Her på Skagen Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (61)2023 (289)2022 (292)2021 (279)2020 (282)2019 (304)2018 (261)2017 (247)2016 (2)(se alle)
Se indlæg fra måned: jan. (1)mar. (31)apr. (23)maj (22)juni (30)juli (31)aug. (29)sept. (28)okt. (30)nov. (20)dec. (16)

Stadig Hvepsevåge dage, mens Michele for debut med ringmærkning i myggenes paradis

torsdag 31. maj 2018
af Morten Jenrich Hansen

Igen igen – brændende varmt vejr i Skagen som afslutning på maj. Nattemperatur kun lige under 20°C og op til 27°C i løbet af dagen. Svage vinde, der heldigvis gav lidt friske pust ind imellem, for folk blev grundigt brændt på obspladserne i klitterne gennem dagen.

Henrik Haaning tog fra morgenstunden ud til verdens Ende og tilbragte det meste af dagen på Grenen, mens Peter og Michele startede ud med ringmærkningen på Grenen med Simon som chefsuperviser.
Jeg tog mig af retræte posten med åbne net i Fyrhaverne, så de også blev dækket.
Jørn og Marianne tog lidt senere på morgenen ud og fulgte med i ringmærkningen på Grenen. Tidsnok til at opleve dagens fugl blandt de ringmærkede, da en Karmindompap blev fanget. Desværre passerede dagens Lundsanger fra Verdens Ende gennem ringmærkningsområdet uden at blive fanget. Formodentlig den fugl kunne resten af dagen høres syngende i Ellekrattet.

Gennem dagen var der igen pænt med rovfugle, hvor over 300 Hvepsevåger trak over, men modsat de foregående dage var der flere af dem, der kun gjorde trækforsøg, så de var lidt svære at få præcist tal på.
Alle håber på at en af de sjældne ørne skal komme med op i varmen, men det var kun 3 Havørne, der var ægte ørne på himlen i dag. Fiskeørnene kommer der dog flere af og falkene er stadig nydelige med Lærkefalke og enkelte Aftenfalke blandt alle Tårnfalkene. En 2k han Aftenfalk holdt til i området ved Ellekrattet og ud over Sandormsporet og var en lærerig oplevelse, da den var ret lyshovedet. Flere nåede derfor at bestemme den til en hun Aftenfalk!
Af varmearter blandt småfuglene var de populæreste Pirol og Biæder på trækforsøg.
Vi var alle godt kogte sidst på dagen, hvor Henrik og Simon tog hjemad inden aftensmaden som Peter stod for, mens Michele lige får lov at komme på plads, inden han får køkkentjansen lørdag.

Ringmærkning:

Art Mærkning Genfangst
Sangdrossel 1  
Kærsanger 1  
Rørsanger 2  
Gulbug 3  
Havesanger 5  
Munk 1  
Gærdesanger 0 1gammel fugl fra før 2016
Tornsanger 3  
Gransanger 2  
Løvsanger 3  
Grå Fluesnapper 1  
Karmindompap 1  
Kernebider 2  

CES ringmærkning, rengøring og ankomst af Michele mens Hvepsevågerne stadig trækker

onsdag 30. maj 2018
af Morten Jenrich Hansen

Endnu en drønende varm dag i Skagen med svag vind mest fra øst, nattemperatur +15°C og dagtemperatur op mod 25°C, mens det vekslede lidt mellem skyer og meget sol.
Peter og jeg tog til Jennes sø for at få lavet den standardiserede CES ringmærkning. Vi var klar med åbne net fra solopgang og holdt ud i de 6 timer programmet er sat til. De første timer plaget af myg og mitter, mens vi håndterede de fleste af dagens fangster. Efter de første timer brændte solen igennem og mitter samt en del af myggene mindskede deres aktiviteter, så det var lidt mere udholdeligt at gå rundt til nettene hver halve time. Småfuglene mindskede desværre også deres aktivitet, så de sidste fire timer fangede vi kun én fugl.
Til gengæld gav det os tid til at nyde de fantastiske Hvepsevåger, der kom i lav højde lige over os. Vi fik talt 207 stk fra det begrænsede udsyn vi havde ved Jennes sø og det blev igen en stor dag for den art med +500 trækkende øst, når der bliver samlet tal fra alle de forskellige observatører og obspunkter heroppe.

