Her på Skagen Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2021 (229)2020 (282)2019 (304)2018 (261)2017 (247)2016 (2)(se alle)
Se indlæg fra måned: jan. (1)mar. (31)apr. (23)maj (22)juni (30)juli (31)aug. (29)sept. (28)okt. (30)nov. (20)dec. (16)

En husrødstjert i haven

onsdag 28. november 2018
af Simon S. Christiansen

Om morgenen brugte vi lidt tid på at sætte ting og udstyr fra ringmærkningen på plads oppe på loftet. Ask tog hjem til Sydfyn igen, og jeg selv tog til møde i Hjørring og videre til Aalborg. Inden da nåede jeg dog at se en husrødstjert flyve rundt i haven. Umiddelbart ingen tegn på østlig oprindelse, men da det virkede til at være en hunfarvet fugl er der udseendemæssigt heller ikke så meget at gå på. Fra fredag aften vil stationen være bemandet igen.

Folk: Ask Balsløv & Simon S. Christiansen

Vi gør vinterklar!

tirsdag 27. november 2018
af Simon S. Christiansen

En frostkold men meget flot morgen blev det for Ask, Jørgen og jeg selv. Det blev den sidste ringmærkningsdag i Sardinkrattet på Grenen i denne sæson, hvorefter vi gør os klar med vinterfodring i Fyrhaven. Her vil vi også tilføje et par nye net. Desuden vil der nogle dage fortsat være ringmærkning ved Jennes Sø med Michael Ancher. Det blev en rigtig en god afslutning på sæsonen med fine arter som skægmejse og halemejse. I opsummeringen nedenfor står halemejserne ikke med, men det er fordi de alle er aflæsninger af lokale fugle, og dem tæller vi ikke med i summeringen, da de allerede er talt med den dag de fik ring på. Aflæsninger har høj værdi både vidensmæssigt og som kvalitetssikring, lige meget om det er lokale fugle eller dem langvejs fra, da der er mere data at hente på dem end de fugle der fanges for første gang. Aflæsningsdata tastes løbene ind i Zoologisk Museums database ligesom de der får en ring på. De figurerer bare ikke i dofbasen eller her i dagbogen. Igen i dag var der en del aflsæninger, så det var rigtig fint.

skaegmejse nov 2018Skægmejse

halemejse nov 2018Halemejse

Knud kom og hjalp til efter at have talt havfugletræk. Der blev arbejdet hårdt hele formiddagen og langt ud på eftermiddagen med at tage nettene ned og bære alt udstyr og materialer tilbage til Fuglestationen. Stor tak for hjælpen med det! Og dejligt at se glade hårdtarbejdende mennesker (og hunde).

netnedtagning 2018Der bliver trukket i stængerne og gøres klar til vinteren.

Først på aftenen forsøgte Ask og jeg at fange skovsnepper, men jorden var begyndt at blive frossen en del steder, og derfor havde de nok valgt at være andre steder når ikke de kan få næbbet ned i jorden. Resten af aftenen gik med indtastninger af data på computeren inden det blev til en velfortjent godnat-søvn…

Folk: Jørgen Kabel, Knud Pedersen, Ask Balsløv, Simon S. Christiansen og Igor (hunden som bidrog meget med at bære diverse materialer) 

Ringmærkning (Grenen):

Solsort 1, Skægmejse 5.

Sum: 6

En ny ankom og vinteren nærmer sig

mandag 26. november 2018
af Simon S. Christiansen

I dag satte jeg net op på Grenen ved solopgang. Kort efter kom Jørgen ud for at deltage, og op af dagen ankom en ny ung fyr, Ask Balsløv fra Faaborg, som skal bo på fuglestationen lidt tid. Det blev ikke til så meget i fangsten, men der var en del aflæsninger af lokale fugle. Om eftermiddagen blev Ask introduceret til arbejdet og dagligdagen, mens Henrik Haaning kom på besøg, da solen var gået ned, til en hyggesnak om fuglestationen og en masse andet. Han havde tidligere på dagen fået nogle gode billeder af den stationære mongolsk piber, hvor også det var muligt at se de forskellige generationer af fjer, som gør den til en 1k (= ungfugl). Eftersom vi kun er to overnattende nu lavede vi selvfølgelig alt for meget mad, så menuen står på rester i morgen.

