Her på Skagen Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2020 (275)2019 (304)2018 (261)2017 (247)2016 (2)(se alle)
Se indlæg fra måned: mar. (29)apr. (30)maj (26)juni (17)juli (31)aug. (26)sept. (29)okt. (30)nov. (27)dec. (2)

Kuling fra vest og gensyn med Anders Brinkmann som frivillig på stationen.

søndag 25. juni 2017
af MJH

Vejr: Natten havde regnbyger, der forsatte som meget spredte byger gennem morgen og formiddagen. Efter middag holdt det tørt og resten af dagen bød på sol og blå himmel, da skyerne hurtigt blæste forbi i frisk vestenvind. Sidst på dagen nåede vindstyrken kuling med kraftige vindstød. Temperatur fra 12°C til 16°C. God sigt bortset fra perioderne med nedbør.

Da vi stod op var nattens regn ved at blive til meget spredte regnbyger, men de var med så tunge dråber, at sammen med varslet om frisk vind droppede vi igen morgenringmærkningen på Grenen.
Vi var dog ude at lure lidt på vejrforholdene inden den beslutning blev taget og havde der besøg af et par Stære flokke ved Fyrhaven. Størrelsen af de flokke er ved at bygge op, så det i dag var lige ved 350 Stære, der kortvarigt rastede i området.
Ville udnytte tiden til noget mere pc arbejde. Normalt har jeg ikke siddet inde ved computeren i morgen timerne, men fandt nu ud af, at vores placering af skrivebordet ved vinduet med Danmarks bedste udsigt er umuligt at bruge på det tidspunkt af dagen. Blev totalt blændet af solen, så Athena og jeg fik flyttet lidt rundt og indrettet værelset på ny med computerbordet placeret inde i hjørnet af værelset.
Efter den omgang var det tid for mig til at køre ind til byen for lidt madindkøb og afhentning af Anders Brinkmann, der ankom med toget fra Aalborg.
Athena tog sig i mellemtiden af Aika og brugte det meste af dagen i ringmærkningslaboratoriet. Dels havde hun arbejde med nogle jobansøgninger og dels kunne hun underholde gæsterne til Trækfuglecenteret med at svare på spørgsmål, men nåede også at lave lidt opslag på de sociale medier som SKAF Venners Facebook side.
Anders har ikke været her siden april, så han fik en intro til et åbent center og det gode personale i butik og Café. Inklusiv en prøvesmagning på deres gode kaffe, nydt på en nu solbeskinnet gårdsplads, hvor Fyrmesterboligen gav læ for vestenvinden.
Derefter skulle han føle sig godt hjemme, så han fik en opgave med at servicere vores cykler – velkendt for ham, da han også fungerede som cykelsmed sidst han var her.
Undervejs havde han tid til at fange både en Rødfrynset Bjørnespinder og en Græsrandøje. Dejligt at se unge mennesker på stationen med brede naturinteresser! rsz img 1039

Anders i læ ved gavlen af ringmærknignslaboratoriet og i sving med fuglestationens cykler.

Trods blæsten forsøgte vi midt på dagen at åbne det eneste net i Fyrhaverne, der stod bare nogenlunde i læ. Det var klar til kl. 13 turen, hvor eneste gæst blev en norsk repræsentant for Stena Lines turistkontor i Norge. Hun fik først en rundvisning og fortælling om Trækfuglecenteret og Cafeen af Flemming, inden hun kom med rundt og fik forklaret, hvad vi som Fuglestation kan tilbyde af ture til besøgende. Forhåbentlig en rigtig god investering af den tid, hvis det betyder, at folk, der ankommer til Frederikshavn med færgerne fra Stena Lines bliver anbefalet at besøge et spændende sted i Skagen!

Som eftermiddagen gik og vinden tog til i styrke rettede vi mere og mere fokus mod Kattegat og havobs mellem arbejdet inde på stationen. Både Anders og jeg fik sat teleskoperne op ved de østvendte vinduer på første sal, hvor vi kunne lave luksus havobs inde i læ og med kaffekoppen i hånden.
Athena tog sig igen af at sørge for aftensmaden, mens vi andre kunne nyde synet af knap 300 Suler, pænt med Mallemukker, Rider, terner, 4 Almindelige Kjover og en Storkjove.