Da vi kom tilbage til stationen – godt gennemsvedte og trængende til et bad – var Simon i gang med onsdagsrengøringen. Han tog sig af aftørring af overflader i køkkenet og satte derpå Peter og jeg til at støvsuge, vaske gulve og ordne badeværelset efter vores bad.
Jørn og Marianne tog sig af trappeopgangen, så alt var rigtig pænt, da Simon midt på eftermiddagen kunne hente den nye frivillige Michele Pes på stationen.
Michele kommer fra Sardinien, Italien og skal være her hele sommeren, så i opfordres til at henvende jer på engelsk elelr italiensk, hvis i over sommeren skal i kontakt med fuglestationen - fra onsdag i næste uge er jeg her ikke længere som dansk frivillig og stationen bliver rent international :-)
Jørn og Marianne havde inden da nydt fugletrækket ude fra Nordstrand og nød bl.a. Lars Mortensens gode selskab og hjælp med lokalkendskabet til fuglene.
Selvom vi var godt brugte efter CES mærkningen  gav Peter den en tur i solen gennem eftermiddagen med obs fra Fyrhaven, hvor det bl.a. blev til yderligere 150 Hvepsevåger en del tårnfalke, Lærkefalke og lidt Fiskeørne. Jeg holdt kun til at kigge med en halv time, men var så klar til at hilse på Michele og kunne nyde, at Jørn og Marianne tog sig af at lave aftensmad til os alle.
Efter min sengetid tog Simon mod vores gode ven og samarbejdspartner fra DOF Pandion hjemmesiden - Henrik Haaning Nielsen. Han har fundet plads til et døgn i felten for Skagen Fuglestation mellem alle hans ynglefugleoptællinger og feltartikelskrivning.
Det plejer at betyder, at der bliver fundet en spændende fugl eller to i morgen - vi venter spændt!

Ringmærkning (CES – Jennes sø):

Art Mærkninger
Rødstjert 2
Rødhals 3
Rørsanger 1
Munk 4
Havesanger 2
Tornsanger 3

Søndag med mange folk og fugle, hvor en Korttået Lærke blev ny art for en del

søndag 27. maj 2018
af Morten Jenrich Hansen

Vejr: Fortsat østenvind af svag til jævn styrke og høje temperaturer med 15°C fra morgenstunden og +22°C senere på dagen. Halvskyet morgen, senere let skydække og masser af sol.

Fuld bemanding på fuglestationen efter dagene med Naturmødet i Hirtshals. Asger havde en sidste dag på Fuglestationen og tog ud til Grenen sammen med Simon og Jesper Johannes Madsen, der lige også havde overnattet hos os, inden han skulle tilbage til ringmærkningscentralen og Statens Naturhistoriske Museum i København.
Godt selskab og samarbejde var det blevet til med fremvisning af ringmærkning under Naturmødet.
Peter tog den hårde tjans i myggehelvedet i ringmærkningsområdet på Grenen, mens jeg havde lidt lettere ved at undslippe alle myggene i Fyrhaven.

Det var dog ikke ringmærkningen, der stjal overskrifter denne dag, for modsat i går fandt få fugle vej til vores net. Blandt de mange folk på Verdens Ende var det endnu engang Rolf Christensen, der fandt dagens fugl, da en Korttået Lærke dukkede op og tilmed kunne ses raste et stykke tid. Også Rosenstær kom på dagslisten og Islom fortætter udbygningen af forårsrekorden – sidste art havde jeg igen held med at få på tæt hold over Fyrhaverne, mens jeg glippede lærken, selvom den blev set flyve mod Det Grå Fyr, da den forsvandt fra Grenen.
Rovfuglene gjorde det godt med gang i Hvepsevåge trækket og et pænt udvalg af de øvrige forventede arter.
Trækket af rovfugle døde dog noget ud efter kl 14, hvilket skyldes et vejrskifte på vej, der lukkede ned med regnbyger tværs over Jylland syd for byen.
Af andre arter kom der mange Mursejlere og en Sortrygget Hvid Vipstjert rastede ude på Grenen, mens flere steder end sidste år har Karmindompap syngede – bl.a. Fyrhaven, hvor den desværre ikke fandt vej til nettene..
Fik så tid til at køre et par tøjvask igennem inkluderende vores fugleposer, der trængte efter de mange fugle håndteret i går.
Simon havde en guidetur ud omkring Grenen og fremvisning af Fuglestationen morgen og formiddag, mens flere folk kom omkring i løbet af dagen og hilste på mig.
I løbet af eftermiddagen tog vi afsked med Asger og Jesper der drog mod deres arbejdspladser i hhv Aalborg og København, mens Simon tog hjem og havde familiebesøg inden han returnerede til Fuglestationen for aftenmødet.
Til gengæld kunne vi på fuglestationen byde velkommen til Marianne og Jørn, der ankom for en uge i lejligheden. Gensyn for mit vedkommende, da de allerede har været her en uge i september sidste år.