Folk: Jørgen Kabel, Ask Balsløv, Henrik Haaning Nielsen & Simon S. Christiansen

 

Ringmærkning (Grenen):

Gærdesmutte 1, Rødhals 3, Blåmejse 3.

Sum: 7

udsigt pplads

Intet er forudsigeligt

søndag 25. november 2018
af Gustav Urth

Lyset brød igennem vinduerne, og solen skinnede ind. Det resulterede i at to friske drenge vågnede stille og roligt, for i dag skulle vi ikke tidlig op og observere, men derimod sætte net op for at ringmærke småfugle. John og Bjørn derimod, var vågnet lidt tidligere for at køre ud og se den mongolske piber som stadig var meldt ud, og det gav et godt resultat, for de fik den at se, Tillykke. Tre net blev sat op i fyrhaven, og begge net i gården blev også aktiveret. vi startede med nettene i gården, og derefter gik turen til Fyrhaven, men på vejen derover fløj en skovspurv i nettet, vi måtte tage den ud og ind i laboratoriet, nu kunne vi gå over på den anden side af vejen for at sætte de sidste net op, MEN hov hvad var det? en rødhals var allerede fløjet ind i nettet, den måtte vi tage ud og ind i laboratoriet, og nu var vi klar til at sætte de resterende net op.

Det var faktisk lidt omvendt, end hvad vi havde forventet, der var i alt tre net sat op i Fyrhaven, og kun to i gården, men det var uden tvivl gården der gav flest fugle, henholdsvis, musvit, skovspurv, grønirisk, rødhals. Hvor Fyrhaven kun gav et net med resultat, nemlig solsort og rødhals. Magnus var meget optaget af at få lov at holde en rødhals, det fik han da også lov til, de er også søde. Men udover det fik han over alt forventning lov at holde en solsort. Lidt hen på eftermiddagen, skulle vi sige pænt farvel til John og Bjørn, som lige inden de drog mod Esbjerg, skulle se om de kunne finde Stillehavslommen dog uden succes.  

Inden vi skulle ind til byen, og handle ind til pomfritter og gordon bleu til aften, skulle vi lige ned til stranden og se om vi kunne lukke lidt huller på Magnus DK-artsliste, og det gav da også de mega fede suler, sortænder og skærpiber. På toppen af Grenen blev der da også tid til at tage lidt profilbilleder til Facebook, hvor man står på toppen, med fyret og solen i baggrunden! Der blev handlet ind, lidt snolder og sodavand, blev dog også tabt i kurven. Jeg lavede mad, mens Simon ordne praktiske online opgaver og Magnus lå i sengen med Youtube. Det er hårdt en hel dag med vind i håret, når man er 13 år - ja det er det vel også for os andre…

gustavisol

For det ikke skal være løgn kiggede vi faktisk på fugle helt hen til det sidste på aftenen. Inden vores far kom kl 20:20, kunne vi lige nå at gå en tur ud med lommelygte, og være heldig at fange en skovsneppe, og endnu mere heldig måske se en ugle… Men det var desværre uden gevinst, men uanset om der er fangst eller ej, så er det altid spændende at gå i mørket, og aldrig vide hvad der dukker op. Måske er vi så heldige at se en ulv, hvem ved? En ting er ihvertfald 100% sikkert, denne dag har været helt igennem fantastisk og vi ses helt sikkert igen.

Folk: Magnus Urth, Gustav Urth, Bjørn Frikke, John Frikke og Simon S. Christiansen.

 

Ringmærkning (Fyrhaven):

Solsort 2, Grønirisk 4, Skovspurv 1, Rødhals 1

Sum: 8

 

2 brothers on top = Birdwatching nonstop

lørdag 24. november 2018
af Gustav Urth

Vækkeuret ringede kl 08:00, min lillebror og jeg var klar til en rigtig god fugletur i Skagen. Det varme tøj kom på, og vi fandt fuglefoderet frem og fodrede ude i fyrhaven, i håb om at lokke lidt fugle til.

