Her på Skagen Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2021 (229)2020 (282)2019 (304)2018 (261)2017 (247)2016 (2)(se alle)
Se indlæg fra måned: jan. (1)mar. (31)apr. (23)maj (22)juni (30)juli (31)aug. (29)sept. (28)okt. (30)nov. (20)dec. (16)

Stor dag med ringmærkning hos Michael Ancher og hidtil største trækdag i foråret

lørdag 31. marts 2018
af Morten Jenrich Hansen

Vejr: Solen stod op på klar himmel, men ret hurtigt blev det halvskyet, så det meste af dagen var solen sløret af tynde skyer. Temperatur fra frysepunktet til +2°C. Vinden fra SØ og steg fra svag til frisk i styrke. God sigt.

Simon stod for morgen ringmærkningen ved foderpladsen i Fyrhaven, da han havde en guidetur.
Det gav mig rum til at gå en tur rundt om Storsig med stationens Olympus kamera, mens Dante igen tog ud til Nordstrand og Knud.
Simon fik fanget 3 fugle og vist til dagens turdeltagere, men selvom Skagen Odde er smal herude, så viste dagen, at der er stor forskel på hvor fuglene er. Altså få fugle ved Kattegat siden, mens jeg på min tur gennem midten ved Storsig kunne notere et rigtig godt træk af småfugle. Endnu flere kom ud over Skaggerak siden, hvor det blev en flot dag.
En tidlig ung Islom træk ud som dagens overraskelse, mens over 600 Sangsvaner, 150 Kortnæbbede Gæs og en ung Gråmåge også var nævneværdige.
Blandt rovfuglene kunne vi nyde 2 unge Havørne i lav højde, hvoraf én havde en mørk farvering der desværre ikke kunne aflæses på de foto, der blev taget af fuglen. Det blev dagen med ankomst af Fiskeørn, hvor 3 forkellige fugle trak igennem, mens de fleste af ca. 200 Musvåger som normalt vendte om igen.

Blandt de tusindevis af småfugle i luften nåede arter som Ringdue, Allike, Stær, Bogfinke, Kværkerfinke og Gråsiskener alle dagstotaler over 1000. Grønsisken og Lille Korsnæb var også godt repræsenteret, mens enkelte Stor Korsnæb stadig er i omløb.
Blandt drosler var Misteldrossel mest imponerende med knap 100 trækkende.

På min tur rundt ved Storsig havde jeg fornøjelse af to grupper af Traner, der højtlydt snakkede sammen på hver side af den Blå Rute. Jeg gik dog relativt tidligt tilbage mod fuglestationen, da jeg havde fornemmelse af, at Michael ville fange mange fugle. Ganske rigtig ringede han også op og ville gerne havde flere hænder.
Jeg tog derfor over til ham, hvor Johan Funder også dukkede op til en rigtig god ringmærkningsdag.
Ialt blev der på blot 3 net blev mærket over 200 fugle – totalt domineret af Gråsisken.P3311001 3

Jeg kunne nyde to grupper af Traner ved stien gennem Storsig. På den ene side af stien stod 4 sammen og kaldte mod 3 andre på den anden side af stien.
P3311026 resized

Blandt de mange småfugle i luften denne morgen gav det lave sollys ekstra intensitet i farverne på Gråsisken og Korsnæb, når de satte sig til rast.

Simon, Anton og Per tog hjem til Simon og var på sigthseeing i Skagen, men Simon nåede at tage mod vores gæster på fuglestationen for den næste uge Lene og Raymond.
Lene og Raymond er faktisk på ”honeymoon” her, da de som bryllupsgave i november sidste år fik penge til en uges ophold på Skagen Fuglestation. Vi håber, at vi kan give dem en uge med masser af gode oplevelvelser, skønt temperaturen ikke er i nærheden af en honeymoon på Hawaii!
De ankom kl 16 med åbne forventninger og var straks med på fuglestationens fællesskabet.
Jeg stod for aftensamden og var en tur inde i byen for indkøb – lidt forsinket da jeg både nåede at møde Jacob Funder med familie og Conny og Lars fra Hirtshals.
Forårstiden med mange fuglekiggere samlet omkring Skagen er skudt igang!

