Her på Skagen Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2020 (275)2019 (304)2018 (261)2017 (247)2016 (2)(se alle)
Se indlæg fra måned: mar. (29)apr. (30)maj (26)juni (17)juli (31)aug. (26)sept. (29)okt. (30)nov. (27)dec. (2)

April slutter af med en søndag, med blå himmel, mange fugle og folk

søndag 30. april 2017
af MJH

Vejr: Nærmest en vindstille morgen uden en sky på himlen. Frem til middag var der kun en svag vind fra sydsydøst. Den drejede til syd og blev af jævn styrke i løbet af eftermiddagen. Sol hele dagen og kun enkelte skyer. Temperatur fra 4°C til 9°C. God sigt, men meget flimrende lufturo midt på dagen.

Sidste dag i april blev første dag i måneden med en fornuftig ringmærkning! Vindstille fra morgenstunden, så jeg kunne åbne alle net. Temperaturen var lige nede ved frysepunktet i jord højde med lidt rim, men oppe i net højde føltes det næsten lunt i forhold til gårsdagens kolde morgenblæst. Perfekt timet, så var det aftalt, at vores samarbejdspartner Flemming Quist fra Det Grå Fyrs Cafe kom ud og fulgte med mig rundt. Flemming fik en rigtig god intro til mit arbejde med ringmærkning, da han i løbet af tre timer fik set omkring 50 fugle håndteret. Undervejs fik vi yderligere fint besøg fra Fuglestationens bestyrelse, da repræsentanten fra Danmarks Ringmærkerforening – Henning Ettrup dukkede op sammen med Mette og Niels Erik. De kom med på to runder ved nettene, hvor der stadig var et fint flow af fugle at arbejde med.

Da jeg lukkede sidste net kl. 11 var dagstotalen præcist 80 mærkede fugle. I dag var der ikke en eneste genfangst. Rødhals var dominerende med 36 stk, mens Phylloscopus sangerne kom på de næste pladser med 16 Løvsanger og 10 Gransanger.
Blandt de andre arter var dagens absolut arrigste individ – en Skovskade skældte højlydt ud under det meste af håndteringen og gjorde hvad den kunne for at få fat på mig. rsz 1rsz dsc 0883

Dagens ”Angry Bird”! De rejste issefjer viser lidt om, hvor ophidset den var, men det var nu mest højlydt skældud og kun enkelte bid den delte ud af, inden den blev sluppet fri.

Med fugle at håndtere i nettene i dag, fik jeg ikke set så meget fra klittoppen mellem runderne, men et par trækkende Bjergvipstjerter kom godt og en Stor Tornskade satte sig til rast i en busk kun 40 meter fra nærmeste net. Desværre kom den ikke tættere på end det, men Henning Ettrup havde sit kamera med og fik taget et par fotos af den.rsz dsc0210 3

Stor Tornskade i morgenlys blot 40 meter fra et ringmærkningsnet. Tak til Henning Ettrup for at dele sit foto med Skagen Fuglestation.

Jeg tog tilbage til fuglestationen og spiste frokost inden jeg tilbragte 3 timer fra nordenden af Fyrhaverne med rovfugleobs. Derfra fik jeg dog kun set under halvdelen af, hvad der kom ved Nordstrand, hvor mange observatører var på plads. Bl.a. vores rovfuglemand Klaus Malling Olsen, der tog en heldags obs derfra. Fra morgenen af havde de et fint træk af Rødstrubbet Lom med 666 stk. Udvalgte rovfugle gennem dagen var Sort Glente, Rød Glente 13, Fiskeørn 7, Blå Kærhøg 21, Steppehøg 2, Vandrefalk minimum 19, Dværgfalk11 og Lærkefalk 7.
Specielt eftermiddagen fik gang i trækket af falke og det blev sæsonens første rigtig gode dag med Vandrefalke. Måske en dagsrekord for Skagen, når alle tider bliver sammenstillet fra de forskellige obs poster?
Se evt senere på Erik Christofferens fotoblog, hvor der findes en liste med de største forekomster gennem tiderne i Skagen for en række arter.

Så jeg ikke alle rovfugle, så nød jeg alligevel det flotte vejr og blev underholdt af både Ravn og Sortkrage i Fyrhaverne. En flok på 7 Ringdrosler kom forbi og en del svaler trak retur fra Grenen og mod vest over Storsig. De kom lavt over klitten ved Fyrhaverne, så jeg sad og håbede på en Rødrygget Svale imellem dem. Den havde været nem at pille ud under de forhold og i godt lys, men det blev nu kun til flest Landsvaler og enkelte By- og Digesvaler.

