Her på Skagen Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (71)2023 (289)2022 (292)2021 (279)2020 (282)2019 (304)2018 (261)2017 (247)2016 (2)(se alle)
Se indlæg fra måned: jan. (1)feb. (9)mar. (30)apr. (28)maj (31)juni (29)juli (31)aug. (31)sept. (29)okt. (31)nov. (30)dec. (2)

CES at its best!!

fredag 31. juli 2020
af Pernille Roed

Dagen i dag stod på CES-ringmærkning ved Jennes Sø. Amandine og Viktoria åbnede nettene en halv time før solopgang, og jeg stødte til lidt senere. Det var en smuk morgen, og allerede efter et par timer blev der varmt. Der var ikke så mange fugle i nettene i dag, så det var dejligt at nyde det dejlige solskinsvejr mellem runderne i de smukke omgivelser.  

Jennes so

Eftersom der ikke var så mange fugle, havde vi god tid, og jeg fik derfor fornøjelsen af at ringmærke en del af dem. Der var også god tid til at studere hver enkelt fugl grundigt. 

ringmaerkning

Da vi havde lukket nettene, inviterede Jenne os på en lille forfriskning. Det blev til et rigtigt hyggeligt besøg, hvor Jenne viste os kort og billeder samt fortalte om stedets fantastiske historie.

jenne

Det blev også til en tur på svævebanen for både Amandine og Viktoria. 

amandine

Viktoria

Da vi kom tilbage til fuglestationen, kiggede Jørgen forbi for at fortælle, at der var set spækhuggere ved revet. Vi skyndte os ud med teleskoper og kikkerter, men vi så dem desværre ikke. Vi så dog delfiner lidt senere på dagen, imens vi nød det gode vejr på stranden. 

Om eftermiddagen ankom Lisa, som skal være hos os et par dage. Hun er igang med at lave et spændende projekt om terner, og hun og Simon kørte sidst på dagen mod Agger Tange, hvor de skal fange terner i nat. Vi glæder os rigtigt meget til at høre om det i morgen!

Ringmærkning (Jennes Sø):

Gransanger - 2

Fuglekonge - 2

Løvsanger - 5

Gærdesmutte - 3

Gærdesanger - 1

Lille gråsisken - 1

Tornsanger - 6

Skovpiber - 1

Musvit - 1

Solsort - 1

Total: 23

Folk: Amandine Doré, Viktoria Mader, Lisa Vergin, Simon S. Christiansen og Pernille Roed 

Klik her for at se dagens observationer indtastet i Dofbasen af observatører i området. 

Glædeligt gensyn med Flemming og Christel :-)

torsdag 30. juli 2020
af Pernille Roed

Imens Viktoria og jeg sov længe (kl. 7.00!), var Amandine med Knud ude at tælle trækfugle. Selvom det var en særdeles blæsende morgen, fik de både set sandløber, krumnæbbet ryle, kaspisk måge samt storkjove helt tæt på. Det er altid en fornøjelse at tælle fugle med Knud, for han er så sød og tålmodig og god til at lære fra sig. Vi får virkelig meget ud af morgenerne sammen med ham. 

caspian gull

Tilbage på fuglestationen tastede Viktoria og jeg vores observationer fra gårsdagens besøg hos Skarvkolonien ind. Herefter gik vi en tur i området for at se, om det ville kunne lade sig gøre at åbne nettene til den annoncerede ringmærkningstur kl. 14.00.

gatur

Vi måtte desværre erkende, at det ikke var muligt at åbne nettene, men Viktoria afholdt en super spændende og informativ ringmærkningstur alligevel. Faktisk hendes første! I dag foregik den på tysk, eftersom gæsterne var fra Tyskland. Jeg må erkende, at jeg virkelig skulle koncentrere mig for at forstå, hvad hun sagde. Jeg fik i hvert fald tilføjet nogle nye gloser.

ringmaerkningstur vm

Sidst på eftermiddagen tjekkede vi vejrudsigten for at planlægge aktiviterne til i morgen. Det ser heldigvis ud til, at vinden vil lægge sig, så vi tog til Jennes Sø for at gøre klar til CES-ringmærkning i morgen tidlig, når solen står op

Da vi ikke havde flere fugle-ting, vi kunne lave, var vi nødt til at finde på noget andet. Viktoria gav sig derfor til at rense vores afløb i køkkenet, som var stoppet. Hun havde fundet en fin måde at gøre det på uden kemikalier på en ”Hvad ville din farmor gøre?”-agtig hjemmeside.  