Ringmærkning:

Michael Ancher:

Art Mærket
Solsort 1
Blåmejse 5
Musvit 4
Grønsisken 4
Gråsisken 218

Lidt forårstræk i luften og ringmærkning hos Michael Ancher

fredag 30. marts 2018
af Morten Jenrich Hansen

Vejr: Skyfri dyb blå himmel og sol hele dagen. Nattefrost med -2°C og middagstemperatur på 3°C, men solen varmede på læsider af klitterne. Vinden startede jævn fra NØ og drejede til øst efterhånden som den aftog til svag vind. Klar luft med god sigt.

Dante drog i morgenstunden ud til Nordstrand og Knud Pedersen. for at følge forårstrækket, der kom trods nattefrost.
Jeg forsøgte et par timer med fangst ved foderpladsen i Fyrhaven uden det store held, så sidst på formiddagen kørte jeg ned til påskefrokost i Måstrup Mose hos gamle venner.
Der blev jeg stoppet med god mad, snak og eftermiddagskaffe ude på en solbeskinent terrasse med Traner., Rød Glente og Ravne i baghaven.
Følte egentlig ikke, at jeg gik glimp af det helt store i Skagen selvom Dante senere berettede om en fin dag med rovfugle som minimum 200 Musvåger, 3 Røde Glenter og arter som ung Havørn, Fjeldvåge, Dværgfalk og Vandrefalk på dagslisten.
Efter morgenobsen på Nordstrand tog han videre til Michael Ancher og gik med på nogle ringmærkningsrunder, inden de tog en tur til Jennes Sø og begyndte, at forberede netbanerne vd den lokalitet. Et spændende områder, der nok skal give en række gode fangster!image1

Michael igang med netbanerne ved Jennes Sø

Michael fik ialt fanget 80 fugle og det er ganske godkendt her sidst i marts.

Simon og svenskerne Anton Arnesson og Per Österman brugte dagen med et par ture i felten inden de kom til fuglestationen.
Da jeg kom tilbage fra min påskefrokost var de næsten færdig med at male påskeæg, så det blev endnu en aftensmad med æg på menuen – denen gang Simon´s omelet.

Efter aftenmødet var kom der gang i den store shuffelball turnering, der forsatte til efter midnat.
Der er også plads til leg og hygge på Skagen Fuglestation!IMG 3065

Anton, Per og Dante igang med påskeæggene
IMG 3079

Der er selvfølgelig fugl som tema på en fuglestation

Ringmærkning:
Michael Ancher:

Art Mærket
Musvit 1
Bogfinke 1
Kvækerfinke 1
Grønsisken 1
Gråsisken 74
Gulspurv 2

Gråsisknerne er hos Michael Ancher

torsdag 29. marts 2018
af Morten Jenrich Hansen

Vejr: En del skyer, men de fleste så tynde, at solen skinnede igennem det meste af dagen. Stadig koldt med -2 til +3C og hård vind fra sydøst og øst. Vinden lagde sig lidt i løbet af eftermiddagen, så aftenen var egentlig ganske fin i solen. God sigt.

Længere nede i det jyske var det en Skærtorsdag med udbredt sne, men heroppe var det fint tørt uden nedbør. Dog var det igen en kold dag med blæst fra øst.
Vi holdt net lukkede i Fyrhaven og fælden på foderpladsen gav heller ikke noget.
Omkring kl 8 lød meldingen på walkien om en Havørn på Grenen og lidt senere trak årets første Fiskeørn ved Nordstrand. Jeg gik ud til nordenden af Fyrhaverne i håb om, at se den, men den trak åbenbart ud så lavt over Skagerrak, at den ikke kunne ses fra denne side af Odden.
Til gengæld kunne jeg se et par Traner over Nedermose og en stor flok på ca 250 Gråsiskner flyve fra Batteriskov og mod Michaels ringmærkningsområde. Dante og jeg pakkede derfor sammen og tog over til Michael, hvor vi var med til fangsten af 40 Gråsisken.
Samlet blev det til 59 mærkede fugle for Michael.