Ringmærkning:
Gærdesmutte   4
Jernspurv        1
Rødhals         36
Munk              1
Gærdesanger   1
Løvsanger      16
Gransanger    10
Fuglekonge     1
Blåmejse        1
Skovskade      1
Bogfinke         1
Kvækerfinke    1
Gråsisken, stor   2
Rørspurv          2

Masser af fuglefolk i blæsende østenvind

lørdag 29. april 2017
af MJH

Vejr: Skagens vejr med blæst og sol! Nattens hårde vind fra øst fortsatte til over middag, hvor den drejede mod nordøst og langsomt tog af. Til aften endelig nede i svag styrke. Masser af sol dagen lang og kun få skyer. Temperatur fra 5°C til 10°C. God sigt med lidt dis og noget lufturo på afstand.

I morgenens hårde østenvind opgav jeg alle tanker om at åbne net i dag og tog en lille time ved Kattegat kysten foran fyret. Det gav lidt Rider og terner, der trak øst, mens en Storkjove og 880 Sortænder på lang afstand trak ind i Kattegat mod sydvest. Jeg kunne ikke finde ordentlig læ i østenvinden, så det blev hurtigt en kold omgang i morgenluften. Gik derfor en tur ud i Fyrhaverne, hvilket gav en rastende Ringdrossel og både Blå Kærhøg, Rørhøg og 4 Agerhøns ved klitheden.
Med obsen af de morgenfriske kærhøge valgte jeg at satse på Flagbakken om formiddagen. Der var rimeligt med læ for østenvinden og omkring 15 andre fuglekiggere havde fået samme ide. Blandt andet gensyn med Erik Kramshøj, der er på plads igen efter 2 ugers pause.
Trækket af rovfugle var både spredt og kom i de fleste tilfælde højt, men da jeg tog derfra kl. 13, var der da kommet lidt obs i notesbogen. Bl.a. en Sort Glente, 3 Lærkefalke og en Vandrefalk. Blandt ørne måtte vi i dag nøjes med den unge Kongeørn og vi fandt kun en enkelt Fiskeørn.rsz dsc 6515 2

Den Sorte Glente passerede Flagbakken i modlys, så fotoet har ikke nær samme kvalitet som gårsdagens foto af Rød Glente ved Nedermose. Flugtsiluet for den Sort Glente er dog tydelig her med den kun svagt kløftede hale.

Mange havde nok håbet på Stor Skrigeørn, men den fugl kom ikke op i dag.
Der var til gengæld uvelkommen besøg på p-pladsen ved Flagbakken i løbet af eftermiddagen, hvor flere af de parkerede biler havde haft indbrud. Ærgerlig tendens, men husk at tage jeres optik og værdigenstanden med fra bilen, når i går ture eller tilbringer tiden på en obspost heroppe.
Det er virkelig blevet højsæson for besøg af folk med kikkerter og kameraer i Skagen denne weekend og det frister åbenbart nogle personer.
Blandt de besøgende i denne weekend var Jan Drachmann fra det midtjyske. Han er manden, der startede CES ringmærkningsprojektet i Danmark og da jeg på Flagbakken fik en hilsen fra ham via Hans Christoffersen tog jeg tid til at tage omkring hans sommerhus og hilse på.

Selvom vinden langsomt lagde sig i løbet af eftermiddagen gav det ikke meget nyt på fuglefronten ved Det Grå Fyr. De tyske folk har travlt med at installere udstillingen og arbejder stadig i huset her ved dagbogs tid kl. 21. Selv er jeg ved at gøre mig klar til en lang dag i morgen – sommerens lyse nætter starter i Skagen i dette døgn!
Med vejrvarsel for i morgen om svag vind fra nordøst står det på en tidlig omgang ringmærkning og forhåbentlig et fint træk af rovfugle senere på dagen. Med alle de folk med kikkerter og kameraer, der ser ud til at være på de fleste klitter og bakker i Skagen, må der kunne findes en sjælden fugl eller to i morgen!

Finsk besøg

fredag 28. april 2017
af MJH

Vejr: En noget vekslende dag vejrmæssigt. Tidlig morgen var der regnbyger og frisk vind fra sydøst. Vinden tog hurtigt af til svag til jævn vind og regnbygerne blev meget spredte gennem morgen og formiddagen. Midt på dagen kom der en kraftig regnbyge, mens eftermiddagen havde plads til både sol og haglbyge. Til aften er vinden taget til og blevet hård vind (12m/s) fra sydøst. Stadig med spredte regnbyger. Temperatur fra 5°C til 8°C.

