Her på Skagen Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2020 (275)2019 (304)2018 (261)2017 (247)2016 (2)(se alle)
Se indlæg fra måned: mar. (29)apr. (30)maj (26)juni (17)juli (31)aug. (26)sept. (29)okt. (30)nov. (27)dec. (2)

Simon tilbage fra Finland

torsdag 31. august 2017
af Morten Jenrich Hansen

Vejr: Overskyet morgen med jævn vind fra NØ til N efter en nat med regnbyger. Senere på dagen lidt opklaring ind imellem, mens mest skyet indtil aften, hvor det blev klart med månelys og stjernehimmel efter solnedgang. Vinden drejede efterhånden til NV. Temperatur mellem 13 og 17ºC.

Jeg tog mig af morgenens ringmærkning i næsten perfekte vejrforhold for den aktivitet med lidt snusket vejr lige indtil morgenstunden, men tørt, overskyet og uden for meget vind på tidspunktet for åbning af net. Jeg kom da også tilbage til fuglestationen kl 10 med lidt flere noteringer end de seneste dage – 15 fugle fordelt på 9 arter fik ring på denne morgen. Mest interessant var en ung Stenpikker, der med et vingmål på 105mm godt kunne være af racen leucorhoa fra Grønland og Island.rsz img 2462

En flot natsværmer sad i et net og var så karakteristisk, at selv jeg kunne sætte et navn på den: Husmoderugle.rsz img 2470

Athena havde imens haft travlt med pc arbejde, hvor både datasortering og jobansøgning stod på dagsordenen.  Jeg stod derfor for dagens første briefing og ringmærkningsturen, hvor en person var med rundt til nettene i Fyrhaven. Inden de var blevet åbnet fangede jeg en Fuglekonge, der var fløjet ind i Birders Klubhus og ikke kunne finde ud igen – den fik ligesom gæsterne til Trækfuglecenteret kvittering for besøget ved at blive ringmærket.

Simon nåede frem midt på dagen og var straks i gang med møde aktivitet over computer og live med Jakob Funder. Efter en tidlig aftensmad holdt vi et langt aftenmøde med opdateringer og planlægning. Udenfor var solen imens ved at gå ned og skabte et rigtig flot lys på aftenhimlen.

Ringmærkning:
Stenpikker                 1
Rødhals                     1
Rødstjert                    3
Rørsanger                  1
Tornsanger                 2
Løvsanger                  3
Gransanger                1
Grå Fluesnapper         1
Broget Fluesnapper     2
Fuglekonge                1

En Vandrefalk med bytte som dagens højdepunkt

onsdag 30. august 2017
af MJH

Vejr: Lidt vekslende fra en overskyet morgen med jævn vind fra NV, over halvskyet midt på dagen med en del sol og aftagende vind til aftenens overskyede vejr med svag vind fra NV og enkelte regnbyger med fine fugtdråber, der ikke rigtig blev til noget målbart nedbør. Temperatur fra 13-16ºC, så der var et lille drop i temperaturen i forhold til de seneste døgn. Sigten moderat i den fugtige luft.

