Her på Skagen Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (69)2023 (289)2022 (292)2021 (279)2020 (282)2019 (304)2018 (261)2017 (247)2016 (2)(se alle)
Se indlæg fra måned: jan. (1)mar. (31)apr. (23)maj (22)juni (30)juli (31)aug. (29)sept. (28)okt. (30)nov. (20)dec. (16)

Ringmærkningstur og endu en dag med vestenvind

onsdag 25. april 2018
af Morten Jenrich Hansen

Vejr: Solrig og klar dag, hvor skydækket vekslede mellem 3/8 og 1/8. Alligevel lidt køligt med 5-10°C og jævn til frisk vind fra ren vestlig retning.

Vestenvinden holdt igen på fuglene heroppe og der lå også et bredt nedbørsbælte på tværs af Jylland længere mod syd, så det blev meget begrænset, hvad der nåede frem til vores kikkertfelter i dag.
Endnu værre var det for mig som ringmærker. Jeg havde gang i nettene i Fyrhaven fra kl 5 til kl 1030 og fangede kun én Grønirisk!
Til gengæld havde jeg godt selskab fra 8:30 til 10 af 4 personer, der havde booket en guidet ringmærkningstur.  God respons fra dem selv uden at kunne vise en fugl i hånden.
Lige inde de kom havde jeg nået at hilse på Jørgen kabel og Igor på deres gåtur ud mod Grenen, hvor Peter, Jesper og Grete tilbragte morgenen i selskab med nogle af de fuglekiggere, der efterhånden indfinder sig for kortere eller længere perioder i disse forårsmåneder.
De havde nu ikke de store sensationer at byde på i dag – Sortænderne blev talrigste art og kompenserede igen for vinddriften, så de nåede op over 10000 individer der rundede Grenen.
Over middag tog Jesper og Grete en tur til Flagbakken og der var da pæne Musvåger, samt dagens bedste rovfugle i form af en ung Havørn, Fiskeørn, Vandrefalk og en Sort Glente.
Noget af det nåede Peter og jeg også at se fra nordsiden af Fyrhaven, men ellers fik vi gjort lidt rent, inden Jesper og Grete stod for aftensmaden og Simon kom tilbage fra sin tur til Ålborg.
Efter aftensmødet blev der snakket ringmærkningslitteratur og Peter kom i træning for pædagogen Simons ”trækfugle fældnings strategi spil”.P4250601 2
Den faste Sortkrage ved Skagen Grå Fyr blev blæst lidt igennem med hovedet mod vest i den sene eftermiddags sol og blå himmel

Ringmærkning:
Grønirisk      1

Skidt Skagens vejr!

tirsdag 24. april 2018
af Morten Jenrich Hansen

Vejr: Første halvdel af døgnet med dis og regn. Eftermiddagen gav opklaring med vigende skydække, men til gengæld tiltagende vind til kuling fra vest med middelvind på op til 15 m/s. Temperatur hele døgnet under 10°C.   

Strengt med de vejrforhold. Først udbredt nedbør og siden kuling fra vest, hvilket er dræbende for både småfugle og rovfugletrækket over Skagen.

Vi forsøgte med nogle mindre ture ud i regnen morgen og formiddag, men der var ret tomt, så for mit vedkommende blev det mest til en dag på kontoret. Peter var ude og gå rundt om Grenen og fik set et par Almindelige Kjover, Rørhøg og Blå Kærhøg, mens Grethe og Jesper kørte flere ture og nåede at kigge både ved Højen, Havnen samt et besøg hos Skagens malerne på Skagens Museum. Ved Højen fik de set en trækkende Klyde, enkelte Fløjlsænder og en del Sortænder, men de fandt ikke Gråmågerne i Havnen, skønt der stadig er 3 ungfugle i området.
Simon havde en mødedag med både det ugentlige center møde og et Skype møde med Mark fra Fuglenes Hus, inden han tog bilen mod Ålborg for at få skiftet til sommerdæk i morgen.
I eftermiddagens opklaring og blæst sad jeg lidt ved Kattegat kysten og håbede på en ekstraordinær havfugl i kulingen, men det blev kun til de almindeligt forekommende arter og et kig til de to par Store præstekraver, der endnu engang forsøger at yngle på stranden, selvom de ikke har chance for at få unger på vingerne med det antal mennesker, der går tur med og uden hund.