Efter ringmærkningen satte jeg Dante af ved Nedermose, så han kunne tjekke den, Jennes sø og strækningen fra Nordstrand til Grenen og retur til fuglestationen.
Vi startede med en Gransanger ved Nedermose og siden havde Dante undervejs dagens 2. udtrækkende Fiskeørn ved Nordstrand. Yderligere rovfugle på hans tur var en Fjeldvåge og en adult Vandrefalk, mens en trækkende flok på 17 Traner var en god oplevelse for en englænder.
Han fik også set lidt Hugorm på turen.

Jeg var tilbage ved fyret lige før middag. Tidsnok til at hilse på Rita, der havde snakket med Simon og været oppe på fuglestationen og endnu engang afleveret en række gode gaver – tusinde tak for det!
Kl 13 stod jeg for god times fortælling på dagens guidetur om ringmærkning.
Pænt besøgt med 8 voksne og et barn, der alle virkede meget interesserede.
Der var også roser udstillingen og der er en ekstra time til at besøge den, da det nu er sæson for åbning mellem 10 og 17.

Simon tog mod en af hans svenske venner fra sin tid i Ottenby og overlod fuglestationen til Dante og jeg.
Morgendagen bliver nok med en begrænset dagbog, da jeg tager en halv påskefridag med besøg hos gode veninder nede i Vendsyssel.
Dante skal dog nok være i felten og kommer også med Michael ud for at klargøre nye netbaner ved Jennes sø.

20180329 185012resized

Efter Dante havde stået for pasta-retten igår, var det min tur i køkkenet. Han blev derfor udsat for min udgave af æggekage - det er vel påske trods frosten udenfor!

P3280917

Alle læsere af dagbogen ønskes en rigtig god påske fra Haren i Fyrhaven!

Ringmærkning:
Michael Ancher:

Art Mærket Genfanget
Musvit 1 0
Blåmejse 1 0
Bogfinke 1 0
Grønirisk 1 0
Gråsisken 54 0
Grønsisken 1 0

Dante i felten på en kold solskinsdag

onsdag 28. marts 2018
af Morten Jenrich Hansen

Vejr: Klar arktisk luft blæste ind over Skagen odde med kuling styrke. Flot blå himmel og sol, men ikke noget forår over den luft. Vindstyrke på 12-14m/s og temperatur lige under frysepunktet. Selv med en vindretning fra sydøst var der ingen tegn på et snarligt varmefremstød.  

En hundekold dag at være ude i vinden. Med vindretning fra sydøst og kuling i styrken, var det umuligt at arbejde med net i Fyrhaven i dag. Holdt fælden på foderpladsen i gang til over middag, hvor vi gav gæster en chance for at komme med på en times ringmærkerfortælling.
Der var godt nok få småfugle at tage af i det lille krat, så dagens resultat på ringmærkningsfronten blev beskedent og kun en Rødhals og en Gråsisken gik i fælden, selvom der var Solsort, Bogfinke og lidt Gulspurve nede og besøge foderpladsen.
Michael havde også en beskeden morgen ved sine net med 13 fugle fanget.

Ude ved Kattegat siden havde morgenen budt på en flot solopgang og en række flokke af Edderfugle, der fløj mod øst i det flotte morgenlys. Blandt småfuglene var 2 returtrækkende Snespurve det mest interessante.P3280772 2

Jeg sørgede for at være på plads i klitten med Olympus kameraet lige før solopgang i håb om endnu et ”grønt glimt”, da der var helt klart i horisonten. Det blev dog kun til lidt lysrefleks i atmosfæren og ikke det rigtige grønne glimt.

P3280813 2

Mågerne var på vej ud mod Grenen i solopgangen.

P3280875 2

Mange Edderfugle trak øst helt inde over strandkanten.

Dante tog cyklen midt på formiddagen og besøgte Anders Sydney´s have i Skagen, hvor der var matrikelrekord på 130 Silkehale, som mæskede sig i æbler.
Dante tog videre omkring havnen for at se til den unge Gråmågen derinde, mens Simon og jeg vekslede mellem pc opgaver og tjek af småfuglefælden, samt snak med gæster til Centeret for Trækfugle.
PC arbejdet blev afbrudt undervejs af strømafbrydelse, men det blev hurtigt rettet igen.
Et par kig ude afslørede lidt Musvåger på trækforsøg over nordsiden af Odden, men ellers få fugle i luften i den kolde vind. Ved Fyret havde vi besøg af den daglige Sortkrage, men det lykkedes ikke at finde gårsdagens Husrødstjert igen.
Dante var derimod aktiv i felten og nåede omkring den stedfaste Isfugl i grøften ved Batteriskoven.
Han tog videre og nåede både et besøg i Nedermose, plus en gåtur fra Nordstrand til Grenen og retur via stien forbi Skarvsøen.
Det blev belønnet med lidt Snespurve på stranden og en 3k Havørn over Skarvsøen som højdepunkter.