Turen gik nu ud mod Grenen, for at observere havfugle, Vi fandt en bunker, hvor vi kunne stå i læ, og se de trækkende fugle ude over havet, allerede efter 5 min havde vi talt 12 skarv, som er min yndlingsfugl! Efterfulgt af skarven, bør nævnes Toppet skallesluger, Ederfugle, Sortænder og et nyt kryds til min lillebror Magnus nemlig sortkrage.

Efter lidt tid bevægede vi os rundt for kratluske, for måske at være heldig at bl.a. finde skægmejse, som Magnus så gerne ville se. Der gik ikke lang tid før vi hørte de første skægmejser snakke sammen. Vi fik desværre ikke øje på dem, da de er svære at se imellem alle tagrørerne. Vi besluttede os at gå op til Verdens Ende, for at hilse på Rolf Christensen. På vejen derop, fik vi en oplevelse for livet, nemlig en blå kærhøg som blev jaget væk af sortkrager, faktisk et scenarie som var fuldstændig vanvittigt for os, og så endda med to arter som var nye for Magnus.

Men efter alle de timer i den friske luft havde vi brug for en skive brød, inden vi hoppede på cyklen, og stikt syd ind mod byen, selvfølgelig for at finde de smukke silkehaler på kirkegården. På cykelturen hjem blev vi igen overrasket, og var nødt til at hoppe af cyklen, og kikkerterne næsten lodrette, for at se en fjeldvåge svæve lige over hovederne på os. Da vi kom tilbage skulle vi se om vores morgenfodring havde lokket fugle til, og jo sørme så, både grønirisk, rødhals, solsort og musvit nød godt af vores lille kerne-buffet.

Morten Christensen og Anders Bojesen var i området i dag og tjekkede havnen, hvor der bl.a. var sortgrå ryler. Desuden så de Mongolsk piber, som stadig er på plads på Nordstrand. Til aften ankom John og Bjørn Frikke til Stationen på visit til i morgen. Simon kom tilbage til byen efter at have holdt foredrag om fugle og fyrtårne til "Black Friday" i Hirtshals Fyr i går aftes, for sjælden gangs skyld sov han dog derhjemme. Michael Ancher har ringmærket både i går og i dag, hvilket begge dage bla. gav hvidsisken. 

silkehaleurthSilkehale på kirkegården

urthsbrorMagnus ved foderbrættet

Folk: Anders Bojesen, Morten Christensen, Michael Ancher, John Frikke, Bjørn Frikke, Magnus Urth og Gustav Urth.

Ringmærkning (Jennes Sø):

Fredag d. 23/11: Gærdesmutte 1, Jernspurv 1, Rødhals 1, Solsort 1, Fuglekonge 2, Blåmejse 2, Musvit 8, Bogfinke 4, Gråsisken 199, Hvidsisken 2, Gulspurv 5

Sum: 226

Lørdag d. 24/11: Solsort 1, Blåmejse 2, Musvit 2, Skovspurv 1, Kvækerfinke 1, Gråsisken 149, Hvidsisken 2

Sum 158

Lort i fryseren

torsdag 22. november 2018
af Simon S. Christiansen

I morges tog jeg ud og listede med kikkerten i forkskellige krat: Batteriskoven, Ellekrattet, Industriområdet, Kirkegården og Sønderstrand-området. Kirkegården kunne byde på en flok flotte silkehaler fra nord, som ikke var sky, og jeg kunne derfor komme meget tæt på. Ved middags tid mødte jeg Annelise Jensen i fyrets butik og fik en god snak om bl.a. ulven fra forleden. Annelise er rigtig god til pattedyr-spor, og med sig i rygsækken havde hun en pose lort, som hun havde studset over nogle dage inden min ulveobservation. Hun tænkte den måske kunne være værd at undersøge ejermanden af, så hun havde fundet stedet og lorten igen og taget den med ned til os. Nu ligger den i vores fryser. Over middag tog jeg sydover, inden jeg fredag aften holder foredrag om fugle og Fyrtårne i Hirtshals Fyr. Helt tomt bliver stationen dog ikke de næste dage, eftersom Gutav Urth og hans lillebror kommer i weekenden.

