Her på Skagen Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2020 (275)2019 (304)2018 (261)2017 (247)2016 (2)(se alle)
Se indlæg fra måned: mar. (29)apr. (30)maj (26)juni (17)juli (31)aug. (26)sept. (29)okt. (30)nov. (27)dec. (2)

Ringmærkning i morgentimerne og eftermiddagsbesøg

mandag 27. november 2017
af Morten Jenrich Hansen

Vejr: Natten var stjerneklar, men lidt før solopgang kom der flere skyer. Solen kom dog frem indtil midt på dagen, hvor skydækket blev mere udbredt. Enkelte små regnbyger først på dagen, mens der kom udbredt regn over middag og gennem aftenen. Vinden startede i vest som svag til jævn, men tog til i løbet af den tidlige formiddag. I forbindelse med eftermiddagens regn nåede den op på 13m/s og drejede til syd. Til aften endda yderligere tiltaget med over 15m/s i middelvind og videre over i sydøst.
Temperatur fra 4-6ºC.

Med Simon hjemme i Aalborg for et døgn og Athena optaget af at vaske tøj og pakke sammen for i år, så var det mig, der stod for at prøve de net vi nu har tilbage i Fyrhaverne. Som i går var det en dag med todelt vejr. Faktisk flot stjerneklart da jeg gik ud, men i løbet af morgenen kom der stille og roligt flere skyer. Et par enkelte små regndryp i løbet af formiddagen blev afløst af blæst og udbredt regn den sidste halvdel af døgnet.
Jeg startede med at træde en Skovsneppe op, da jeg før solopgang gik over på nordsiden af Fyrvej for at åbne net. Jeg havde dem åbne i 4 timer med fangst af Gærdesmutte, Sjagger og 7 Stor Gråsisken som resultat.
Flere flokke af Gråsisken kom over Fyrhaverne uden at søge ned til nettene, mens et par Ravne fløj ude over Reservatet.  Rolf Christensen havde fra sin plads på Grenen en Islom, en Hvidsisken og et par Store Korsnæb, hvilket nok var dagens bedste fugle.
Athena tog midt på dagen på sin daglige tur omkring Hundeskoven, mens jeg over middag først fik besøg af Anne-Lise Jensen og siden Anette Aaen.
Anne-Lise fik set det sælkranium, som jeg fandt ved Ellekrattet og kunne ud fra tandsættet bekræfte, at det er fra en Spættet Sæl. Hun havde medbragt et par sæl underkæber fra hendes egen samling og et Odderkranium fra Ebeltoft i midten af 60´erne. Så jeg fik lige lært lidt ekstra pattedyr anatomi!
Anette Aaen nåede frem fra Hjørring da eftermiddagsregnen og blæsten var på sit højeste. Vi fik en snak i det varme køkken over en kop kaffe og Anette fik hentet de sidste eksemplarer af de Brian Zobbe hæfter, som hun, Jens Kirkeby og Klaus-Malling Olsen har stået for at få trykt.
Da Anette tog hjemad igen var det allerede ved at blive mørkt på ny. Athena kom tilbage fra Hundeskoven og vi tilbragte aftenen inde ved pc og skrivebord, mens regn og blæst stod mod ruderne i den gamle fyrmesterbolig.rsz img 6108 2

Var eftermiddagsbilledet i går af fyret fra Fyrhaver et mørkt og lidt trist foto, så var der mere lys og glæde over solopgangen i dag.

Ringmærkning:

Gærdesmutte 1
Sjagger 1
Gråsisken, stor 7

Søndag - kom hviledagen i hu

søndag 26. november 2017
af Morten Jenrich Hansen

Vejr: En todelt dag med flot klart morgenvejr, mens det fra kl 13 blev mørkt og gråt. Først 3-4/8 skydække en del sol og jævn vind fra SV. Eftermiddagen helt overskyet med mange regnbyger og frisk vind fra SV. Døgnets temperatur svingede fra 4-7ºC. God sigt første halvdel af dagen.