Det var også tid til onsdags rengøringen, som vi delte mellem os.
Et hårdt dagsprogram for Dante, der havde kæmpet sig rundt i blæsten på cyklen og endda stod for dagens pastaret til aften.
Den unge brite gør det godt og er en fornøjelse at have på Skagen Fuglestation!

Ringmærkning:

Art Mærket Aflæst
Rødhals 1 0
Gråsisken 1 0

Michael Ancher:

Art Mærket Aflæst
Musvit 2 0
Bogfinke 1 0
Gråsisken 9 0
Grønsisken 1 0

Kold sigthseeing omkring Skagen

tirsdag 27. marts 2018
af Morten Jenrich Hansen

Vejr: I går aftes var der lidt slud i luften og vi kom op til en kold morgen med frost og blæst fra øst. Vinden oppe på 10m/s og med temperaturen lige ved frysepunktet blev det en rå dag at være ude. Lidt dis først på dagen, men mere klar luft og små huller i skydækket til solen over middag.

Med blæsten ind i haven fra øst startede jeg med at sætte fælden op ved foderpladsen, da vores net var for eksponerede af vind til at kunne åbnes.
Fandt dog et enkelt net i Fyrhaverne på nordsiden af Fyrvej, der kunne bruges, selvom det ikke var idealt.
Dante prøvede at stille sig i læ med udsigt til Kattegat, mens jeg passede fælde og net. Simon tog sig af de gæster, der kl 8 havde booket en times guidet tur om ringmærkningen.
De fik set de 3 fugle, som det lykkedes at fange her under dagens vejrforhold.20180327 081146 2

Simon fortæller om fangst af fugle, mens gæsterne er sat i arbejde med at bringe en frisk forsyning af fuglefrø til fodderpladsen.

Dante så fra sin obspost 5 Bjergænder på vej ud af Kattegat og et par Sildemåger kom også forbi. Ellers var det de daglige arter, der trodsede den kolde østenvind.
Klokken 10 lukkede vi igen for fangsten. Simon passede stationen og havde bl.a. tre amerikanere og nogle nordjyske DOF-medlemmer med oppe til rundvisning på Fuglestationen.
Imens kørte Dante og jeg rundt på intro tur i Skagen. Første stop var ved Michael, der havde lidt mere læ ved heden og derfor havde gang i et par net. Vi kom med på en runde, der gav 16 Gråsisken.
Knud P. og Inger kom forbi på deres gåtur og fik også hilst på Dante.
Michael kunne berette om en aflæsning af en norsk mærket Blåmejse tidligere på morgenen, så han havde mod på at fortsætte ringmærkningen og fik i alt fanget 46 fugle i dag.

Derfra tog jeg Dante med videre ud omkring Nordstrand, Nedermose og Buttervej. Syd for byen blev det til introduktion af Flagbakken, Gyvelstien og Hulsig Heden. Så nu har Dante set lidt af de kendte lokaliteter og kan selv cykle ind til byen og udforske centrum og havnen.
Der var ikke meget i luften på vores tur, så en Fjeldvåge over Hulsig Hede er eneste fugl, som jeg vil nævne fra den rundtur – stadig intet spor af en påske Sneugle i klitlandskabet..

Senere tog Simon hjem med sin familie og meldte om et par Stor Skalleslugere, der trak over hans hus. Dante og jeg håbede på et par ekstra fangster sidst på eftermiddagen. Vi fik dog ikke lokket flere fugle til fælden, men vi kunne nyde nogle Suler, Edderfugle, Sortænder og de blandede flokke af måger, der trak forbi tæt på kysten.
Om lidt står dagens aftensmad på bordet og i dette vejr trænger vi til en god varm suppe!