Ringmærkning:

Art Mærket Genfanget
Tornsanger 4 1 fra 17/8-2017
Gærdesanger 1  
Havesanger 4  
Munk 2  
Løvsanger 2  
Rødrygget Tornskade 0 1 fra i går
Bogfinke 1  

Lots of birds, too many mosquitoes!

lørdag 26. maj 2018
af Peter Denyer

 Another fine and hot day. I started ringing at Grenen at 4.30, and was joined by Knud at 5.30 and Asger about 8.00. Luckily I was because it turned out to be the busiest session at Grenen this year. First round saw me extracting 20 birds and that became the norm for the next few rounds. Highlights were a 2k Male cuckoo, a female red backed shrike and several marsh warblers. It was a good day for flycatchers with 11 pied and 2 spotted being ringed throughout the day. We had a good diversity of warbler, with willow, icterine, garden, marsh, and reed, and blackcaps. Surpassingly not a single chiffchaff, which, whilst not surprising as they’ve mostly finished migrating, it was odd not to get one. Mosquitoes were at their highest number this season during this morning, which was incredibly unpleasant, especially for the one stuck at the ringing desk in the shade, with no way to avoid them! Needless to say I have somewhere in the realm of 2-300 uncomfortable bites from this . . But ASIDE from that it was one of the most enjoyable days ringing I’ve had here, and it was great to have two enthusiastic extractors to help me.

On the way back I found another red backed shrike, just south of the Grenen car park, and throughout the morning we’d had plenty of common rosefinch singing, some tauntingly close to the nets . .

There was a great passage of honey buzzards, seen by Asger, around about 400 throughout the day. I missed most of these, having to come back, dry off, and rehydrate after the full on ringing in the morning. I still caught up with at least 30 of them but despite heading out to Batterivej I somehow missed the majority of them .

Back to the observatory and those of us who were in made our own dinner (Asger and I) before taking the evening meeting and planning our movements for the next day. I went to bed early as I was due to be up again for ringing at 3.30 am, only to jump out of bed 30 mins later for a sitting red footed falcon male just a 5 minute bike ride from the observatory. I also heard a displaying snipe whilst I was out there, the first I’ve heard in about a month.

B761752A 81E7 4EFF 96FB A7A1207C99BA

2k male cuckoo, the undoubted highlight of the day, and a first in the hand for me.

 

 

Ringing totals  

  Retraps  
Species No. Species No.
Cuckoo 1 Yellowhammer 1
Red backed shrike  1 Blackcap 1
Chaffinch  3    
Redstart  3    
Pied flycatcher  11    
Spotted flycatcher  2    
Reed warbler  1    
Marsh warbler  3    
Blackcap  5    
Garden warbler  33    
Whitethroat  2    
Lesser whitethroat  7    
Icterine warbler  5    
Willow warbler  20    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Holding down the Fort

fredag 25. maj 2018
af Peter Denyer

On the evening of the 24th, after the evening meeting , I had a very pleasant walk from the observatory, seeing the short eared owl that’s been hanging around for a few weeks, a few hobbies and several whinchats, and I got to see just how abundant roe deer are here in Skagen (saw at least five in one field).
The morning of the 25th was calm and very hot. The guests (Kirsten and Bomann) left early to attend the Naturmødet in Hirtshals. They were great guests and we had many a pleasant evening with them and enjoyable visits in the field also. The fact that Bomann was happy to cook for us every evening was a fantastic bonus. Hopefully they enjoyed the Naturmødet, and we’ll see them again soon.

