Her på Skagen Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (62)2023 (289)2022 (292)2021 (279)2020 (282)2019 (304)2018 (261)2017 (247)2016 (2)(se alle)
Se indlæg fra måned: mar. (29)apr. (30)maj (26)juni (17)juli (31)aug. (26)sept. (29)okt. (30)nov. (27)dec. (2)

Ringmærkning i dagens første halvdel

tirsdag 31. oktober 2017
af Morten Jenrich Hansen

Vejr: Morgen med svag vind fra NV, der i løbet af formiddagen tog til og endte på 10m/s fra V. Halvskyet vejr med en del sol inden et skydække i løbet af eftermiddagen gjorde den sidste del af dagen til en mørk og grå forestilling. Temperatur fra 7-11ºC.

Med svag vind var vi klar til at åbne net så snart det begyndte at lysne. Irina og jeg startede ud med alle net åbne efter de seneste døgns blæst. Vi havde medbragt waders, da vandstanden i den gamle Strandengsø er så høj, at almindelige gummistøvler bliver fyldt med vand, hvis vi forsøger at gå ud til de net, vi har stående blandt tagrør.
Morgen ved Drachmans gravAthena døjer lidt med et over anstrengt knæled, så for at mindske belastningen på knæet, gik hun lidt tidligere fra ringmærkningsområdet. Irina og jeg forsatte ringmærkningen til kl 12.
Det blev denne morgen til 47 mærkede fugle og 4 kontroller af tidligere mærkede – bl.a. besøg af en Musvit mærket midt i maj måned af Michael Ancher.
Det var Stor Gråsisken, der talte mest op i dagens statistik med 27 stk. ringmærket. En flok Korsnæb kom var tæt på at komme ned i net og fløj så lavt over os, at vi ud over deres kald kunne høre liftsuset fra deres vingeslag. Enkelte Stor Korsnæb blev det til blandt de overflyvende fugle, hvor en Ravn, flere Stillits og Dompap også bidrog til lydbilledet.
Den sidste del af formiddagen begyndte vinden dog at genere så meget i nettene, at vi valgte at pakke sammen og tage frokosten hjemme på Fuglestationen.
Derefter arbejdede Athena og Irina videre med deres igangværende pc opgaver, mens jeg gik ned i Fyrhaven og opholdt mig omkring Fyret, hvor der er gang i renoveringen af gårdspladsen belægning.
Jeg fik snakket med den familie, der var med på ringmærkningstur i weekenden. De ville gerne gentage oplevelsen, så der er guidet tur på morgenringmærkningen i morgen.
Anne-Lise Jensen kom også forbi og vi fik en god snak, så tiden gik pludselig hurtigt uden at der kom mange fugle i notesbogen.
Trækket ude over Kattegat så ud til at være gået helt i stå med kun en håndfuld Suler og enkelte små grupper af Rider i løbet af denne eftermiddag.
Gik derfor ind og bidrog til lidt af de praktiske gøremål på Fuglestationen i det efterhånden svindende eftermiddags lys, hvor Athena igen tog Aika med ned til Hundeskoven, så den kan få lov at løbe lidt frit og Athena samtidigt kan passe lidt på sit knæ.
Vi tog fælles aftensmad med det store "ryd køleskabet for rester bord". Et godt træk for at gøre morgendagens opgave med hovedrengøring lidt lettere!

Ringmærkning:

Dompap, Lille 2
Dompap, Stor 1
Gransanger 3
Gråsisken, Lille 5
Gråsisken, Stor 27
Gærdesmutte 5
Musvit 1
Rødhals 2
Solsort 3
Vindrossel 1
   
Total: 52

 

Morgenobs ved Kattegat og eftermiddagsjagt på Rønnebær

mandag 30. oktober 2017
af Morten Jenrich Hansen

Vejr: Dagen startede med hård vind fra NNØ og klar luft med 2/8 skydække og nattemperatur på 6ºC. Midt på dagen løjede vinden af og drejede mod NV. Eftermiddagen endte med svag vind og temperatur på 9ºC. God sigt.

Med morgenens vindstyrke og retning måtte vi igen opgive at åbne net, så jeg gik ud med teleskopet til læsiden af Kattegatbunkeren ud for Grenens p-plads. Knud Pedersen var igen på plads lige før solopgang, mens Irina og Jens Kirkeby kom efter solopgang. Athena tog Aika med ud til os på dens morgentur, så der var linet op til havobs gennem morgenen. Det startede rigtig fint med en ung Islom trækkende forbi ret tæt på kysten, men antal af fugle på vej ud af Kattegat var ikke helt så stort som i går.
IMG 4873 eddMange af de samme arter blev dog set og igen var der pænt med Rider, der fulgte kystkanten. På stranden var der en flok på 27 Sandløbere og ude over horisonten trak 33 Kortnæbbede Gæs og 11 Sangsvaner mod SV.
Af småfugle var der flokke af Gråsisken og Jens hørte pludselig kald af Stor Korsnæb. En flok på 14 stk kom lige over os på vej ud mod Grenens spids.
Jeg gik lidt tidligt tilbage til fuglestationen, hvor jeg gav en hånd med ved flytning af kaffemaskine og en køledisk for cafeen, der nu har lukket sommerafdelingen i sydbygningen og kun har servering inde fra køkkenet ved butikken i de kommende måneder.
Athena havde på vej ud haft 10 Skovspurve i Fyrhaven, men de var draget videre, da mit tjek af området omkring Fyret gav kun de efterhånden stedfaste Bjergirisk.
Irina og Athena kom retur fra morgenobsen til en fælles frokost og gik derefter i gang med pc opgaver. Irina arbejder fx stadig på sine fine tegninger af fugle, der bliver printet ud som ark De kommer til at ligge i Birders Klubhus og kan farvelægges af børn, der kommer på besøg.