Ringmærkning:

Art Mærket Aflæst
Grønirisk 1 0
Gråsisken 2 0

Michael Ancher:

Art Mærket Aflæst
Musvit 3 0
Blåmejse 6 1 norsk
Bogfinke 2 0
Gråsisken 34 0

Gråsisken dag og guideture

mandag 26. marts 2018
af Morten Jenrich Hansen

Vejr: En todelt dag med flot klart morgenvejr, mens det fra kl 14 blev overskyet og gråt. Svag til jævn vind i morgentimerne fra nord, senere frisk vind fra nordøst. Lufttemperatur over frysepunktet og op til 4°C, men frost i jorden efter den klare nat. God sigt første halvdel af dagen.

Der var både fugle og gæster i dag. Holdt net i Fyrhaven åbne frem til kl 13:30, da vi havde en guidetur kl 12 og igen kl 13, hvor Jacob Funder kom forbi med et hold biologistuderende fra Aarhus Universitet.
Dante var med hele morgenen ved nettene og fik set på Gråsiskner.
Det var dagens art med 45 stk mærket – en enkelt Lille Gråsisken var mellem de Store, men bedste fugl også for en englænder var en 2k Hvidsisken.20180326 105907 21280

Dagens unge Hvidsisken

20180326 094807 2

Et andet spændende individ blandt dagens Gråsisken var denne stornæbbede han –  den passer med typen ”holboelli”, det yngler et godt stykke mod øst i Sibirien.

Ud over fangsten, kom der træk af Sangsvaner, lidt gæs og blandt småfugle et par Bjergvipstjerter og Stor Korsnæb som højdepunkter.
Sidst på formiddagen lå en samlet skrue på 50 Musvåger over heden, mens Dante var glad for at få Fjeldvåge med på dagslisten.
Simon og jeg tog os af guideture, så Dante gik ved middagstid rundturen over Storsig og tilbage via Ellekrattet.
Undervejs havde han en fin adult Vandrefalk, en Gransanger og minimum 10 Stor Korsnæb.

Ude på pladsen foran Fyrboligen var der gang i tilskæring af træfigurer. Naturstyrelsens kyndige folk med motorsave er i gang med at kreere en Havørn.20180326 114718 2

Over en kop kaffe vurderes næste finpudsning med motorsaven på den nye Havørn i haven.

Eftermiddagen blev efterhånden kold og blæsende, så trækket af fugle gik helt i stå. Vi søgte ind til computere og bogstudier inden aftensmaden og det daglige planlægningsmøde.
En af dagens gæster til Centeret for Trækfugle havde på tavlen i Birders Klubhus skrevet en Landsvale blandt dagens observationer. Desværre ikke set af os på Fuglestationen. Det ville ellers havde været vores første svale i år og da de næste dage skulle blive kølige forventer vi ikke flere på vej de nærmeste dage.
Vi håber nu alligevel, at Dante kan fortsætte med nye oplevelser blandt Skagens fugle!

Ringmærkning:

Art Mærket Aflæst
Gråsisken 45 0
Hvidsisken 1 0

Solrig Palmesøndag og Dante ankommet som ny frivilig til Fugelstationen

søndag 25. marts 2018
af Morten Jenrich Hansen

Vejr: Fra en overskyet og diset morgen blev der hurtigt efter solopgang sommertid med sol og blå himmel med få skyer. Dog lå der hele tiden havgus i en lang banke ved Skagerrakkysten. Da havgusen midt på dagen for en kort bemærkning rullede videre ind over Odden faldt temperaturen mærkbart. Det meste af dagen var der dog 6°C og rimelig god sigt, bortset fra Skagerrak med havgusen. Vinden holdt sig i vest og vekslede fra svag til jævn i styrke.