Folk: Annelise Jensen, Simon S. Christiansen

Havobs uden ulv og sjældne fugle

onsdag 21. november 2018
af Simon S. Christiansen

I morges satte jeg mig ud til enden af Buttervej igen, hvor jeg for engang skyld kunne gennemføre en havobs ud til Skagerrak uden at blive forstyrret af sjældne fugle eller ulv. Der virkede til at være færre trækkende fugle end de foregående dage, men lidt blev det da til. Sortandeflokkene dominerede ellers kan bl.a. nævnes havlit og stor skallesluger. Se observationerne i dofbasen. Mødte Jørgen og Igor derude som spejdede efter ulv – eller jeg ved ikke hvad Igor spejdede efter… Lars Paaby kom også forbi til en hyggelig snak. Han havde camouflage-tøj på, ved ikke hvem han gemte sig for?

Navnet Buttervej stammer iøvrigt fra de gamle strandinger heroppe, hvor der i gamle dage drev smørdritler (tønder med smør) i land fra forulykkede skibe.

selfiebuttervejSelfie på Buttervej med vind i øjnene og ingen smør i sigte...

Folk: Lars Paaby, Jørgen Kabel, Simon S. Christiansen

Et møde jeg aldrig vil glemme

tirsdag 20. november 2018
af Simon S. Christiansen

Da jeg satte mig for enden af Buttervej i morges med teleskopet for at tælle de havtrækkende fugle vidste jeg ikke, at jeg få minutter senere ville sidde med en fuldstændig vanvittig naturoplevelse… Jeg havde netop skrevet de første fløjlsænder, ederfugle og alkefugle i bogen da jeg ved solopgang kl. 8.15 af øjenkrogen anede et større dyr komme vandrende på stranden lige neden for (højst 20 meter væk). Jeg kiggede op. Den kiggede op. Vi kiggede på hinanden. Et par sekunder. Et kæmpe hundedyr uden ejermand. Jeg blev tryllebundet et kort øjeblik indtil det gik op for mig at det der – det må fandme være en ulv! Gyldenbrun med grå nuancer. Noterede desuden at den havde en meget stor, nærmest cylinderformet snude og at øjnene ikke rigtig fyldte noget i ansigtet. Ulven vendte sig om og løb væk i østlig retning hvor den også kom fra, mens jeg rullede rundt i klitten i jagten på min mobiltelefon inde i Haboøre-habitten. Oppe på en klittop kunne jeg se den løbe ind over klitheden i sydlig retning og væk. Fik den ud på Zello (walkie-talkie-systemet på mobilen), og så stod jeg der. Benovet over det der lige var sket, men også rigtig ærgerlig over at jeg ikke fik mobilen hurtigt nok frem til at dokumentere den. Den var mere end tæt nok på til at jeg kunne have fået billede af den. Det gode var heldigvis at den jo havde gået på stranden og lavet nogle rigtig fine fodspor i sandet, så det næste lange stykke tid gik med at fotografere og videofilme sporene, som var det eneste der var tilbage af den sindssygt fede oplevelse jeg lige havde haft. Jørgen Kabel, Annelise Jensen, John Kyed og Jens Jørgen Andersen kom også til for at se sporene. En lille sidehistorie er at Jens Jørgen var den som så den allerførste ulv ude i Thy, efter de genindvandrede. Ingen troede Jens Jørgen – lige indtil der næsten et år senere dukkede en død ulv op i samme område….

At det stadig overhovedet er muligt at få sådan en naturoplevelse i vores land, det er jeg evigt taknemmelig for og ønsker at andre fortsat får mulighed for at møde det virkelig vilde.

Hvis du en dag er lige så heldig som mig så husk at indrapporter til www.ulveatlas.dk under Naturhistorisk Museum i Aarhus. Det har jeg.ulvespor

fodsporsforlobulv

jensjorgenigorJens Jørgen "The Wolf Man fra West", John Grå(sejler), Jørgen "med en vigtig meddelelse" og hunden Igor der vist ikke er helt tryg ved de store fodspor...