Til aften var vi ude at spise sammen med Lajla, Rie og Tina. Vi tog ud til Café Hvide Klit, hvor vi havde et meget glædeligt gensyn med Flemming og Christel, som tidligere havde cafeen på Det Grå Fyr. Maden smagte himmelsk, og det kan virkelig anbefales at tage en tur derud :-)

Hvide Klit

På vej hjem til fuglestationen havde vi en lektion i dansk. Det kom der mange sjove navne og udtalelser ud af :-) 

Folk: Amandine Doré, Viktoria Mader, Knud Pedersen, Simon S. Christiansen og Pernille Roed 

Klik her for at se dagens observationer indtastet i Dofbasen af observatører i området

16 m/s...

onsdag 29. juli 2020
af Pernille Roed

Vi vågnede op til en både regnfuld og meget blæsende dag, hvor ringmærkning desværre ikke var muligt. 

Vi brugte derfor formiddagen på rengøring og kontorarbejde. Viktoria oversatte vores CES-ringmærksningsguideline til engelsk, således det er lettere for de udenlandske frivillige at blive sat ind i tingene. Derudover blev morgendagens ringmærkningstur forberedt - på både tysk og engelsk. 

Da det klarede op om eftermiddagen tog Viktoria og jeg ud til Skarvsøen for at observere skarvkolonien. Det var ikke let i blæsevejet, og teleskopet væltede da også. 

Windy obs

De sidste to gange, hvor vi har besøgt kolonien,, har der ikke været mange fugle. Men de fleste var der i dag - måske på grund af blæsten? Vi så endda en ringmærket skarv, men vi kunne desværre ikke aflæse ringen. 

Ringed cormorant

Inden vi kørte tilbage til fuglestationen gik vi en tur ned på Nordstrand for at se de høje bølger. På vejen derned så vi to hugorme på stien. 

Nordstrand

Hvis du besøger vores facebookside i dag, kan du måske lære noget om de mest almindelige blomster på Skagens Odde. 

havtorn

Folk: Amandine Doré, Viktoria Mader, Simon S. Christiansen og Pernille Roed

Klik her for at se dagens observationer indtastet i Dofbasen af observatører i området.

Grey turned out to be great....

tirsdag 28. juli 2020
af Viktoria Mader og Pernille Roed

Vi vågnede op et ret usommerligt vejr med både blæst og regn, så formiddagen bød på indendørsaktiviteter.

Heldigvis klarede det op over middag, så vejret var fint, da vi afholdt vores planlagte ringmærkningstur. Vi åbnede nettene i Fyrhaven, men vi fangede desværre ingen fugle - kun sommerfugle.

ingen fugle

 Derudover lykkedes det Simon at fange en tudse. 

Simon the grey

Senere åbnede Simon fryseren og viste forskellige fugle frem til de mange deltagere. Vi glæder os til at vise flere frem, når vi holder "Åben fryser" i næste uge. Hold øje med dagbogen de næste dage for datoen. 

Imens var Amandine ude ved Skarvsøen for at reparere vores kamera derude. Det var ikke let at finde det, for det var godt gemt inde i buskene, og stien var næsten væk. 

Ved aftenstid tog Amandine og Viktoria til Jerup Strand for at se, om de kunne finde nogle ringmærkede terner. Det lykkedes dem at finde nogle spliltterner, men de var for langt væk til, at de kunne aflæse ringene. De så også en ringmærket hættemåge. 

Vejret var en smule afvekslende - både med tunge sorte skyer og regn 

regn

 Men heldigvis klarede det op

sol

Og de så en flok skestorke, som I kan se en video af på vores Facebook-side. 

Skestorke

Pernille brugte aftenen på at deltage i bestyrelsesmøde med Det Grå Fyrs Venner. 