Vi var inde i det nye døgn før de fleste af vores gæster tog hjem. Rigtig rart, at have den opbakning og masser af snak gennem aftenen og ud til de små timer. Det var derfor lidt en dagen derpå med brug for at sove længe. Jeg var først ude efter solopgang og det blev for mit vedkommende til korte ture morgen, middag og en eftermiddagstur lige før det blev mørkt. Alle gange rundt i nærområdet fra Fyrhaverne, over Ellekrattet og langs Kattegat kysten. Athena var med Aika en tur nede i hundeskoven i Klitplantagen, mens Simon blev kaldt til sit hjem, hvor Simons far – Gunner – hjalp ham med indretning.
Vi fandt ikke mange nævneværdige fugle på dagens ture, men jeg fik da hilst på Erik Christoffersen, da han cyklede ud mod Grenen om morgenen. Ret hurtigt derefter kunne Erik melde om de faste Rødtoppede Fuglekonger ude ved starten af Sylviastien.
Med vejrskiftet midt på dagen var det med at finde ophold i regnbygerne for at kunne se noget udenfor og allerede kl 15 var det næsten mørkt i de tunge grå skyer.
På det tidspunkt kom det daglige aftentræk af måger på vej fra Grenen og Nordstrand til natterast inde ved Havnen. Lidt over 200 Svartbage kom forbi Fyret i løbet af en halv time.
Til aften slappede Athena og jeg lidt af og havde nem aftensmad, da der var rigelige levninger fra det store fiskebord.

rsz img 6091 2

Allerrede 15:45 var Fyret tændt og mørket faldt på, mens mågerne trak ind mod havnen.

Sæsonafslutning for ringmærkningen på Grenen og festlig aften

lørdag 25. november 2017
af Morten Jenrich Hansen

Vejr: Klart vejr med 2/8-4/8 skydække. Det gav fra morgenen frost i jordhøjde, mens lufttemperaturen var 3ºC og steg til 6ºC midt på dagen. Vinden holdt sig i SV det meste af dagen med 6-8m/s i styrke. God sigt med klar luft.

Det blev en god lang dag, hvor jeg startede med at åbne net i området på Grenen før solopgang. Efter de seneste døgns blæst var der dog lidt besvar med to af nettene, da vinden havde blæst grene ind i de sammenrullede net. Det tog lidt tid at få dem pillet fri og åbnet, men det passede så med, at de første flokke af Gråsiskenen var på vej ind over området. Flere af dem kom straks ned til de par net, hvor jeg havde sat deres sang til at lyde fra en højtaler.
Meget passende havde Simon i går aftes fået familiebesøg af sin far, mor og lillebror. De kom ud sammen med Athena for at se til ringmærkningen. Vi kunne derfor køre et godt teamwork, hvor Simon og Athena stod for mærkningerne, mens jeg servicerede med at komme med friske forsyninger af Gråsisken.
Samtidig kunne jeg efterhånden gå og pakke et net ned ad gangen, så da trækket af Gråsisken døde lidt ud midt på formiddagen, var vi allerede ved at være godt med i dagens store opgave med at pakke alt ned for denne sæson.
Simon og familie gik videre til deres opgaver hjemme hos Simon, mens Athena og jeg ved middagstid fik lukket og slukket for dette års ringmærkning på Grenen.
Lidt vemodigt, men med vejrudsigten for den sidste uge vi er her var det den bedste dag at pakke sammen, mens alle net er tørre.rsz img 6039 2

Sluttede fint af for ringmærkningen på Grenen med efterårets 8. Hvidsisken. Er man udfordret, så er det fuglen til venstre, mens der til højre er en af de lyse udgaver af Stor Gråsisken.

Eftermiddagen stod i fest tegn, da Simon og Fuglestationen havde inviteret en række af de lokale frivillige til en aften i Birders Klubhus med det store fiskebord og senere gløgg oppe i stuen.
En afsluttende sammenkomst for både Athena og jeg, samt de 12 frivillige fra Venneforeningen, der kunne komme denne lørdag aften.
Det blev ganske hyggeligt og ingen gik sultne eller tørstige fra bordet.rsz img 2298

Gode venner i snak over bordet i Birders Klubhus

Undervejs fik Athena og jeg et par store flasker Trappist øl som julegaver fra Fuglestationen, Peter gav os et årsminde i form af lakerede andedåser og stofpose fra hans rejser i Indien og Nepal, Rita forkælede os endnu engang med fine godter til køkkenet og Ole havde så meget hjemmebagt kage med, at vi kommer til at trille runde herfra om en uge – der ser ud til at være kage til hver eneste af de sidste dage vi er her i år!rsz img 6088

Rita gav os endnu en gang godt til smagsløgene og ikke mindst et flot kort, hvor hun selv har tegnet en targetart blandt spætter for næste års observatøre/ringmærkere på Skagen Fuglestation.

rsz img 6105

Peter kom med en andeart som jeg ikke tror jeg finder i felten i Skagen, men nu vil jeg føle mig godt klædt på til en drømmetur til Nepal eller Ladakh.