Vågnede før solopgang og konstaterede, at kombinationen af vind og nedbør ikke passede til ringmærkning. Nåede at falde i søvn igen, inden jeg lidt i 6 vågnede op til aftagende vind. Vejrudsigten varslede endda længere tid mellem bygerne, så pludselig fik jeg travlt med at komme ud og åbne net. Det fik jeg gjort kl 6:30, men holdt mig til 108 netmeter og undlod at åbne sektionen med ”svensker net”, da vejret truede med flere regnbyger. Jeg vurderede, at jeg ikke ville kunne nå rundt og lukke alle net indenfor en forsvarlig tid, hvis det skulle begynde at regne.
Håbede til gengæld, at de net jeg havde åbnet kunne fange noget, da vejrforholdende burde presse fuglene ned i krattene.
Jeg fik dog ikke så travlt som håbet og fangede kun 18 fugle, inden jeg lukkede igen kl 10:30. I forhold til de seneste dage var der kommet gang i Løvsangerne med 6 stk ud af de 18 fangne.
Det var dog dagens fangst nr. to, der blev dagens highlight, da en gammel Rødhals viste sig, at bære en finsk ring. Det bliver spændende at få en tilbagemelding om sted og tidspunkt for den mærkning i Finland.rsz dsc 0856 2

Et lidt utraditionalt Rødhals foto, men her er altså den finske ring fra Helsinki Zoologiske Museum på et Rødhals ben.

Der var de faste fugle som Rørdrum og Vandrikse i området, samt trækkende Ringdrosler og som noget nyt for mig i år 2 Gule Vipstjerter. En anden ny årsart var den Hvidnæbbede Lom, som Rolf Christensen annoncerede over walkien. Jeg kan dog dårligt sige, at jeg fik set fuglen fra klittoppen i ringmærkningsområdet. I håndkikkert fylder selv lommernes mastodont ikke meget, når den trækker ind i Kattegat ude bag revet.

Efter ringmærkningen ville jeg udnytte dagen med regnbyger til at komme gennem en meget tiltrængt tøjvask. Det var nu ikke regnen jeg lod gøre arbejdet, men igen var Tina og Lars så flinke, at stille deres vaskemaskine til min rådighed. Mens maskinen snurrede fik jeg handlet mad ind til weekenden og tog en tur ud til Nedermose, da middagens skylle af en regnbyge holdt op.
Den regnbyge blev efterfulgt af lidt opklaring med en times sol og det gav et fint træk af rovfugle, hvor bl.a. Rød Glente kom lige hen over mig. Den sidste time havde jeg selskab af den brave vestjyde Erik Enevoldsen, som jeg gennem årene har brugt timer samme med på havobs ved Nr. Lyngvig. Ganske hyggeligt og lige som en haglbyge kom ind over os, så Erik et glimt at en kærhøg lavt mellem klitterne. Håbet var for os begge en Steppehøg, men da jeg kort fik den i teleskopet var det en hun Blå Kærhøg. Vi fik den ikke at se igen, da haglbygen blev for kraftig og kort tid efter gik vi hver til sit og forlod Nedermosen kl 16. Det var for mit vedkommende på høje tid at hente vasketøjet ud af maskinen og Erik blev kaldt hjem til ferielejligheden.
Som så ofte før bevirkede det, at jeg missede endnu en Steppehøg i år, da der en halv time senere kom et birdcall med en 2k Steppehøg trækkende over Nedermose.
Måske har jeg bedre held i morgen – hvis vindstyrken forsætter med op til kuling fra østlig retning bliver det ikke til ringmærkning, så måske skal jeg lidt ud og svinge teleskopet i stedet.rsz dsc 6488 2

I eftermiddagens solstrejf over Nedermose kom en 2k Rød Glente utroligt flot forbi mig. Kendetegn på 2k fugl i forhold til ældre Røde Glenter er bl.a. den lidt blegere kropsunderside, de hvide spidser på undervingens store armdækfjer, mere udbredt sort næbspids og øjets iris farve, der er mere gult på ældre fugle.
Fuglen her har lige startet svingfjersfældningen inderst i hånden, hvilket også er typisk for 2k fugle at gøre i slutnignen af april og starten af maj.

rsz dsc 6497

Dagligt kan vi se Traner på Skagen Odde, men eftermiddagens 8 stk i fin formation forbi Nedermosen får i altså også lige med på dagens blog.

Ringmærkning:
Jernspurv   1
Rødhals     5 – deraf én aflæst, mærket med finsk ring
Munk        1
Løvsanger   6
Gransanger  4
Musvit       1

Ørnedag efter ringmærkning

torsdag 27. april 2017
af MJH

Vejr: Kølig morgen med en smule rim i jordhøjde. Ellers rigtig flot vejr med klar himmel og svag til jævn vind fra sydvest. Vinden drejede mod nordvest i løbet af eftermiddagen og solen blev efterhånden dækket af skyer. Fra kl 16 kom der spredte regnbyger, som fortsatte gennem aftenen. Temperatur fra 2 C til 8 C. Sigten god, bortset fra tiden med regnbyger.

Kunne igen arbejde med alle net åbne i ringmærkningsområdet på Grenen. Der var endda lidt flere fugle nede i krattene end i går. Selvom det ikke er et imponerende tal, så fik 24 fugle ring på denne morgen. Rødhals med 10 stk og Gransanger med 8 var de talrigeste, mens en han Rødstjert var dagens Afrika trækker og er min første i år.rsz dsc 0838

Efter Løvsangeren i går blev det Rødstjertens tur til at ankomme fra Afrika. Dagens han Rødstjert var første fugl fanget lige før solopgang, så der var stadig lidt dæmpet lys mens fotoet blev taget.

