Her på Skagen Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2020 (275)2019 (304)2018 (261)2017 (247)2016 (2)(se alle)
Se indlæg fra måned: mar. (29)apr. (30)maj (26)juni (17)juli (31)aug. (26)sept. (29)okt. (30)nov. (27)dec. (2)

Er der varme i Danmark?

fredag 31. marts 2017
af MJH

Vejr: Var det tæt på varmerekord for marts i DK?
Ikke i Skagen, hvor temperatur hele døgnet holdt sig mellem 5-8°C. Morgenen startede med regn og frem til middag var det tykt med dis, tåge og af og til finregn. Efter middag lettede det noget, men højere skyer slørede solen i de perioder den var fremme. Vinden svingede fra sydvest over syd til sydøst og holdt sig styrkemæsigt nede på svag til jævn. Dårlig sigt hele morgenen (1km) og stadig dis i horisonten om eftermiddagen.

Forsøgte med ringmærkning fra morgenen, men blev forsinket af regn og turde kun åbne 5 net, da det hele tiden truede med nye regnbyger. Kl 10 stoppede jeg, da der på ny kom mere intensivt nedbør og dagens fangst var begrænset til 5 mærkede og 2 aflæste.
Jeg kunne så gå og glæde mig over meldingen fra Michael Ancher, der var kommet til Skagen i går eftermiddags og havde nået at fange 12 fugle, mens han satte net op. Vildt – så var én af dem, den samme svenske Blåmejse som jeg havde fat i ude på Grenen om morgenen.rsz dsc 0480 2

Dejlige drosler kommer gennem ringmærkningsområdet i morgentimerne - sæsonens første fangst af Vindrossel kom på en dag, hvor nedbør reducerede ringmærkningen.

Tilbage på fuglestationen for tiltrængt tøjskifte til tørt tøj, fik jeg hilst på både Lene maler, Jacob Funder og sandelig om ikke Erik Christoffersen havde fået en tømreopgave med portene til gårdspladsen.
Derefter var jeg en tur inde ved Naturstyrelsen, hvor jeg fik lavet et print af min nye årlige ringmærkningslicens, så jeg også kan fremvise en gyldig licens efter 1. april.
Desuden fik jeg lamineret et nyt sæt af skilte til ringmærkningsområdet. Nu kan jeg sætte de sidste net op ude ved Grenen og være helt klar til trækket i april og maj.
Når jeg alligevel var i byen, vendte jeg en tur rundt ved vesthavnen, hvor 150 Ederfugle kan nydes på nært hold, men det lykkedes ikke at finde Gråmågen i dag.
Efter indkøb af mad til weekenden rundede jeg Michael Ancher og afleverede et nyt sæt skilte til ham. Kom med på en ringmærkningsrunde, hvor eneste fugl var en Jernspurv, men han kunne fortælle om endnu en aflæsning af en udenlandsk fugl. Denne morgen en hun Bogfinke med belgisk ring – godt gået på en dag, hvor han fangede 32 fugle. Blåmejse med 8 og Bogfinke med 9 som de største tal.

Over middag var det lysnet så meget, at jeg gik gennem Fyrhaverne og brugte en god time i håb om, at der ville komme gang i kærhøge over Reservatet. Det blev nu kun til de sædvanlige 20 Musvåger på trækforsøg og så et godt ryk med 33 Spurvehøge ude mod nord.
Her til aften nåede jeg endnu en tur ud til en knaldrød solnedgang, da solen lige fandt et hul i skyerne, mens den stod helt nede ved horisonten – sangen ”Solen er så rød mor” poppede op i den gamle drengs hukommelse!rsz dsc 0493

Solnedgang over Fyrhaverne på en grå forårsdag i Skagen.


Dagbogsskriveriet blev forsinket, da en alarm i stueetagen gik i gang. Det tog ikke lang tid før en G4S mand stod her som reaktion på en strømfejl – krydser fingre for, at nattesøvnen ikke bliver afbrudt alt for mange gange af den slags, i den kommende måneds hektiske aktiviteter med at få alt klar til åbningen 12. maj.