Michael Anker sendte besked om hans omgang med ringmærkning fra fredag til søndag morgen. Der er tættere med træer og buske i hans område, så trods vinden havde han fredag nået at gennemføre en ny runde af CES mærkningen og efterfølgende forsøgt med yderligere mærkning lørdag og søndag. Der var dog kun få fugle, hvor de lokale ynglefugle var eneste repræsentanter i nettene. Under 10 fugle pr dag var hans resultat denne weekend.

rsz 2f537d39 404f 4ce9 8e4c d516cf52ea221

Michael Ancher havde blandt de lokale ynglefugle bl.a. dette par af Dompap.

Aflyst ringmærkning i vestenvinden, men stadig aktivitet på Fuglestationen

lørdag 24. juni 2017
af MJH

Vejr: En ny dag med jævn til frisk vind fra vest. Vekslende skydække med mest sol, men temperaturen holdt sig ret jævnt på 14-17°C. Lette regnbyger begyndte at komme ind fra vest i løbet af aftenen.

Aflyste igen morgenens ringmærkning, da vi ikke troede på fangst i den tiltagende vestenvind. Vi fik et par timers ekstra søvn og Athena havde tid til at tage sig godt af Aika med en lang formiddagstur. Jeg forsøgte med en times obs ved Kattegat kysten, men bortset fra pænt med Suler og terner fik jeg ikke meget i notesbogen. Desværre var reden af Stor Præstekrave præderet, så de får endnu engang ikke noget ud af deres forsøg på den befærdede strand.

Inden middagens forsøg med ringmærkning i Fyrhaverne nød jeg livet lidt i læ og sol på gårdspladsen med kaffe og citronkage fra Cafeen. Vi har lavet en dele ordning af den køkkenmaskine jeg har doneret til Fuglestationen, så maskinen har nu fået nyt liv og bliver flittigt brugt i cafeens køkken, hvilket har givet mig lidt kredit til deres lækkerier.
Der var hverken fangst af fugle eller gæster med på kl. 13 turen i dagens vind, så Athena og jeg drog indedøre, hvor Athena lavede en anden lækkeri i form af scrampled æg i luksusudgave til frokost.
Simon kom forbi med hans far til en kort snak midt i deres flytning af Simons ting fra Aalborg til rækkehuset i Skagen. Vores god ven - og i dagens anledning flyttemand - Søren Knorr nåede også forbi Fuglestationen og hilste på.
Efter de besøg brugte Athena og jeg tid med indtastninger af ringmærkningsdata. Fint med samarbejde, hvor Athena kunne styre tasterne og på den måde aflaste mig, der stadig kan mærke at venstre arm ikke er helt i orden endnu når jeg sidder ved tastaturet. Det går dog langt bedre med armen, så forhåbentlig er jeg snart helt fit igen.
En sidste tur med tjek af Fyrhaverne og omegn inden aftensmaden gav ikke meget fugl, så det bliver en af dagens Admiraler, der kommer so illustration til en dag uden ringmærkning.rsz 6240842

Endelig en god ringmærkningsmorgen med svag østenvind

fredag 23. juni 2017
af MJH

Vejr: Svag vind hele morgenen!! Startede fra østlig retning og drejede over syd til vest fra middag af. Derefter steg den i styrke til jævn vind. Morgenen bød på en blanding af sol og skyer, mens middag og eftermiddag var præget af skyer og en del regnbyger. Nok ikke overraskende på en Sankt Hans aften, så er det nok godt at være klædt varmt på og evt have paraply med til bålfesten. Temperaturen noget beskeden hele dagen fra 13°C til 16°C grader. Vekslende sigt i forbindelse med bygevejret.