Inden aftenmaden var Jørgen Hulbæk Christiansen så flink at komme forbi og se på muligheder for at sætte ekstra lamper op i vores køkken, hvor der i vinterhalvåret mangler lys over køkkenbordet.
Jørgen havde brugt morgenen ved Højen og fortalte om dagens bedste fugleobservation, da han på 2 timer havde et massivt træk af Sortænder – 39600 fløj mod sydvest!

Efter maden og aftenmøde blev det en god snak i stuen inden vi gik tidligt til ro i håb om bedre vejrforhold i morgen, selvom vindretningen stadig holder sig i det forkerte hjørne af kompasset set med Skagen fuglekigger øjne..

Morgenregn og eftermiddagsørne

mandag 23. april 2018
af Morten Jenrich Hansen

Vejr: Våd morgen med regn og frisk vind fra sydlig retning. Senere lidt opklaring og sol midt på dagen, men dis lukkede igen for sigten sidst på eftermiddagen. Vinden løjede lidt af til jævn styrke. Temperaturen beskedne 7-11C.

Der var booket tur af samme gruppe engelsk/svenske fuglekiggere som i går, så Simon og Peter guidede det meste af formiddagen. Jeg var klar til at åbne net i Fyrhaverne og deltage med fremvisning af ringmærkning, så snart morgenens regn og blæst forsvandt. Desværre blev det ikke til en eneste fangst denne dag, så gæsterne måtte nøjes med en ”solsort” i nettet i ringmærkningslaboratoriet.
Lidt mere held var der på rundturen fra Fyret til Ellekrattet med gruppen, hvor de fik set Vandrefalk, Fiskeørn og en af vores første Lærkefalke i år.IMG 3282resized

I min ventetid på tomme netrunder fik jeg undervejs godt selskab af både Jørgen Hulbæk og lidt senere Birthe og Hans Christoffersen. Vi fik en lille snak om Skagen i vestenvindsperioder, når man har booket ferie og sommerhus i håb om at ramme en uge med sydlige og østlige vinde – ikke nemt!
Troels brugte morgenen ude på Grenen, inden Rasmus Turin kom forbi ved middagstid og tog Troels med til togstationen. Troels sluttede sit produktive ophold med at se en Islom trække ud af Kattegat. Den fik vi ikke med fra Skagen Grå Fyr selvom den helt sikekrt er kommet forbi os.
Jesper og Grethe nåede rundt til Nordstrand, Nedermosen og Grenen, så de fik deres første indtryk af Skagen på en stille dag.
Jeg tog over middag en tur til Skarvsøen og fik lavet arbejdet med at følge Skarv kolonien, der kun er nået op på 84 aktive reder. Der var i dag 8 Gråstrubede Lappedykkere i søen og da solen efterhånden var kommet frem gik der forårsstemning i det, da der fra krattene ud mod søen både lød sang fra 2 Gærdesangere og 8 Løvsangere.P4230441

Midt på dagen er der modlys til skarvens reder fra udsynspunkterne ved Skarvsøen, men arbejdet med rederegistreringen kan nu godt udføres selv med skarpt lys over søen

På vej tilbage fra Skarvsøen var det min tur til indkøb, men jeg fik lige et lille ophold da både Jørgen Kabel, Jørgen Hulbæk, Ole Skruppeltrang og Erik Christoffersen stod nær Saftevandsbakken.
Opholdet der gav to returtrækkende Havørne, så selv jeg nåede at se lidt fugle i dag, inden jeg stod for aftensmaden.
Peter nåede en eftermiddagstur omkring Ellekrattet og ud mod Grenen.
Til aften var der en god snak med Grethe og Jesper i stuen inden sengetid. En tur ud i skumringen havde ikke givet bonus i form af ugler i Fyrhaven denne aften, så der var ingen grund til at gå ud igen i mørket med lygte og ketcher.

Spækhugger overtrumfer fuglene!

søndag 22. april 2018
af Morten Jenrich Hansen

Vejr: Tåge og dis fra morgenen, hvor der var svag vind drejende fra vest til sydlige retning. Sigten blev bedre gennem morgenen og der kom en del sol i løbet af dagen. Temperaturen steg samtidig fra morgenens 5°C til 13°C om eftermiddage.

