Her på Skagen Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2021 (229)2020 (282)2019 (304)2018 (261)2017 (247)2016 (2)(se alle)

En fantastisk dag!

tirsdag 5. november 2019
af Esben Elgaard Hansen

Endnu en tidlig morgenstund, vågnede vi frivillige op til et blæsevejr fra øst. Morgenmaden blev spist i stilhed, for vi var trætte efter i går aftes. Judith og jeg tog ud til Nordstrand for at tælle de trækkende havfugle. Dagens fugl som kom tættest på blev en enkelt bjerglærke (Shore lark) som satte sig lige nedenfor os.  Denne dannede stor kontrast til de trækende sangsvaner (whooper swan) som vi tæller flere km væk ude over havet.

Selvom  fuglene ude i Skagerrak  ved Nordstand ikke var talrige. Så var der gang i den ved Verdens ende, hvor Rolf satte ny Danmarksrekord med mindst 115 trækforsøgende Krognæb (Pine grosbeak) på Grenen. 

Simons håb om Krognæb i nettet blev indfriet da han under en guidet tur spurgte Laia og Chris, om de havde hørt den trækkende flok over dem, mens de var ude at gå en runde ved nettene. Hvortil de nonchelant svarede ”ja!” og de altså i øvrigt også havde 3 i de poser som hang rundt om deres hals.  

Krognæbende fik sat ring på med masser af tilskuere, for der var nemlig en lokal skoleklasse på besøg. Deres klasselærer var en af Simons tidligere medstuderene på UCN.  Flere af stationens venner kom også forbi for at se krognæbene  og hjalp med fotografering.

formidlingFremvisning af Krognæb(Pine Grosbeak) inde i ringmærksnings labaratoriet af Simon.

Krognaeb 2K han KP.IMG 9274Krognæb (Pine Grosbeak) 2k+ gammel Han med i god kondition (5 på vores fedtskala). Dette betyder at fuglen er i god nok stand til at fortsætte rejsen, hvorhen den end går - måske tilbage til Sverige? eller mod syd igennem Jylland? . Foto: Knud Pedersen

Krognaeb 2K hunKP.IMG 9238Krognæb (Pine Grosbeak) 2k+ gammel Hun med samme fedt kondition (5). Foto: Knud Pedersen

Efter frokost tog vi alle ud til sardinkrattet for at tage de sidste net ned sammen med Pernille og drengene. De sidste par net er stadig hullede, men vi kan nu på regnvejrsdage, se frem til hygge os på loften med en nål og tråd, så nettene igen kan blive klar til foråret.

IMG 3987Godt vi havde tre stærke drenge, til at hjælpe med at bare alt udstyret tilbage til stationen. Foto: Christian Stolz

Traditionen med at svømme ud til sandbanken og tilbage, er efter et kort sygdoms forløb vendt stærkt tilbage. Koldt var det, men den suppe Chris havde lavet varmede os alle op efterfølgende.

Aftenens udflugt fra I gårsdagen resulterede i en enkelt Sjagger (Fieldfare) Fanget af Vegard og Chris. Vegaard skulle eftersigende være en mester, i at finde og fange fuglene i mørke. Vi måtte dog desværre sige farvel i dag, da Vegard skulle tilbage til Norge.

received 1014897878880995Sjagger (Fieldfare) 1k ung hun. Sjaggeren har sit danske navn efter dens  hæse advarsels kald (Sjak-Sjak-Sjak) Foto: Skagen fuglestation

Ringmærkning (Fyrhaven):

Blåmejse – Blue tit – 1

Rødhals – robin – 2

Kværkerfinke – Brambling – 1

Grønirisk – Green Finch - 1

Krognæb – Pinegrosbeak – 3

Solsort – Blackbird – 1

Total: 9

Folk : Simon S. Christiansen, Christian Stolz, Judith Kloibhofer, Laia Soler Iglesias, Esben Elgaard Hansen, Vegard Stürzinger, Knud Pedersen, Jørgen Kabel,  Oluf Lou, Rolf Christensen, Pernille Roed, Andreas, Nikolaj & Simon.