Folk: Amandine Doré, Viktoria Mader, Simon S. Christiansen og Pernille Roed 

Klik her for at se dagens observationer indtastet i Dofbasen af obervatører i området.

Ringing at Kabeltromlen

mandag 27. juli 2020
af Viktoria Mader

Today's alarm was at 3:00 in the morning in order to open the mist nets at Kabeltromlen before sunrise. It was worth it!

IMG 20200727 202004

It was nice to recapture the Common Snipe (Dobbeltbekkasin), and a very bright Yellowhammer (Gulspurv).

IMG 20200727 201759

Some office tasks also waited to be done, so we had to feed the computer with the latest ringing data in the afternoon, or reviewed previous entries to ensure them to be correct.

Pernille was very excited today because she received the key for her new appartment in Skagen - so she will be more frequently at the bird observatory and will support our work with her enthusiasm, for instance when leading guided tours.

Ringmærkning (Kabeltromlen):

Gransanger – Chiffchaff – 1
Løvsanger – Willow warbler – 5
Lille Gråsisken – Lesser Redpoll – 2
Gærdesanger – Lesser Whitethroat – 4
Rørsanger  – Reed warbler – 6
Landsvale – Barn Swallow – 2
Tornsanger – Common whitethroat – 15
Munk – Blackcap – 8
Rørspurv – Reed bunting – 3
Grønsisken – Siskin – 1

Gulbug – Icterine Warbler – 2

Sivsanger – Sedge Warbler – 1

Solsort – Common Blackbird – 6

Total : 56

Folk: Simon S. Christiansen, Amandine Doré, Viktoria Mader og  Pernille Roed 

Klik her for at se dagens observationer indtastet i Dofbasen af observatører i området

Rainy day at the Lighthouse

søndag 26. juli 2020
af Amandine Doré

After our very busy catching day yesterday at Kabeltromlen, today felt very slow… Rain started yesterday evening and hasn’t stopped since then.

10 Pictures 3

Mark left in the morning, and we will definitely miss his company and his help with our daily tasks at the observatory ! 

However, we enjoyed some longer sleep which always feels very nice after days of very early mornings !

We spend the day completing different data entry tasks and other office work related. Pernille also had a tour with the scouts today at 2pm. We unfortunately couldn’t open the misnets to show some ringing, but Pernille gave a presentation and explained the ringing process through pictures of us in the field. The scouts seemed to have enjoyed the tour very much, especially when Pernille showed some dead birds from our freezer ! Kids are always very interested by the frozen birds !  

10 Pictures 2

A Kestrel (Tårnfalk) spent the day sitting close to our window, probably waiting for the rain to stop. It was very close to us and we enjoyed the view !

10 Pictures 4

The new guests for this week arrived at the observatory in the end of the afternoon and will join the ringing at Kabeltromlen tomorrow morning.

People: Simon S. Christiansen, Amandine Doré, Mark Desholm, Pernille Roed og Viktoria Mader

Klik her for at se dagens observationer indtastet i Dofbasen af observatører i området

Første gang...

lørdag 25. juli 2020
af Pernille Roed

I dag har været en helt fantastisk dag med mange “første gang'er".

Dagen startede en halv time før solopgang, hvor Amandine og Viktoria åbnede nettene ved Kabeltromlen. Simon og jeg stødte til ved første runde. Allerede på dette tidspunkt var der mange fugle i nettene, og det blev til en travl og helt speciel dag, hvor vi ringmærkede flere usædvanlige arter for Skagen.

netop

Til Viktorias store glæde fangede vi lille gråsisken, som hun - trods flere år med ringmærkning - aldrig har ringmærket før. Hun var derfor rigtigt glad for endelig at ringmærke en. Jeg var også så heldig at ringmærke en af dem. 

Lille grasisken

Derudover fangede vi en grønspætte. Det er første gang, vi har ringmærket sådan en i Skagen. Den var virkelig smuk, og det var en fantastisk oplevelse. 

gronspaette

Udover grønspætten fangede vi også landsvaler, sortstrubet bynkefugl og en stær.

staer

Over middag afholdt jeg min første ringmærkningstur, hvor jeg fortalte om ringmærkningens historie samt hvorfor vi ringmærker. Det lykkedes os at fange to tornsangere i Fyrhaverne, så vi også kunne demonstrere, hvordan vi gør.  