Endelig et vejrskifte, hvor natten havde budt på østenvind af svag styrke. Det gav straks et noget bedre resultat for morgenens ringmærkning, hvor vi lige nåede 20 fugle. Rutinen er ved at være på plads – jeg tager ud og åbner nettene kl. 4, mens Athena lige tager en morgentur med Aika og derefter kommer ud til mig og oplæringen.
Det var faktisk et meget passende antal fugle i dag – nok til at vi var lidt beskæftiget og stadig med god tid til de enkelte fugle. Endda med en lille godte, da en hun Græshoppesanger med tydelig rugeplet blev fanget.
Ud over ringmærkningen var der også lidt flere fugle i luften og vi fik bl.a. registreret både de lokale Traner, Vandrikse, Skægmejse og en Karmindompap.

rsz img 1019

Athena kan være stolt med sin første ringmærkede Græshoppesanger lige inden den blev sluppet fri.

Efter ringmærkningen kunne Athena nå en ny tur med Aika, inden det var tid til klargøring af kl. 13 turen. Det blev dog en kort omgang med kun en halv time med åbne net i Fyrhaven – dels var der ingen gæster til turen og dels begyndte det at regne netop på det tidspunkt.
Jeg havde dog nydt at vente på evt gæster med en kop kaffe og kage fra Cafeen og fik også en lille snak med en af de tyske tekniker, der også var heroppe under hele starten af projektet med udstillingen. De arbejder på at få skærmen i ”Birders Clubhouse” til at fungere. Den er nu aktiv med funktionerne til de daglige visninger fra bl.a. webcams ved Skarvsøen og Splitternene på Hirsholmene, men funktionen, hvor vi kan koble en lab top på og lave vores egne præsentationer er endnu ikke helt på plads. Til gengæld kom der nogle hylder og reoler ind i rummet, så der er efterhånden mulighed for SKAF Venner til at indrette et mere indbydende lokale og samlingssted. Eftermiddagen blev brugt ved vores pc og lidt hvile, da vi regner med at tage en aftentur til det traditionsrige Sankt Hans bål ved Sønderstrand.
Inden da får vi et rigtig godt aftensmåltid, da Susanne fra Cafeen kom forbi og afleverede en pose friskfangede Rødspætter - det er altså super service det personale præstere!

Ringmærkning:
Solsort                      2
Græshoppesanger     1
Rørsanger                 1
Munk                        5
Tornsanger                 2
Gærdesanger             2 - aflsæt, mærket hhv 3/5-17 og den faste kending fra før 2016
Gransanger                2
Topmejse                   4
Bogfinke                    1

 

Aflyst morgen ringmærkning, så stationslederen tog sig en kold dukkert

torsdag 22. juni 2017
af MJH

Vejr: Frisk vind fra vest, der løjede af til jævn styrke i løbet af morgenen. Halvskyet morgen og en enkelt byge med finregn midt på dagen. Ellers en del sol og klar himmel om eftermiddagen dagen. Temperatur fra 14°C til 18°C. God sigt.

Vågende op halv fire og kunne høre vinden suse i buskene ved Fyret. Var lige ude og lure lidt på vejret inden jeg aftalte med Athena, at vi aflyse morgen ringmærkningen. Så ingen grund til at bruge flere timer med kun få net åbne i vinden og måske fange to fugle. Samtidig havde vi begge god brug for lidt mere søvn. Athena for at bearbejde lidt af alle de informationer hun er blevet bombarderet med de første par døgn på fuglestationen. Jeg selv må også indrømme, at skønt det er en rigtig god elev jeg har, så er jeg lidt brugt af at skulle snakke noget mere, end når jeg har gået rundt alene om morgenen og passet nettene.
Da vi stod op igen kl. 8 var det timet med, at Simon også kom op og gjorde klar til dagens tur med en skoleklasse. Athena fik igen opgaven med dokumentere og følge med i den guidede tur, hvor Simon tog kegler med en engageret historie om Fuglekonges træk, der indebar en krydsning af Nordsøen. En historie om den trætte Fuglekonge, der bliver overrasket af regnvejr over havet og er tæt på at lide druknedøden. Simon brugte Kattegat som Nordsøen og tog en dukkert inden han kæmpede sig i land som en våd Fuglekonge – en underholdende videosekvens Athena optog er lagt på fuglestationens Facebook side.
Imens passede jeg nettene i Fyrhaven og det gav dagens eneste fangst, så Simon kunne efter ringmærkningen fremvise en Munk til eleverne. Den klasse fik altså fuld valuta for pengene!