Prøvede igen med alle net åbne fra før solopgang ude på Grenen, hvor nattens vind havde sørget for tør vegetation. Frem til jeg lukkede net kl 8 fangede jeg kun 5 fugle og igen var der ingen indtræk af småfugle til området. Aftalte derfor med Athena, at hun ville få mere ud af, at gå ud til spidsen og Knud og tilbbringe morgenen med havobs. Inden hun nåede frem havde der rastet Sorthovedet Måge og Kaspisk Måge, men de var fløjet da hun nåede derud, så hun måtte nøjes med at nyde Storkjoverne, en enkelt Almindelig Kjove og øve sig på bestemmelse af terner m.m..
Jeg forsøgte med en god times åbne net i Fyrhaverne mellem 08:30 og 10 uden at fange de par Løvsangere, Tornsangere og den ene Grå Fluesnapper, der holdt til i haven. Der var pænt med Stenpikkere i de åbne områder, både langs kysten og i klitheden, men ingen af dem kom ind omkring buskene, hvor vi har net stående.
Tog mig derefter igen at updates ved Biders Club og havde mit teleskop ude og se på en ung Tejst, der rastede ud for Fyret på et næsten blikstille Kattegat. Der kom en meldinger over walkien fra Rolf og Knud om en stor falk ude over Grenens p-plads. Den blev ret hurtigt bestemt til en yngre Vandrefalk og endte med at flyve forbi Det Grå Fyr og ind mod havnen med et bytte i fangerne. Desværre stod jeg uden kamera på det tidspunkt.
Athena nåede tilbage til fuglestationen tids nok til at hjælpe med dagens guidede ringmærkningstur. Der var 3 personer med på den tur, hvor jeg kunne starte med at ringmærke en Havesanger, som lige var fløjet i et net i Fyrhaverne. Athenas hjælp endte med at få opgaven med at holde over 50 skoleelever optaget på gårdspladsen, så de var lidt væk fra formidlingen i ringmærkningslaboratoriet – det er ville ellers havde været lidt svært at få ro til at lave en ordentlig guidning for de 3 betalende gæster. De endte nu med at være yderst tilfredse og vil komme igen en anden gang og booke en morgentur med Simon.

Derefter stod den på opgaver som den ugentlige hovedrengøring og Athena fik resten af dagen til rådighed for sine jobansøgninger. En aftentur omkring kysten og Fyrhaverne gav ikke noget nyt til notesbogen. Vi fik lidt trøst for de manglende fugle af de flinke folk i cafeen, der kom med et par kager til dessert. Rigtig pænt træk af dem, men egentlig et lidt dårligt tegn for besøgstallet til Centeret, at der ved dagens slutning er overskud af kager i cafeen.
Simon er var vej retur efter sin tur til Nordisk SU congress i Finland og sendte os et foto fra overrækkelsen af det Finske Ringmærkningsatlas, der blev doneret til Skagen Fuglestation af to af forfatterne - William Velmala og Aleksi Lehikoinen.rsz unnamed

Ringmærkning:
Rødhals                   1
Havesanger              1
Tornsanger               2
Broget Fluesnapper   1
Rørspurv                  1

Nul dag for fangst trods åbne net i morgentimerne!

tirsdag 29. august 2017
af MJH

Vejr: Jævn til frisk vind fra SV og S med op til 11m/s midt på dagen. Halvskyet fra morgenstunden, lidt mere sol midt på dagen og helt overskyet til aften. Relativt lunt med nattetemperatur på 15°C og dags max. på 19°C.

Athena og jeg havde delt os denne morgen, så jeg tog mig af ringmærkningen, mens Athena tog sin Aika med ud til Grenens spids og mødte Knud P. og Mogens Neergaard for at observere ved havet.
Jeg ved ikke lige hvad der skete i dag med ringmærkningen. Trods lidt vind i nogle af nettene var det egentlig godt vejr til fangst med skyer på himlen og en tør vegetation, da vinden havde begrænset natteduggen. Alligevel gik jeg rundt og så på tomme net i halvanden time. Uden lyde fra krattet eller tegn på indflyvning af fugle til området opgav jeg til sidst og lukkede alle net uden at have fanget en eneste fugl.
Jeg så undervejs igen en Ræv – det er ved at være lidt for ofte den er i området og jeg er ikke glad for dens tilstedeværelse, hvis den en dag opdager, at der hænger fugle i net.
Fik aftalt med  Athena, at hun ville gå rundt med Aika på stierne ved nettene, når hun skulle hjemad fra havobsen. Måske kan lugten af hund i området holde ræven lidt på afstand – der er da et forsøg hver, når fuglestationen nu har en assistent med hund.
Inden da havde hun sammen med de andre ved Grenens spids bl.a. oplevet en ung Dværgmåge, mens Balearskråpen i dag kun viste sig kortvarigt og var for de få, der var på plads fra morgenstunden.