Sidst på eftermiddagen tog Viktoria og jeg ud til Skarvsøen for at observere skarvkolonien. De fleste unger har forladt rederne nu, og der var kun ganske få tilbage. De forsvinder formentlig i løbet af den næste uges tid. 

Om aftenen gav Mark os en lektion i, hvordan vi kan bruge radaren, hvilket var særdeles lærerigt.

radar

Ringmærkning (Kabeltromlen):

Gransanger – Chiffchaff – 3
Løvsanger – Willow warbler – 3
Lille Gråsisken – Lesser Redpoll – 16
Gærdesanger – Lesser Whitethroat – 5
Rørsanger  - Reed warbler – 2
Sortstrubet Bynkefugl – Stonechat - 1
Landsvale – Barn Swallow – 2
Tornsanger – Common whitethroat – 7
Munk – Blackcap – 12
Rørspurv – Reed bunting – 5
Havesanger – Garden Warbler – 1
Blåmejse – Blue tit – 1
Lille dompap – Bullfinch – 1
Musvit – Great tit – 2
Gulspurv – Yellowhammer – 1
Stær – Common starling – 1
Grønspætte – Green Woodpecker – 1

Total : 63

Ringmærkning (Fyrhaven):

Tornsanger – Common whitethroat – 1

Total: 1

Folk: Simon S. Christiansen, Amandine Doré, Viktoria Mader,  Mark Desholm og  Pernille Roed 

Klik her for at se dagens observationer indtastet i Dofbasen af observatører i området

Et følelsesladet farvel....

fredag 24. juli 2020
af Pernille Roed

Dagen startede sent for os i dag. På grund af regnvejret var det ikke muligt for os at komme ud at ringmærke, så vi sov længe i stedet for. Længe er her på fuglestationen til kl. 7.00. 

Det meste af formiddagen blev brugt på rengøring, tøjvask, mødeaktiviteter, indtastning af data samt alt muligt praktisk arbejde, som man kan bruge en regnvejrsdag på, så man kan bruge dagene med godt vejr ude i felten.

Desværre var det også i dag, vi skulle tage afsked med Rasmus :-( Det har været så dejligt at have ham her på stationen, og både han og Anders (far) har lagt et stort arbejde i morgenobservationerne på Verdens Ende. På grund af de to har jeg fået flere nye krydser på min artsliste - blandt andet brilleand og sortterne, som de har udpeget for mig. Vi kommer virkelig til at savne Rasmus, men han kommer heldigvis tilbage næste forår! 

Teleskoper

Selvom regnen fortsatte over middag, var der alligevel mange mennesker ved Det Grå Fyr. I Birder’s Club fik Mark således besøg af flere børnefamilier, som kom for at høre om fuglene, og børnene fik malet mange flotte fugle. 

Viktoria brugte eftermiddagen på at lave et kort over nettene ved Jennes Sø, og Simon havde online-samtaler med ansøgere, der ønsker at blive frivillige på fuglestationen. Det kan virkelig anbefales at komme herop som frivillig i en kortere eller længere periode. 

Da det omsider klarede op sidst på eftermiddagen, kørte vi til Jerup Strand for at overvåge samt tælle splitternerne.

Jerup strand

Vi fandt dog kun 4 i alt - 3 voksne, hvoraf de to var ringmærkede, samt en ung. Vandstanden var højere end sidste gang, vi var der, og de fleste sandbanker, som splitternerne plejer at raste på, var forsvundet. Vi formoder, at splitternernes fravær skyldes, at det var højvandet, og vi vil forsøge at tilrettelægge vores næste besøg, når det er lavvandet for at se, om tidevandet har indflydelse på splitternernes opførsel.  

Terner

Trods de manglende splitterner havde vi en skøn aften, hvor vi så småspove, storspove, strandskade, almindelig ryle, hjejle, vibe og lille kobbersneppe. 

Lille kobbersneppe

Folk: Amandine Doré, Viktoria Mader, Rasmus Matthiesen-Juhl, Simon S. Christiansen, Mark Desholm og Pernille Roed

Klik her for at se dagens observationer indtastet i Dofbasen af observatører i området.