Ringmærkningsturen kl. 13 havde ingen gæster i dag, så jeg udnyttede tiden med Athena til at introducere hende til min udgave af en guidet ringmærkningstur.
Gennem dagen blev det også til lidt spredte tjek af Kattegat, hvor der var pænt gang i de fiskende Suler med 175 stk og en enkelte Storkjove kom forbi på sin vej ud af Kattegat, mens 2 Rødstrubede Lommer rastede lige ud for Skagen Grå Fyr. Athena tog sig af Aika og nåede også indkøb og madlavning efter at Simon havde taget afsked med os for at tilbringe den kommende weekend hjemme i Aalborg og gøre klar til sin indflytning i det rækkehus han har lejet her i Skagen.
Havde vi en form for rekreations dag og genvandt kræfterne, så var der gang i arbejdet ved Centeret for Trækfugle, hvor de tyske teknikere er i gang med at lave opgradering af udstillingen og lokale håndværkere sætter nye skilte og informationsboards op ved Fyrvej og haven, så det bliver mere tydeligt, at der er aktiviteter og udstilling at besøge her.
Samtidig har kommunen nu fået p-pladsen helt på plads med betalingsautomater.
Cafen havde som altid guf parat i køkkenet og var rigtig flinke og gav deres lækre ostekage til Athena opg min aftenskaffe.

Ringmærkning:
Munk               1

Guidede ture og rengøring

onsdag 21. juni 2017
af MJH

Vejr: Vind fra nordvest, men endelig nede under 8m/s. Igen masser af sol og mens lufttemperaturen var moderat fra 13 til 17 C, så føltes det meget varmere i læ og sol på gårdspladsen midt på dagen. God sigt.

Uden kraftig vind til at genere tog jeg optimistisk ud og åbnede net kl. 4. Athena kom ud en halv time senere for den videre oplæring i ringmærkning. Med 14 net åbne lykkedes det i dag at fange 11 fugle. Ikke et imponerende antal, men til gengæld med god tid til at kigge på den enkelte fugl i forbindelse med oplæringen.
Mens vi gik rundt ved nettene indtil kl. 10, så havde Simon gang i guidningen nede ved Flagbakken fra kl.6-9 med elever fra 3. klasse.
Tilbage på fuglestationen havde jeg et gensyn med vores gode maler Lene, der lige havde fået en kort opgave med lidt udendørs renovering på bygningen. Jeg tror, hun gerne ville have haft en lidt større opgave, da hun så ud til at nyde arbejdet i Skagens sol og blå himmel.
Fra kl. 12 kom der endnu en klasse, denne gang en lidt ældre årgang fra Skagen skole og de var med ude ved nettene i Fyrhaverne og en tur nede på stranden foran Fyret. Simon stod for giudnignen, mens Athena fulgte med som både lytter og fotograf. De fik set den faste lokale hun Tornsanger, der endnu engang fløj i det samme net og blev fremvist.

Eftermiddagen blev brugte Athena og jeg på den store ugentlige rengøring. Jeg stod for at lave dagens mad, mens Athena gik tur med Aika og Simon passede sit kontorarbejde.
Under oprydningen fra aftensmaden holdt de mig ved selskab i køkkenet med havobs gennem vinduet, så Athena kunne se sin første Mallemuk, da et par stykker fløj rundt ude over Kattegat sammen med en del Suler.