Ringmærkning:
Jernspurv  3 – deraf én aflæst, mærket i går
Gærdesmutte  1
Vindrossel  1
Fuglekonge  3 – deraf én aflæst mærket i går

 

Svensk Blåmejse inden regnen satte en stopper for rigmærkningen

torsdag 30. marts 2017
af MJH

Vejr: Morgenen startede fint med jævn vind fra SV, halvskyet og rimelig sigt. Fra kl 9 kom der dog regn fra vest og vinden blev frisk fra V. Det fortsatte resten af dagen med snusket vejr og en del nedbør i blæsten. Temperatur fra 4-5°C indtil middag, hvor den pludselig steg til 8°C.

Nåede 2 ½ time med alle net åbne inden regnen satte en stopper for ringmærkningen. Blev ude i området en ekstra time, men uden udsigt til tørvejr opgav jeg og tog tilbage til fuglestationen.
Tiden med åbne net var nu ganske god med 33 mærkede fugle og 2 aflæste Blåmejser.
Ikke mindst fangsten af den første fugl med udenlandske ring i dette forår reddede min dag.rsz dsc 0473 2

Svenske farver på en grå morgen. En adult han Blåmejse med ring fra Riksmuseum Stockholm blev dagens bedste fangst.

Den ekstra time ude i regnen gav et pænt returtræk af Bogfinker, der havde fortrudt turen mod Sverige i regnvejr. 530 kom over området sammen med 11 Kvækerfinker.

På stationen fik jeg arbejdet lidt ved pc´en inden Jacob Funder kom på et overraskende besøg med rundvisning for medarbejderne ved Naturstyrelsen i Skagen.
De flinke mennesker havde medbragt eftermiddagskaffe og kage på deres tur og delte glædeligt, så endnu en dag hvor jeg blev forkælet!

En tur rundt ved Fyrhaven og kysten sidst på dagen gav ikke andet end Husskader i haven og rastende Svartbage og Sølvmåger ved stranden – desværre uden farveringe at aflæse.
Erik Kramshøj skrev til mig om en rastende 2k Gråmåge i Havnen sidst på eftermiddagen.
Fra morgenen og indtil regnen satte ind, havde han sammen med Knud P. været ved Nordstrand, hvor 800 Suler rastede relativt tæt på kysten. Desuden nævnte han en flok på 22 Kortnæbbede Gæs og en Blå Kærhøg som det bedste.

Ringmærkning:
Gærdesmutte 1
Jernspurv 3
Solsort 2
Sangdrossel 1
Rødhals 2
Fuglekonge 5
Blåmejse 15 - deraf 2 aflæst. En mærket af Michael Ancher ved Nordstjenevej/Heden den anden med svensk ring!
Musvit 6

Reduceret ringmærkning

onsdag 29. marts 2017
af MJH

Vejr: Dagen startede igen gråt med fugtig luft, hvor fine vanddråber hang i luften. Vinden var jævn til svag fra vest og drejede mod nord. Temperatur fra 3°C til 7°C. Eftermiddagen bragte opklaring med god sigt og sol sidst på dagen. Til aften løjede vinden helt af og en næsten skyfri himmel fik temperaturen til at falde mod frysepunktet.

Jeg havde af Simon fået en opgave med at skrive et kort indlæg om Skagen og fuglene, så morgenens ringmærkning på Grenen blev en kort omgang med knap 3 timer med åbne net.
Det gav 5 ringmærkede fugle, en enkelt flok Sangsvaner, Kortnæbede Gæs, en Tårnfalk, lidt Sangdrosler og Sjaggere ud over de sædvanlige fugle i området.rsz dsc 0444 2

Morgenens fangst gav to Gransangere, der begge kaldte helt normalt, så jeg har endnu tilgode at stå med en af de afvigende kaldende Gransangere i hånden.

Tilbage på fuglestationen fik jeg lige en kop kaffe med Jacob Funder, der brugte hele dagen i huset på arbejde med alarm/låse folkene.
Nåede også at hilse på Rita Pate, der igen kom og fyldte køkkenbordet med gaver til fuglestationens køkken – fantastisk med den opbakning!

Jeg havde allieret mig med Knud Pedersen om skribentopgave, da han dels har de mange års erfaring fra livet med fuglene i Skagen og dels allerede har stået for en del informationer til Trækfugle Centreres udstilling.
Tog derfor ind til Knud midt på formiddagen, hvor vi satte os ved computeren. Det var optik firmaet Swarowski, der havde bedt om en kort artikel om Skagen og fuglene til brug på deres hjemmeside. De deltager jo i Fuglefestivalen til maj som led i deres Europa promotion af deres nye top teleskop med binært okularmodul. I den forbindelse bringer de på deres hjemmeside indlæg fra lokaliteter, som de besøger på deres tour.
Det var en hård opgave at lave et kort engelsk resume af det rige fugleliv og de fine lokaliteter i Skagen, så Knud og jeg var først færdig over frokost. Ud over den kæmpe hjælp Knud gav med opgaven gav Inger og Knud også en lækker frokost – tusinde tak for det!