Athena blev ude ved havobsen til lidt før middag, mens jeg tog mig af klargøring med briefinger og holdt to timers fri for at arbejde i butikken indtil middag. Inden middagens ringmærkningstur hilste vi på Lars Mortensen, der var forbi med en af hans venner for at se udstillingen. Ringmærkningsturen blev gennemført for 4 personer, desværre uden fangst på en dag hvor småfuglene svigtede.
Der var dog lidt Stenpikkere i det åbne landskab og to Grå Fluesnappere holdt til i Fyrhaven uden at flyve i de åbne net.
Resten af eftermiddagen brugte Athena og jeg på indtastningsopgaver, så dagen gik hurtigt og vi var brugte da vi nåede til aftensmaden og aftenmødet.

Athena vender tilbage for sin sidste uge på Skagen Fuglestation

mandag 28. august 2017
af MJH

Vejr: Svage vinde fra nordlig retning og vekslende skydække gennem hele dagen. Morgenen havde lidt jordtåge og meget våd vegetation efter nattens dug. Senere tørt og lunt, hvor lidt mørke skyer midt på dagen truede med regnbyger, men det holdt nu helt tørt. Temperatur fra 12-18ºC. God sigt.

Stadig ene på skansen i morgentimerne var jeg retur i ringmærkningsområdet med åbne net i 3 ½ time fra før solopgang. Det gav kun 10 fangster fordelt på 10 arter, så der var ingen arter, der virkelig rykkede igennem området denne morgen. Kun Stenpikkere havde pæne antal i de åbne områder, men den art kommer ikke så ofte ind mellem buskene, hvor vi har net stående og det blev kun til et enkelt ringmærket individ.
Bedste overflyvende fugl for mit vedkommende var en Sortstrubet Lom, der ivrigt kaldende fløj højt over området inde over Odden og forsvandt mod NØ. Senere var der en ubestemt Storlom over Verdens Ende og fra meldingerne på walkien kunne jeg høre, at Balearskråpen fra i går kortvarigt blev set igen. Dog så langt ude, at den forsvandt så snart den lagde sig til rast på vandet.

Athena kom retur fra sin weekend midt på formiddagen og tog sig af dagens briefinger, men der var næsten ingen gæster til Trækfuglecenteret og kun et par enkelte viste interesse for vores opdateringer.
Til gengæld kom der over middag 4 med på vores ringmærkningstur i Fyrhaven. Desværre uden fangst af fugle, skønt jeg ved åbning af net havde set både Sortmejse og en Grå Fluesnapper derovre.
Efter guideturen brugte vi eftermiddagen på indtastningsopgaver og fik serveret et par glas æblekage fra Cafeen til et eftermiddagsbreak i den opgave – tak til Flemming for det indslag og vi får da dækket vores kagetrang i disse dage efter Anettes kage i går..

En anden pause fra computeren blev brugt til at hilse på Anders Sydney, der havde stillet sig op på klitten og skannede det rolige vand i Kattegat for store lommer, men vi fandt ikke noget bemærkelsesværdigt i det forsøg – hverken ude over Kattegat eller inde over land og Fyrhaverne, hvor rastende Stenpikkere igen var det, der faldt mest i øjnene.
Jeg fik også et opkald fra Hans Lind og Gedser Fuglestation, der gerne vil have mig ned til dem som ringmærker de sidste 2 uger i september. Et par uger, hvor der allerede er meget i kalenderen her på Skagen Fuglestation, så jeg må lige afvente at Simon returnere fra mødet i Finland, før jeg kan afgøre, om jeg kan blive udstationeret i et fuglerigt efterårstræk i det sydøstligste hjørne af Danmark – kunne ellers være sjovt at afprøve den mulighed.
Med Athena tilbage holdt jeg aftensmøde for mere end mig selv og vi fik set lidt på de kommende dage, hvor Athena har meget at skulle nå – tiden går hurtigt og hendes ophold i denne omgang slutter allerede på søndag.