Ringmærkning:
Rørsanger          1
Munk                 2
Tornsanger         3 aflæste, mærket 23/5-17, 20/6-17 og før 2016  
Gærdesanger     1 aflæst, den gamle kending, der er fanget 7 gange tidligere dette forår.
Gransanger        3
Løvsanger          1

Endnu en blæsende solskinsdag.

tirsdag 20. juni 2017
af MJH

Vejr: Frisk vind fra nordvest til vest med op til 12m/s midt på dagen. Temperatur fra 13°C til 18°C og næsten skyfrit hele døgnet. Solrigt og god sigt.

Med blæsten fra nordvest havde jeg ikke travlt med at komme ud og åbnet net, så det var først kl. 5, at jeg havde 8 net åbne. De resterende var håbløse at bruge i vinden og jeg var da heller ikke optimistisk for fangst af fugle, da Athena dukkede op lige efter åbningsrunden.
Det var en meget stille start med oplæring af hende indenfor ringmærkningens kunst og vi fik kun fat i 2 Tornsangere i løbet af de timer vi gik rundt i området. Fik derfor startet på at gennemgå Svenssons grønne ringmærkningsguide på pauserne mellem netrunder, kun afbrudt af kig på de enkelte fugle, sommerfugle og guldsmede der var i området. Blandt de få fugle vi registrerede var et besøg af Tranerne fra Reservatet, enkelte Skægmejser ved rørsskoven og en han Rødrygget Tornskade i buskene.
Uden den store gang i fuglene sendte jeg Athena tidligt tilbage, så hun kunne nå en morgentur med Aika, mens jeg selv nåede at hilse på en anden hun, da Jørgen Kabel kom forbi klitrækken med Igor.
På fuglestationen havde Simon travlt med forberedelser til de kommende dages guideture. Han havde en tur med en gruppe midt på eftermiddagen, hvor Athena gik med og på den måde fik første intro til formidlingen. Vi havde inden da været klar med åbne net i Fyrhaverne kl. 13, men der var ingen gæster til den tur i dag og heller ingen fangst. Endte med at Athena begyndte at kigge på botanikken i Fyrhaver, så der kan vi andre nå at lære en del i den kommende tid.
Mens Simon og Athena tog sig af dagens gruppe på tur, tog jeg mig af indkøb og forsendelse af en ny omgang blodprøver for West Nile Virus.
Simon tog kokketjansen til aftensmaden, mens Athena underholdt Aika og jeg sad ved computeren. Udenfor var der flot udsigt til Kattegats Suler og terner, hvor Simon fandt en Almindelig Kjove, der stjal føden fra ternerne.
I Fyrhaven gik jeg en sidste tur inden aftensmaden. Fandt ikke nye fugle i området, men en Rå havde et lille lam med sig inde i den bagerste del af haven.rsz 1 6200825 3

Ringmærkning:
Tornsanger       2

Tricky fugl i morgennettene og ankomst af Athena om eftermiddagen

mandag 19. juni 2017
af MJH

Vejr: Vesten vind på endnu en solrig dag. Vinden startede frisk fra vest, men lagde sig lidt til jævn vind midt på morgenen, inden den igen nåede op i frisk styrke. Lun dag, hvor temperatur steg fra 14° til 21°C. God sigt.

Morgenmærkningen på Grenen var præget af vinden, hvor vindstødene generede i de fleste net. Det blev da også kun til 7 fugle i nettene, hvoraf en Bogfinke blev sluppet uden ring, da den havde udvækster på begge ben. Noget jeg har set relativt tit på Bogfinker dette forår, men selvom det ser grimt ud, så virker det til at de alligevel klare sig. De har samme kondition som de Bogfinker jeg fanger uden sygdom.
Dagens mest interessante fugl var en ”acro”, hvor farve på fjerdragten og vingeformel sagde Kærsanger, mens næb form og klør sagde Rørsanger. Et arts par jeg normalt godt kan finde ud af at bestemme i hånden, men enkelte individer som denne er nu noget udfordrende.rsz img 0923 2

En Kærsanger i vingeformel, fjerdragtens toner og og de tydelige lyse kanter på yderste halefjers spidser, men en Rørsanger i næb form og farven af klør.rsz img 0913 2

Næb relativt langt og fladt som en Rørsangers og ikke det kortere og kraftiger næb på en typisk Kærsanger.

rsz img 0917 2

Klør mørke på oversiden med stærk kontrast til gul underside af klør - typisk som Rørsangere har det, mens Kærsangere typisk har blegere overside af klør, hvilket giver en meget mindre kontrast mellem overside og underside.
Fuglen er noteret som en Kærsanger med hovedvægt langt på vingeformel og generelle indtryk af fjerdragt, der var typisk for den art, selvom næb og klør ligende en Rørsanger.