Simon tog en morgen i felten og startede ved Nordstrand sammen med en række andre folk. Han fik set Storkjove, Gråmåge og Dværgmåge derude, inden han tog ud til mig for en kort bemærkning. Vi fik tjekket op på, at vores måltagninger på de fangne fugle stemmer overens. Det gjorde de og det er et godt tegn, at vi kan samle data, der stemmer overens uafhængig af personen som ringmærker.
Mens jeg fortsatte med ringmærkningen gik Simon videre på en tur rundt om Grenen og retur til fuglestationen, hvor han havde møde med naturstyrelsens folk.
Der sker rigtig meget med det store projekt omkring Centeret for Trækfugle i disse dage og det vrimler med arbejdende folk både inde og ude.

Jeg gik rundt og lukkede net kl 10 og prøvede dermed, at rulle net sammen med udsyn til en Stor Skrigeørn højt oppe over hovedet. Fuglen fra i går var allerede ude og vende på sin første tur i dag på det tidspunkt. Siden kom den ud igen et par gange over middag. Jeg placerede mig over middag nogle timer i nordkanten af Fyrhaverne, hvor rovfuglene kom henover på deres trækforsøg. De fleste i stor højde, men med en god blanding. Bl.a. Havørne, Kongeørn, på ny den Store Skrigeørn, Fiskeørn, Vandrefalk og både Rød og Sort Glente.
I haven rastede 2 Ringdrosler, mens et par Traner og to Ravne underholdt med høje kald i luften over Fyrhaverne.rsz dsc 6380 2

For anden dag i træk var der fornemt besøg i Skagen i form af Stor Skrigeørn.

rsz dsc 6402 2

To unge Havørne lå et stykke tid sammen i luften over Fyrhaverne og Reservatet. Det gav mulighed for én fugl i profil og én i kreds på samme foto.

rsz dsc 6448 2

En ung Kongeørn kom også i notesbogen i dag, da den over middag kom ud og vendte over Fyrhaverne.

rsz dsc 6457 2

Fiskeørnene laver ikke så mange trækforsøg, som de andre kyllinge af ørne, men trækker typisk bare igennem. Det er ikke helt unormalt, at Fiskeørn som denne adulte hun har "madpakke" med i fangerne på turen ud over Skagerrak og Kattegat.

Da det efterhånden lukkede mere til med skydække stoppede jeg i felten og gik ind på fuglestationen. Der ventede de arbejdsopgaver jeg også har. Bl.a. den ugentlige rengøring, som denne uge blev udsat til i dag, da jeg jo blev lidt vel optaget af fugletrækket over Flagbakken i går på vores normale rengøringsdag.
Simon tog over middag hjem til Ålborg, så jeg passer stationen alene her til aften efter at de tyske håndværkere er stoppet med dagens arbejde på udstilling efter kl 20.

Ringmærkning:
Rødhals    10
Rødstjert    1
Sangdrossel  1
Gransanger  8
Sortmejse   1
Kvækerfinke   1
Gråsisken, lille  2

 

Mangel på ringmærkede fugle i godt vejr kompenseret med rovfugle

onsdag 26. april 2017
af MJH

Vejr: Endelig en dag uden blæst! Vindstyrken var nede i svag til jævn vind fra nordøst til nordvest. Køligt højtryksvejr med blå himmel, enkelte skyer og masser af sol. Temperatur fra 3 C til 8 C. Føltes dog meget lunere i læ og sol midt på dagen. Sigten god, men med lufturo på længere afstande.

Kunne arbejde med alle 160 netmeter åbne gennem morgenen under dagens vindforhold, men det hjalp ikke meget på fangstraten – fuglene manglede og det blev kun til 8 mærkede fugle på de 4 timer jeg havde net oppe. Dagens bedste fangst blev første ringmærkede Løvsanger i år, så nu er der kommet hul på Afrika trækkerne.
Gik jeg og manglede fugle i nettene, så havde vores observatør Klaus Malling Olsen og de andre fuglekikkere bedre held på morgen/formiddagens obs fra Nordstrand. Både et pænt lom træk med over 400 Rødstrubbet Lom og ikke mindst en formidabel adult han Steppehøg, der kom lige forbi de begejstrede observatører.rsz step4 003

Morgenens lækre adulte han Steppehøg fra Nordstrand. Tak til Lars Grøn for at dele sit fine foto med fuglestationens dagbog!