Jeg prøvede i to timer at have net åbne i Fyrhaven, da vinden var løjet af til middag, men uden held til at fange nogle fugle. Det var da også lidt småt med småfugle i området denne eftermiddag. En flok Sjaggere gjorde kort ophold, mens 2 Vindrosler og 2 Solsorte også mæskede sig i bær i Fyrhaven.
Drømmen om, at der senere på efteråret vil dukke Krognæb op fik mig til at tage en tur til Klitplantage for at lede efter Rønnebærtræ. De fleste står i private haver i Skagen, men vi vil gerne samle nogle kviste med Rønnebær ind i håb om at lokke fugle til vores ringmærkningsnet.
Athena og Irina tog Aika med til den del af Klitplantagen, hvor Hundeskoven er, mens jeg gik rundt på vestsiden af landevejen. Vi fandt dog ingen grupper af Røn, så vi kom ikke hjem med bær denne dag.
Fuglemæssigt bød plantagen mest på flokke af Gråsisken og Korsnæb, mens Athena og Irina nød 3 Skovskader og stemmeaktive Solsorte i det allersidste lys på en dag, hvor det blev tidligt mørkt.
Hundeskoven solnedgangVi kan virkelig mærke at dagen er rykket en time her i weekenden!

Havobs og afsked med Feltstationsudvalget

søndag 29. oktober 2017
af Morten Jenrich Hansen

Vejr: Kuling fra N i middelvind med kraftigere vindstød. Solrigt med få skyer og en døgntemperatur fra 7-11ºC. Klar luft.

Med vinden fra ”Ingolf” ind over Odden var der ingen chance for at åbne ringmærkningsnet denne søndag, så programmet efter nattens Odder oplevelser var havobs i læ af bunkeren ved Kattegat siden af Grenens p-plads.
Anders og jeg var de første ude lige før solopgang. Anders gik direkte til bunkeren og mødte Knud Pedersen, mens jeg først var en tur omkring ringmærkningsområdet og tjekkede op på vindens påvirkning derude. Nettene stod heldigvis som de skulle og var pænt lukkede, selvom vinden havde godt fat i dem.
Lige som jeg nåede frem til bunkeren havde Knud og Anders en adult Islom trækkende mod øst. Den var så venlig at vende om og returnere ned i retning af havnen, så jeg også kunne nå at nyde den flotte fugl.
Havobsen var ganske god denne morgen og formiddag med mange fugle, der trak ud af Kattegat og en hel del af dem kom ganske fint tæt på kysten, så det var en fornøjelse på trods af lidt hærgen fra sandfygning, så vi alle kom hjem med sand i næser, øre og øjne.rsz dsc 7761 2

Ved havobs fra Bunkeren ved Grenens p-plads er en del af Kattegat som morgenen går i modlys, men tilgengæld kommer flere af havfuglene i en fornuftig afstand, så de rigtig kan nydes. Her en Storkjove som et eksemple på en af dagens fugle. 

Som morgenen skred frem kom Irina, Athena, Hans og Bo ud til os, mens lokale kræfter som Erik Christoffersen og Søren Skov også var forbi.
Fuglene over havet var blandt andet over 400 Suler efter, at de har været lidt nede i antal de seneste dage, 4 Sortstrubet Lom, 9 Storkjover og lige ved 600 Rider, der kom helt inde ved strandkanten. Lidt længere ude kom der både Alk og Lomvie i jævne antal, mens 2 Tejster blev fundet. Længst ude var der lidt Mallemukker og faktisk også indtræk af 42 Gråkrager – direkte fra Sverige..
Blandt havænderne var 12 Havlit blandt favoritterne, da flere af den rastede tæt på.
Største overraskelse kom lige inden jeg gik tilbage mod fuglestationen, da en Vandstær pludselig fløj lige over vores hoveder og trak fra høfterne ved Fyret ned over stranden og forsvandt mod Strandengsøen på Grenen.
Så var det lidt mere normalt med en trækkende Bjergvipstjert blandt småfuglene og en Stenpikker som Erik havde fundet nær p-pladsen. Desværre ikke en af de sjældne stenpikkere, men alligevel tog jeg et på fotos af den på vej tilbage til frokost.rsz dsc 7786 2

En vindblæst Stenpikker - ganske normal af slagsen, selvom tidpunktet i kalender godt kunne give håb om en af de mere sjældne af familien.