Dante skulle tidligt afsted, så jeg gik alene ud til Grenen før solopgang og åbnede net, mens Simon stod for transporten til togstationen kl 6. Derefter mødtes Simon og Peter med en gruppe på 7 blandede svenskere og englændere, der havde booket en fugletur. De kom rundt om Grenen og var også forbi ringmærkningsområdet, hvor jeg desværre kun fangede 2 Gransangere. Ikke meget at vise frem og fra Troels og de andre observatører på Grenen var der heller ikke meget at berette. Lidt Storkjover og Ringdrosler blev det dog til og for gæsterne var lyden af de paukende Rørdrum også en oplevelse, mens en enlig Sortgrå Ryle sklte sig ud blandt vadefuglene.
Uden den store fangst blev jeg fristet til at lukke tidligt ned og tage tilbage til Fuglestationen, da Simon ringede og fortalte, at han havde friske rundstykker og lun leverpostej med hjem fra byen efter at have afleveret morgenens turgæster i centrum.
Nåede derfor at sige farvel til Karen og Peter der tog hjemad efter en uges ophold og fik en Husrødstjert i Fyrhaven med som en af deres sidste arter heroppe.
Simion og Peter valgte at tage en skraber efter deres guideindsats, så jeg var alene nede på gårdspladsen, da de Troels, Rasmus Turin og Rolf Christensen ude fra Grenen meldte om en lille flok Spækhuggere, der i havblikke Kattegat svømmede ind i retning af havnen. Jeg fik set et enkelt glimt af to sorte rygge og rygfinner ude foran de opankrede skibe, inden jeg styrtede op på 1. sal og råbte op om ”Kille whales”, så Simon og Peter kunne springe ud af deres senge.  
De kom derefter løbende ned og tog Simons bil ned mod Ålbæk havn, mens jeg, Flemming og besøgende til trækfuglecenteret forsøgte at genfinde hvalerne fra stranden ved fyret.
De var dog svære at finde og for langt væk, indtil Oluf Lou kunne melde, at de svømmede lidt rundt en km ud for Skagen havn. Fik set ryggen af dem to gange i teleskopet, men desværre alt for langt væk til, at de kunne ses i håndkikkerter og udpeges for gæsterne.
Simon og Peter havde nået at ændre destination til Skagen havn i stedet for Ålbæk, men dippede det sjældne syn af Spækhuggere i dansk farvand med 2 minutter.
De var noget skuffede at se på, da de kom tilbage fra den tur.
Resten af dagen gik med få fugle – en enkelt Havørn var på trækforsøg over Grenen, mens jeg forgæves forsøgte at lokke Husrødstjerten i en fælde med lækre melorme.
For Troels var det sidste døgn på Fuglestationen og han har jo bidraget ganske godt i felten med fund af Lille Sejler, Lille Skrigeørn og nu Spækhugger på en lille uge i Skagen.
Jeg var lidt brugt og gået tidligt til ro, da Grethe og Jesper Sonne om aftenen ankom til deres ophold i en uge i lejligheden, men Simon var klar og tog imod dem.
Han havde jo også sovet fra en Spækhugger tidligere på dagen.

Ringmærkning:

Gransanger         2

Michael Ancher:

Gråsisken           2

Vestenvind med få fugle over Skagen på Dantes sidste dag i denne omgang

lørdag 21. april 2018
af Morten Jenrich Hansen

Vejr:  Let skyet dag, hvor solen var fremme en god del af tiden, men der var meget dis trods jævn vind fra VNV. Sidst på dagen kom vinden fra vest og friskede op til 13 m/s. Temperaturen fra 7-13°C.