Tak for rigtig godt selskab – ikke bare denne aften, men gennem hele året og for den uvurderlige hjælp i giver Fuglestationen. Den ville ikke fungere uden lokal opbakning!
Vi skylder også en tak til Christel og Flemming for at hjælpe med ekstra borde og glas fra Cafeen, så alle deltagere både havde et sted at sidde og noget at drikke af.
Tror også jeg kan fortsætte takken på alles vegne til Simon og Skagen Fuglestation for at give denne middag som afslutning på sæsonen.rsz img 2309

Efter gløgg og med en Talisker på bordet kunne de små timer på Skagemn Fuglestation godt bruges på at nørde "WP-fugle"

Husk bare, at godt nok går Athena og jeg snart i vinterhi, men Simon holder stadig gang i Fuglestationen hele vinteren, så kig endelig ind til en tår kaffe og en snak.
God ide er det dog at ringe i forvejen, så man lige kan være sikker på, at det ikke er en dag han har møder andre steder.
Et arrangement er der allerede i kalenderen den 8. december, hvor der er aktivitetsdag med julefuglehjerte klip og fletning, samt Simon på slap line som Fyrmester i Fyrtårnet.

Ringmærkning:

Musvit 2
Gråsisken, stor 46
Hvidsisken 1
Dompap, stor 2

Endnu en Hvidsisken ringmærket inden et redaktionsmøde på Fuglestationen

fredag 24. november 2017
af Morten Jenrich Hansen

Vejr: Solrigt og jævn vind fra sydvest. Efter solnedgang kom der enkelte regnbyger, men det meste af dagen var der klar luft og få skyer. Temperatur omkring 6ºC. God sigt.

Jeg var klar til ringmærkning i Fyrhaverne før solopgang, da vinden var løjet af til 8m/s. Ret tidligt på morgenen kom der 4 Silkehaler ind til rast og var nede at drikke ved noget af alt det vand, der står i de lave dele af haverne. Desværre fandt de ikke vej til et net, så jeg har stadig den art til gode i hånden.
Da Athena havde morgenluftet Aika deltog hun i ringmærkningen og vi fik flyttet et net til en ny placering i Fyrhaverne. Simon kan forhåbentlig få gavn af det gennem vintermånederne.
Fik jeg ikke min Silkehale i hånden, så fik Athena lov til at ringmærke sin nye ringmærkningsart i form af dagens Hvidsisken. En ungfugl, der godt kunne give lidt panderynker ved bestemmelsen.
De er ikke alle lige lette at skelne fra Stor Gråsisken selv ikke i hånden!rsz img 60121rsz img 6004 2rsz img 6018

Døm selv om denne ungfugl er lige i øjet for en Hvidsisken i felten - karaktere som næbform, over- og undergump, flankestriber og farver omkring hoved og ryg er værd at tjekke.

Simon gjorde imens klar til et redaktionsmøde for Fuglestationens årsrapportgruppe. Der var indkaldt til møde fra 10:30. Jeg var inviteret med som skribent omkring årets ringmærkning, så nettene blev allerede lukket på det tidspunkt.
På mødet deltog, udover Simon og jeg, Niels Eriksen, Poul Hald Mortensen, Hans Christoffersen og Knud Pedersen. Altså både repræsentanter fra dagligdagen på Fuglestationen, bestyrelsesmedlemmer, redaktionen for Nordjyllands Fugle, samt aktiv lokal Skagens observatør og bestyrelsesmedlem af Venneforeningen.
Det blev et langt møde, men udbyttet godt, da vi nåede igennem hvad rapporten skal indeholde, fordeling af opgaver for de forskellige skribenter, fundraising til trykkeudgifter, deadlines o.s.v.
Efter mødet fik vi alle en sen frokost og så var det pludselig mørkt igen udenfor.
Simon, Athena og jeg gik videre med opgaver inde, så det blev ikke til mange obs af fugle denne dag, hvor vejret ellers havde været brugbart.
Vi må prøve at tage revanche i felten i morgen.
Lige nu er det Athenas tur til at stå i køkkenet og forberede aftensmaden. Derefter bliver det tid til vores daglige aftenmøde i stuen med planlægning og lidt hygge inden sengetid.