Frokosten gav Fuglestaionen i cafeen ved Trækfuglecenteret, hvor Fuglestationsudvalget just havde afsluttet deres weekendmøde og tog afsked med os over en god frokost.
Det har været en god kombination af mødeaktivitet, enkelte chancer for tur i felten og så hyggeligt samvær, som også har inddraget os frivillige på feltstationen.
Skagen Fuglestation ligger gerne hus til en anden gang!
Eftermiddagen gik også hurtigt. Dels havde vi snak med Simon inden han tog hjemad for et par dages fri og sidst på dagen var det Anders tur til at tage hjem til studierne efter en rigtig god indsats på fuglestationen.
Vi ser frem til at han finder et par ferieuger og tilbringer tiden heroppe igen til næste år.
Vi er jo nu skiftet til normaltid, så solnedgangen kom rigtig tidligt og Athena´s tur til Hundeskoven med Aika endte med at blive i halvmørke uden fugleoplevelser undervejs.
Efter aftensmaden fik Irina og Athena lavet en fin lille video til Facebook siden om den seneste uges aktiviteter. Se den, hvis i er koblet på Facebook!
Aftenen gik på hæld og mit korte tjek udenfor gav ingen fugle. Vejret var stadig præget af blæst og med klar luft og halvmåne virkede det alt for lyst til at prøve natfangst. Samtidigt trak sengen også for at indhente lidt søvn efter det gode selskab i går aftes!

Odder i høfterne

lørdag 28. oktober 2017
af Anders Brinkmann

Vejr: Kraftig vind fra NV (300º). Blæsende fra solopgang omkring kl 8, 15m/s, faldne til 8m/s ved sekstiden. Temperatur 11-13ºC

Jeg troede, at det var mig, der skulle liste ud af værelset her til morgen. Men minsandten om ikke Morten var ude af fjerene inden fanden fik sko på. Afsted mod ringmærkningsområdet det gik. Her skulle det efterhånden ret amputerede telt pakkes sammen, og ringmærkningsartikler puttes i sorte sække, inden Ingolf går i land i nat.
Jeg selv var i uniformen halv 8 og mødtes med Daniel på gårdspladsen. Vi skulle på Grenen. En fire timers obs gav ikke meget at berette om: 2.620 Sortænder, 66 Fløjlsænder, 217 Alke/Lomvier, lidt Mallemukker, Rider og Suler samt 5 Havlitter, en enkelt Storkjove og 3 Store Korsnæb. Af rastende fugle sås den sædvanlige Gråkrage med hvid, finsk ring samt godt 20 omflakkende Snespurve - gad vidst om de fugle, vi mærkede i går, var iblandt?
Omkring klokken 11 lød der pludselig en melding fra Knud Pedersen på det lokale walkie-talkie-system. Han sad ude på Jyllands ende (den yderste klitrække på Grenen) og havde spottet en 1K Sabinemåge nordtrækkende i Kattegat. Fuglen fouragerede et godt stykke ude over havet, men inden vi nåede at hæve kikkerter eller flytte vore dovne kroppe på Verdens Ende, var mågen gået til rast på vandet. Vi forsøgte ihærdigt at genfinde mågen, men uden succes.
Morten havde aflagt Knud et kortvarigt besøg - dog inden Sabinemågen strøg forbi. Her havde Knud tildelt fuglestationen en hjemmelavet “kop” til stationens Swarovski-skop, der kan beskytte øjet mod vind og genskind i okularet. Tusind tak for det! Herefter tog Morten et par ture rundt i nærområdet og fandt både en Ringdrossel og nogle af vinterens første Silkehaler (3)! Hvilket glædeligt gensyn!

drossel i baer redDrosler som dagens Ringdrossel tiltrækkes af bærene i fyrhaven

På fuglestationen var der i dag besøg af DOF’s Fuglestationsudvalg, som er bestående af DOF’s tre fuglestationer samt en repræsentant fra DOF’s videnskabelige afdeling ‘Fuglenes Hus’. Først og fremmest skulle der lægges en fælles strategi for fremtidens tre fuglestationer, men der var også plads til god mad og hygge.
Om eftermiddagen lagde Irina en sidste hånd på sine fugletegninger, plukkede flere havtorn og prøvede at få bugt med sin hovedpine. Athena var til fødselsdag, så hende hørte vi ikke meget fra. Da hun kom tilbage kunne hun dog fortælle at hun havde set på Lille korsnæb ved den tilsandede kirke. Morten fik tastet ringmærkningsdata i systemet og fiksede et par cykler med undertegnede. Desuden var jeg en tur i Rema, opdaterede vores nyhedstavle og kokkererede en italienskinspireret menu bestående af spinatlasagne og tomatsalat med friske urter og mozzarella.