Sidste hele dag hvor vi har fornøjelsen af Dante på fuglestationen, så han var i felten sammen med Troels og tog ud til Grenen fra morgenstunden. Det var dog en noget tam dag i Skagen for fugletrækket og ud over en lille gruppe Røde Glenter og 2 Sorte, der kom ud om morgenen var der ikke meget at berette.
Blandt småfuglene ses der stadig enkelte Stor Korsnæb og dagens flok på 11 stk er pænt på denne tid af året.
Peter og jeg holdt net åbne i Fyrhaverne, mens Michael Ancher prøvede ved sit sommerhus. Ingen af steder var der bevægelse af småfugle i krattene, så en enkelt Gransanger blev eneste mærkede fugl.
Vi havde endda net åbne hen over middag, da Simon havde en tur med 18 personer fra Guideforening Nord. De fik fortællingen om vores arbejde, en lille tur i felten og kom også omkring cafeen og udstillingen, så de fremover kan formidle tilbuddet om spændende oplevelser til turisterne i Skagen.
Jeg holdt samtidig en tur for John fra Frederikshavn, der også var med på en ringmærkningstur sidste år – dejligt at folk gider kommer igen!
Simon arbejdede derefter videre med at få programmet for årets Fuglefestival på plads, mens vi andre vekslede mellem ture i felten og pc arbejde.
Karen og Peter var igen lidt rundt på egen hånd, men sørgede for at være tilbage og lave en lækre aftensmad på afskedsaftenen for Dante.
Efter maden og aftenmødet var der hygge i stuen, hvor læren kom op i Simon, så vi kom igennem hans stoleleg. Den gik ud på, at vi hver skulle vælge en fugl og vise den med forskellige håndtegn og lyde. Vi skulle så på skift udføre vores egen fugl, samt fuglen fra den person, som vi sendte stafetten videre til. Derefter gik den videre indtil en person fejlede i enten lyd eller tegn og dermed blev taber.

Ringmærkning:

Gransanger        1

Flot rovfugledag over Skagen

fredag 20. april 2018
af Morten Jenrich Hansen

Vejr: Solrig og klar dag der startede med svag vind fra syd. I løbet af eftermiddagen drejede den til vest og friskede lidt op, mens der kom lidt dis og skyer sidst på dagen. Temperaturen nåede hele 15°C i Skagen (stadig et stykke til de 25°C lidt længere nede i Jylland).

Peter og jeg gik ud til ringmærkningen på Grenen og havde net åbne fra kl 5:10 til 9:00. I alt blev det til 16 mærkede fugle, hvor nogle Munke og et par Gærdesangere varsler, at sylvia sangerne begynder at være tilbage fra deres vinterkvarter.
Dante og Troels tog til Nordstrand fra morgenstunden. Peter og Karen nåede også forbi og fik oplevet stemningen i klitten og fandt bl.a. en rastende Storstrubet Lom i sommerdragt. Britten Dante fandt 2 Mandarinænder flyvende over Nedermose – et sjældent fund i Skagen og en af de kontroversielle arter i forhold til Danmarks lister, da de fleste iagttagesler regnes for undslupne fangeskabsfugle, men arten ligesom fx Nilgås har etableret sig med fritlevende bestande nogle steder i Europa.
Senre på dagen blev det rigtig rovfuglevejr og Troels cyklede ned til Flagbakken, hvor han fandt dagens rovfugl – en Lille Skrigeørn.
Den kom ud og vendte over Skagen by men kom aldrig helt ud over Grenen. Jeg var ellers gået ud på en runde gennem Storsig og så ørnen på afstand lavt over byen. Peter var imens cyklet ud til Nordstrand, hvor flere folk bl.a. Dante forlod stedet og kørte syd for byen for se den Lille Skrigeørn.

Det blev en flot dag med oplevelsen af en samlet skrue på 260 Musvåger, blandet med Fjeldvåger, Røde Glenter, Traner og en Hvid Stork. Af sidstnævnte art blev der faktisk set 2 eksemplarer på trækforsøg gennem eftermiddagen.P4200362 2


Jeg endte med at nå rundt om Jennes sø og fik lidt snak med de garvede folk, der havde samlet sig nær Saftevandsbakke og mødte også Michael Ancher, der stadig passede sine net sidst på eftermiddage. Han havde nu en stille dag med kun 7 fugle ringmærket.
Til aften var vi alle samlet på fuglestationen til endnu en god omgang aftensmad og godt brugte efter dagens oplevelser i felten.

Ringmærkning:

Art Mærket
Jernspurv 1
Solsort 1
Rødhals 4
Gærdesanger 2
Munk 4
Gransanger 3
Rørspurv 1

Michael Ancher:

Art Mærket
Munk 1
Gråsisken 6

Havgus det meste af dagen, men flot han Steppehøg gav alligevel opvisning

torsdag 19. april 2018
af Morten Jenrich Hansen

Vejr: Tyk tåge/havgus og dis hele dagen bortset fra en kortvarig opklaring fra kl 12 til kl 14. Sigten helt ned til 100m, da havgusen var tættest. Svag vind og op til 13°C.