Ringmærkning:
Gærdesmutte          1
Stenpikker               1
Rødstjert                  1
Rørsanger                1
Munk                       1
Tornsanger               1
Gærdesanger           1
Løvsanger                1
Grå Fluesnapper       1
Broget Fluesnapper   1

Rastende Islom foran Det Grå Fyr på en sensommerdag

søndag 27. august 2017
af Morten Jenrich Hansen

Vejr: Natten bragte lidt regnbyger, der stoppede lige før solopgang kl 6, hvor dagen startede overskyet og med ganske svag vind. Lidt jordtåge hang lavt over heden men forsvandt hurtigt i løbet af morgenen. Det samme gjorde skyerne, så dagen blev solrig og vinden holdt sig i svag til let styrke fra nordvest til nord. Temperatur fra 13-18ºC og god sigt.

Efter nattens regnbyger og gårsdagens lave fangsttal ude på Grenen valgte jeg at afprøve Fyrhaverne for morgenringmærkningen, så jeg mellem netrunderne også kunne nå at tjekke Kattegat kysten, hvor der var havblik og rastende fugle kunne findes på lang afstand. Der blev det bl.a. til en enkelt Sortstrubet Lom, mens håbet om en Høgesanger i Fyrhaverne forblev ved et håb. Fik kun fanget en Rødhals og en Løvsanger i det forsøg, mens klit og hede kunne byde på en del fouragernede Stenpikkere og enkelte Bynkefugle.
Undervejs kunne jeg over walkien følge med i meldingerne ude fra Grenen, hvor de fandt dagens sjældneste fugl i form af en rastende Balearskråpe, der kunne ses de meste af en time.
En fugl jeg ikke kunne se fra Kattegat side, men efter kl 10 hvor jeg var inde på Fuglestationen og friske mig lidt op med noget mad, kom et nyt opkald på walkien. Denne gang var det Knud P. der havde fundet en rastende Islom, som svømmede ned langs Kattegat i retning mod Det Grå Fyr.
Jeg kom ud igen med teleskopet og efter lidt tid fik jeg fundet den flotte lom, der lå i modlys lige ud for Fyret. Fik kaldt Flemming fra Cafeen ud, så han kunne få en ny lom art på sin liste og da den blev i området det meste af en time var der yderligere 10 fuglekiggere, der nåede forbi og fik set den. Til sidst mistede vi den, da den var svømmet retur ud mod øst – hele tiden ivrigt fouragerende med lange dyk.
En spændende fugl, der viste dragttegn til at være en 3k og lidt anderledes at se arten rastende i forhold til det klassiske forårstræk af Islommer, der ”bare” flyver forbi. 8272039 2

Midt på dagen var jeg igen i Fyrhaverne med net åbne og havde en guidet tur for en person, mens briefingerne var begrænset til enkelte forespørgsler fra gæsterne til centeret, der fandt mig på gårdspladsen.
Sidst på eftermiddagen kom Anette Aaen forbi med en hjemmebagt kage, så der var plads til lidt hyggesnak i fuglestationens køkken med alt godt til den søde tand – tak til Anette!
Aftenen var rigtig flot med sol og stille vejr, men fugleudvalget i området var ikke meget anderledes end morgenen. Eneste nye arter for dagen blev en trækkende Hvinand og et par rastende Mudderklire ved høfterne foran Fyret.

Ringmærkning:
Rødhals        1
Løvsanger     1

Et par små overraskelse blandt dagens ringmærkede fugle

lørdag 26. august 2017
af Morten Jenrich Hansen

Vejr: Vekslende skydække gennem dagen med højtliggende skyer i morgentimerne. En del sol midt på dagen og mere udbredt skydække til aften, hvor skyerne var nede i lavere højde og havde en smule nedbør med sig. Vinden holdt sig jævn til frisk fra Nordvest til Vest med op til 10m/s. Løjede noget af til aften og endte i svag styrke. Temperatur 15-17ºC. God sigt.

Selvom vinden tog fat i nogle af nettene prøvede jeg med alle net åbne ude på Grenen fra 05:30-09:00. Det var igen en morgen uden de store bevægelser af småfugle og jeg fik kun fanget 11 fugle i det tidsrum. Bedste fugl var en ung Kvækerfinke – efterårets første og en noget tidlig ankomst. Et tjek af ankomst dato i Skagen siden 2004 har kun et år med en tidligere ankomst: 2015 hvor Michael Ancher ringmærkede en Kvækerfinke den 23/8. Normalt er det først i september arten begynder at optræde på trækket.