Ringmærkning:

Gærdesmutte 2
Solsort 1
Sjagger 1
Bogfinke 1
Hvidsisken 1

Silkehaler

torsdag 23. november 2017
af Morten Jenrich Hansen

Vejr: Fortsat blæsende med op til 14m/s fra SV. Morgen og formiddag kom der en del huller i skydækket, så solen fik lov at komme frem i dag. Over middag dækkede skyerne igen det hele og lidt regnbyger blev det også til. Temperatur fra 8-10ºC. God sigtbarhed indtil eftermiddagens regnbyger.

Vi stod op uden at åbne net, da vinden igen var for kraftig. Jeg havde lovet at stå for aftensmaden, så jeg drog ind mod byen for at lede efter boghvedegryn til min fynske favorit grød. Meget bedre end julens risengrød, men åbenbart ikke noget der er meget salg i heroppe. Det lykkedes ikke at finde de gryn i dagligvarebutikkerne i Skagen, så jeg måtte finde på en alternativ ret.
Da jeg nu var derinde, så tog jeg en tur rundt ved havnen og fik tjekket måger og Skarver.
Fandt ingen Gråmåge eller Topskarv, så det blev kun til aflæste farveringe blandt de mange rastende Svartbage.rsz 1dsc 7878 2

En gammel Svartbag mærket som unge på Hirsholmene i sommeren 2011. Siden har den turneret rundt i Nordjylland og er gennem årene aflæst fra Hirtshals, over Skagen og ned til Strandby.

Da jeg kom tilbage til Fuglestationen havde Simon prøvet lidt obs i blæsten ved Kattegat ud for Fyret. Han meldte om et næsten fugletomt hav, mens Athena var en tur med Aika i Klitplantagen. Der så hun nogle af  de almindelige plantagefugle  – bl.a. Stor Flagspætte og Lille Korsnæb.
Da Simon ikke gav meget for dagens havobs, gik jeg en tur rundt ved Ellekrattet, hvor jeg fandt et frisk afpillet rovdyrkranie i klitten. Anne-Lise Jensen var sød og hjælpe med artsbestemmelsen, da jeg selv var lidt i tvivl.rsz img 5942

Selvom fundstedet var i klitten inde ved Ellekrattet, så kunne Anne-Lise hjælpe med at bestemme kraniet til en Sæl. Nok en Ræv, der har slæbt det med ind fra stranden.

Jeg gik tilbage langs Kattegat til Fyret, hvor Simon og Athena lige var kørt ind til byen for at se efter Silkehaler. Det var endnu ikke lykkedes Athena at opleve den art. Trods besøg flere steder i byen, ved Bankes Marker og ved Batteriskoven fandt de heller ingen Silkehaler i dag, selvom der jo plejer at være faste flokke flere steder derinde - f.x. ved Kirkegården.
Athena fik dog sin nye art, da jeg imellemtiden var gået en tur rundt i Fyrhaven. Der kom nok så fint 6 Silkehaler og satte sig til at fouragere på de røde bær i Tjørnene. De tog også nogle ture ned og drak ved de efterhånden mange vandpytter, der er dannet med den seneste tids regn.
Jeg fik kaldt både Flemming fra cafeen samt Simon og Athena til. Sammen kunne vi nyde de flotte fugle. Tilmed så tæt på et net, at vi valgte at have det åbnet en time trods vinden.
Silkehale blev det desværre ikke til i hånden i dag, så en enkelt Solsort blev dagens fangst.
Vores lommelygter stod af efter sneppe fangsten i går aftes og det bliver derfor ikke til en aftentur med lys og ketcher, selvom vejrforholdene er indbydende til den aktivitet – blæst og lidt nedbør kunne godt fristet til en fangsttur i mørket.rsz dsc 7912 2

Silkehaler er populære motiver. Mange fotografer laver langt bedre fotos af dem end jeg, men disse fugle fra Fyrhaven var spå tæt på at  blive en ny ringmærkningsart for mig. Ny art blev de tilgengæld for Athena.