Om aftenen tog Morten, Daniel, Henning, Hans og jeg ud på natfangst. Vejret var dog snart for lunt og godt, for der var nærmest ingen rastende fugle i området. På vej tilbage langs østkysten hørte vi dog pludselig nogle små fine pibelyde ud fra en høfde. Vi pegede lygterne ud i mørket og kunne se to øjne stirre tilbage. De forsvandt hurtigt i vandet, hvorefter to sæt øjne pludselig dukkede op mellem stenene. Vores umiddelbare vurdering var to Mink, da de så helt hvide ud i lygternes skær. Vi sneg os nærmere og lyste ned mellem stenene. I forbindelse med en bølge kom dog pludselig et odderhoved til syne. Både dyr og menneske stivnede for en stund, hvorefter Odderen forsvandt ned i vandet igen. Vi kunne høre Oddernes piben mellem stenene og så dem af og til i glimt. Trods ingen fuglefangst, var de to Oddere en særdeles positiv overraskelse! Hvad er chancen for, at vi tidligere på ugen fandt en død Odder, og der så pludselig dukker 2 op på stranden?!!
Tilbage på stationen var fuglestationsudvalget rykket til de finere gemakker, og så stod den ellers på max hygge resten af aftenen.
Godnat og sov godt!

28 okt aftenhygge red

Flere fugle end Gedser

fredag 27. oktober 2017
af Athena Valentin Jensen

Vejr: Morgenen (kl 8, 7m/s, 8ºC, 80% fugt) overraskede med en mild brise fra v-nv (290º). Indtil lige over middag (kl13, 3m/s, 12ºC, 60%) aftog vindstyrken og for en kort stund føltes det næsten lunt, men så tiltog vindstyrken heftigt og ved sengetid blæste det kraftigt (13m/s, 11ºC, 70%).

Tidlig morgen bankede det på døren. Morten var tilbage :-D og klar til at ringmærke. Mens han fik slæbt ting ind og gjort sig klar til at være udenfor, gik vi ud og åbnede nettene i Sardinkrattet. Humøret var højt, for det var første gang i mange dage, hvor vejret havde tilladt ringmærkning. Vi blev bestemt ikke skuffet. Det vidste sig at blive en af de talrigeste dage i dette efterår.  Vi fangede især mange Gråsisken, hvoraf den ene havde en svensk ring. Den blev foto dokumenteret og vi afventer nu tidligere registreret data på netop denne fugl. Det er altid spændende, når vi genfanger en fugl, som ikke kommer her fra området. Næst efter Gråsisken fangede vi flest Fuglekonge og Rødhals. Det var en travl morgen, men vi nød godt af at være mange ved nettene, for udover Skagen personalet Morten, Anders, Irina og Athena fik vi hjælp fra Gedser af Bo og Hans. En af de fugle vi fangede var skovspurven, som i kan se på billedet herunder. Jeg har altid set den i haven, men ikke tænkt mere over dens fysiologi. For mig har den altid virket, som en af de små lidt skrøbelige fugle i haven, en beskrivelse jeg bestemt ikke længere finder passende. Da jeg fik den i hånden var min første tanke tværtimod, robust! Jeg blev faktisk lidt imponeret og tilmed facineret over denne helt almindelige lille fugl, med et kraftigt næb, som er velegnet til hårde frø.
skovspurv edd
Da antallet af fugle begyndte at aftage, tog Hans og Bo afsted. De fik fyldt maverne og smurt ganen hos Skagen Bryghus inden dagens udflugt til Råbjerg mile. Kort efter de var taget afsted ringede stations telefonen. Det var to piger fra København og deres bedsteforældre. De ville hører om det var muligt at komme på ringmærkningstur. Eftersom vejret var godt og der var fugle i nettene aftalte jeg, at de kunne komme ud til Sardinkrattet. Jeg hentede dem ved sælbunkeren, den med teksten ”Zimmer Frei”. Vi gik tilbage til Ringmærkningsområdet hvor Morten, Anders og Irina var i fuld sving. Der gemte sig en smuk overraskelse.
Fra en af poserne fik jeg fremtryllet en Dompap, en rigtig flot fyr. Jeg fortalte om ringmærkning og for at mærke hjerterytmen lagde de forsigtigt en hånd over ryggen på fuglen. Et fuglehjerte slår med en højre frekvens end menneskets, så de hurtige hjerteslag føles næsten som om fuglen sitre. Ringmærkningsområdet var meget vådt efter de sidste dage med meget regn. Efter en tur ved nettene, hvor de så hvordan fuglene tages ud af nettene sagde vi farvel til dem.
tur ed
Kort tid efter tog jeg selv tilbage til Det grå fyr, hvor Aika ventede på at blive luftet. Klokken var næsten 13 så jeg fik lidt frokost og skyndte mig afsted mod hundeskoven ved Den tilsandede kirke. Det er et skønt sted med en del fugle. Her mødte jeg to lokale, som jeg fik en snak med om fugle og fyr.