Tilbage på Fuglestationen fik jeg opdateret tavlerne med informationer om dagens obs, men der var meget få gæster i formiddagstimerne og jeg brugte tid i Fyrhaven med åbne net fra kl 11 som forberedelse til dagens ringmærkningstur kl 13.  Mens jeg stod og åbnede et net hørte jeg en Ravn skælde ud efterfulgt af et rovfugle kald – det gav et glimt af en Fiskeørn med en stor Hornfisk i fangerne ude ved Kattegat kysten. Den blev kortvarigt mobbet af Ravnen, men forsvandt derefter for mig skjult bag træerne i Fyrhaven. Jeg kaldte Flemming fra cafeen op, men han kunne ikke finde Fiskeørnen, der muligvis er returneret mod Grenen efter at Ravnen hilste på den. Det var efterårets første Fiskeørn i området.

På ringmærkningsturen havde jeg deltagelse af et ungt tysk par, der var meget interesserede. De havde været forbi udstillingen sent i går eftermiddags og havde set tilbuddet om tur med ringmærkning. De valgte endda at tage en ekstra dag i Skagen for at være med på dagens tur!
De fik noget ud af det valg, da jeg fangede en Gøg mens jeg havde dem med rundt i Fyrhaven. Tror de forstod min begejstring over den fangst – den første Gøg vi ringmærker i år.IMG 2421

Årets første ringmærkede Gøg kom på middags ringmærkningsturen og Flemming fra Cafeen var så venlig at slippe billetsalget et par minutter og være fotograf, så fuglen blev forviget lige inden den blev sluppet fri. Gøge har så små ben i forhold til fuglens størrelse, at jeg skal bruge begge hænder ved håndteringen og støtte fuglen over ryggen, når jeg holder den omkring lårene med en hånd. Derfor er min anden hånd synlig i fotoet og jeg kan ikke selv tage fotos.
Foto: Flemming Quist

Efter ringmærkningsturen holdt jeg fri fra Fuglestationen og da der midt på eftermiddagen kom gang i antallet af besøgende til Centeret for trækfugle. Jeg arbejde derfor et par timer i butik og billetsalg, så Flemming kunne tage sig af et par grupper, der havde forudbestilt adgang til udstilling og fyret.
Efter den tørn gik jeg en tur rundt i området lige som enkelte regndråber kom med skyerne hen mod aften. Det gav lidt Stenpikkere og en enkelt Bynkefugl i det åbne hede/klitlandskab, 3 fouragerende Tårnfalke  og igen i dag Rødstrubet Lom ganske tæt på kysten ud for Fyret.

Ringmærkning:
Gøg                          1
Rørsanger                  1
Havesanger                2
Løvsanger                  3
Broget Fluesnapper    3
Kvækerfinke              1
Gulspurv                   1

Ingen nye arter, men ny vaskemaskine taget i brug.

fredag 25. august 2017
af Morten Jenrich Hansen

Vejr: Vekslende med en overskyet morgen, hvor der fra natten endnu var enkelte regnbyger. Fra midt på eftermiddagen kom der lidt mere sol, men stadig halvskyet vejr og lidt ”truende” skyer, der dog ikke gav mere nedbør. Temperatur fra 14-17ºC. Sigten moderat til god afhængig af perioderne med nedbør.

Da jeg vågnede til normal tid kunne jeg høre at regn faldt på gårdspladsen, så jeg ville lige tage en halv time ekstra under dynen efter det sene bestyrelsesmøde i går aftes. Endte med først at vågne igen over en time senere og kom ud i en noget mere stille morgen end DMI havde varslet. Valgte ikke at tage ud på Grenen til ringmærkning, men luskede rundt i Fyrhaverne og nærområdet. Der var ikke fald af småfugle, så jeg endte med at springe helt over ringmærkningen i dag.
Michael Ancher havde derimod en god morgen inde ved Nordstjernevej med fangst af 38 fugle indtil kl 10. Hele 21 Løvsangere fik han mærket og til sammenligning havde jeg kun 3 rastende i Fyrhaverne.