Ringmærkning:
Solsort    1

Blæst og regn gav oplevelser med Skovsneppe til aften

onsdag 22. november 2017
af Morten Jenrich Hansen

Vejr: Blæsende dag med en hel del regn. Middelvinden var helt oppe på 19m/s fra SØ i morgentimerne og tog kun lidt af i løbet af formiddagen. Endte på 9m/s fra S til aften. Helt overskyet og regn det meste af tiden, dog lidt ophold i nedbøren fra middag og nogle timer i løbet af eftermiddagen. Temperaturen steg gennem dagen fra 4ºC til 9ºC. Moderat sigtbarhed i blæst og regn.

Var vi i går overrasket over vejret i Skagen, så var dagens blæst og regn varslet og vi undlod at stille vækkeuret at ringe før den solopgang, der aldrig kom i dag.
Athena var kommet retur fra Ålborg i går aftes. Tidsnok til at deltage i valghyggen med både chips og gløgg i stuen, hvor vi havde den store tv-streaming på pc´en. Dels DR´s valgaften, dels den times udsendelse fra Ottenby Fuglestation som svensk tv lige har sendt. Simon kender jo både Ottenby og hovedpersonerne i udsendelsen, mens vores gode venner Anders Odd og Heidie også var med.
Efter den aften var jeg første mand i køkkenet her til morgen og nåede at få sat en kande kaffe over, inden der pludselig ikke var vand i hanerne. Det viste sig, at opsætning af målere på radiatorer var i gang i stueetagen, så vi var uden vand indtil middag.  Det var en rigtig håndværkerdag, da vores lokale VVS mand også kom forbi for at fikse den pumpe, der gennem et par måneder har givet resonans i bygningen.
Udenfor var vejret en udfordring, men da der kom lidt ophold i nedbøren prøvede jeg en runde gennem Fyrhaverne, Ellekrattet og tilbage langs kysten. Blev blæst godt igennem, men antal af fugle var meget begrænset.
Athena var med Aika nede i Klitplantagen, hvor det kun blev til nogle Ringduer.
Vi fik derfor lavet en del af vores opgaver i huset, indtil Simon og jeg før aftensmaden tog en tur til Bankes Marker. Der kunne vi bruge blæst og regn til at afsøge de fugtige græsmarker, hvor vi fandt 3-4 Skovsnepper i lyset fra vores lommelygter.
Det lykkedes at fange den ene Skovsneppe med vores ketcher, mens det var meget tæt på at en anden også kom med til ringmærkningen. De sidste to obs af Skovsnepper var desværre fugle, der fløj op på alt for lang afstand til at forsøge fangst. Vi syntes dog rigtig godt om den ene fugl vi fik ringmærket i dag.
En fed Skovsneppe (332g)!rsz img 5903

Opreklameret vejrudsigt og valgflæsk på samme dag

tirsdag 21. november 2017
af Morten Jenrich Hansen

Vejr:  Hård vind fra sydøst og øst hele dagen, hvor der samtidigt var udbredt nedbør i form af regn og finregn. Temperaturen holdt sig døgnet rundt omkring de 4ºC. Sigtbarheden begrænset af nedbør og i perioderne med lidt opklaring var der meget lufturo på afstand over havet.

Simon og jeg blev i den grad snydt af vejrudsigten, der i går aftes meldte om svag vind og begrænset nedbør denne mandag. Over Skagen Odde var realiteterne dog noget anderledes da jeg stod op og var klar til at begive mig mod ringmærkningen på Grenen. Kraftig vind stod ind fra Kattegat med 10m/s og der var regn i luften.
Den kombination dræbte alle intentioner om at åbne net. Det skulle vise sig, at hele dagen lå det samme vejr og generede os – svært at holde til, når vi kunne se mod syd og så tæt på som Frederikshavn var vindstyrken kun på 2-3m/s og samtidigt tørvejr.
Det meste af dagen gik derfor med vores opgaver indendørs og de korte forsøg på at gå ture ud og finde lidt fugle gav ikke meget. Lidt Gråsisken var dog i luften og 4 Lille Korsnæb rastede kortvarigt i de små træer ved Fyrets p-plads, inden de skyndte sig videre.
Over Kattegat kunne vi mellem bygerne se nogle få Sule og Rider trække mod øst, mens 75 Sortænder lå så tæt på i bølgerne, at jeg kunne tjekke dem for andre arter. Da det ikke lykkedes at finde en sjældenhed mellem dem tog jeg en lille eftermiddagstur til stien ved Jennes sø.
Tænkte, at der ville i det mindste være læ, så måske ville det tiltrække nogle småfugle. Det var nu kun Gråsisken jeg havde på den tur og de er jo næsten alle vegne i disse uger.rsz img 5875 2

Normalt får i flest fotos af Skagen Grå Fyr og Grenen, så til lidt afveksling er her en november eftermiddag ved Jennes Sø.