Tilbage ved fyret var der gang i arbejdet både inde og ude. Ude er de ved at fjerne den hidtidige adgangsvej til Fyret, så jeg måtte lige snakke med brolæggerne om, hvor jeg kunne parkere uden at holde i vejen eller risikere, at den gamle bil blev skubbet til affald af de store maskiner, der flytter rundt på nogle tons jord hver dag.

Gik derefter en tur rundt ved Ellekrattet og tilbage langs stranden i det opklarende vejr, uden at det gav nævneværdige fugle obs.
Her til aften er der så udsigt til en klar himmel med et smalt månesegl mod nordvest, Uden generende tågebanker og med varsel om, at det er sidste chance i denne omgang for nordlys, så prøver jeg efter det er blevet mørkt, at gå ud til nordenden af Fyrhaverne og håbe på et lysskær over Skagerrak.
Måske kan det også give min første Skovhornugle i år – hvem ved?

Ringmærkning:
Jernspurv  3
Gransanger  2

Få fugle, men venneforenings bestyrelse holder møde

tirsdag 28. marts 2017
af MJH

Vejr: En grå dag, hvor man gik rundt i en fugtig sky det meste af dagen. Vinden var jævn til svag fra sydøst. Temperatur beskedne 3°C til 5°C i det fugtige vejr. Til aften løjede vinden helt af, men dis og fugt i luften blev hængende.

Fra ringmærkningsmorgenen var der ikke meget fugl at skrive om. Eneste mærkede blev en Bogfinke, mens en Solsort fra den anden dag blev aflæst. Der var slet ikke bevægelse af fugle over området. Kun nogle få Vipstjerter og siskner, samt lidt Spurvehøge. Trane, Rørdrum og Vandrikse samt de lokale syngende Jernspurve, Rødhalse, Solsorte og Gulspurve gav dog lyd fra sig i morgentågen.

Erik Kramshøj tog morgenmaden og kaffen ude hos mig og var endnu engang leveringsdygtig i en romsnegl.
Uden fugle i området prøvede han videre ved Nordstrand, hvor det også var en meget tam morgen.
Lidt senere fik jeg besøg af Jørgen Kabel og Mette Thomsen, der var ude og lufte Igor.
Lukkede net kl 11 og tog til fyret, hvor støvsugeren kom på arbejde inden der til aften er bestyrelsesmøde for Skagen Fuglestations venneforening.

Nåede en tur ved Kattegat kysten sidst på eftermiddagen, hvor det stille vand gjorde det oplagt at tjekke havdykænderne. Det blev ikke til nogle amerikanere eller konger, men 3 Krikænder, 2 Gravænder og 2 Troldænder, der rastede blandt Sortænder, Fløjlsænder og Ederfugle.
Ude fra Grenen kom en flok forvirrede Kortnæbede Gæs retur i tågen og trak mod vest over Storsig.

Bestyrelsen kom til deres møde og startede med at finde en Husrødstjert ved gårdspladsen – den første i år.rsz dsc 5540 2

En han Husrødstjert holdt til på gårdspladsen i dagens sidste timer. Desværre i så mørkt og gråt vejr, at mine fotoforsøg ikke stod mål med den flotte fugl.

rsz dsc 0430 2

Der var lige plads omkring fuglestationens køkkenbord til mødet for venneforeningens bestyrelse.

Ringmærkning:
Solsort 1 – aflæst, mærket i går.
Bogfinke 1

2 x Lars og Knud Erik på besøg og flere gaver til Skagen fuglestation

mandag 27. marts 2017
af MJH

Vejr: På ny en tåget morgen, hvor tågen lettede omkring kl 9 og gav plads til sol resten af dagen. Banker af havgus bølgede lidt frem og tilbage langs Skagerrak kysten, men da vinden friskede op fra vest var havgusen over Kattegat presset et godt stykke til havs. Vinden endte i frisk styrke sidst på dagen – stadig fra vest. Temperatur fra 4°C til 8°C, men føltes ganske lun i læ og sol.