 

En fuglekiggers daglige dilemma

mandag 19. november 2018
af Simon S. Christiansen

I morges tog jeg fri og gik ud i området omkring Højen Fyr og den vestlige del af Nedermose i håbet om at der kunne gemme sig nogle juveler i området (altså sjældne fugle). Det var der ikke så meget af for mig i dag, men andre var mere heldige. Årets anden fuglekongesanger blev fundet i Byfogedskoven af Leif Jensen mens Svend Erik Petersen og Peter Leth Olsen blev overrasket af en overflyvende hærfugl! Som fløj ind i byen. Mongolsk Piber var stadig at finde i samme område, hvilket bl.a. fik Gustav Urth og hans kammerat Patrick Horne til at bevæge sig op til Skagen nede fra Hjørring (de skulkede kun nogle timer i skolen så det er okay). Da de stod på Grenens P-plads ringede de for at få vejbeskrivelse – hvorefter jeg kunne fortælle dem at det var Nordstrand de skulle til… og de var uden bil. Jeg gav dem derfor et lift hvorefter de lykkedes med at se den. Efterfølgende kom begge ind på stationen til lidt hyggesnak, og diverse opdateringer på computeren inden de bevægede sig hjemad igen.

Det er altid lidt specielt når man går rundt og lusker i krat og klitter for at finde noget bemærkelsesværdigt i november. Langt de fleste gange ser man næsten ingenting, og man ved at de andre i området ser en hel del flere fugle ved at observere ved Grenen eller andre steder. Jeg kunne ligeledes se, at der faktisk kom godt med trækkende fugle langs med kysten. Hvinænder, alkefugle, ederfugle, fløjsænder, sortænder m.m. og kunne godt føle mig draget af at have valgt at sidde og observere trækket i stedet. Men engang imellem så ved man at det sker – at de rigtig sjældne dukker frem af busken, og så er tiden med tomhed hurtigt glemt. Når det så er sagt, så tror jeg alligevel at jeg starter med havobservationer i morgen...

Det at vælge mellem forskellige muligheder er et evigt dilemma for os fuglekiggere. Det har altid, og vil altid give hovedbrud - men det er også meget sjovt at se udspille sig. Når f.eks. Dante skulle vælge mellem morgenobservationer på Nordstrand og dermed måske steppehøg, eller om han skulle være med i ringmærkningen med mulighed for det uventede. Skal jeg gå i krat, på strand eller sidde på en klit? Skal vi ringmærke ved Jennes Sø, Grenen eller fyrhaven i dag? Den pludselige vægelsindethed kan tydeligt ses. En ting kan man dog være sikker på- man kan ikke få det hele hver dag!

I weekenden fik jeg en ny fælde med fra Fyn, som Hans Rytter fra Keldsnor Fuglestation meget venligt har doneret til os. Det bliver spændende at afprøve den i haven. For lidt tid siden købte jeg desuden en rejeruse, som jeg ”moderniserer” lidt på. Tanken er at den kan bruges som en ruse i rørskoven til at fange rørskovsfugle. Målet er især rørdrum!

Folk: Patrick Horne, Gustav Urth & Simon S. Christiansen

ButtervejnovemberSol, strand og vand ved Højen Fyr

HansrytterfaeldePyramidefælde. Tak for den Hans :)

Naturvejlederen kom hjem til en sjælden piber og Anders And...

søndag 18. november 2018
af Simon S. Christiansen

I dag kom jeg tilbage på Fuglestationen efter at have været på afsluttende naturvejlederkursus på Sydfyn hele ugen, samt deltaget i DOF’s halvårlige repræsentantskabsmøde. På sidstnævnte møde skete der bl.a. det, at vores bestyrelsesmedlem Knud Pedersen fik overrakt en hæderspris for mange års stor indsats i foreningen. Kæmpe tillykke til Knud! Og en tak skal også lyde herfra for det prisværdige engagement du ligger for dagen her på stationen.