Simon var en tur i byen og afgive sin stemme til kommunalvalget, som vi fejrede med traditionelt ”valgflæsk” til aftensmaden.
Stegt flæsk, kartofler og persillesovs blev faktisk højdepunktet på denne dag!rsz img 5878

 

Gråsisken morgen uden blæst!

mandag 20. november 2017
af Morten Jenrich Hansen

Vejr: Svag vind fra øst og højtliggende skyer, der tillod solen at skinne igennem i de 7 ½ time vi nu har den over horisonten i Skagen. Temperatur 3-4ºC. God sigt.

Jeg glædede mig som til juleaften, da jeg gik ud til Grenen og ringmærkningen før solopgang. Det var nemlig en flot morgen med svag vind efter de seneste døgns blæst. Selvom lufttemperaturen i målehøjde viste 3ºC, så var der frost i jorden og is på vandet i den gamle strandengssø. Net var dog frie for frost, så jeg havde ikke problemer med at åbne. En halv time efter solopgang begyndte de overflyvende flokke af Gråsisken at reagere på den afspilning af Gråsisken sang, som jeg havde sat i gang ved et net. De næste par timer kom der da også flere flokke i nettene. Endte med at mærke 84 fugle inden middag, hvilket er en af de bedre dage dette efterår. Der var endvidere flere hundrede Gråsisken på træk, som ikke lod sig lokke ned til nettene.
Kun en Kvækerfinke skilte sig ud blandt dagens fangster, der ellers alle var fra Gråsisken komplekset. Selvfølgelig flest af Stor Gråsisken på dette tidspunkt af året, men også enkelte Lille Gråsisken og så dagens fangst – én flot ung Hvidsisken.rsz img 5834

En solrig morgen med is på vandet i rørskoven og flokke af Gråsisken i nettet

rsz img 5869

rsz img 5848

Dagens 1k Hvidsisken skilte sig ud mellem alle Gråsiskene

Ude på Grenen var Knud og Rolf på deres pladser. De så ikke Stor Stormsvale som jeg havde håbet i går, men en sen Sodfarvet Skråpe kom ud af Kattegat på lang afstand som dagens havfugl. Rolf Christensen har i DOF basen rapporteret en sen Gulirisk og 2 Rødtoppede Fuglekonger, der nok er gengangere og set flere gange den seneste uge.
Efter kl 11 fangede jeg ikke så mange fugle, så jeg udnyttede ventetiden mellem netrunder og tog endnu et par net ned for vinterpausen. Imens var der vinterstemning i luften med overflyvende Sangsvaner og Stor Dompap. Fra bunden af rørskoven lød der stadig skrig fra Vandrikse, mens en flok Skægmejser afsøgte rørene.

Jeg var tilbage på fuglestationen med mit grej ved 13 tiden og fik hilst på Jacob Funder på gårdspladsen. En tur omkring Fyrhaven og Kattegat kysten gav ingen nye småfugle og kun et par ekstra grupper af Sangsvaner trak mod vest i løbet af eftermiddagen. Riderne var forsvundet og der var ret få rastende havdykænder ud for fyret.
Inden det blev mørkt, kom Simon og vi fik afsluttet en af opgaverne på vores liste og kørt papaffald til genbrugsstationen. Vores cafe bestyrer Flemming var alene om at passe butikken i dag, men havde alligevel god tid til nok engang at forkæle ringmærkeren med en af deres gulerodskager. Dejligt tilbehør til eftermiddagskaffen!
Aftenmødet blev brugt til at se lidt frem på de næste dage, hvor vejret nok kun tillader brug af net i morgen. Derefter kommer en ny omgang med blæst og regn, hvor vi kan rykke videre med at gøre klar til vinteren på Fuglestationen.