Da jeg kom tilbage på Fuglestationen sad Jacob Funder i solen og fik en kop morgenkaffe ved cafeen, så jeg fik også lige en kop og en lille snak inden dagens formidling ventede.
Simon dukkede op til en række møder og opgaver ved computeren og nåede ikke ud i felten i dag, så jeg fik fornøjelsen med hele 6 interesserede personer på dagens kl. 13 tur ved nettene i Fyrhaven.
Stadig generet af vinden i nettene, men dog kunne jeg vise en af de faste ynglende Tornsangere i området. Det er tredje gang den bliver fanget i denne måned, så det er ved at være et fast indslag.
Der var lidt Musvåger på trækforsøg, men ikke i stort antal og ingen andre rovfugle arter var trukket med op i den blå himmel midt på dagen.

Athena kom sidst på eftermiddagen med sin flotte et år gamle Husky Aika og skal være her et par uger i denne omgang, mens Aika bliver indlogeret i Simons lejlighed inde i Skagen.
Simon stod for den første introduktion inde på fuglestationen, mens jeg gik med på en strand hundeluftningstur til Sønderstrand og retur for at lære Athena at kende, inden hun skal med ud og læres op i ringmærkningens kunst i løbet af sommeren.
Så var et tid til aftensmad og tidlig sengetid, da vi prøver fra morgenstunden, skønt vejrudsigten varsler mere generende vind fra vest i morgen.

Ringmærkning:
Kærsanger           1
Gærdesanger        2 – deraf én aflæst, en gammel kending aflæst 6 gange i løbet af foråret
Tornsanger           1 – aflæst, mærket 29/5-2017 i Fyrhaverne
Gransanger           1
Gråsisken, Lille    2

Masser af sol, men få fugle i frisk vind fra vest

søndag 18. juni 2017
af MJH

Vejr: Igen en solrig dag i Skagen, men med frisk vind fra vest på op til 11m/s med hårde vindstød. Temperatur fra 15° til 19°C og god sigt.

Med frisk vind fra vest var ringmærkningen noget generet af vind og jeg kunne kun bruge 9 ud af 15 net denne morgen. Igen var der få fugle i området, men jeg blev noget overrasket, da jeg startede med at åbne net lige ved solopgangstid og hørte en underlig stemme. Det viste sig, at en helt hvid Undulat fløj rundt i området. Den forsvandt nu hurtigt uden at blive indfanget, så fuglestationen fik ikke en ny maskot i denne omgang.
Ellers måtte jeg igen et par timer hen før der ved seks tiden kom fugle i nettene. Denne morgen blev det til 6 fangster inden jeg lukkede tidligt mellem 08:30 og 9 i blæsten. Fangsten var fordelt på 6 forskellige arter og indeholdt bl.a. en hun Kernebider og en ung Lille Korsnæb, så jeg fik da et par arter, som jeg ikke har haft så mange af tidligere, skønt det ikke blev til den håbede Lundsanger.rsz img 0874