Den svage vind gav havgus og jeg valgte at åbne net i Fyrhaverne, mens observatørholdet sov lidt længere, da der ikke var noget at se i tågen. Peter var med og under oplæring indtil vi lukkede net kl 10, hvor det var blevet 12 mærkede og 2 genfangster af egne fugle.
Der var undervejs besøg af Lars og Kirsten fra Hirtshals, der havde booket en morgenringmærkningstur og siden kom op og fik snakket med Simon over en kop kaffe.
Dante og Troels forsøgte ved Nordstrand fra kl 8 og blev der til kl 15, hvor en del af de forsamlede rykkede ned til Pælebakke Klit syd for byen, hvor Oluf Lou m.fl. havde en fouragerende adult han Steppehøg.
Måske samme fugl, der var set ved Nedermose lidt tidligere af Knud Pedersen.
Jeg havde på det tidspunkt været ud at gå på Storsig, men rendte tilbage til Fuglestationen og fik fat i Peter, så vi kunne komme ned og se Peters første adulte han – Peter var ved at være nervøs for om han skulle ende med at tilbringe et forår i Skagen uden den oplevelse.
Simon havde ikke tid, da han skulle til Ålborg og allerede var trukket i sine shorts for at komme ned til sommer – det forlyder, at der blot 40km syd for Skagen var noget over 20°C og klart vejr.
Troels og Dante havde allerede fået et lift til Pælebakke Klit fra Nordstrand og vi fik alle et fint show af Steppehøgen, så selv Peter var tilfreds.IMG 1554

Altid en fornøjelse at se - adult han Stepephøg ved Pælebakke Klit. Foto: Dante Shepherd

P4190223 2

Samme fugl som mit bidrag med Fuglestationens Olympus kamera

Lidt indkøb på vej hjem i Rema1000 sikrede en god aftensmad med Peters vegetar chili gryde, mens vi til aftenmødet var glæde for den lille opklaring midt på dagen og Steppehøgen.
Peter og Karen fra lejligheden havde også haft en god dag, men desværre fik vi ikke Peter med ned til Steppehøgen. Han fik istedet gået nogle lange ture rundt om Grenen og Skarvsøen, mens Karen udnyttede den tågede dag til at besøge 3 af byens museums.

Ringmærkning:

Art Mærkning Genfangst
Jernspurv 1 0
Gærdesmutte 1 0
Rødhals 3 0
Sjagger 1 0
Gransanger 4 0
Løvsanger 1 0
Musvit 0 1
Gulspurv 1 1

Seniortur med rovfugle, mens en Hvidbrystet Præstekrave underholdt på Grenen

onsdag 18. april 2018
af Morten Jenrich Hansen

Vejr: Skyet og dis fra morgenstunden. Senere opklaring til 2/8 skydække og god sigt en overgang, inden det igen blev diset. Vind fra SV til V og vekslende fra svag til jævn styrke. Temperatur på 8-11°C.

Peter og jeg prøvede en tur til ringmærkningsområdet på Grenen i morgen timerne hvor det blev til 25 mærkede fugle og én aflæsning af en Jernspurv fra den anden dag. Altså ikke det helt store og vi tog tilbage til fuglestationen, hvor Simon og Niels Eriksen kl 10 havde en seniortur med 15 deltagere.
De fik en stor oplevelse med masser af rovfugle i luften – først i lav højde i disen, siden med bedre sigt under opklaringen. Der var både Havørn og glenter iblandt og det skaber jo altid god stemning.IMG 1783

Efter en gåtur ud omkring Storsig og rovfuglene blev seniorturen afsluttet i haven ved Skagen Grå Fyr i solskin. Foto: Flemming Quist

Peter og jeg var inde i byen og handle ind da opklaringen kom, så indkøbsturen blev krydret med en gammel Havørn over p-pladsen ved Brugsen.
Dante var ude på Grenen og observerede sammen med de faste folk. En hun Hvidbrystet Præstekrave rastede og opførte sig eksemplarisk for fotograferne. Efterhånden en sjælden fugl væk fra ynglelokaliteterne i Vadehavet.IMG 1407 2