Da jeg sprang ringmærkningen over fik jeg tid til at tage en morgenindkøbstur ved forretningernes åbningstid og har nu mad nok til efter weekenden, så jeg ikke behøver tænke mere på indkøb før næste uge.
Lars Mortensen kom derefter forbi med sin trailer og hjalp med at køre den udslidte vaskemaskine til genbrugspladsen og bagefter fik vi tilsluttet og afprøvet den nye vaskemaskine. Stor tak for hjælpen til Lars og vi fik efterfølgende en god kop kaffe fra cafeen på terrassen med udsigt til et roligt Kattegat, hvor de Rødstrubbede Lommer og en ung Tejst var nemme at finde.
Senere på dagen var der samlet det imponerende syn af 420 Suler i en stor fiskende flok ude ved Grenens Rev.
En Stor Flagspætte var inde og undersøge træerne i Fyrhaven, mens der til aften var samlet en blandet svale flok, hvor både By-, Land- og Digesvaler fik selskab af et par Mursejlere, der alle fouragerede på insekter over træer og buske i et flot gyldent aftenlys, da solen gik ned mellem skyerne i vest.

Inden da havde jeg tilbragt noget tid inde ved computeren og Trækfuglecenterets alt mulig mand Jan havde været forbi og skiftet ruderne i det vindue i ”Zobbe værelset”, der i lang tid har været revnet.
Det er nyt glas der er kommet i det vindue, så nu er det muligt at se ud uden den bølgende horisont, som de gamle glas gav.
Efter denne lille ”fridag” er jeg klar igen fra i morgen med ringmærkning fra solopgang – forhåbentlig giver weekenden både flere fugle og gæster til Trækfuglecenteret – det var en lidt tam fredag på de punkter.

Stille morgen ved nettene og til aften bestyrelsesmøde i SKAF venner

torsdag 24. august 2017
af Morten Jenrich Hansen

Vejr: Generelt en overskyet dag, hvor solen mest viste sig i de tidlige morgentimer. Fra midt på formiddagen kom der meget spredte regnbyger uden at det blev til mange mm nedbør. Vinden startede i jævn styrke for at friske op til 10m/s gennem eftermiddagen – retningen var mest fra SV. Temperatur fra 14-17ºC. God sigt.

Holdt rutinen med netåbning en halv time før solopgang, mens Athena kom ud til ringmærkningen lidt senere efter hundeluftningen var overstået. Desværre kunne vi ikke helt følge gårsdagens fangsttal og endte med at lukke net kl 9, da vi kun havde fanget 15 fugle på det tidspunkt. Af arterne Rørsanger, Løvsanger og Grå Fluesnapper blev der mærket 3 stk af hver, men flere Grå Fluesnappere var i området og levede godt af, at der var sværmene flyvemyre lige over toppen af buske og træer.
Fangstmæssigt gik det lidt bedre for Michael Ancher, der gennemførte årets sidste CES ringmærkning ved Nordstjernevej og fangede 38 fugle på de 6 timer med åbne net. Flest Løvsangere med 10 stk og Fuglekonge med 7 stk.