For those that were left (just me!) there were a few in-observatory jobs to do, with cleaning and photo archive organisation tasks to undertake. There was no ringing this day, as the weather did not seem conducive to a productive session. It was fairly quiet on the bird front, which is understandable, given the weather conditions and the fact that we’re approaching the end of the spring season.

Late afternoon saw a visit to the cormorant colony for the biweekly count and productivity monitoring. It started quite well, with large numbers of both adult and 2k (2nd year) cormorants, new nests being found and the original nests being well under way. There were also at least 4 red necked grebe nests, one of which at least had three eggs being incubated. Lots of reed warblers were claiming territory, as was the cuckoo that would inevitably parasitise them. However as I approached the northern end of the colony I had a sinister hint of the colonies future. The last monitor-able nest was occupied, not by cormorants but by a fox! Mirroring the events of last year, though perhaps a week earlier, this will probably result in the failure of the colony, though we’ll continue to check them twice a week as some may be far enough along to fledge young, and hopefully the grebes might be able to stay out of the fox’s way . .

 B40A068F C7B1 4A9E 97B7 DE852EE52A14

A fox that thinks it’s a cormorant. If you look carefully you can see a cormorant egg just in front of him . . 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ringmærkning og Vågehval

onsdag 23. maj 2018
af Kirsten Frosr Henriksen

Det er onsdag d. 23. maj og kl er 20.30. Jeg sidder og kigger ud af vinduet i gæstelejligheden i Det grå fyr. Der er næsten havblik på Kattegat. Splitflaget vajer lidt i dag, så en smule vind er der dog. Jeg og min mand har lejet lejligheden i en uge. Vi ved, vi skal give bidrag til fuglestationen, så det bedste vi kan gøre, er at tilbyde madlavning hele ugen til dem, der nu vil spise med. (Min mand er ikke fuglekigger, så han har god tid til at købe ind og lave mad????)

Jeg er i gode hænder hos Morten, Peter og Simon. I morges var jeg hos Peter i ringmærkningsteltet kl. 7. Foruden os var der ca 1 million myg, så de var glade for at få endnu een, de kunne suge blodet ud af. På denne lille plet udføres der vigtigt arbejde! Hvad skulle vi gøre uden ringmærkerne? Og det er frivilligt og ulønnet arbejde. Og det er hver dag fra kl 4 - 10 om morgenen. Måske skulle man indsende et borgerforslag om, at alle ringmærkerne i Danmark skal på finansloven, så der også kan blive råd til at købe myggespray!

I dag blev den første kærsanger i år ringmærket. Ellers var det tornsanger, gærdesanger, løvsanger, bogfinke, gærdesmutte. Vi havde håbet på biæder og spurvehøg eller noget andet spektakulært, men det var altså ikke i dag. For mig var det nu også vældig fint at få lov til at holde en løvsanger i hænderne - sådan på rigtig ringmærkningsmaner. Peter roste mig og sagde, at jeg gjorde det helt rigtigt????Følelsen var næsten - altså kun næsten- som at holde sit lille nyfødte barnebarn i armene første gang. Jeg blev helt andægtig og hørte mig selv sige " nårh, dit lille pus".

Bortset fra den rent fysiske glæde ved at være til stede, er der jo også al den viden, som Peter og Morten øser ud af omkring ringmærkning. Jeg hæfter mig især ved deres fortælling om, at ca 50% af fuglene har været stressede med fødemangel i vinterkvarteret på det tidspunkt, hvor de har haft vinterfældning og skiftet deres fjer. Og hvordan ved de så det? Jo, de kigger på halefjerene og svingfjerene og kan se, at de mangler farve - pigmenter - hvis de er stressede. Og det er ca halvdelen af de trækkende fugle. Det er rystende. 