De andre lukkede net ved 14tiden. Da Morten kom tilbage til fyret gik han en tur og fik sig en hyggesnak med Cafépersonalet. Der blev set lidt rider og en del bjergirisk i området om fyret, men ingen store tal.
Da klokken blev seks ankom Daniel Palm fra fuglenes hus på stationen. Morten kørte ind og hentede ham og da de ankom indlogerede jeg ham i lejligheden 'bordellet'. Hans og Bo kom tilbage fra en skøn tur ved Råbjermile, hvor de havde fundet forskellige røde vokshatte og ulvefod, de viste nogle af de flotte billeder frem. På vejen tilbage havde de købt ind til hasselbagte kartofler og kylling, som de tilberedte. Inden de begyndte på maden gik de en tur ned langs stranden. Her lige neden for fyret så de en vandstær. Jeg har endnu ikke set en tæt på i Danmark, men måske jeg får chancen snart. Irina lavede en lækker kartoffel/poresuppe til forret.

Lige før aftensmaden dukkede Simon op, han har været afsted på naturvejleder kursus hele ugen. Så denne aftens møde blev lidt langt, da han skulle lige skulle føres ajour. Med huset fuld af friske folk, ville vi forsøge endnu en natfangst. Teamet var Anders, Hans og Daniel. Delegationen begav sig afsted.
Halvvejs ude ad Sandormsporet var det lige ved og næsten, da en Skovsneppe fløj op fra vejsiden - lige uden for ketsjerens rækkevide. Lidt senere var der bedre held med et par Snespurve, de sad og trykkede sig i sporets løse sand. To stk blev fanget og fik ring på. Det er de første Snespurve, der er blevet mærket af Fuglestationen, men også en ny art for den garvede Hans. Det var et stolt team, som vendte tilbage på stationen omkring midnat.snespurv edd

Ringmærkning:

Blåmejse 2
Bogfinke 1
Dompap, Stor 4
Fuglekonge 7
Gransanger 6
Gærdesmutte 5
Grønirisk 1
Grønsisken 3
Gråsisken, Lille 26
Gråsisken, Stor 61
Jernspurv 1
Kvækerfinke 1
Munk 1
Musvit 5
Rødhals 9
Rørspurv 2
Skovspurv 1
Solsort 1
Total: 137

 

Jul i oktober

torsdag 26. oktober 2017
af Athena Valentin Jensen

Denne morgen var der kun Irina og jeg på stationen. Vi havde snakket lidt om, hvor vi kunne tage på morgenobs og trods en stik nord-nordøsten vind valgte vi at tage ud til Solnedgangskiosken. Allerede da vi ankom, fik vi en fornemmelse af, at der var få fugle. I forhold til lokaliteten var vindretningen helt forkert. Vinden greb fat i teleskopet, så det var svært at holde det stabilt nok til at se de fugle, der tog turen forbi. Efter en lille time var vi godt afkølede og den hyppigste fugl var Sortand med sølle 280 individer trækkende mod vest og 80 mod øst, et par måger kredsede ud for kysten - næsten dovent i den stride vind, få Lomvie og Alke, Lommer, Ederfugle, Fløjlsænder og Skarv. Vi var begyndt at snakke om at tage hjem, da en fugl pludselig kom helt tæt på. I min begejstring over at den kom så flot råbte jeg ”LOM!” Men ordene havde knapt forladt mine læber, før jeg vidste, at jeg var helt galt på den. Fuglen der kom så fint forbi, var min første Toppet Skallesluger (hun) i Skagen. En almindelig fugl, men ikke desto mindre var min begejstring i top, for den var kommet flyvende helt tæt på. Derefter besluttede vi, at vi trængte til en god frokost, og derfor tog vi forbi Rema efter friske forsyninger. Til vores store overraskelse er de allerede begyndt at sælge julepynt, og vi er ikke engang ovre halloween endnu. Vi har i de sidste dage talt lidt om de forskellige traditioner, der er i Schweiz og Danmark, så da vi her blev konfronterede med jul i oktober, besluttede jeg at det blev Irina nød til at prøve inden hun tager hjem om en uges tid. Vi stoppede også ved Jysk, hvor vi så tre par gråspurve, der hentede redemateriale, hvorpå de forsvandt ind i tre huller under et lille halvtag. Vi skulle have rullemadrasser til to af sengene på stationen, men måtte gå tomhændede derfra.
Da vi kom tilbage, var vi trætte, så den stod på afslapning og æbleskiver til frokost. Operation `Jul i oktober´ var iværksat. Æbleskiverne var et hit - også selvom de ikke var helt hjemmelavede. Efter frokost gik Irina en tur i området omkring fyrhaven. Her tjekkede hun op på de steder, hvor hun tidligere havde set slanger. Der var gevinst trods kulden. Således havde hele to hugorme begivet sig ud fra deres midlertidige dvale.
Vi brugte lidt af eftermiddagen på at scanne de flotte tegninger, Irina har lavet, ind på computeren. Derefter var der folk nede i gården, så vi sørgede for at fuglestationen var synlig i billedet. Her snakkede Irina med ti personer, hvoraf størstedelen var tyskere. Vi fik feedback på oplevelserne på stationen. En af de besøgende var glad for, at udstillingen stadig er åben, på trods af at højsæsonen er ovre, til glæde for dem som holder sent ferie. En anden var særligt imponeret over udstillingens fortælling om fugles sanseorganer. Da det tyndede ud i folk, kom der til gengæld en fin Dværgfalk forbi.
Til aften meldte Hans Lind og Bo Kayser deres ankomst. Efter en hyggesnak med Jacob Funder, som var i gårdhaven, fik de en introduktion til stedet og blev indlogeret. Der var tid til en tur inden aftensmaden. Her så de Vandstær på kysten ud for fyret. Jeg gik i gang med aftensmaden - andet stadie i operation `Jul i oktober´. Risengrøden kom på bordet, og man kan jo ikke få risengrød uden nisseøl.
jul oktEfter maden fortrak vi til stuen med maven fuld og rødvin i glasset, for at afholde aftenens møde.