Vi delte os lidt op i dag, hvor jeg startede med at passe net i Fyrhaven, mens Morten Ch. gik ud til Grenen og havde en morgenobs, inden han midt på formiddagen gik turen ned ad Nordstrand til Batterivej.
Et godt forsøg på at støve en Sneugle op!
Sneuglen blev ikke fundet, men der var nu noget forårstræk i luften. Mest ude over Reservatet og Grenen, mens jeg ved Skagen Grå Fyr fik resterne i form af returtrækkende fugle.
Det blev kun til én ringmærket Gråsisken inden jeg lukkede net igen efter et par timers forsøg. Jeg valgte derefter, at gå en tur ned over heden mod Storsig. Havde lige set et glimt af en ung Havørn, der lavt fløj over området ved Batteriskov og gik så lavt ned, at jeg troede den måtte være gået til rast.
Fandt den ikke, men fik en god gåtur og endte ovre ved Michael Ancher, hvor Jørgen og Agnete med Igor netop kom gående. Havørnen var åbenbart fløjet videre i lav højde og blev set trække ud fra Grenen af folkene, der observerede derude.
Jeg fik en kop kaffe og en formiddagsbitter med Michael, inden jeg gik tilbage til fuglestationen og igen fik tjekket heden på vejen.
Flere Musvåger og en enkelt Rød Glente var på trækforsøg mellem mange kragefugle, Sanglærker, flere Misteldrossel og 5 Stor Korsnæb.
Jeg havde lige sat mig op til Simon på Fugelstationen og startet på en frokost, da et par af Venneforeningens medlemmer stod på gårdspladsen med kikkert og kameraer. Tog frokosten med ned og fik en god snak samtidig med, at vi kunne se returtræk af Musvåger og en flok på 9 Ravne. Jeg fik et par af deres fine fotos af årets første Lille Vandsalamander. Den var kommet frem fra vinterhi ved stien nær Ellekrattet.DSC04811

Simon fik også hilst på, men tog hurtigt afsted for at hente Morten Ch. ved Batterivej og siden ankom vores nye mand for den næste måned til Skagen.
Dante Shepherd er en lovende ung brite, der har valgt at bruge de næste 28 dage sammen med os.
Han kommer fra London og kunne starte sin Skagen rovfugle-liste med 4 Røde Glenter ved ankomsten.
Morten Ch. tog hjem midt på eftermiddagen for at holde en uges fugleferie i Extremadur, Spanien.
Håber han bringer nogle trækfugle fra Spanien med sig, når han vender tilbage til Fuglestationen.
Til aften var der familiebesøg til Simon og de kunne berette om den første Hugorm fremme i solen i Fyrhaven.
Vi blev derefter forkælet med en flæskesteg til aftensmaden, så Dante starter første dag med en introduktion til solid dansk mad!20180325 192129

Ringmærkning:

Art Mærket Aflæst
Gråsisken 1 0

 

Michael Ancher:

Art Mærket Aflæst
Rødhals 1 0
Musvit 1 0
Blåmejse 1 0
Gråsisken 15 0

 

 

Bestyrelsesmøde på fuglestationen.

lørdag 24. marts 2018
af Morten Jenrich Hansen

Vejr: Jævn vind fra sydvest. Overskyet og dis det meste af dagen. Lige før solnedgang kom der dog opklaring og enkelte solstrejf. Temperatur steg fra 3°C til hele 6°C over middag. God sigt.

Efter snak til godt ud på aftenen og for mit vedkommende en forgæves gåtur inden midnat med lygte og ketcher sov vi lidt længe. Var derfor først ude og åbne net kl 7, men tror ikke vi er gået glip af noget væsentligt i fuglefattigt tåge og dis.
På 3 timer fangede vi kun 2 fugle, hvoraf den ene var aflæsning af en Gulspurv fra Grenen d. 229-17.
Tredje individ i Fyrhaven på en uge af Gulspurv, som er genfanget efter mærkning på Grenen sidste år.
Vi gik en tur rundt i området og Ellekrattet. Trådte en Skovsneppe op i Fyrhaverne, mens et par andre vadefugle arter kom på listen som trækkende fugle – dels en Hjejle og senere en Storspove.
Der var ellers ikke det store træk, men igen i dag fløj en Bjergvipstjert mod øst.
Anders Bojesen kom forbi og hilste på os efter hans tur ude på Grenen. Under vores snak kom der lidt Sangsvaner og en Stor Skallesluger, men meget mere fugl blev det ikke til.
I løbet af formiddagen ankom fuglestationens bestyrelse og Simon var derfor optaget hele dagen som vært for bestyrelsesmødet.
Der blev dog også tid til lidt hyggesnak med bestyrelsen.20180324 143656

Næsten fuldtallig bestyrelse for Skagen Fuglestation samlet til møde - håber mange lyse ideer for fremtiden var i spil over bordet!