Ved ankomst kunne jeg glæde mig over en total rengjort første sal, efter at vores kære ven Rita i løbet af ugen, igen har været forbi og hjælpe med rengøringen – ligesom hun havde lagt en masse små fine gaver til os ligesom hun plejer. Bl.a. et nyligt udgivet Anders And-blad, hvori Anders And og Co. besøger det Grå Fyr her i Skagen! Det længe ventede 2-binds værk ”Handbook of Western Palearctic Birds” (af Lars Svensson & Hadoram Shirihai) var kommet med posten i ugens løb, hvilket jeg har set meget frem til, specielt fordi jeg som konsulent på bogen, har brugt en del søvnløse nætter på at læse korrektur på billeder og tekster i årene op til den udkom.

Bestyrelsesformand Niels Eriksen ankom til morgen, og sammen havde vi en guidet fugletur for seniorer ud til Grenen. En tur som var blevet annonceret i Skagen Onsdag. Over middag kom Erik Kramshøj forbi til kaffe og samlede lidt sager, inden han drog sydover og hjem. Vi glæder os til at se dig frisk og frejdig igen til foråret, Erik. Sidst på eftermiddagen var jeg forbi Kulturhus Kappelborg oppe i byen, hvor Rita har udstillet en montre med nogle rigtig flotte fugle flettet i glanspapir.

Selvom der ikke har overnattet nogen på stationen den seneste uge er der sket en hel del i området! I fredags opdagede Rolf Christensen en Mongolsk Piber, som stadig holder til her. Derfor tog jeg Flemming med mig til Nordstrand om eftermiddagen, hvor det lykkedes os at se den. Det er kun tredje gang at arten er set i Danmark. Første fund er fra Værnengene, Vestjylland tilbage i november 1998, mens det andet fund var her fra Skagen af hele to fugle samtidigt i november 2012. Det er derfor ikke nogen dum art at have i tankerne når man går langs kysten i november. I torsdags fandt Jens Kirkeby i Hulsig den sjældne og flotte Fuglekongesanger fra Sibirien, som også blev set i dagene efter, og i går rastede en Kongeederfugl ud for Grenen rapporteret af Rolf. Også i maj havde vi besøg af denne specielle and. Meget usædvanligt med to fugle på et år. Så der sker altså noget med de sjældne fugle disse dage.

Michael Ancher ringmærkede ved Jennes Sø for Fuglestationen både fredag, lørdag og søndag morgen, hvilket fortsat giver rigtig godt med fugle. En hel del gråsisken, et par hvidsiskener og en sumpmejse, som er meget sjælden lokalt. Helt exceptionelt er der nu ringmærket tre af dem dette efterår. Det er muligt at se den på Nordlysvej for tiden, hvor én af dem med ringe holder til. Desuden havde en af gråsiskenerne en norsk ring på, så det bliver spændene at få at vide hvor den er mærket hende og hvornår.

Folk: Niels Eriksen, Erik Kramshøj, Flemming Quist og Simon S. Christiansen

Ringmærkning (Jennes Sø).

Fredag 16/11: Rødhals 1, Blåmejse 4, Musvit 9, Træløber 2, Bogfinke 1, Gråsisken 94, Gulspurv 1.

Sum: 112

Lørdag 17/11: Gærdesmutte 1, Fuglekonge 1, Skægmejse 2, Sumpmejse 1, Topmejse 1, Blåmejse 12, Musvit 5, Træløber 1, Skovskade 1, Skovspurv 1, Kvækerfinke 1, Gråsisken 181, Hvidsisken 2.

Sum: 210

Søndag 18/11: Rødhals 1, Musvit 3, Gråsisken 61.

Sum: 65

mongolsk piberMongolsk Piber (ikke at forveksle med "Mongolpipare" som er det svenske navn for Mongolsk Præstekrave"

sandfodringmagerSandfodring på Sønderstrand som en del af kystsikringen

GrenenTurNovEn dejlig fugletur til Grenen i sol, vind, sand og hav

andersandbladAnders And & Co. besøger Det Grå Fyr!

HWBP

knud haedersprisKnud modtager hædersprisen ved DOF's repræsentantskabsmøde i Odense


1   |  2     NÆSTE