Småfuglene var ikke presset ned i krattene af tågen og ringmærkningen gav kun to fugle. Først en Jernspurv kl 07:30. Brugte tiden til at få rejst drosselnettet, da Spurvehøgene er begyndt at dukke op i større tal. Det er et brugt net vi har fået via Danmarks Ringmærkerforening og en af bærelinerne skulle lige repareres inden det var klart. Havde dog begynder held, da en hun Spurvehøg blev fanget blot et kvarter efter jeg havde sat nettet op.
Senere var heldet brugt op, da 10 Spurvehøge strøg gennem området uden at gå i og en flot gammel han fløj i et af de almindelige småfuglenet og baskede sig ud at nettet inden jeg kunne få fat i den.rsz dsc 0415 2

Dagens ringmærkede Spurvehøg var en 2k hun. Aldersbestemt på det klart gule øje og de lyse kanter på dækfjer. Sammenlig evt med foto af den gamle han Michael Ancher havde i weekenden, hvor øjet var dybt orange.

Der var de sædvanlige fugle i rørskoven, et par Ravne i luften, Trane lyde fra Reservatet og hooende Ederfugle fra Kattegat. Flere flokke af Gråsisken og Grønsisken fløj over området uden at gå ned og det samme gjorde 2 Bjergvipstjerter og 5 Hvide Vipstjerter.
På lukkerunden lige før middag var der et par Musvåger i luften og fik set bagenden af en Havørn, der forsvandt retur mod vest.

Kørte over middag ind til byen og fik købt mad ind til de kommende dage, inden jeg gik en tur ud mod Fyrhaverne. På Fyrvej dukkede Lars Tom fra Randers op. Han er i Skagen de næste dage og gik med en tur ud til nordenden af Fyrhaverne, hvor 15 Musvåger på trækforsøg havde følgeskab af en Fjeldvåge. Vi have ikke været der længe før Lars Mortensen ringede og fortalte, at han havde et par lænestole at donere til fuglestationen.

10 minutter senere var Lars og Lars så flyttemænd og kom med ind og så Fuglestationen og fik afprøvet de nye lænestole.rsz dsc 0420 2

Lars og Lars afprøver de nye lænestole i stuen. Meget passende er stolene polstret, så de matcher farven på væggen!

Da de var taget afsted igen dukkede Knud Erik fra venneforeningens bestyrelse op med flere gaver. Denne gang en række køkkenting, en kikkert og nogle bøger.
Stor tak for al den generøsitet og jeg kunne føle mig ekstra privilegeret, da Lars M. og Tina inviterede mig på aftensmad. Rigtig hyggeligt med god mad og snak!
Mit indkøb af mad kommer nu til at strække sig et døgn længere..

På vej hjem efter solnedgang måtte jeg lige tjekke stjernehimlen en ekstra gang – der skulle igen være chance for nordlys de kommende nætter, men lyskeglerne fra Fyret afslørede, at der stadig lå havgus ude over Skagerrak, så horisonten mod nord var lidt for sløret til at håbe på aurora borealis i denne omgang.

Ringmærkning:
Spurvehøg 1
Jernspurv 1

Formanden for Romsneglens venner er tilbage!

søndag 26. marts 2017
af MJH

Vejr: En tåget morgen med sigt ned til 500m. Efter kl 9 var tågen lettet inde over Grenen, men helt frem til sidst på eftermiddagen lå der banker af havgus ude over både Kattegat og Skagerrak. Vinden var jævn til svag. Mest fra sydvest til vest, men nåede at drejer hele vejen rundt om kompasset. Masser af sol efter tågen var lettet og skyfri aftenhimmel, hvor sigten selv ude over Kattegat blev god nok til at se Hirsholmene og Frederikshavn. Temperatur fra 3°C til 8°C.

Da jeg tog ud til ringmærkningsområdet var jeg fuld af optimisme. Tæt tåge og svage vindforhold skulle jo være favorabelt ringmærkningsvejr. Det gik dog ikke helt som ventet, skønt alle net stod flot uden vind. Jeg havde kun fanget 13 fugle, da jeg stoppede efter 5 timer!
Halemejser var igen bedste art med 8 stk, hvor der var en blanding af Nordlige og hybrider i flokken.
Dagens Blåmejse var en ny aflæsning af en ungfugl fra sidste års oktober mærkning i Fyrhaverne.rsz dsc 0408

En 2k Jernspurv blev den første af den art jeg fanger i år. Siden kom en adult fugl med på dagens fangst liste.