rsz 1img 0898 2

Tilbage på fuglestationen fik jeg et bad, inden jeg ryddede lidt op og kørte ind til byen med en sæk flasker. Mens jeg ventede på at flaskeautomaten skulle blive ledig kom Anne-Lise Jensen tilfældigt forbi, så jeg fik en god snak med hende i ventetiden.
Tilbage ved fyret kom der lidt gæster gennem dagen til Trækfuglecenteret og cafeen. De kunne nyde læ og sol på gårdspladsen, men det blev ikke til ringmærkningstur i Fyrhaven denne dag, hvor vestenvinden stod lige ind i nettene. Rovfuglene holdt sig også væk modsat i går og jeg så kun 2 Hvepsevåger på trækforsøg.
Sidst på dagen nød jeg en gåtur ved Kattegat, hvor parret af Stor Præstekraver stadig holder til på den stærkt befærdede strand, mens en gruppe på 27 Toppede Skalleslugere rastede lige ude bag ved høfterne.
Vores Cafe og Butiks værter Christel og Flemming forkælede mig til aften, da de på vej hjem fra arbejdet kaldte til mig og afleverede pandekage dessert som de ikke havde fået solgt i løbet af dagen – super med sådan en overraskelse til supplement af aftenens menu.
Flemming havde i øvrigt fået skaffet de sidste to eksemplarer fra forlaget af Bjarne Bartels klassiker fra 1994 ”Fuglene over Skagen”. Der var hurtig omsætning af dem, da jeg straks købte den ene og Flemming endte med selv at beholde det andet eksemplar.
Erik Christoffersen kontaktede mig midt på eftermiddagen, da han var en tur ude ved Skøjteløbersøen i Skagen Klitplantage og havde Stor Kejserguldsmed flyvende ved søen, så hold øje med den store flotte guldsmed. Selvom den ikke længere er så stor en sjældenhed herhjemme er den stadig en oplevelse.

rsz 6180765 2

En flok Toppet Skallesluger lå lidt i ly for de største bølger mellem Skagen Grå Fyr og Grenens spids.

Ringmærkning:
Havesanger        1
Tornsanger         1 – aflæst, mærket 24/5-2017
Bogfinke            1
Grønsisken        1
Kernebider         1
Lille Korsnæb     1

Sommerdag med Lundsanger i Skagen

lørdag 17. juni 2017
af MJH

Vejr: Masser af sol fra morgenstund til aften med kun en enkelt sky i morgentimerne og lidt flere skyer til aften. Vinden holdt sig fra svag til jævn fra nordvestlig retning. Temperatur fra 14° til 18°C og der var god sigt.

Med kun svag vind var der dug i vegetationen fra morgenstunden, så jeg havde våde bukser de første par timer under ringmærkningen. Om det var duggen, der holdt småfuglene i ro, tør jeg ikke sige, men det var en tam omgang ved nettene og jeg skulle helt frem til kl 6 før jeg fangede den første fugl. I alt blev det til 7 stk inden jeg lukkede mellem 9 og 9:30. Skovflåterne havde dog kronede dage og jeg føler mig snart gennemhullet som en si – jeg så for en uge siden et Danmarks kort med udbredelsen af Skovflåter og der var Skagen og Vendsyssel farvet som et af de områder, hvor koncentrationen af Skovflåter er mindst. Ikke en opfattelse jeg deler – eller også skal jeg bare være glad for, at jeg ikke dagligt traver rundt i vegetationen på de steder, der på kortet var farvet med rødt for høje koncentrationer.
Morgenens mest interessante fugl i nettene var en gammel Tornsanger, der var mærket tilbage i maj 2016 i Fyrhaverne og altså havde fundet ud til Grenen her et år senere.
Blandt de fugle, der ikke blev fanget var et par Skægmejser og en Rødstjert – den sidste art er det næsten en måned siden jeg sidst har registreret i området. Af overflyvende fugle var der blandt vadefuglene kommet gang i ”efterårstrækket” med et par Tinksmede og en Storspove, mens to Hvepsevåger varslede lidt om dagens senere forløb.
I den stille morgen havde jeg i øvrigt fornøjelse af at høre snurrende Strandtudser bag Åkandevej på vej ud til ringmærkningen og det er ikke mange morgener jeg har hørt dem i år.