Dagens fugl på Grenen - Hvidbrystet Præstekrave. Foto: Dante Shepherd

Vores gæster Peter og Karen var dels med på guideturen om rovfugle, men nåede også ud til Grenen efter middag og fik en fin videooptagelse af den Hvidbrystede Præstekrave.
Det forsatte med rovfugle i luften gennem eftermiddagen, men de var meget svære at holde mandtal på, da der var mange på trækforsøg ad flere gange, men minimum 4 forskellige Havørne blev der set.
Et aftenbesøg i Fyrhaverne gav et enkelt syn af en Skovhornugle, inden den fløj ud i skumringen.
Vi fik ”Lille Sejler-manden” Troels Eske Ortvad som frivillig på fuglestationen for de næste dage, så der var fuldt hus ved aftensmaden. Efter aftenmødet stod Simon for et par timers teori for Dante og Peter omkring småfuglenes fældning i forhold til trækstrategier og aldersbestemmelser, så alle fik en god lang dag ud af det.

Ringmærkning:

Art Mærket Genfanget
Jernspurv 0 1
Gærdesmutte 1 0
Sangdrossel 5 0
Rødhals 3 0
Gransanger 16 0

Flot Steppehøg dag overstrålet af ny art for landet!

tirsdag 17. april 2018
af Morten Jenrich Hansen

Vejr: Stille vejr med svag vind fra SV til S. Tåge fra morgenen med ringe sigt og meget fugtig luft. Senere en smule opklaring, der i løbet af eftermiddagen endda gav sol. Til aften igen dis. Temperatur fra 5-10°C.

Efter aftenens forsøg på natfangst og med gårsdagens erfaring for antal fugle i ringmærkningsområdet på Grenen under samme vejrforhold som denne morgen, så valgte jeg at kunne sove en halv time længere og benytte nettene i Fyrhaven i stedet for at gå ud til Grenen.
Peter og Dante havde planlagt en tur til Nordstrand, men var også lidt trætte og tog en time ekstra under dynen, da de så den ringe sigtbarhed.
Der kom rigtig godt med drosler ind over Kattegatkysten og  Fyrhaverne på returtræk ude fra Grenen, men de færreste af dem gik ned  til rast i haven. I løbet af morgen var der ca. 1200 Sjaggere, 135 Sangdrosler, 53 Vindrosler og 10 Ringdrosler over området. De 4 af Ringdroslerne var nede at raste i området, men blev desværre ikke fanget. Fik dog en flot han Spurvehøg og i alt mærket 33 fugle. Både Rødstjert, Munk og Gærdesanger var nye mærkningsarter for året.
Jørgen Hulbæk dukkede op i tåge og var endda omkring bageren inde i byen for at hente en kanelsnegl til mig, men vi fik ikke lige tid til at spise den med det samme for bedst som vi stod ved Fyrvej kom en hun Steppehøg flyvende ud af disen fra Sønderstrand, krydsede vejen lige foran Jacob Funder, der netop var på vej på arbejde i trækfuglecenteret. Steppehøgen forsatte mod øst over Fyrhaven og blev også set ude fra obsposterne på Grenen.
Det blev senere på dagen til endnu 2 hun og en han Steppehøg heroppe, så en af de bedre dage for den art.
Dagens helt store overraskelse stod Troels Eske Ortvad for, da han i disen opdagede en sejler ude ved Grenen. Kun Rolf Christensen stod i nærheden og fik også set fuglen, der viste sig at være en Lille Sejler – første gang den art ses i Danmark og måske kommer på listen over fugle registreret i Danmark, hvis DOF-sjædenhedsudvalg godkender fundet, der ikke blev fotodokumenteret.
Se den spændende beretning fra Troels på vores Facebook side eller på DOF Pandion siden!
http://pandion.dof.dk/artikel/ny-art-landet-lille-sejler-over-skagen

For alle på fuglestationen blev det en flot dag, med pænt med rovfugle i luften og sol på gårdspladsen i eftermiddagstimerne. Jeg nåede fx at få kaffe og kage sammen med Jacob Funder, Jan ”alt muligmand” og Flemming inden centerets lukketid med udsigt til flere rovfuglearter som fx han Steppehøg og Fiskeørn.
Vi kunne rigtig nyde aftenen, da Karen og Peter stod for en lækker aftensmad.
I skumringen efter aftensmøde gik jeg ud og tjekkede Fyrhaverne, hvor der igen sad en fin Skovhornugle.
En time senere, da det var blevet helt mørkt gik Peter og jeg ud med lygte og ketcher. Desværre var uglen fløjet og eneste oplevelser vi fik ud af de anstrengelser var de sædvanlige pattedyr som Rådyr, Hare og Ræv.