Manglede småfuglene i nettene, så fik jeg til gengæld et morgenbesøg af vores gode radiovært og en af fuglestationens faste frivillige observatører Erik Kramshøj. Erik fik set ringmærkningsområdet og endda på et tidspunkt, hvor der kom lidt fugle i nettene. Helt som han plejer, så diskede han op med en kæmpe romsnegl til morgenkaffen – velkommen tilbage til Skagen til formanden for Romsneglens venner!
Der vil sikkert komme morgener fremover, hvor jeg ikke går sukkerkold før middag!

Ude over området var der lidt træk af fugle gennem morgenen og formiddagen med bl.a. 3 Bjergvipstjert, en del Gråsisken og enkelte Stillits. Gennem morgentågen fløj en Ravn ud og gav en helt nordisk mytologisk stemning sammen med lyden af Tranerne fra Reservatet og Rørdrummen, der stadig er på plads i den gamle strandengssø.
En Gransanger bevægede sig midt på formiddagen igennem området ivrigt kaldende – bare med et afvigende ”tjii-iup” kald. Den ville jeg gerne have kigget nærmere på i hånden, men den passerede desværre to net uden at flyve i.
Lige inden jeg lukkede net til middag kom min første Rørhøg i år. En hun var ude at vende på trækforsøg sammen med lidt Musvåger.

Det fik mig til at lave en hurtig frokostpakke og sætte mig ud for nordenden af Fyrhaverne, da ringmærkningen var overstået. Det gav Trane, 2 Røde Glenter, 30 Musvåger og 12 Spurvehøge på trækforsøg i løbet af 2 timer. Blandt Spurvehøgene kom en 2k han retur lige ved Det Grå Fyr fra et godt stykke ude i Kattegat.
I Fyrhaverne rastede en Solsort, en Sangdrossel, en Rødhals og et par Musvitter, men ellers var det mest småfugle på returtræk jeg så. Fra den dobber, der er ved nordenden af Fyrhaverne, var de Butsnudede Frøer i fuld gang med at knurre løs i eftermiddagens sol.

Senere lavede jeg en tidlig aftensmad – kunne mærke, at ringmærkerens krop følger soltiden og ikke en kunstig menneskabt urskive.
En aften gåtur i området gav ikke yderligere fugle i notesbogen, men klar er jeg til at forsøge ved nettene igen i morgen før solopgang.

Michael Ancher havde også en stille dag med 22 fangster – hvoraf 12 var Fuglekonger – inden han pakkede sammen for denne weekend.

Ringmærkning:
Jernspurv 2
Solsort 2
Blåmejse 1 – aflæst, mærket i Fyrhaverne 25/10-2016
Halemejse, nordlig 5
Halemejse, hybrid nordlig/sydlig 3

 

Ringmærkning i blæst

lørdag 25. marts 2017
af MJH

Vejr: Hård nordvesten vind, der kun langsomt aftog gennem dagen og endte som jævn vind til aften. Skyer slørede solen først på morgenen, men der kom meget blå himmel i løbet af formiddagen og over middag. Til aften er der igen lidt skyer og det har givet nogle helt forrygende røde og orange farvetoner ved både solopgang og solnedgang. Temperatur fra 3°C til 8°C. God sigt.

Var ude før solopgang og lure på vejret, men valgte i den hårde nordvestenvind at udskyde åbning af net. Kunne derfor nyde morgenmaden på 1. sal med en fantastisk udsigt til farvespillet i solopgangen her dagen før sommeren sætter ind på urskiven.rsz dsc 0365

Room with a view!
Normalt vil jeg allerede være ude i felten på tidspunktet hvor morgenlyset bryder frem, men i dagens hårde vind nød jeg udsigten fra værelset på Fyrboligen.

Vinden skulle tage en smule af gennem dagen, så kl 7 var jeg ude på Grenen og åbnede 6 net. De andre net var for vindpåvirkede i dag. Holdt net åbne i 5 timer frem til middag, men der var enorm forskel i intensiteten. Første fugle i net blev 2 Solsorte kl 8:30 og så gik det løs. Mest med flokke af Halemejser og frem til kl 09:40 havde jeg fanget 32 fugle. Derefter var der tomt i området og kun 3 yderligere fangster blev gjort på de sidste 2 ½ time.