Min sidste aften

torsdag 23. juli 2020
af Rasmus Matthiesen-Juhl

Dagen startede tidligt på Grenen klokken 04.50. Det endte med at blive god morgen, men stadig en morgen hvor der var langt mellem fuglene. På Grenen i perioden 04.50-08.50 så vi 12 storkjover, 4 alm. kjover, sortterne, kaspisk måge, karmindompap mm.

Sortterne rastende på Grenen

sortterne 2

Efter morgenobs kørte Pernille og Viktoria ud til skarvkolonien for at tjekke op på rederne og ungerne derude. Det bliver sværere og sværere at skelne de unge skarver fra de gamle. Jeg blev inviteret på morgenbrød hjemme hos mine forældre på campingpladsen. Det var super hyggeligt. Jeg var hjemme ved 12-tiden og havde virkelig brug for en lur, så jeg faldt i søvn, og sov måske lidt mere end jeg selv havde regnet med ????. Her til aften skal vi ned i byen for at spise og høre Pernilles tidligere bas-lærer spille koncert på Jacobs. Mark har sagt, at der er fish n’ chips det sted, vi skal spise, så det glæder jeg mig dælme til.

Det er desværre også min sidste aften på stationen i den her omgang. Jeg syntes virkelig det har været 2 fede uger, med masser af fugle og en ny art. Jeg har fået en masse ringmærkningserfaring og set på en masse forskellige fugle på morgenobserne. Den største oplevelse i den her omgang på Skagen fuglestation har nok været den allerførste nat, hvor vi ringmærkede 3 natravne. De var ekstremt seje at se så tæt på. Alt i alt har det været 2 mega spændende uger, så jeg er sikker på at det i hvert fald ikke er sidste gang jeg besøger Skagen fuglestation.

Mig Ringmaerkning 2

Mig Svalaklire 2

Folk: Amandine Doré, Rasmus Matthiesen-Juhl, Mark Desholm, Anders Rasmussen, Pernille Roed og Viktoria Mader

Klik her for at se dagens observationer indtastet i Dofbasen af observatører i området

 

A good catching day at Jennes Sø !

onsdag 22. juli 2020
af Amandine Doré

As the weather did look good, we decided to do another CES visit at Jennes Sø. Each day, we gain some minutes of sleep as the sun rises later and later. Viktoria and me opened the nets at 05:00, Mark and Pernille then joined us for the first round.  Meanwhile, Rasmus and Anders his dad went to the “End of the world 1” in Grenen to do some migration counts.  They joined us later on in Jennes Sø for the ringing.

1 A 2

The catching was relatively slow compared to Grenen as usual, however the morning was warm and sunny which was very pleasant. And we still got to ring 14 new birds plus several recaptures, a quiet good number for this CES site ! We caught some rather “uncommon” species for this location : a juvenile Bullfinch (Lille Dompap) as well as a juvenile Greenfinch (Grønirisk). It was my first time ringing these two species, so I was very happy ! We also caught 2 Crested tit (Topmejse) and it was the first time that Pernille saw them in hand ! Overall it was an exciting morning ! And Pernille and me need to go for a jump in the sea now, as it is the tradition here !

1 A 3

1 A 1

We came back home around lunch and went on with our daily office tasks and very needed naps ! I later went out to Kabeltromlen to cut the vegetation under the nets, while Viktoria prepared dinner and Rasmus went out to see a football match.

Ringmærkning (Jennes Sø):

Gransanger – Chiffchaff – 2
Blåmejse – Blue tit – 1
Gærdesanger – Lesser Whitethroat – 1
Rørsanger  - Reed warbler – 1
Løvsanger – Willow warbler – 1
Topmejse – Crested tit – 1
Tornsanger – Common whitethroat – 1
Lille dompap – Bullfinch – 1
Grønirisk – Greenfinch – 1

Total: 14   

People: Simon S. Christiansen, Amandine Doré, Rasmus Matthiesen-Juhl, Mark Desholm, Anders Rasmussen, Pernille Roed og Viktoria Mader

Klik her for at se dagens observationer indtastet i Dofbasen af observatører i området


1   |  2  |  3  |  4     NÆSTE