Ringmærkning:

Kvækerfinke 1
Gråsisken, lille 9
Gråsisken, stor 73
Hvidsisken 1

Riderne vil "Out of Kattegat"

søndag 19. november 2017
af Morten Jenrich Hansen

Vejr: Overskyet og blæsende fra morgenstunden med kuling fra N til NØ. Et par korte regnbyger kom forbi midt på morgenen, inden der kom opklaring over middag. Hele dagen blæsende med middelvind op til 14m/s inden vinden lagde sig lidt lige før solnedgang. Temperatur på 4ºC. God sigt.

Med blæsten og en dagtemperatur på 4ºC var det en kold fornøjelse at være ude denne søndag og der var ikke meget firserfilm ”Out of Africa” over vejret, selvom Erik Christoffersen kunne melde om en Rødstjert inde i Skagen. En sen fugl, der følger efter vores november fund af både Løvsanger og Havesanger blandt de fugle, der burde være langt mod syd på vej til overvintring i Afrika.
Til gengæld var det en dag, hvor Riderne ville ”Out of Kattegat”. De kom i en lind strøm forbi Skagen Grå Fyr hele dagen og havde det ikke været for min aftale om en guide tur med ringmærkning, ville jeg havde brugt dagen på havobs.
Trods blæsten lykkedes det mig at finde to net i Fyrhaven, som jeg havde åbne i to timer. Det gav 14 Stor Gråsisken at vise til de to deltagere på dagens tur.rsz 1img 5830

De heldige deltagere på vores guide ture med ringmærkning kan få lov til, at slippe en fugl fri efter ringmærkningen. For de fleste en stor oplevelse, at prøve at holde en fugl et øjeblik inden den slippes fri.

Ouafa, Sara, Nora og Eva brugte formiddagen på en gåtur ud omkring Grenen, hvor de fandt lidt Snespurve og nød det oprørte Skagen Rev med et par hundrede Suler over bølgerne og enkelte Spættede Sæler på stranden.
Ouafa, Sara, Nora og Eva fortalte, at de har nydt opholdet og vores selskab så meget, at de allerede vil booke sig ind til en uge i marts måned næste år – dejligt med den slags tilbagemeldinger og vi glæder os til at se dem igen i 2018!
Da de kom tilbage til Fuglestationen for frokost havde jeg besøg af Michael Ancher. Fra køkkenvinduerne kunne vi under vores snak se flere flokke af Rider passere. Da alle gæsterne tog afsted for at køre hjem mod Århus og omegn gik jeg derfor ud og sad ved Kattegat et par timer midt på eftermiddagen.
Blandt dagens fugle var Riderne virkelig imponerende, da de kom trækkende ind fra Kattegat nede mellem havnen og Skagen Grå Fyr. Ud for Fyret kom de helt ind til kysten, inden de trak videre mod øst forbi Revet. Ialt fik jeg talt 1350 på den tid jeg observerede, så med de tal morgenobservatørerne har haft ude ved Grenen er der trukket et godt stykke over 2000 Rider i dag.
Måske flere kommer ud i morgen, hvor vinden skulle blive svag. Er man heldig, så kommer der måske andre havfugle med – der er i hvert fald set et par Stor Stormsvale ved den nordsjællandske kyst i dag, så de, der ikke skal på arbejde i morgen, kan måske få en god dag ved havet mandag.
I dag var der meldinger om enkelte Storkjover og en Islom ude fra Grenen, men ingen af disse arter så jeg i løbet af eftermiddagen.
Selv skal jeg udnytte svag vind til at have flere net åbne, men vil være med på en lytter på walkien!rsz pb190085 2

rsz pb190084 2

rsz pb190108 2

rsz pb190057 2

Eftermiddagens flokke af Rider kom ind til kysten i modlys ude fra ankerpladserne i Kattegat, passerede lige forbi Skagen Grå Fyr og forsvandt med solen i ryggen ud mod øst.
Jeg nød virkelig de fugle og prøvede at fange lidt af stemingen med fuglestations Olympus kamera, men kan kun anbefale, at man selv finder det varme tøj og kikkerten frem og finder et sted med læ ved kysten fra det Grå Fyr til Grenens spids.

I aften er det stjerneklart. Tilmed med chancen for aktivitet på nattehimlen, hvor muligheden for nordlys her søndag/mandag betyder, at jeg snart vil klæde mig godt på og gå ud i mørket.