Ringmærkning:

Art Mærket Genfanget
Spurvehøg 1 0
Gærdesmutte 1 0
Jernspurv 1 0
Rødhals 14 0
Rødstjert 1 0
Solsort 1 0
Sangdrossel 7 0
Munk 3 0
Gærdesanger 1 0
Gransanger 4 0
Gulspurv 0 1 fra 15/9-2016

Tæt tåge og natfangst

mandag 16. april 2018
af Morten Jenrich Hansen

Vejr: Ganske svag sydlig vind på 2 m/s gav en overskyet dag med tæt tåge og dis over Skagen Odde. Temperaturen moderat på 6-8°C og sigten helt nede på 4-500m både morgen og eftermiddag.

Det drev af fugt da jeg stod op og gik ud til ringmærkningen på Grenen. Valgte at tage den del alene, da Dante og Peter havde håbet på en god morgenobs ved Nordstrand. Vores gæster Karen og Peter tog det lidt med ro og gik på egen hånd nogle ture.
Jeg havde troet, at de stille vindforhold og den tætte dis ville få det til at vrimle med småfugle i krattene, men jeg blev skuffet og lukkede net igen kl 10, da jeg da kun havde fanget 10 fugle.
Nordstrand obsen forsvandt også i disen, så vi endte med alle at være på fuglestationen midt på formiddagen.  
Jeg mødte på min vej tilbage fra Grenen Jørgen Hulbæk Christensen, der er årlig trækobservatør i Skagen i en månede eller to om foråret. Hyggeligt gensyn og vi fik en kop kaffe og kager fra cafeen, mens vi kunne følge en smule træk ved Kattegat siden, men tågen begrænsede hvad vi kunne se.
Simon havde en af sine store mødedage i kalenderen med en tur inde i byen, hvor planlægningen af efterårets ”Kulturcykeltur” blev startet op.
Midt på dagen kom Niels Eriksen og Knud Pedersen til fuglestationen og lavede sammen med Simon fotoredigeringen for fuglestationens årsskrift for 2017.
Niels Eriksen havde medbragt kage til det møde og det rakte også til de frivillige på fuglestationen, så jeg fik dækket mit sukkerbehov i dag. Det passede samtidigt med, at Anne-Lise Jensen kom forbi og hilste på, så hun nåede også et lille stykke kage til kaffen på fuglestationen.

Fra køkkenvinduet kunne vi nu se, at der var småfugle i haven, så Dante, Peter og jeg fik åbnet net i Fyrhaverne og brugte en god eftermiddag med ringmærkning. Peter nåede dog også en tur rundt og fik talt op i Skarvsøen iog dermed fik lavet projektarbejdet med skarvrederne selv på en tåget dag.

Ringmærkningen i Fyrhaverne nåede op på 29 fugle og var dermed klart bedre end morgenens indsats ude på Grenen. Undervejs fandt Dante først én Skovhornugle, der rastede i haven, hvorefter jeg gik en runde og så to stk. De blev der, så efter mødet kunne Simon, Niels, Knud og Flemming fra cafeen også nå at se dem.
Simon tog derefter hjem, hvor Troels Eske Ortvad er på besøg for nogle ekstra dage i Skagen efter mødet i går.
Karen og Peter valgte at udforske de kulinariske muligheder inde i byen, men kom tilbage tidsnok til, at Peter kunne deltage i vores aftenforsøg i mørket kl 21:30 med fangst af ugler.
Vi fik set de to Skovhornugler igen og var rigtig tæt på at fange den ene af dem, men et forkert skridt på en løs sten gav nok lyd til, at den fløj op lige uden for rækkevidde af vores ketcher.
Til gengæld lykkedes det at fange en rastende Engpiber i lygtens skær.
Den første piber vi ringmærker i år.

Ringmærkning:

Art Mærkning
Engpiber 1
Gærdesmutte 1
Jernspurv 3
Rødhals 27
Vindrossel 1
Sangdrossel 1
Solsort 3
Gransanger 1
Fuglekonge 1
Bogfinke 3

1   |  2  |  3     NÆSTE