Anders var kun lige returneret til stationen, da det var blevet tid til natfangst! Hans har aldrig ringmærket Bjerglærke, så det var en sulten samurai, der drog afsted ud i mørket! Irina, Anders og Bo fulgte trop med ketsjere og lommelygter. Natten var lun, men fuglene få. Ude på Grenen var der opstået en kæmpestor sø, helt ude ved spidsen, og 15 Sandløbere farede op, da vi nærmede os - dog uden for rækkevidde af vores ketsjere. Da de nåede helt ud på spidsen lå omkring 30 spættede sæler og sov foruden en kæmpe gråsæl - den første for Irina og Anders. Sikke et frygtindgydende monster - og så lige midt i mørket. Vi skyndte os videre, for ikke at genere dem yderligere ved vores lysende tilstedeværelse. På vej tilbage langs østkysten løb der pludselig en Strandskade rundt i vandkanten. Anders og Hans nærmede sig langsomt med henholdsvis ketsjer og lygte. Med snigende list kom de tættere og tættere på, og med ét, sprang samurai Lind frem fra sit skjul i mørket og indfangede Strandskaden i sit net. d26okt redDet var ikke aftenens targetart, men en rigtig fin fugl! Tilbage på stationen stødte jeg til, og vi fik målt og vejet fuglen på alle leder af kanten. Stationens første mærkede Strandskade var nu en realitet!

SCOTERTRÆF og Fuglekvider i haven

onsdag 25. oktober 2017
af Athena Valentin Jensen

Vejr: småregn og let brise fra morgenstunden. Hen af formiddagen tog vind og regn til i styrke. Tidlig eftermiddag stoppede regnen og solen tittede frem. Vinden tiltog jævnt henover dagen 3-11m/s stik vest. Temp 12ºC. Sol op 8,14 - sol ned 17,47.

Jeg startede dagen med en rask lille morgentur ud til grenen parkering sammen med Aika. Her så jeg 2 Stenpikkere. Der har ellers været en lille pause, hvor jeg ikke rigtig har lagt mærke til dem, så det var en hyggelig overraskelse. Da jeg kom tilbage til fyret, så jeg tre Ravne tage et kort hvil på søværnets overvågningstårn inden de atter forsvandt. Onsdag er store rengøringsdag på stationen, så efter min morgenobs gik jeg i gang med rengøringen.
Lidt før klokken otte kørte Irina og Anders ud til solnedgangskiosken, hvor de tog en morgenobs under halvtaget. Udvalget af fugle var ikke stort, men dem, der var, kom i fine antal. Særligt store flokke af Sortand (4040) og Fløjlsand (113) på kompensationstræk gjorde sig bemærket – særligt den første time. Desuden passerede 3 Havlitter drømmegodt forbi obsposten.
IMG 4625
Mens de var der, dukkede de tre friske morgenbadere fra dagen før op igen. Og det skulle naturligvis markeres med en Fernet-Branca! Omkring klokken 10 var der ved at være så meget regn og så få fugle, at det var på tide at vende snuden hjemad. På vejen tilbage svingede de forbi Guldmajssøen, for at se om den Nordiske Lappedykker stadig var på plads – men der var ikke held i sprøjten. Til gengæld fandt de en død odder. Den var blevet kørt over og lå i vejkanten. Selvom det var lidt trist at den var død, var det alligevel et lidt spændende fund, da antallet af oddere set i Skagen kan tælles på en hånd, mens der af og til bliver set fodspor. Det hænger sammen med at odderen er sky og sjældent viser sig. Den nærmeste faste bestand holder til ved Gårdbogård-området, så denne odder er sandsynligvis en strejfer fra dette område.
Da de kom tilbage, sendte jeg Anders afsted efter den, så vi kunne få den smidt i fryseren. Om den skal indgå i formidlingssammenhæng eller bliver sendt til Naturhistorisk Museum vil tiden vise, men nu er alle informationer på dyret blevet gemt.
IMG 4627
Irina og jeg selv var gået i sving med at plukke havtornbær af de tornede grene. Selvom de var frosne og derfor væsentlig nemmere at pille af, skulle man tage sig i agt for de spidse torne. Bærerne er rene vitaminbomber. Midt i bærpilningen blev vi afbrudt af et virvar af småfugle i gårdhaven. Flokke af Bjergirisk (15), Stillits (5) og Stenpikker(4) fouragerede ivrigt i haven. Og det var bare dem vi lige nåede at tælle i forbifarten. Med alle de fugle i luften blev vi nødt til at gå ud og kigge os omkring. Irina havde bøvl med sit kamera, så hun kastede sig over brugen af stationens Olympus-lidt avanceret-kamera. Hun brugte meget tid i fyrhaven hvor der var store flokke af Vindrosler, Sjaggere og Sangdrosler. Herudover Ringdrosler (2), Fuglekonge (3), Kvækerfinker, Blåmejser (2) og Musvitter (2) og Spurvehøge (2).
Bagefter fik vi i fællesskab gjort hytten rent. Vi nåede også kun lige at blive færdige, før der trak en bus ind på parkeringspladsen. Ud vrimlede det med 33 frivillige fra Thy Nationalpark. De skulle på rundvisning i udstillingen. Vi gik ud på gårdspladsen og fik snakket med en del af dem både før og efter deres tur i udstillingen og fyret.
Anders tog hjem, da han skulle spille en koncert med sit band Friend of Fire til sin gamle skoles 107 års fødselsdag. I bør virkelig tjekke dem ud på YouTube og Facebook – de spiller absurd fedt!
Dagen sluttede med tøsehygge, lidt god mad og efter aftenmøde gik jeg en tur med Aika.
Det har været en dejlig dag.