Tilbage på fuglestationen tog Athena en ny tørn med rengøring, mens jeg fik pakket en nyindkøbt vaskemaskine ud. Den gamle som Jørgen Kabel venligt stillede til rådighed for Fuglestationen holdt desværre ikke længere og har set sine sidste dage som aktiv vasker.
Flere gæster til Trækfuglecenteret fik lidt briefinger om fuglelivet når jeg viste mig på gårdspladsen. Vi fik også besøg af Anders Søgaard og Marianne, der kom forbi lige over middag og fik set Fuglestationen og den Løvsanger og Gærdesanger, som jeg fangede i Fyrhaven i forbindelse med kl 13 turen. De kvitterede med en kontant donation til Fuglestationen – noget vi er meget taknemlige for!
En tyske familie så også frigivelsen af Gærdesangeren og det var i hvert fald en stor oplevelse for den mindste af deres piger.   
Der var ellers ikke det store besøgstal til Trækfuglecenteret i dag og bortset fra de lidt over 200 fiskende Suler over Kattegat var det også sløjt med fugle i området.
Athena tog afsted til sine fridage inden venneforeningens bestyrelse dukkede op kl 18. Rie fra bestyrelsen markerede at hun har rundet de 70 år med at invitere på lasagne og senere blåbærkage. Jeg var med til den hyggelige spisning inden de fik ro til at holde deres møde.
Fuglemæssigt nåede medlemmerne af bestyrelsen at se endnu en Storkjove komme fra vest og flyve over fyret for at krydse ind over land mod nordvest.
Om det var den gode mad der holdt på bestyrelsen tør jeg ikke sige, men det blev et langt møde og jeg kom sent til ro efter at have taget afsked med dem.
Det forlyder, at de har flere arrangementer på programmet for brug af Birders Club gennem efteråret og vi fra Fuglestationen er meget glæde for al den hjælp venneforeningen bidrager med!

Ringmærkning:
Rørsanger              3
Munk                     1
Havesanger            1
Gærdesanger         1
Løvsanger              3
Grå Fluesnapper     3
Dompap, lille          2
Gulspurv                1

Sommerdag og endelig lidt flere fugle i nettene

onsdag 23. august 2017
af Morten Jenrich Hansen

Vejr: Sommerdag efter en lidt skyet morgenstund. Vinden var svag og skiftede fra nordvest til nordøst, mens solen fra midt på morgenen skinnede fra en blå og skyfri himmel. Temperatur fra 14-19ºC. God sigt.

Jeg tog mig igen af netåbning før solopgang, mens Athena kom ud efter at have luftet Aika. Det var samtidig med, at romsneglens formand Erik Kramshøj dukkede op og var med på nogle runder. Vi lagde ud med, at det igen var noget tamt med fugle i nettene, men i løbet af morgenen kom der endelig lidt gang i fangsten. Vi endte med lukkede net kl 10 og 29 mærkede fugle, samt en kontrol af egen mærket Rørspurv.
Løvsanger med 6 stk var den hyppigste fugl i nettene denne morgen og der kom lidt godbidder med bl.a. et par Stenpikkere.
En Stor Flagspætte på trækforsøg var lige inde og ligge i et net, men væltede ud og fløj videre inden vi fik fat i den. Dagens største fangst fløj ikke, men kravlede ud af nettet, da jeg gik frem mod det – et Egern lå på et tidspunkt midt i et net, men kravlede selv ud til siden og forsvandt i buskene.

Tilbage på Fuglestationen var der allerede begyndt at komme besøgende, så der var lidt travlt med at få opdateret med informationer og et par korte briefinger. Athena tog sig af et middagsindkøb, da hun senere stod for en lækker aftensmad med vildandesteg og svampe/vindrue sauce.
Jeg fik hilst på et par stamkunder i form af Andreas Egelunds søde familie og med på kl 13 ringmærkningsturen havde jeg 4 meget interesserede personer. Bl.a. Jesper Bjørn fra Århus kanten, der under min introduktion til turen var skarp og så, at den skygge, der bevægede sig over gårdspladsen kom fra en flot overflyvende Storkjove. Første gang jeg ser den art inde over Fyrmesterboligen og kjoven trak mod nordvest ind over land i det flotteste medlys mod blå himmel. God start på guideturen, der forsatte med en samlet skrue på 35 Musvåger og fangst af en ung Musvit.
Eftermiddagen gik med den ugentlige hovedrengøring, pc arbejde og et par yderligere tjek af Fyrhaven, hvor en Rødrygget Tornskade var bedste småfugl.
Flere gæster til Trækfuglecenteret fik en snak med os undervejs på gårdspladsen og Athena udnyttede sommervejret til afprøve Kattegat som badevand.
Aftenen var fantastisk flot – ikke kun med den gode mad til at markere, at Athena i morgen tager afsted på en forlænget weekend, men også en flot farvet solnedgang og senere en klar stjernehimmel med Saturn mod vest og stadig enkelte august stjerneskud.