Af dagens samlede 35 fugle stod de Nordlige Halemejser for hele 24, mens en enkelt hybrid Nordlig/Sydlig Halemejse fulgte med.
Det bedste ved dagens ringmærkning var tre aflæsninger af fugle fra sidste år. To Nordlige Halemejser har fulgtes ad gennem vinteren siden jeg mærkede dem i Fyrhaverne 24. oktober 2016. De har begge gange hængt lige ved siden af hinanden i nettene og har ringnumre ..119 og ..120.
Den tredje aflæste fugl i dag var en Blåmejse jeg mærkede ved Ellekrattet 22. august 2016.rsz 1dsc 0384 2

Dagens aflæste Blåmejse var mærket som 1k i august 2016 og viste tydeligt kontrasten i vingens store dækfjer, hvor håndens store dækfjer er ufældede ungfuglefjer uden blåt.

I timerne uden mange fugle at håndtere fik jeg trimmet lidt netbaner og gjort klar til et par nye net. Bl.a. et 12m drosselnet på kanten af rimmen, hvor jeg tror på, at Spurvehøge vil stryge forbi i løbet af foråret.

Slappede lidt af i løbet af eftermiddagen på fuglestationen, hvor der var weekend ro uden håndværkere. Der var ikke mange fugle i luften over Skagen i den friske nordvestenvind, bortset fra 2 Musvåger så jeg ingen rovfugle og et aften besøg i Fyrhaverne gav kun 2 Tornirisk som nævneværdige obs. En art der var langt imellem, at jeg så i området sidste år.

Her til aften meldte Michael Ancher, at han igen havde en fin ringmærkningsdag i området ved Nordstjernevej/Heden. I alt 88 fugle kom gennem hans hænder i dag. Domineret af mejser med 41 Blåmejse og 19 Musvit. Fuglekonge talte også op med 15 stk, men i forhold til min fangst, var der kun 4 Nordlige Halemejser inde hos Michael.

Ringmærkning:
Gærdesmutte  1
Rødhals  2
Solsort  2
Fuglekonge  1
Blåmejse  4 – deraf én aflæst, mærket ved Ellekrattet 22/8-16
Halemejse  25 – deraf 2 aflæst, mærket ved Fyrhaverne 24/10-16

Mejser ringmærket og besøg af fyrmesteren

fredag 24. marts 2017
af MJH

Vejr: Kølig dag med morgentemperatur lige ved frysepunktet og max temperatur på 7°C. Der var halvskyet fra start af, men skyerne forsvandt og solen skinnede det meste af formiddagen. Eftermiddagen bragte et nyt og mere dækkende skydække ind over Skagen, samtidigt med at vinden tog til og blev frisk fra nordvest. Den var ellers startet med at være svag fra vest. God sigt hele dagen.

Havde en fin ringmærkningsmorgen, hvor vejret artede sig med svag vind og lidt skyer slørede solen. Godt nok var der igen rim i nettene fra start af, men i løbet af de første to timer blev det alligevel til 30 fangster takket være et par mejse flokke. Da jeg lukkede net kl 10:45 var dagstotalen nået op på 51 mærkede samt en aflæst Blåmejse som Michael Ancher tidligere har haft fat i.
Halemejser med 21 stk og Blåmejse med 16 stk stod for broderparten af dagens fugle i nettene.
Blandt Halemejserne var der 14 rene hvid hovedet Nordlige, 6 stk med mørke skygger i hovedet og 1 ren Sydlig med sorte tegninger.rsz 1dsc 0348 2

Blåmejser er hårde ved ringmærkerens fingre. Her er det en han, der garenteret har øvet sig på Michael Ancher inden jeg i dag genfangede den 2 km fra mærkningsstedet.

Af de løse obs undervejs på ringmærkningsrunderne fik jeg set en flot Fjeldvåge og en Tårnfalk. Arter jeg ikke har set mange af de seneste par uger. Ellers var der ikke megen forandring i artsudvalgte i forhold til de seneste dage.