Den fugl nåede jeg ikke at finde fra klittoppen i ringmærkningsområdet, så da jeg var færdig med ringmærkningen hungrede jeg lidt efter rovfugle. Tog derfor ret hurtigt fra fuglestationen til Flagbakken. Simon passede derimod sine opgaver og aftaler på fuglestationen, med møder med bl.a. café værtsparret Chrisel og Flemmeing. Simon gik dermed glip af en rigtig god eftermiddag på Flagbakken.
Til at begynde med var det lidt trægt med rovfugle i luften, men der blev efterhånden samlet et dusin fuglekiggere på toppen, så der blev spejdet efter bedste evne i godt selskab. Fuglene kom ret højt og bedst som jeg fulgte min første Lærkefalk i år, fandt Gunnar Boelsman to kærhøge, mens han ledte efter Lærkefalken. Kærhøgene var dels en Blå Kærhøg, dels en hun Steppehøg, men jeg missede igen Steppehøgen og fandt kun den Blå Kærhøg.
En melding fra Grenen om ung Kongeørn på trækforsøg kom som en overraskelse for os på Flagbakken, men selv en størrelse som Kongeørn kunne altså i dag passere os uden at blive opdaget.
Vi kunne dog se den gøre gentagne trækforsøg over Skagen by og Grenen gennem eftermiddagen – forårets første Kongeørn heroppe.
Kl 16 fik Jens Kirkeby øje på en fugl, der kom nede fra Hulsig Hede og mod os i aktiv flugt med hængende hånd. Det skabte ekstra tænding blandt alle og da fuglen kom tættere på og kredsede nogle gang blev det klart, at der var tale om en ung Stor Skrigørn. Nr 2 af den art i dette forår!
Efter i første omgang at være vent rundt over Flagbakken og fløjet retur til langt ned over Hulsig Hede kom den op igen. Denne gang fortsatte den ind over Skagen By og ud mod Grenen.
På den tur kunne vi se den møde Kongeørnen. Kongen var sur i dag og slog ned efter den Store Skrigørn. Sidstnævnte fik fart på og de to skiltes ad for en stund, men endte med at komme retur og flyve mod overnatning syd for Skagen lige i halen på hinanden. Samtidigt kom dagens tredje Steppehøg forbi Flagbakken og denne gang nåede selv jeg at få set fuglen – en 2k fugl og stemmingen blandt de tilstedeværende var mindst lige høj som Flagbakken!rsz dsc 6361 2

På dens første tur over Flagbakken fik jeg taget fotos af den Store Skrigeørn i selskab med en Spurvehøg. Senere blev skrigeørnen den lille, da den nåede ud mod Grenen og kom i klins med dagens unge Kongeørn.

Tilbage på fuglestationen fik jeg lavet aftensmaden, mens Simon fra spisebordet spottede 3 Tyrkerduer i Fyrhaven. Der er langt imellem vi ser den blege due herude, men det blev nu rovfuglene, der reddede dagen, selv i kølige april vinde fra nordvest.

Ringmærkning:
Gærdesmutte  1
Rødhals   3
Gransanger   1
Løvsanger   1
Gråsisken, stor   1
Dompap, Lille    1

Vintertur for pædagoger

tirsdag 25. april 2017
af MJH

Vejr: Selvom vinden tog af sidst på natten var den stadig frisk nordvest til nord da jeg stod op til vintervejr med regn og sludbyger. Bygerne fortsatte med vekslende intensitet gennem dagen, så der var næsten alt fra slud, hagl, regn, og gråvejr til fint solskin. Temperaturen på den kølige side med 3-5°C, men vinden aftog heldigvis til jævn vind i løbet af dagen, så chill faktoren var ikke helt så høj som i går. Sigten god mellem bygerne, men noget begrænset i de tætteste sludbyger.

Med den vind og nedbør var det sen morgen inden jeg tog ud til ringmærkningsområdet på Grenen. Simon nåede at møde ind på stationen inden jeg tog ud i sludbygerne. Han var senere guide for et hold pædagoger fra UCN Hjørring, der kom ud til ringmærkningen lidt i 10. På det tidspunkt havde jeg åbnet 5 net, som jeg kunne gå ved hele tiden mens det stadig var bygevejr. Holdet var heldige at få set 2 af dagens 5 fugle i hånden, så de var godt tilfredse da Simon tog dem med videre til stranden for informativ leg.
Jeg lukkede net ned igen, da gruppen var gået, mens der kom en ny omgang bygevejr. Gik i stedet ud som fotograf for at dokumentere Simon i gang med sin første større gruppe som naturvejleder for Skagen Fuglestation.rsz dsc 0809

Dagens guidede gruppe klædt på til en vintermorgen i april, mens Simon underholder om ringmærkning.

rsz dsc 0811

Ude på stranden var der lidt mere aktivitet til at holde varmen, da der både blev leget mejse familie med et travlt forældrepar, der skulle samle mad til mange unger og her et verdenskort i sandet med "fugle" på træk fra Afrika til Europa.