Ringmærkning:
Gærdesmutte           1
Skovpiber                 3
Stenpikker                2
Rødstjert                  1
Sangdrossel             1
Rørsanger                1
Munk                       3
Tornsanger               3
Løvsanger                6
Grå Fluesnapper       1
Broget Fluesnapper   1
Blåmejse                  2
Musvit                      2
Gråsisken, lille          1
Gulspurv                   1
Rørspurv                   2

Stadig relativt beskedent med småfugle i nettene, men pænt med havfugle

tirsdag 22. august 2017
af Morten Jenrich Hansen

Vejr: Svag til jævn vind fra nordlig retning. I morgentimerne en del skyer og enkelte regnbyger sidst på natten. Senere en ren blå himmel og masser af sol. Temperatur fra 14-18ºC. God sigt.

Nattens regnbyger stoppede lige efter kl 5, så jeg kunne åbne net inden solopgang. Antal fugle i net var igen beskedent med 16 mærkede og en egen kontrol i løbet af 3 timer. Flest unge Rørsangere, mens en han Stenpikker og en Skovskade nok blev dagens flotteste fugle i hånden. Jeg tog mig af ringmærkningen, da Athena vågende op til en syg hund. Den var i går blevet fodret med noget brød af gæster til Trækfuglecenteret inden hun fik stoppet dem. Aika kan ikke tåle brød, så hundeburet den overnatter i trængte til rengøring denne morgen og hun var rigtig sløj og havde brug for ekstra omsorg.
Simon valgte at tage nogle morgentimer i felten med en gåtur rundt fra Ellekrattet og omkring Grenen og Verdens Ende. Det gav en Isfugl, der rastede i Ellekrattet og samlet 4 Rødrygggede Tornskader, samt lidt blandet vadefugle ude i Strandengssøen.
Han kom også lige ind omkring ringmærkningen, men da der ikke skete meget hos mig ud over, at jeg havde besøg af en Ræv med 2 store hvalpe. Simon gik snart videre og tilbage til fuglestationen, hvor han havde gang i overførelser til en ekstern harddisk af et større billede arkiv. Noget, der har taget over et døgn, hvor pc har været blokeret.
Ude fra Grenen havde han snakket med Rolf Christensen og kunne melde, at der igen var gang i Suler, Mallemukker og Storkjover, men ingen skråper denne morgen.

Da jeg kom tilbage på stationen og havde opdateret informationerne på tavlerne om ringmærkningen og diverse obs tog jeg fri og brugte et par timer på arbejde i butikken.
Simon havde imens besøg af en svensk familie, der er blandt hans gamle venner fra Ottenby Fuglestation, mens Athena sad og arbejde med data i ringmærkningslaboratoriet, hvor hun samtidig kunne passe Aika.
Efter arbejdet i butikken sluttede jeg mig til den del af fuglestationens arbejde, da vi er bagud med dataindtastning.
Simon havde været klar til at guide folk på ringmærkningstur, men der var ingen solgte billetter til det arrangement i dag – besøgende ville vist heller nyde det flotte vejr og cafeens tilbud med servering på en solbeskinnet terrasse i læ og med udsigt over Kattegat.
Sidst på eftermiddagen tog vi afsked med Simon, der drager nogle dage til Nordisk SU møde i Finland.
Samtidig kom Knud P. og Inger forbi med et par venner, der fik set udstillingen og fuglestationen og så var dagen igen hurtigt gået.
Erik Kramshøj ringede dog og fortalte, at der sad en fin Topskarv på vestmolen i havnen ud for Krydstogtkajen – Skagen er det bedste sted at få den art på sin DK liste!

Ringmærkning:
Skovpiber          1
Stenpikker        1
Rørsanger         6
Munk                1
Tornsanger        3
Gærdesanger    1
Blåmejse          1
Musvit              1
Skovskade        1
Rørspurv           1


1   |  2  |  3     NÆSTE