Morten arbejdede noget af dagen med opdatering af vores fotoarkiv og jeg fik skrevet lidt på mine hængepartier med rapport over ringmærkningen i 2017.
Vi holdt os også klar til at tilbyde guideture om ringmærkningen for besøgende til centeret for trækfugle, men der var ikke stor søgning til centeret denne disede lørdag.
Mens jeg holdt mig klar omkring Skagen Grå Fyr kom der en ung Havørn langt ude over Reservatet og forsvandt lav mod vest ind over byen. Det var i det hele taget mest returtrækkende fugle, der kom over middag med både Hvid Vipstjert og lidt Viber samme vej.

Efter afsked med bestyrelsen tog Morten og jeg til kaffe og kage hos Anders og Ulla i deres sommerhus på Nordlysvej – et sted de helt sikkert bliver glæde for at have købt, da der er basis for mange gode arter fra deres terrasse.
Simon havde imens familiebesøg, men sluttede sig senere til os. Han og Morten fortsatte ind til byen for at spise og opleve en lørdag aften i Skagens byliv, mens jeg kørte tilbage til fuglestation.
Ankom tidsnok til at se flaget blive taget ned samtidig med, at en enlig Trane trak kaldende ud over Kattegat og forsvandt mod syd.

For Michael Ancher var det også en lidt stille dag ved nettene, men han havde dog fornøjelse af at mærke en han spurvehøg

Ringmærkning:

Art Mærket Aflæst
Solsort 1 0
Gulspurv 0 1

Michael Ancher:

Art Mærket Aflæst
Spurvehøg 1 0
Fuglekonge 2 0
Topmejse 1 0
Blåmejse 1 0
Musvit 1 0
Gråsisken 4 0

Tyskerne kommer til Skagen!

fredag 23. marts 2018
af Morten Jenrich Hansen

Vejr: Efter nattens tåge og svage vind blæste det i løbet af formiddagen op fra SV og S. Vindstyrken nåede 10m/s gennem eftermiddagen og det føltes igen rigtig koldt kombineret med temperaturen, der kun lige kom over frysepunktet. Overskyet og gråt med dis.

Jeg havde gennem morgenen Morten med som lærling ved nettene i Fyrhaven, som vi holdt åbne fra kl 6 til kl 11. Fik fat i 12 fugle, hvor en Gransanger var den første jeg har heroppe i år.
Endnu mere spændende var dagens genfangst – en Stor Gråsisken med tysk ring fra Helgoland ringmærkningscentral.IMG 4802

Gråsisken fortsætter med at gøre det godt og denne fugl kom til Skagen Fuglestation med en ring fra den tyske ringmærkningscentral Helgoland.

Ikke nok med den, så havde Michael Ancher også gang i ringmærkningen på heden/birkeskoven ud for Batterivej og fangede der en anden Gråsisken med ring fra Helgoland.
Ret bemærkelsesværdigt, med to tyskere på samme dag!

Ved Skagen Grå Fyr havde vi igen et kort besøg af en han Sortstrubet Bynkefugl, mens en Bjergvipstjert trak ud mod øst og en Hvid Vipstjert kom retur fra Grenen – det gav da lidt forårsstemning samme med et par rastende Trane mellem Storsig og Reservatet.
Det var ellers en kold omgang i vinden og Morten Christensen fandt også ud af, at det endnu ikke er sommer, da han på en tur ud mod Storsig trådte gennem isen og fik fyldt gummistøvlerne med vand.
Lidt køligt på denne tid af året!

Simon havde mest travlt indenfor med administrative opgaver, så det blev Morten og jeg, der fik fornøjelse af Jørgen og Igor, der på deres tur kom forbi midt på morgenen.
Jørgen kunne berette om, at den stedfaste Isfugl stadig holder til ved grøften i Batteriskoven, mens en Skovsneppe rastede i heden ud for Sønderstrand.
Efter vi havde lukket for nettene kørte jeg over og besøgte Michael Ancher for at udveksle nyhederne om de tyske Gråsisken. Lige da jeg ankom fløj en ung Havørn lavt forbi fra Reservatet og ind over byen – nok den samme som jeg havde over Fyrhaven den anden dag.
Nåede med på en enkelt runde ved Michaels net og set planerne for det komme CES mærkningsområde ved Jennes sø. Det ser spændende ud for de kommende måneders ringmærkning derovre!