Efter frokost var jeg forbi Michael Ancher (MA) og afleverede nogle laminerede ringmærkningsskilte til hans område. Han var i gang med mærkningen og havde fanget 35 fugle i løbet af formiddagen – flest Fuglekonger.
Har fået en opdatering fra MA, der fik gang i mejse flokkene efter at jeg var taget til Nordstrand. Han nåede op på 82 ringmærkede fugle i løbet af dagen - flest Blåmejser 32 stk, med Fuglekonge på anden pladsen med 17 stk. Ellers både Sortmejse, Topmejse, Musvit og Halemejse imellem dagens fangst, hvor en Spurvehøg blev forviget.
rsz img 0091

Dagens fugl i nettene ved Nordstjernevej/Heden blev en flot adult han Spurvehøg, Tak til Michael og Marian Ancher for opdateringen og foto!

Derefter tog jeg en tur til Nordstrand og Skarvsøen. På Nordstrand rastede en del måger bl.a. 175 Stormmåger og 2 adulte Sildemåger, men lufturo og sandfygning over stranden forhindrede mig i at få aflæst nogle af de farvemærkede måger. En enlig Silkehale trak øst og 5 Snespurve rastede på Stranden.

Ved Skarvsøen var der gang i kolonien af Skarver, hvor en del så ud til at ligge fast på rederne, mens andre reder endnu er under etablering, hvor hanner sidder og gør sig dejlige med flash af vingerne, så de hvide lårpletter bliver ekstra synlige.
Ud over Skarverne og badende Svartbage og Sølvmåger, så var de Gråstrubede Lappedykkere ankommet med 13 synlige på de åbne vandflader.

Var tilbage ved Det Grå Fyr kl 16, da Simon havde aftalt med den tidligere fyrmester Flemming P. Rasmussen, at han kunne komme på besøg med familien og se deres gamle hjem. Rigtig gode historier de kunne komme med om livet på fyret fra 1985 og frem. Håber de vender tilbage en anden gang, da det er ekstra sjovt at bo herude, når bygningens historie bliver levende fortalt.rsz 1dsc 0355 2

Ringmærkning:
Gærdesmutte 3
Rødhals 2
Gransanger 2
Fuglekonge 3
Musvit 4
Blåmejse 16 – deraf én aflæst mærket af MA ved Nordstjernevej
Halemejse 21
Stor Gråsisken  1

Sæson premiere med ringmærkning på Grenen!

torsdag 23. marts 2017
af MJH

Vejr: Højtryk med sol fra en skyfri himmel hele dagen. Vinden var svag fra nordvest til nord. Selvom der var frost i jordhøjde efter en stjerneklar nat, så nåede det at blive lunt midt på dagen med +10°C. Fremragende sigt.

Et par ture ud under stjernehimlen i går aftes gav ikke det det håbede show af nordlys, men da jeg stod op før solopgang og gik ud mod ringmærkningsområdet på Grenen var der til gengæld et spil af farver mod øst på en frostklar himmel.
Det blev en forrygende flot dag heroppe med masser af sol – hvad vi jo er vant til her i Skagen – men mere bemærkelsesværdigt en hel dag uden blæst!

Rimfrost i nettene besværliggjorde åbningen og det var først efter kl 7. at de begyndte at tø op.
På det tidspunkt fik jeg fanget den første fugl og dermed er ringmærkningen skudt i gang derude.rsz dsc 0324 2

En hun Bogfinke fik æren af, at være første ringmærkede fugl på Grenen i år.

Højtryksvejr får ikke så stor en andel af trækkende småfugle til at søge ned i buskene, så det blev en beskeden start med 8 ringmærkede fugle frem til kl 11:30, hvor jeg lukkede net.

Det var nu alligevel dejligt at komme i gang med ringmærkningen og kulissen var fremragende i det flotte vejr. Traner trompeterede i baggrunden, Suler strøg ud af Kattegat i en lind strøm, et par Vandrikse og en Rørdrum rumsterede i rørskoven lige uden for netbanerne og over 600 Alliker fløj mod øst ivrigt kaldende mod en dyb blå himmel, mens en enlig Hedelærkes skønne fløjt også afslørede dens træk.
På vej tilbage til Fyret for frokost mødte jeg Knud P., der havde nydt morgenen ved kysten. Han kunne overrække mig sit ”ringmærkerbælte”, så de kommende dage har jeg styr på ringe og grej, når jeg går rundt ved nettene.