Tilbage på fuglestationen efter frokost havde Simon aftale med Martin, der repræsenterer Swarovski i Danmark og står for deres stand ved fuglefestivalen. Det besøg gav os mulighed for at afprøve den nyeste udgave af deres teleskop inklusiv en teleconverter, så forstørrelsen kunne komme op 120x med deres største objektiv. Prøven foregik fra et åbent vindue på fuglestationens første sal og en 2k Gråmåge, der fløj rundt inde over Skagen Havn var da en ok debut for det teleskop.
En fugl der også blev set inde i havnen af Klaus Malling Olsen, der ud over at være vores rovfugletæller også har en svaghed for måger.

Jeg havde lidt pc opgaver og en kort tur rundt en fugletom Fyrhave på en vinterkold april dag. Største nydelse var en samlet flok af punkere i form af 11 Toppet Skalleslugere ude i Kattegat  tæt på fyret.
Simon og jeg spiste tidlig aftensmad, da SKAF ven foreningens bestyrelse afholdt deres andet bestyrelses møde i stationens køkken med start kl. 18:30. Det møde betød så også, at der faldt dessert af til den altid hungrende ringmærker i form af kage til aftens kaffen.
Lad os bare få flere møder på stationen – ud over kagen, så var det også hyggelige folk at få besøg af og bestyrelsen havde også medbragt sit eget husorkester "Martin King of Swing"
rsz img 0825

Ringmærkning:
Jernspurv   1
Rødhals    3 – deraf 2 aflæst, begge mærket 11/4-2017
Gransanger  1

Stiv kuling!

mandag 24. april 2017
af MJH

Vejr: Blæsende døgn med kuling fra vest. Eftermiddag og aften endda stiv kuling med 15m/s i middelvind og vindstød over 20m/s. Sidste del af natten og de tidlige morgentimer havde regn, men ellers var det tørt med vekslende skydække og masser af sol. Eftermiddagen næsten skyfrit. Temperatur 5-8 C. God sigt bortset fra morgentimernes periode med regn.

Der var absolut ingen chance for at åbne net under dagens vejrforhold, hvor der var tryk på vinden hele dagen og morgenen havde regn til kl 9. Udnyttede derfor morgenen til at tage til byen og købe mad ind til de næste par dage da butikkerne åbnede.
Da det var på plads var det blevet tørvejr og solen var kommet frem i de mange huller mellem hurtigt drivende skyer. Gik ud fra fuglestationen og opgav hurtigt havobs ved Kattegat, da der ikke så ud til at være mange fugle på vingerne over det oprørte hav. Jeg gik videre ud mod lidt kratlusk og fandt først Hans Christoffersen, der dukkede op mellem træer og buske i Fyrhaverne på Nordsiden af Fyrvej. Fik en god snak med ham i blæsten på heden ved Fyrhaverne og Jørgen Hulbæk dukkede også op for en kort bemærkning, mens en Stor Regnspove kæmpede sig gennem vinden mod vest. Da Hans og Jørgen tog videre gik jeg turen igennem Fyrhaverne og rundt ved Ellekrattet, hvor Hans havde set en Løvsanger. Den var der stadig, da jeg gik rundt og sammen med 12 Ringdrosler i Krattet ved Sandormesporet blev det eneste nævneværdige obs fra min side. Løvsangeren var den første jeg hører og ser heroppe dette forår.
Jeg kiggede uden held en del efter Sørgekåbe ved Ellekrattet, hvor Anders Sydney Jensen i går fotograferede et flot eksemplar på grusstien fra p-pladsen.

Tilbage ved fuglestationen nåede jeg at hilse på Ole Skruppeltrang, der flot kom og donerede nogle kasser med bøger til biblioteket. Der var gode sager imellem de bøger bl.a. moppedrengen ”Dansk Trækfugleatlas” med bearbejdningen af de første 100 års danske ringmærkningsdata. En bog hvor oplaget hurtigt blev udsolgt ved udgivelsen i 2006, så den bog er meget svær at få fingre i i dag. Stor tak til Ole for den fine donation!

Blev lidt fordybet i de flotte bøger, så eftermiddagen forsvandt. En ny tur sidst på eftermiddagen gav ikke meget nyt, men flot var havet i blæst og sol. Et par Stenvendere rastede på kystsikringen ud for Det Grå Fyr, mens det lokale par Stor Præstekraver holdt stand mellem små stenene på stranden, mens sandet føg omkring dem.rsz dsc 6246 2

Parret af Stor Præstekrave holder trofast stand ved territoriet på stranden lige øst for Det Grå Fyr. De har ellers et hårdt liv med  udfordringer i forhold til at få ynglesucces med masser af vandrende folk inklusiv løse hunde på stranden og på en dag som i dag sandfygning, der piskede en grundigt i jordhøjde.

Der var igen fuld gang i håndværkerne ved Fyrboligen både ude og inde, hvor de sidste teknikere først holdt fyraften kl 20. Er alene tilbage mens jeg skriver denne dagbog, men skulle tro, at der stadig var håndværkere i gang – vinden brager og rykker godt i den gamle bygning her til aften.

