)2017 (247)2016 (2)(se alle)

Sangere på morgen ringmærkningen blot 3 dage før åbning af Centeret for trækfugle

tirsdag 9. maj 2017
af MJH

Vejr: Næsten vindstille en overgang i morgentimerne og generelt svag vind, der vekslede rundt fra syd til nordvest over østlige retninger. Halvskyet dag med vekslende sol. Tidlig formiddag en kort haglbyger efterfulgt af lidt regnbyger. Eftermiddagen tør, men temperaturen holdt sig i den lave ende. Fra 3°C til 9°C. God sigt.

Jeg kom først ud og åbnede net ved solopgang kl 5, da jeg blev forsinket ved afgangen fra Det Grå Fyr. Grunden var, at jeg rendte rundt og ledte efter mine gummistøvler. Simon og jeg havde i går lånt vores støvler til de folk, der skulle ud og sætte web-kamera op ved Skarv kolonien og de var altså ikke returneret denne morgen - støvlerne, folkene var kommet hjen fra Skarvsøen!.
Jeg måtte derfor tage af sted i mine almindelige vandresko. Det betød, at de 4 net der går ud i rørskoven ikke blev åbnet. Lidt ærgerligt, for de fanger normalt en god del af områdets fugle og i dag kunne totalen havde været noget bedre end de 51 mærkede det blev til.
Løvsanger var igen totalt dominerende med 35 mærket, mens en Sivsanger var min første i år.
Midt på morgenen dukkede Simon op sammen med Dorthe, Gitte og Susanne, der er de tre ansatte ved Skagen Grå Fyr´s café. De fik en god intro til det vi laver med ringmærkningen, så de er klædt lidt bedre på til at servicere publikum til Centeret for Trækfugle – ikke kun med kaffe og kager, men også med lidt informationer om arbejdet med fuglene.
Da de var gået igen kom en kort haglbyge og med efterfølgende regnbyger lukkede jeg net ned og vendte tilbage til Fuglestationen for flere opgaver inden åbningsdagen på fredag.
Var dog lidt ærgerlig, da jeg gik fra ringmærkningsområdet – lige da jeg havde lukket det sidste net kom en flok på 7 Silkehaler og gik til rast i buskene, inden de fløj videre mod øst. Var de kommet et kvarter tidligere havde jeg måske stået med en ny ringmærkningsart i hånden..rsz img 0208I mangel på nye arter i hånden, så får i lige en opfølgning på gårsdagens hun Rørspurv med meget mørkt i hovedet. Dagens fangst af Rørsspurv var rene klassikere i form at først denne gamle han.

rsz img 0236og siden denne klassiske hun - slet ikke så mørk hovedet som individet i går.

Tilbage på fuglestationen fik jeg spist lidt frokost og mens Simon gik videre med indretning af ringmærkningslaboratoriet, så fik jeg lov at få tjansen med at være ude i Fyrhaverne og rejse nogle net til brug for den fremtidige formidling. Der var lidt småfugle i mit ”gamle” ringmærkningsområde, men jeg kiggede forgæves efter gamle kendinge med ring på venstre ben.
Til gengæld fik jeg en returtrækkende ung Kongeørn takket være en melding fra Jørgen Kabel.
Der var ellers ikke så meget gang i rovfuglene i dag, men en adult Havørn blev da set fra flere steder på dens trækforsøg. Klaus Malling Olsen og flere andre holdt ud ved Nordstrand og meldte om et rigtig godt træk af Rødstrubet Lom – Jimmy Skat Hansen holdt styr på det træk og fik talt 1680 stk.
Da jeg var færdig med at sætte net op i Fyrhaverne passede det med, at Simon skulle hjem til Aalborg. Jeg fik ryddet lidt op omkring laboratoriet og benyttede chancen til at besøge Christel og Flemming i caféen nu da min chef var taget hjem..
Flemming havde pralet med deres Rolls Royce af en kaffemaskine og kunne da også servere en veltilberedt cappuccino, mens Christel forkælede mig med en ny Magnum isvariant med dobbelt jordbæris og mørk chokolade. I morgen skulle de få leverancer fra bryggeriet, så måske skulle jeg komme igen og tilbyde ekspert hjælp som prøvesmager af det varesortiment – mit tidligere arbejde gennem 10 år som laborant på Ceres Bryggeriet går jo ikke lige i glemmebogen.
Nå – det var nu ikke bare rent svir at se, hvad café parret har fået udrettet i deres del af centeret, for de kunne pege ud foran deres gavl ved varemodtagelsen og fortælle, at den palle, der stod og fyldte var møbler til Birders Clubhouse.
Da jeg nu var eneste repræsentant for både Fuglestationen og SKAF venner tilstede, så blev det min opgave, at slæbe stole og borde ind i klublokalet. Heldigvis hjalp Lars fra Naturstyrelsen med at bortskaffe emballage og palle – han er i øvrigt en flink mand, der både gav mig mine gummistøvler tilbage i dag og et par fine træpæle. Dem kunne jeg save til pløkker til bardunerne, der holder netstængerne.rsz img 0240

Simon justere skabslåger i det ringmærkninglaboratorie, der er ved at tage form med indflytning af inventar. Rummet er lige nu magasin for SKAF venners telt, der skal sættes op i Fyrhaven i morgen og være klar til dagene med Fuglefestivalen.

Jeg spiste tidlig aftensmad og var lige faldet i en let søvn, da Tina og Martin dukkede op og afleverede de nyvaskede viskestykker og håndklæder, som Tina havde taget sig af i går.
Det var nu godt de kom og vækkede mig, for jeg manglede at skrive dagbogen!

Ringmærkning:
Skovpiber      1
Rødstjert       1
Rødhals        2
Sivsanger      1
Munk            2
Gærdesanger   4
Tornsanger    1
Løvsanger    35
Gransanger   1
Blåmejse      1
Rørspurv       2