Efter denne vidunderlige morgen - altså bortset fra myggene - fortsatte jeg til Verdens Ende. Jeg har jo læst om, hvilke fugle, der spottes her, men jeg har faktisk været helt uvidende om, hvor Verdens Ende befandt sig. Men man kan jo sige sig selv, at det må være meget tæt på Grenen - og det var det jo så. Jeg havde ladet mit teleskop blive hjemme i lejligheden og valgte at tage mit kamera og min kikkert med. Det er da helt vildt, hvad man kan slæbe med af udstyr. Jeg er en ældre dame -både mormor og farmor, så jeg må prioritere. Jeg tænkte, at der nok var venlige mennesker, der for det første ville spotte nogle fugle, og for det andet ville lade mig kigge med. Og det er der jo altid! Det er nemt at være alene på tur, for alle vil gerne hjælpe og pege ud og fortælle hvad vi ser. Vi så f.eks en vågehval. Den var langt ude, men den var der. Der lå også en lille tillidsfuld ræv i klitten kun ganske få meter fra os, men ellers havde tranerne og havørnene været forbi længe inden jeg kom.

I morgen tror jeg, at jeg vil holde mig lidt til Morten og området omkring Fyret og måske gå til Verdens Ende igen - denne gang med teleskop.

Kirsten Henriksen

Tilfreds lejer i Det grå fyr

Ringmærkning:

Art Mærkning Aflæsning
Gærdesmutte 2  
Rødstjert 2  
Rødhals 1  
Gulbug 2  
Kærsanger 1  
Havesanger 6  
Munk 1  
Tornsanger 1  
Gærdesanger 4  
Løvsanger 18 1 dansk ring, der ikke er brugt i Skagen
Broget Fluesnapper 2  
Bogfinke 1  

Kongen på besøg ved Nordstrand

tirsdag 22. maj 2018
af Flemming Hansen

Hej Skagen fuglestation

Dagens vejr sagde vind fra østlig retning hele dagen, og fuld sol. Temperaturen nåede hurtigt op over 20 grader.  Denne kombi  var for en besøgende ornit, lig med opskriften for en super trækdag. Dagen alt i alt, blev fugle mæssigt også godkendt. Dog med langt lavere antal fugle og arter end forventet. Igennem dagen var der ikke mange trækkende rovfugle. Skagen har dog andet at byde på.  Flere syngende karmin dompapper ved Nordstrand og fund af kongeedderfugl ad,. han samme sted, var med til at gøre dagen god. Andre fandt lundsanger og syngende lille fluesnapper. Enkelte suler sås dykkende og 2 almindelige kjover trak øst. 3 islommer ved grenen først på dagen var heller ikke et dårligt obs. Morten fik et super skud af en af dem. Peter og Morten ringmærkede hver sit sted. Peter ude i tagrørene hos myggene, så han efterlyste verdens stærkeste myggespray da han var færdig. 50 plus myggestik er også rigeligt. Sidst på aftenen blev en aftenfalk, fundet fouragende, ikke langt fra stationen. Men det føltes nærmest,  at det var med livet som indsats da vi var ude at lede efter den. Solen var ved at gå ned og millioner af myg var parat til at søge føde på de 4 observatører. Det blev ikke til en sikker aftenfalk, men en mulig fouragerende, sammen med 3 lærkefalke. Formodentlig på de mange myg. 

Dejligt at være tilbage på et kort visit i Skagen og på fuglestationen.

Gæste skribent Flemming Hansen

P5220463 2

Ringmærkning:

Art Mærkning Aflæsning
Rødhals 1  
Rødstjert 2  
Havesanger 9  
Munk 2  
Tornsanger 3 3 (24/5-17, 20/5-18 og ZM ring ikke brugt i Skagen)
Gærdesanger 2  
Løvsanger 10  
Gransanger 1  
Grå Fluesnapper 2  
Bogfinke 3  

Mange folk i det flotte pinsevejr

lørdag 19. maj 2018
af Morten Jenrich Hansen

Vejr: Sommervejr i Skagen med ganske svag vind skiftende fra NØ til SØ. Sol og skyfrit med over 20°C i skyggen.