Morten Ch. brugte middagen på en tur rundt og fik også handlet lidt mad ind.
Eftermiddagen bød mest på pc arbejde og der var ingen bemærkelsesværdige fugleobs på vores korte ture ude i kold vind og gråvejr.  
Så vi har igen tid til at hygge på stationen med aftensmaden.

Ringmærkning:

Art Mærket Aflæst
Solsort 1  
Gransanger 1  
Stor Gråsisken 7 1 (tysk)
Grønirisk 2  
     

Michael Ancher:

  Art Mærket Aflæst
  Musvit 7  
  Gråsisken 56 1
  Bogfinke 1  
  Gulspurv 1  

Simon tilbage fra ferie og svar på den engelske Strandskade

torsdag 22. marts 2018
af Morten Jenrich Hansen

Vejr: Nattens nedbør viste sig at være slud i stedet for regn. Dagen var grå og overskyet uden yderligere nedbør. Vinden svag fra NV og temperaturen lå lige over frysepunktet efter let frost i nattetimerne.
Sigten præget af vekslende dis.

Jeg troede, at jeg skulle stå op til, at nedbør og plusgrader havde fjernet de sidste rester af sne og is.
Jeg havde sat vækkeuret tidligt for at prøve lidt natfangst inden det blev lyst. Kom derfor ud i et nyt hvidt dække af slud, men det gav helt friske spor at gå efter med lygte og ketcher.
Fandt ingen Skovsneppe, men så både Hare og Rådyr. På Åkandevej var der friske spor af en stor hund og ingen menneskespor i nærheden. Det er altså ikke kun enlige Ulve, der strejfer om på egen hånd heroppe om natten!
På stranden var der lyde fra Stor Præstekrave, men de lod mig ikke komme tæt på, da 3 stk havde gang i territoriehævdelse selvom der stadig var en time til at det blev lyst.
Gik derfor ind og fik min morgenmad, hvorefter det passede med at jeg kunne åbne net i haven.
Lukkede på ny ned kl 10, da de 4 timer kun havde givet genfangst af 2 Gulspurve. Begge mærket sidste år ude på Grenen. En fra maj og den anden fra august måned.P3220582 2

Strandens 3 Store Præstekraver i dagslys - de var også aktive i mørket kl 5 om morgenen.

I ventetiden på fangst fik jeg set en ung Gråmåge flyve ud mod Grenen kl 7 og lidt senere passerede en Bjergvipstjert samme vej. Ellers var der ikke meget træk i luften denne morgen, men 2 rastende Snespurve på stranden ud for fyret har ikke været hverdagskost.
Fik hilst på en række af Naturstyrelsens folk, da Jesper og Jacob havde et morgenmøde med Flemming og Christel, mens Lars ankom med bænke og borde til udendørscafe – så nu er det bare vejret, der skal vise sig fra en lidt anden side for at gøre udendørs serveringen attraktiv.

Ved middagstid ankom Simon og gik i gang med at komme tilbage fra sin ferie.
I løbet af eftermiddagen kom Morten Christensen for at deltage i fuglestationens arbejde frem til søndag. Der kom altså liv på fuglestationen i forhold til mine seneste dage alene på skansen.
Ud opdatering for Simon af begivenhederne på fuglestationen i min tid siden starten af marts, så fik vi lige set skoleskibet Danmark runde Grenen.
Mere interessant var, at vi har fået svar tilbage på den mærkede Strandskade jeg fangede om aftenen d. 13. marts.
Det er en erfaren fugl, der minimum er 28 år gammel, da den blev ringmærket som adult fugl 21. august 1993 i Lincolnshire, England.

Den genmelding fejrer vi med ekstra proteiner til aftensmaden, hvor en roastbeef efter en tur i ovnen bliver en rigtig herreret.P3220605 2P3220609 2

Mæskede vi os til aften med roastbeef, så var krabber på dagens meny for Gråkragen.

 


1   |  2  |  3  |  4     NÆSTE