Tilbage på fuglestationen midt på formiddagen fik jeg besked om, at Jørgen Munk havde fundet en syngende Lundsanger ved Nordlysvej. Den første heroppe i år og meget samarbejdsvillig for alle der ønskede at se/høre den, da den blev i området det meste af dagen. Skagen Fuglestations gode ven Morten Christensen har sendt os et flot stemningsfuldt foto af den fugl. Selv var jeg ikke i nærheden af at få et brugbart foto.IMG 1214

Jeg brugte det meste af dagen ved Fuglestationen med formidling i det gode vejr, hvor der kom rovfugle på trækforsøg lige over Fyret og Fyrhaverne. Ret fornemt at kunne nyde de fugle fra Gårdspladsen med frisk kaffe, kage og frokostret fra Cafeen, hvor både Flemming, hans ven Jørgen og en række af gæsterne til Trækfuglecenteret interesseret fulgte med.
En enkelt Fiskeørn trak igennem, mens en række Mus- og Hvepsevåger var på trækforsøg. Tre Røde Glenter og en Sort Glente blev det også til. rsz p6170674 2

rsz p6170690 2

Fuglestationens Olympus kamera kom på arbejde da en Sort Glente kom forbi fyret midt på dagen.

Jørgen var med i Fyrhaverne som den eneste gæst på ringmærkningsturen og det blev til fangst af en enkelt fugl, der viste sig at være en Gulspurv han mærket i september 2016 ved Ellekrattet.
God brugt af solen søgte jeg ind på stationen til aftensmaden, hvor jeg lige måtte igang med omgang rengøring af ovnen, da jeg ville bruge den for første gang siden jeg kom retur fra feriedagene i Århus. Den var efterladt med godt fedtede og forbrændte rist og plade, hvilket ikke ville gå, hvis den skrappe arbejdsleder havde været tilstede!

Ringmærkning:
Munk                  3
Tornsanger          2 – deraf én aflæst, mærket i Fyrhaverne 15/5-2016
Gærdesanger      1 – aflæst, mærket 17/5-2017
Gransanger         1
Gulspurv             1 – aflæst, mærket ved Ellekrattet 15/9-2016

Regn fra morgenstund vekslet til sommer aften

fredag 16. juni 2017
af MJH

Vejr: Natten og morgen stod det på regn og vind fra syd til vest. Efter udbredt regn blev det efterhånden til bygevejr inden nedbøren var drevet helt væk kl 8. Vinden løjede også af og det var lidt trykkende med overskyet og høj luftfugtighed. Eftermiddagen bød dog på opklaring og masser af sol, så dagen sluttede sommeragtigt. Temperatur fra 13° til 18°C. Dis og regn først på dagen med ringe sigt, men siden opklaring og klart vejr til aften.

Stod op til massiv nedbør lidt før kl 4 og gik i seng igen – det var åbenbart tiltrængt, for jeg vågnede først igen ved 8 tiden. Opgav ringmærkningen ude på Grenen og koncentrerede mig om opgaverne på fuglestationen. Midt på dagen lavede jeg formidlingen og holdt net åbne i Fyrhaverne, hvilket gav fangst af 3 fugle i dag.
Det var dog fra gårdspladsen at det meste formidling foregik til interesserede besøgende og ud over de gode snakke var der også plads til luksus, da Flemming bød på både kaffe fra cafeen og Susannes helt perfekte brownies. Den var så perfekt, at Flemming og jeg fik opgaven at fjerne de afskårne kanter, så gæsterne kan købe flotte midterstykker.
At bortskaffe de kanter er en opgave jeg meget gerne hjælper cafeen med en anden gang..

Da det efterhånden var rigtig flot vejr gik jeg lidt rundt ved klitterne og Kattegat kysten og nød ternerne og en jagende Almindelig Kjove på lang afstand, mens jeg forgæves ledte efter gårsdagens Svalehale.
Undervejs blev det også til et par ture gennem Fyrhaverne og et par snakke med Morten Ellis og Jørgen Munk, som jeg begge mødte da de kom forbi på Fyrvej.

Ringmærkning:
Tornsanger        1 – genfangst, mærket 29/5-2017
Gærdesanger    1
Bogfinke           1


1   |  2     NÆSTE