Gremlins vs. Nordisk Lappedykker

tirsdag 24. oktober 2017
af Anders Brinkmann

12…13…14 m/s fra morgenstunden. Ja og YR lovede helt op mod 18 m/s sidst på eftermiddagen. Det lovede ikke ligefrem godt - og sammen med en del regn fra morgenstunden blev morgenobsen på Grenen allerede opgivet på forhånd. Undertegnede prøvede derfor lykken i Gammel Skagen, hvor jeg fandt ly og læ under halvtaget ved Solnedgangskiosken (det er desuden ret fantastisk at opleve hvordan havet på den ene side af odden kan være fuldstændig i oprør og så få minutter senere opleve et blikstille hav på den anden side af odden). Tre friske morgenbadere fra Gedser hoppede i bølgerne og indviede mig derefter i deres rituelle seance med en kop Fernet-Branca - så var varmen sikret resten af den obs! Lidt efter stødte Alex Sand Frich til og gjorde mig selskab obsen ud. Lokale John Pedersen kiggede også forbi til en hyggelig snak. Men det var ikke ligefrem fordi det væltede afsted med fugle. Dog passerede flere havlitter, rødlommer og alke rigtig flot forbi på tæt hold - og det er jo i virkeligheden også det sjoveste! Fra obsen bør nævnes 1 Gråstrubet Lappedykker, 19 Bramgås, 390 rastende Ederfugl, 4 trækkende og 2 rastende Havlit, 475 Lomvie/Alk samt 3 Skærpibere.
På vej tilbage mod fuglestationen slog jeg et smut forbi Stald Grenen, hvor en Kortnæbbet Gås fouragerede i hestenfoldene. Jeg kørte videre mod Guldmajssøen, og til mine store overraskelse lå her en Nordisk Lappedykker! De kan altså noget, de der søer, hvor der aldrig er fugle, men så dukker der pludselig en sjældenhed op.
Da jeg kom tilbage på stationen var pigerne godt sultne, så Athena kastede sig straks over en let frokostanretning. Den bestod af en omgang “Athena Special”: Toastbrød med pesto og mozzarella - og så lige en tur i ovnen. Jojo, ned røg det da… Vi guffede det hurtigt i os, og så stod den ellers på Nordisk Lappedykker-twitch. Vi kørte alle afsted og heldigvis lå fuglen stadigvæk i søen. Et nyt kryds til både Athena og Irina!
guldso 1
Da vi kom tilbage på stationen - godt våde og forblæste - kreerede Irina en overdådig kop varm kakao med kanel og marshmallows - det kan klart anbefales! Så der var for alvor dømt skiferie-stemning - bare uden sne, men masser af regn! Resten af eftermiddagen fortsatte Irina på sine fine farv selv-fugletegninger, sorterede lidt billeder i arkivet og nåede sågar en lille morfar på sofaen. Athena fik skrevet endnu en ansøgning (I skulle se hendes CV - hun er altså en kompetent pige med mange erfaringer i rygsækken!) og snakkede med håndværkere og handymænd, der var her for at fikse døren ind til pigernes værelse samt nøglehullet til badeværelset. Jeg selv redigerede lidt billeder, skrev dagbog og smækkede en omelet sammen til aftensmad.
Efter aftenmødet var vi alle godt døsige, så vi smed os i sofaen og fandt film og popcorn frem. Den stod på en gammel klassiker: “Gremlins” (1984). Og så gik det op for mig, at det åbenbart er fra denne film soundtracket til Troldspejlet stammer fra. Den kommer vi nok til at gå og nynne hele dagen imorgen…

Lange underhyler og IT-bøvl

mandag 23. oktober 2017
af Anders Brinkmann

Undertegnede var nær kommet afsted uden lange underhyler i dag. Men gudjøsses hvor var jeg glad for, at de var blevet påmonteret, for der var frysende koldt! Vinden bankede ind med 12 m/s stik øst (90º), og temperaturen var nede at ramme 7 grader.