Frokostpausen i Fyrboligen holdt jeg kort, da der igen var gang i håndværkerne og bl.a. låse/alarm folkene havde travlt med at afprøve alarmerne. Jeg kunne næsten tro, at jeg som 50 årig var endt med tinnitus efter besøg ved for mange rock koncerter, men ringen for ørene forsvandt nu, da jeg gik ind til byen og hentede min bil, der kom rask med hjem fra autodoktoren.
Endnu et positivt træk på en flot dag!

Gik ud igen og tjekkede Fyrhaverne og Kattegat kysten i det dejlige vejr. Så gik jeg heller ikke i vejen for håndværkerne, der virker til at have nok at se til inden åbningen d. 12. maj.
I Fyrhaverne var de bedste fugle en flok på 8 Nordlige Halemejser. Jeg fik set at ingen af dem havde ring på, så det var ikke gengangere af de mange jeg ringmærkede i oktober/november 2016.

Ude ved kysten ”hoooede” Ederfuglene fra et bølgefrit Kattegat, mens det lokale par Stor Præstekrave havde selskab på stranden af en tillidsfuld Islands Ryle.rsz dsc 5367 2

rsz dsc 5432 2

Parret af Stor Præstekrave er lidt forbeholdne for at få besøg i deres yngleområde, mens den Islandske Ryle frejdigt kom gående helt hend til mig under dens fouragering i vandkanten.

Der skulle komme mere vind i morgen, så jeg kan afprøve hvordan nettene står og fanger under mere normale forhold end dagens næsten vindstille.

Dagens ringmærkning:
Gærdesmutte 3
Fuglekonge 3
Musvit 1
Bogfinke 1

Gårdspladsen støbes og vestenvinden blæser

onsdag 22. marts 2017
af MJH

Vejr: En strid vind fra vest. Det meste af dagen af hård styrke, men ind imellem vindstød af kuling styrke. Først her til aften er den loddet noget af. Sol og blå himmel det meste af tiden, mens skyerne blæste hurtigt forbi og gav lidt lette regnbyger sidst på formiddagen. Temperatur fra 3°C til 7°C. Fremragende sigt.

Opgav ringmærkning i den kraftige blæst og startede morgenen med en Bjergvipstjert, der fouragerede sammen med 2 Skærpibere på høftet ud for fyret. Samtidig ankom det helt store maskineri og en trup arbejdsmænd, da det blev dagen, hvor gårdspladsen blev støbt.rsz dsc 0310

Det store udstyr var i brug fra morgenstunden, da cement skulle fordeles til støbning af gårdspladsen

Indenfor kom der også gang i den med både elektriker og et par låse/alarm mænd i fuld sving hele dagen. Onsdag er egentlig min ugentlige hovedrengøringsdag, men det virkede næsten håbløst i dag, da elektrikeren bl.a. skære huller ud i underetagens vægge til udstillingens installationer. Det støver godt i hele huset – selv her på 1. sal.
I stedet tog jeg midt på dagen en sæk vasketøj på cyklen og besøgte Tina og Lars, der meget venligt har tilbudt, at jeg kan benytte deres vaskemaskine.
Den bygningsansvarlige Connie og Jacob brugte noget tid i fyrboligen med al den aktivitet i huset og kiggede faktisk på, om der kan findes en placering til en vaskemaskine på fuglestationen.
Det ville være meget rart, selvom Tina og Lars er rigtig flinke, så vil jeg være lidt ked af i længden at udnytte deres gæstfrihed til tøjvask.

Ind imellem gik jeg ture rundt ved kysten, Fyrhavene og Reservatet uden at finde nye årsarter. Trane parret markerede sig i reservatet, Musvågerne kom på gentagne trækforsøg, Hulduer blandede sig med flokkene af Ringduer, Sanglærker, Stære, Misteldrosler, mejser og finker på træk og trækforsøg vidnede om, at det er forår selv med hård vestenvind.
Ved havet var der jævnt træk af Suler og det var en fornøjelse med nu dagligt at kunne følge fiskende Splitterner.rsz dsc 5284 2

Splitterner fiskede ivrigt ud for Det Grå Fyr i et vindblæst Kattegat.

Her til aften håber jeg, at skyerne holder sig væk fra den nordlige horisont. Der er forøget aktivitet af nordlys dette døgn med store chancer for nordlys langt ned i Norge. Månen står sent op, så måske er der mulighed for glimt af et flot himmelfænomen  i mørket ved Danmarks nordligste kyst.


1   |  2  |  3     NÆSTE