Peter fik lov at sove lidt længere end normalt efter sin debut som guide i går aftes og jeg var selv mør, da jeg stod ”sent” op og nøjes med at afprøve nettene i Fyrhaverne fra kl 5-9. Bedste fangst på det forsøg var kontrollen af en Gærdesanger mærket samme sted i august 2017. Altid rart at se sine fugle komme retur fra vinterkvarteret og netop med ringmærkningen kan vi jo se, at det er samme individ og ikke bare en artsfælle, der opsøger de samme buske som sidste år.
Simon kom retur fra morgenstunden og brugte tid ude sammen med bl.a. Morten Ch, der er en af de gode kræfter i felten for fuglestationen. De prøvede lykken med at opsøge småfugle, men fik ikke drømme arterne fra SU listen i notesbogen. Kunne dog berette om 2 Skovsangere i Batteriskoven, lidt Broget Fluesnappere og en syngende Rødtoppet Fuglekonge i Ellekrattet.
Midt på dagen tog Simon og Peter sig af en guidetur med ringmærkning i Fyrhaverne for 3 betalende gæster, mens jeg havde brug for en middagslur og er ved at komme mig helt ovenpå forkølelsen.
Simon havde engelske Simon Gillings fra BTO, Cambridge på besøg og de fik lyttet lidt til de natoptagelser der er lavet de seneste uger med det udstyr, fuglestationen har lånt af engelske Simon. Det viste sig, at der bl.a. har fløjet Plettet Rørvagtel over Jennes sø en nat og ude fra Højen, hvor Simon Gillings har indlogeret sig har der om natten været både Vagtel og Ringdrossel forbi.
Senere var havde Simon familie besøg og tog derefter hjemad for lidt pinsefri.
Der er er jo mange fuglefolk heroppe i de flotte pinsedage og en del var omkring til lidt snak på gårdspladsen eller ude i felten, mens de fleste fugle i dag blev set ude over den nordlige del af Odden og ude ved Grenen.
Lidt efter kl 16 kunne jeg tage mod den kommende uges gæster i lejligheden. Kirsten og Bomann fra det vestjyske er her hele ugen, mens Dorthe og Rene kun bliver her i Pinsedagene. De fik lov at komme på plads i lejligheden og var hurtigt godt selskab, da de spiste sammen med os til aften og bagefter kunne nyde en gåtur ud til Grenen i det fantastiske aftensvejr.

Ringmærkning:

Art Mærkning Genfangst
Gærdesanger 1 1 fra august 2017
Tornsanger 1  

CES ringmærkning og besøg fra USA

fredag 18. maj 2018
af Morten Jenrich Hansen

Vejr: Halvskyet fra morgenen, men i løbet af dagen igen masser af sol over Skagen. Vinden startede frisk fra nordøst og aftog efterhånden og det endte med en helt vindstille aften. Temperatur fra 12-20°C. God sigt.

Peter og jeg tog den tidlige tur til CES området ved Jennes sø og havde net åbne en halv time før solopgang. Vind stod ind i en del af nettene og der var ikke samme aktivitet i buskene som ved 1. CES besøg d. 1. maj. Ret hurtigt stod det klart, at jeg sagtens kunne passe butikken alene og vi var derfor effektive og sendte Peter til den nærtliggende Skarvsø, så han kunne dække vores program med studierne af Skarvrederne.
Mens Peter var ved Skarvsøen kom Simon forbi på en morgentur med Thomas Lillelund og 4 af lærerne fra Seminariet i Hjørring.
Altså fuldt program for fuglestationen denne dag. Da Peter kom retur fra Skarvsøen aftalte vi, at han kunne udnytte tiden bedst ved at cykle tilbage til Fuglestationen og få fotos fra Skarvsøen overført til computeren, mens jeg tog mig af de sidste timer af den 6 timers standard ringmærkning.
Peter kom dog tilbage og hjalp med at lukke net lidt før middag – et godt valg for Peter, der kom stolt frem fra et net med sin første Kernebider i hånden.  En god afslutning på 6 timers arbejde der kun gav fangst af 11 fugle.
Tilbage på fuglestationen var der tid til at blive frisket lidt op og få noget mad, inden vi gjorde klar til et aftenarrangement med besøg fra Minnesota. Dr. Ursula Murray Husted ankom med et hold på 15 universitetsstuderende direkte fra USA og havde valgt at booke aftensmad i cafeen og en fugletur med os, inden de i morgen skal videre med færgen fra Hirtshals og på studietur til Færøerne og Island.
Simon var inden da startet sin weekend, så det blev Peter og jeg, der tog gruppen på en aftentur i sol og vindstille. En runde omkring ringmærkningslaboratoriet, Fyrhaverne, Ellekrattet og tilbage fra Grenen langs kysten var de ung mennesker glæde for og vi fik rigtig gavn af Peter´s mulighed for gode fortællinger på sit modersmål.
Flere af de studerende nåede også lige en tur i Kattegat fra stranden ved Skagen Grå Fyr inden vi alle skiltes og både Peter og jeg trætte kunne komme op i seng.
Ude fra klitterne med de mange fuglefolk på plads forsatte Islom med at imponere i disse dage med 5 trækkende. Et godt forår for den art i Skagen, men ikke imponerende for en englæder. Peter snakker om, at 5 Islom er timetal og dagstotal - så er det da godt at Skagens rovfugletræk kan få ham til at tabe underkæben. Han er vist ikke vandt til at se mere en 3 Musvåger ad gangen..