Hele trioen var ude af fjerene klokken 7, og en halv time efter var der afgang mod Grenen. Det var noget af en march op langs østkysten, hvor vi kæmpede os gennem støvskyer af havvand og fygende sand. Men det var det hele værd, for i Grenensøen sad ganske usædvanligt to Vandstære og ventede på os - tilsyneladende den første “kæmpeflok” på Grenen. I øvrigt sås også 15 Bjergpibere samme sted.
Vi placerede os i yderste klitrække på Grenen, så alle kunne få fuglene at se på tæt hold - selv uden teleskop. Særligt alkefugle og suler væltede afsted imod vinden, og midt som vi sad og puttede os i klitterne dumpede 14 Bjerglærker pludselig ned på stranden foran os. Fedest!
Men det var ikke alle, der syntes, at det blev ved med at være lige sjovt at havobse. Halvanden time efter obs-start måtte den kvindelige del af holdet kapitulere, da de var ved at fryse både fingre og tæer af. På vej tilbage mod stationen kunne de dog varme sig lidt på en flok Bjergirisker. Hele 50 fugle af denne art i dag.
Jeg selv fortsatte op på Verdens Ende og gjorde Rolf og Alex selskab. Mest bemærkelsesværdigt sås 1 Sortstrubet Lom, 2 Hvidnæbbet Lom, 285 Sule, 9 udtrækkende Fiskehejre (!), 3 Bjergand, 1 Havlit, 50 Rider, 3.850 Alk/Lomvie, 2 Tejst, 1 Stor Tornskade, 2 Ravn, 18 Stillits i flok og 18 Dompap. Der er vist lidt invasionstendenser af de to sidstnævnte.

Tilbage på stationen brugte Irina dagen på at tegne flotte illustrationer af fugle, som børn og andre barnlige sjæle med kreative evner kan farvelægge i Birders Club. Desuden kreerede hun en legendarisk ret fra sydlandske himmelstrøg bestående af ris, grøntsags-ruskumsnusk og naan-brød. Mmmm! Athena og jeg tilbød Irina at lave mad resten af ugen, men hun takkede desværre nej… Athenas dag var én lang kamp mod teknikken. Hverken scanner, computer eller internet ville som hun ville, og så var hendes telefon også stået af. Så det blev en dag, hvor der blev foretaget telefonopkald og tjekket op på forsikringer. Jeg selv var en tur i Jysk for at købe puder og pudebetræk - sidstnævnte til brug i ringmærkningssammenhæng, når der skal opbevares fx Ederfugle i lidt større poser. Desuden også en lille tur i Rema 1000, før jeg tog en sen eftermiddagstur ud for enden af sandormesporet, hvor jeg nød friheden og det store blå hav.

Tak for en dejlig dag!

Den tilsandede kirke

søndag 22. oktober 2017
af Athena Valentin Jensen

Vejr: Regnfuld og blæsende morgen med vind fra øst/sydøst (13m/s, 110º, 11ºC)

Vi vidste det ville være møgvejr, så vi sov længe - helt til kl. 8. Det skulle vise sig at blive en afslappende hyggedag med dagbogsskrivning, videoredigering og hyggesnak. Irina brugte det meste af formiddagen i Birders Club. Da hun kom tilbage op i lejligheden, lavede vi en dejlig ulækker frokost bestående af et bjerg nachos-chips overøst med cheddar, majs og soltørrede tomater, som vi dyppede i avokadomos og salsasovs. Det var godt for sjælen, om ikke andet. Efter en yderst tilfredsstillende frokost uploadede vi ugens video på Facebook. Men vi gad ikke være indenfor hele dagen, og jeg havde hørt, at der var en hundeskov i nærheden, så den ville vi hen og afprøve. Det var en god løsning for mig, da jeg har overanstrengt knæet og derfor forsøger at hvile det. Hundeskoven skulle ligge ved den tilsandede kirke. Vi var ikke helt sikker på hvor den var, men så fik vi en dejlig gåtur forbi den tilsandede kirke.
skovskade flugt edPå vej tilbage til bilen opdagede vi hundeskoven, så vi gik en ekstra tur derinde. Det er et stort og fint område. Mens Aika løb rundt fik vi mulighed for at træne vores kikkertevner. Vi var heldige med vejret, for det meste af tiden kom der kun støvregn eller få dråber. På turen så vi 10 skovskader, 1 rødhals, en han musvit, 2 fuglekonger, 1 bogfinke og 31 lille korsnæb. Da vi var på vej tilbage til stationen begyndte det at stå ned i stænger. Jeg gik ned til Flemming i butikken og skaffede en gæste-parkering til Anders Brinkmann, som dukkede op lidt senere på aftenen. Anders ankom og blev installeret. De første minutter kom der jævnligt positivt overraskede udbrud fra ham. Der er sket meget siden hans sidste ophold på stationen i sommers.
kigger pa fugle


1   |  2  |  3     NÆSTE