Forgæves forsøg med ringmærkning på endnu en april dag med blæst over Skagen

søndag 23. april 2017
af MJH

Vejr: Endnu en april dag i Skagen med masser af sol og vind. Vinden startede jævn fra nordnordvest, men friskede meget hurtigt op i morgentimerne og drejede efterhånden mod vest. Enkelte skyer i løbet af dagen indtil aften, hvor mere udbredt skydække nærmede sig fra vest. Temperatur 5-8°C. God sigt.

Jeg vovede at prøve ringmærkning efter et par dages pause, men kunne kun åbne halvdelen af nettene i morgenens vind. Allerede kl 9 var vinden tiltaget så meget, at jeg måtte lukke alt ned igen.
Der var ikke held med fangsten og kun én fugl blev mærket på de par timer.
Til gengæld fik jeg godt selskab, da vores CES ringmærker Michael Ancher kom ud til mig, mens han venter på sæson starten for CES mærkning 01. maj. Inden han kom, havde jeg en rigtig fin Mosehornugle lige bag ringmærkningsområdet. Jeg fik lidt af ventetiden mellem netrunder til at gå med, at lære fuglestationens Iphone at kende. En helt ny fagre verden for den gamle ringmærker, der ikke selv er nået ind i smartphone tidsalderen!
Prøvede nu alligevel at lave et lille videoklip fra ringmærkningsområdet til vores Facebook side og det lykkedes da til sidst at få det lagt ud på nettet.
Mens Michael var med rundt havde vi 2 Ringdrossler, men ellers var det meget småt med nævneværdige fugle for mig i dag.

Da vejrudsigten lover endnu være vejr i morgen med både nedbør og mere blæst, valgte jeg at prøve en middagstur til Flagbakken. Der var bl.a. Ole Skruppeltrang på plads og han havde haft en Vandrefalk inden jeg dukkede op på toppen. Jeg blev der frem til kl 15:30 selvom der var langt mellem rovfuglene. 3 Blå Kærhøge var bedste art på den front, mens 5 Traner kom rigtig fint forbi på deres træk.rsz dsc 6290

Fire af dagens fem Traner, der trak forbi Flagbakken kl 13:35 i en skyfri april himmel.

Vores observatør Klaus Malling Olsen tog morgenen ved Nordstrand og var senere placeret ved Damsted klit sammen med Jørgen Hulbæk Christiansen. De fik fornøjelsen af en adult han Steppehøg og en Sort Glente, der begge kom i et tidsrum, hvor jeg var på Flagbakken. Derfra så vi dog ikke de to fine arter, der er kommet lige under solen set fra vores synsvinkel. Derimod missede Klaus og Jørgen to af vores Blå Kærhøge, der kom ude ved Gammel Skagen.
Typisk at man ikke altid kan få alt med i Skagen, men er afhængig af, hvor man er placeret.
Om morgenen havde alle aktive fuglekiggere i Skagen håbet på forårets første Hvidnæbbet Lom, da der kom melding fra Hirtshals om en fugl trækkende nordøst, men den blev aldrig set her trods dækning af havet fra både Nordstrand og Grenen.

I Fyrboligen var både tyskerne og vores café værtspar - Flemming og Christel - gennem dagen igang med deres arbejde, men da jeg kom tilbage fra Flagbakken, havde de alle holdt tidlig fri på søndagen.  Jeg prøvede altså igen at være ene herre på slottet her til aften.

Ringmærkning:
Rødhals  2 – deraf én aflæst, mærket 20/4-2017
Solsort   1 – aflæst, mærket 11/4-2017

Uden ringmærkning var der tid til fødselsdagsfest!

lørdag 22. april 2017
af MJH

Vejr: Stadig hård vind fra nordvest først på dagen. Vinden aftog lidt og drejede mod vest. Hele dagene sol og kun få skyer. Temperatur 5-10°C. God sigt.

Da vinden fra morgenstunden var lidt for kraftig til at åbne ringmærknings net blev jeg ved fuglestationen. Tog mig tid til obs ved Kattegat kysten og en tur gennem Fyrhaverne. Ved kysten var der blandt mange Spiltterner endelig flere Fjordterner og da en trawler sejlede ind mod Skagen Havn kom en flok på 850 Sortand på vingerne – så langt ude, at jeg ikke havde set dem raste på vandet, men kun fik dem med pga at de fløj op.
Både ved kysten og langs Åkandevej ved de gamle Fyrhaver rastede Stenpikkere. 6 stk er det højeste antal jeg hidtil har set i området i år.rsz dsc 6258 2

Stenpikker er en normal fugl at se ved kysten og de åben hede områder på denne tid af året, men man behøver ikke være en sjælden fugl for at se godt ud i landskabet!