Ringmærkning CES Jennes Sø:

Art Mærkning Genfangst
Gærdesmutte 1  
Rødhals 1  
Solsort 1 1 fra Grenen 16/4-18
Gulbug 2  
Havesanger 1  
Munk 2  
Tornsanger 0 1 fra CES 1/5-18
Løvsanger 1  

Special Task Force på tur mens Islommer invaderer Skagen

torsdag 17. maj 2018
af Morten Jenrich Hansen

Vejr: Solrigt til halvskyet, med frisk vind fra NØ. Temperatur fra 13-18°C og god sigt.

Simon, Peter og jeg havde fået en special opgave og drog på tur til Tversted søerne i den årle morgenstund bevæbnet med ringmærkningsudstyr.
Årsagen var den stedfaste Iberiske Gransanger – eller skal vi nøjes med at sige mulige Iberiske Gransanger?
Meget i lydoptagelser og udseende tyder på den art, men for at få endegyldigt bevis, havde vi fået tilladelse fra både Zoologisk Museum og grundejeren Naturstyrelse Vendsyssel til at forsøge en målrette fangst af den fugl og indsamle et par underhaledækfjer til DNA analyse.
Sangeren opførte sig eksemplarisk og sad og sang i hele perioden fra vi ankom – satte et net op og til den 10 minutter senere var fløjet i nettet.
Vi dokumenterede selvfølgelig fuglen med biometriske måltagninger udført af både Simon og jeg, samt fotodokumentation og lydoptagelser. Der er dog ingen diagnostiske mål på fuglen, der kan udelukker enten Gransanger eller Iberisk Gransanger, men i det mindste er der ikke noget i fuglens udseende, der peger væk fra Iberisk Gransanger. Det bliver spændende en dag at få svar på DNA analysen, der foretages i Skotland, så der vil gå lidt tid inden vi får svar.
Henrik Haaning Nielsen har lagt en lille artikel om fuglen på  DOF Pandion siden.P5170315resized

En meget slidt fjerdragt på en 2k fugl, men det relativt lange næb med udbredt lyst på undernæb, meget gult i front af øjenbrynsstribe og de lyst brune ben er noget af det, der godt kunne passe på Iberisk Gransanger.

Efter den morgen kørte vi forbi markerne ved Troldkær nær Råbjerg Kirke og kunne nyde de 5 Pomerans fugle, der stadig fouragere på de bare marker. Flotte fugle og første gang Peter ser andet en efterårets mere beskedent farvede ungfugle.

Mens vi var væk fra Skagen blev der set over 300 Mallemukker trækkende forbi Grenen i nordøstenvinden, men dagens fugl i Skagen må uden tvivl gå til Islommen.
Hele 8 stk blev set af observatørerne på Grenen og det er ny dagsrekord for Skagen!

Tilbage på fuglestationen tog Simon og Peter sig af en guidet tur ved nettene i Fyrhaven, mens jeg var inde i byen og fik sendt den sidste omgang blodprøver for Vest Nile Virus analyser. Rart at få det overstået og jeg kunne samtidigt få købt ind til aftensmaden, som jeg stod for med en vegetargryde til Peter og jeg. Vi var alene om aftenen, da Simon sammen med naturvejleder Bo Storm afholdt en aftentur i Frederikshavn.
Inden da var Michael Ancher forbi og aftalet, at Peter og jeg i morgen tidlig tager os af CES ringmærkningen ved Jennes sø, så der venter på ny lange dage med lys over Skagen næsten døgnet rundt.

Ringmærkning ved Tversted Søerne:

Iberisk Gransanger                    1


1   |  2  |  3     NÆSTE