Ringmærkning:
Gråsisken, stor      14

En flot efterårsdag i godt selskab

lørdag 18. november 2017
af Morten Jenrich Hansen

Vejr: Efter en nat med regn og hagl byger, bød dagen på masser af sol i en frisk vestenvind (10m/s). Luften føltes rigtig kold i vinden og temperaturen var mellem 4° og 6ºC. Klar luft med god sigt.

Tak for besøget til Flemming, der hjalp med de praktiske opgaver og dagbogsskrivning i går, mens jeg tog en tur til Ålborg og 50 års jubilæum koncert med Savage Rose på Skråen. Selv som nørd på en Fuglestation kan der være andre glæder i livet end fugle..

Jeg nåede tilbage til Skagen Fuglestation midt på morgenen, hvor der allerede var gang i aktiviteterne. Fik sagt farvel til Flemming, der som sidste handling skrev i vores gæstebog, inden han tog turen mod Århus og en weekend med DN møder.
Ouafa, Nora, Eva og Sarah var med Simon i Fyrhaverne med net oppe og havde fanget Solsort, Vindrossel og lidt Gråsisken. Da jeg var kommet på plads igen afløste jeg Simon for den sidste netrunde, hvor 7 Gråsisken kom med på dagslisten. Pigerne havde mellem netrunder nydt en flok Sandløbere ved høfde foran Fyret. De nåede også at besøge udstillingen og Skagen Grå Fyr, mens jeg tog mig af de sidste ringmærkninger.
Det blev til 24 fugle i hænderne i dag, hvilket var ganske ok i den kolde vind.
Under fælles frokost viste det sig, at Ouafa, Nora, Eva og Sarah genkendte mig fra bredden af Årslev Engsø, så vi får nok hilst endnu mere på hinanden gennem vinteren, da der kun er få kilometer mellem vores bopæle og favoritlokaliteten i Århus å-dal.
Michael Ancher dukkede op med en special aftapning af julebryg fra Skagen Bryghus, så der er ekstra at glæde sig til af tilbehør til aftensmaden. Michael kommer igen i morgen, hvor vi gennemgår ringmærkningsting og data, så det bliver helt klart inden næste sæson. Vi glæder os meget til at det nye CES ringmærkningsområdet blive etableret nær Jennes Sø i foråret 2018.
Knud Pedersen kom forbi for at holde et møde med Simon og planerne for trækfugleobservationer i 2018. Knud havde også et teleskop og stativ med, som Fuglestationen har fået lov at låne efter Knud Erik Christensen. Vi vil mindes Knud Eriks entusiasme, når vi fremover har det teleskop med i felten!

Ouafa, Nora, Eva og Sarah var videre aktive med en tur ind omkring Skagen by. De var allerede fyldt med så mange oplevelser gennem dagen, at det var velfortjent med lidt afslapning, da de valgte at afprøve cafeens gode udvalg af kage midt på eftermiddagen.
Jeg tog en dagens sidste gåtur inden solnedgang uden at der dukkede ekstra fugle op på den tur. Det er mest de efterhånden faste fugle som den Amerikanske Sortand, Gråmåge, Rødtoppet Fuglekonge og de Store Korsnæb, der optræder på en DOF-base søgning over bemærlesesværdige obs i Skagen området.
Til aften kunne jeg rigtig nyde, at Ouafa, Nora, Eva og Sarah tilbød at stå for aftensmaden – ren luksus at have gæster!
Jeg havde bragt noget oksekød gyros med mig, men det blev godt nok piftet op med en masse lækkert tilbehør og saltristede kastanjer i oven til dessert.
Vi tog aftenmødet lige i forlængelse af maden, da vi alle var klar til at gå tidligt til ro. Vi kunne sagtens have haft en rigtig hyggelig aften i stuen, men der var allerede stor tilfredshed med dagens oplevelser og mange indtryk at bearbejde for vores gæster, mens jeg var tilbage som skribent af dagbogen. rsz img 5825
Vores søde gæster - Ouafa, Nora, Eva og Sarah - klar til at servere deres lækre aftensmad.

Vi håber på, at vejret arter sig og tillader lidt ringmærkning i Fyrhaven i morgen, hvor et fotografpar har booked sig ind på en guidetur fra morgenstunden.

Ringmærkning:

Solsort 2
Vindrossel 1
Gråsisken, Stor 21

1   |  2  |  3     NÆSTE