Efter turen rundt ved Fyrhaverne sad jeg lidt ved kystsikringen foran Det Grå Fyr og ventede på den Hvide Vipstjert med ring skulle komme så nær, at jeg kunne få fotoaflæst ringet. Det lykkedes heller ikke i dag, men til gengæld fik jeg godt selskab, da Jørgen Hulbæk Christiansen og Klaus Malling Olsen dukkede op på deres tur rundt i landskabet i søgen efter rovfugle på en frisk april dag med nordvestenvind.
Vi fik startet fra fuglestationen med bl.a. Rød Glente og 5 Fjeldvåger, men selvom Klaus og Jørgen fortsatte rundt og besøgte både Damsted Klit og Hulsig Hede blev det ikke til det helt store. I alt 15 Fjeldvåger gennem dagen er dog et af de hidtil bedste tal for den art i år.rsz dsc 6230 2

Da jeg sad ved kysten foran Det Grå Fyr kom en Hvide Vipstjert faktisk så tæt på, at jeg ville kunne aflæse en ring. Desværre var det så det individ af det lokale ynglepar, der ikke har ring på. Håber de har byttet plads næste gang jeg forsøger mig, så jeg kan få stillet min nysgerighed omkring den ringmærkede Hvide Vipstjert herude. 

Simon dukkede op lidt før middag, da jeg lige var gennem et brusebad. Vi cyklede ind til Jørgen Kabel, der havde inviteret til herrefrokost i anledning af at have rundet de 50 år.
Lækkert fiskebord og hyggeligt selskab kom der ud af det – med et par enkelte kig mod den blå himmel fra Jørgen og Agnetes lækre have. En Fiskeørn trak over haven, men holdt sig dog fra fiskeretterne. Stort tillykke fra fuglestationen til Jørgen med de 50!
Tak for invitationen samt stor applaus til værtinden for at sørge så godt for os.

Lige før solnedgang gik Simon og jeg en tur og så på net placeringer i de gamle Fyrhaver, hvor nogle net skal sættes op og være klar til formidling når trækfugle centeret åbner.
Noget der jo nærmer sig og som vi dagligt bliver mindet om med de tyske installatører i huset både hverdage og weekend.

April kuling

fredag 21. april 2017
af MJH

Vejr: Tryk på vinden fra vest hele døgnet med hård vind, der nåede op i kuling styrke gennem eftermiddagen. Fra morgenen overskyet, men ellers skyfrit og sol det meste af dagen. Temperatur 4-8°C. Klar luft og god sigt.

I den blæst var der ingen chancen for at åbne net i dag, så jeg udnyttede morgenen til en tur ved Skarv kolonien og fik lavet rede registreringerne under hårde vindforhold. Mads og Daniel tog med mig ud og fandt lidt ly i klitten ved Nordstrand, hvor de brugte tiden med havobs, mens jeg talte Skarver.
Blandt deres highlights ved havet var en Storkjove og 4 Almindelig Kjove.
Efter arbejdet med Skarverne sad jeg lidt med de andre ved Nordstrand og fik bl.a. oplevelsen af en han Blå Kærhøg, der et godt stykke ude over havet kæmpede sig over bølgerne mens den blev grundigt mobbet af en måge.

Det blev dog ikke til lang tid ved havet for mit vedkommende for Mads og Daniel skulle den lange togtur hjem til København lidt før middag. Inden da skulle de lige udnyttes som arbejdskraft for fuglestationen, så vi fik givet køkkenborde endnu en olie.
Simon sørgede derefter for at sende dem godt afsted fra Skagen station, mens jeg herude kunne hilse på en fotograf, der skulle tage billeder af den renoverede fyrbolig.
Lidt af en opgave i mængden af håndværkere og installatører, mens anlægsgartnerne havde gjort deres for at det skulle se pænt ud udenfor inden fotograferingen. Sandfygningen i kulingen kunne selv den bedste gartner dog ikke gøre noget ved i dag.rsz dsc 0806

DOF-Ung i arbejde! Dejligt med friske hænder, der gider give en hånd med i hverdagens praktiske gøremål i huset, efter en forblæst  morgen i klitten ved Nordstrand.

Eftermiddagen gik med data indtastning for skarv projektet og et langt møde, hvor Simon havde indkaldt Klaus Malling Olsen og Knud Pedersen til at gennemgå en moniteringsplan for rovfugletrækket. Et konstruktivt møde og meget vigtigt, at deres store erfaring med rovfugle og Skagens lokaliteter kan viderebringes i arbejdet ved fuglestationen. Klaus kunne ved dagens ankomst til fuglestationen også lige føre 6 Røde Glenter over Storsig i notesbogen. På vej hjem fra mødet så Klaus og Knud en adult Havørn på trækforsøg - forhåbentlig kunne det kompensere lidt for modvinden på cykelstien!

Efter mødet tog Simon hjem til Ålborg og jeg gik en kort tur i blæsten gennem Fyrhaven og ved Kattegat uden at finde noget specielt. Måske de mange sandkorn i øre, næse, mund og øjne også reducerede min effektivitet med kikkerten..


1   |  2  |  3     NÆSTE